Wednesday, May 23, 2012

(resepi) Pasta goreng versi tekak melayu :D

Aku ni tak ada ah terror sangat masak macam master chef tu. Tapi aku suka masak sebab aku suka makan. Pastu aku suka kecah-kecah kan dapur

Ni pasta goreng. Benda-benda yang melibatkan pasta ni memang kegemaran betul lah. Sebab kau campak je apa apa dalam pasta tu, mesti sedap punya. Tapi aku suka masak benda yang aku suka je. Benda yang aku tak suka masak, biar ibu aku je yang masak.




Bahan-bahan nak buat pasta goreng ni senang je:

Sos Cili (ni letak sikit je)
Sos Tomato (ni letak banyak sikit, biar rasa masam-masam)
Sos Tiram (suka hati nak letak berapa banyak. Agak-agak lah)
Maggi Cukup Rasa (letak lah secukup rasa anda)
Sepaket pasta 250g (tak kesah bentuk apa pon, tapi ni aku buat separuh je untuk satu family makan)
Garam dan gula secukup rasa

Cili kering. Rebus dulu pastu kasi blander. Blander lah sekali dengan 1 biji bawang besar dengan 4 ulas bawang putih. Bawang besar dengan bawang putih nak tumbuk pon boleh. Lagi sedap kalau tumbuk. Aku memang suka letak cili dalam pasta aku sebab "Hatiku hatimu, menjadi satu cinta,ku rasa hadirmu,menyempurnakan aku ....."


Ye part lagu ini, aku tujukan khas untuk cili ni




Daging cincang Ramly. Agak agak lah nak guna berapa banyak. Jangan letak sepaket tu pulak. Banyak sangat tu. Sebab ni untuk setengah paket pasta je



Seafood. Sotong kecik dalam 5 ekor. Letak udang pon lagi sedap. Sebab tak ada udang, aku ganti dengan crabstick. Dua-dua tu crabstick sebenarnya. Ada yang potong panjang-panjang, ada potong dadu. Tak kesah lah nak potong camne, sebab rasa dia rasa crabstick jugak. Tak adanya kau potong cara lain tetiba rasa macam arnab.




Carrot. Potong panjang-panjang jugak. Nak potong dadu pon boleh. Tak nak letak pon boleh. Suka hati



Pasta yang sudah di celur. Cara nak celur, letak air,pasta,minyak, dan garam sikit. Pastu celur dalam 8 minit. Angkat dan ketepikan.


Cara nya senang je. Campak-campak je semua bahan-bahan di atas.

1- Letak minyak, banyak sikit kalau boleh. Tumis cili kisar,bawang besar dengan bawang putih tu sampai naik bau dan garing. Tumis lama-lama sikit bagi sambal tu pecah minyak. Atas api sederhana ye.Tumis tu jangan kejap sangat. Karang kejap sangat tak sedap. Then masuk kan sos cili, sos tomato (banyak sikit), sos tiram, gula dan garam secukup rasa



2- Dah agak-agak pecah minyak, masuk kan daging cincang. Masak-masak lama sikit lepastu masuk kan sotong pulak. Agak-agak sotong tu dah masak, campak kan carrot pulak. Pastu campak pulak crabstick yang pelbagai saiz itu. Akhir sekali masuk pasta. Kacau punya kacau. Siap dah!!



Haaa senang kan? Pejam mata pon boleh buat. ecehhh. Pejam mata betul-betul karang, mahu terbalik pulak kuali.


Siap dah! Letak lah 3 keping (keping?) timun untuk menampakkan ciri ciri masterchef di dalam masakan anda. kehkehkeh


Nyum! Nyum!





Selamat mencuba bagi sesiapa nak mencuba! =)



ok bye!

Kalau suka boleh lah LIKE =)

www.tips-fb.com

55 comments:

иʋя 'αιƨʏαн κнαℓιℓ said...

sedapnya . mengidam nak rasa cik epal masak :D

Tentang Kita said...

pasta goreng...nyummy..nyummy

oshin-jamel said...

memang menyelerakan..nyum²!!

Riena Haiqal said...

wow sedapnya pasta ni....... nak cuba juga la.. :)

fitrahfiyaaa said...

amboi terliur tengok bila time puasa ni..huhu

Nieda abu bakar said...

wah..nyum nyum...^_^

Nurmaisarah Azmi said...

wah.. best3...=)boleyh try buat nie, tak pernah buat pasta agi..

sYiRa LoKMaN said...

hye hye...singgah sini ^_^

Lea Isnawi said...

wahhhh mcm masak mee goreng biasa je kann

hazman fadzil said...

whooaa....meriah gak pasta nie... amat sesuai dimakan bila2x masa....ngeh3x

nieysa:) said...

yummyy ! looking geat ! pos skit ! HAHA

Udinz.com said...

tekak saya tak berapa nak melayu la..hehe

adda syuhada said...

ni dah bleh jdi chef ni..master chef coming soon agknya..kihkihkih..

ciksengeh :D said...

sedapnye .. mesti cube nie !

u.m.i.e said...

terliur tengok pasta CE buat ~
nyum nyum :D

Cik Yatt said...

yatt pon suke pasta gak..klu wat msti nk pedas2 ehee

Cik Puan Izan❤ said...

salam kenal.. sedap nampaknya pasta tu..bolelah cuba nanti...

sis follow blog ni yer... :)

aida-myasara said...

cili kering yang tk ptg mmg pedas.. kalau nk pedas2 manja kena ptg kecil buang biji elak apendik.. bawang merah n putih...

tp mmg terliur la slurpppp

Miss fatihaNur said...

minta sepinggan leh

NORLIANA AHMAD FUAD said...

terliur tau kak.. bak sikit tok org puasa.. hehe

annadinara said...

Salam kenal Cik Epal,
Menarik penampilan pasta goreng tuh.. nanti mau cuba buat lah..

laskar pelangi said...

yummy:))

mi$$ Wh@teveR said...

Best2 haritu buat cabonara ala cik epal untuk portluck ngn classmate. Perghhh mengancam btl. Cuma kedekut, i xletak cheese. Haha tu pon, ramai tanya resepi. I ckp cilok resepi chef epal. Member yg xmkn western pon terjatuh cinta sampai tiru masak untuk asben dia. Pasni try yg ni plak la

keli menari said...

eh sama dengan resepi kita la.hehe

mohamad shazni said...

wah..terliuq ceq tgk..nak nak,,^__^

ms boyot said...

tgk gbr trus rasa terliur....dah lah time skang kol 10 lbh....tgh menabahkan diri supaya tidak masuk ke dapur!

~i just lose 11kgs in 2 weeks!
azamtahunbaru.blogspot.com

Faizul Osman said...

tgok makanan ni terus jd lapar...

Ain Syafieqa said...

tetibe je rsa lpar pas nengok pic.hihi..sgt menyelerakan

ViccMalarn said...

Terang giler gmbr.. Kak Epal guna camera apa?

Izyan Masri said...

CI KEPAL!HARI TU NAMPAK CI KEPAL DATE KAT IKEA.HEWHEW.HAHA.DUDUK KAT SOFA IKAE :D

Izyan Masri said...

OK,TIME UTK CAKAP PASAL PASTA,NAMPAK MCM MEE GORENG.TAPI STILL NAMPAK SEDAP XD

fArAh07 said...

wahh. nmpk sedap :D

pinkcolour82 said...

nak try resepi CIK EPAL la.....:-)

vidalsisah said...

Mmm...tengok pon dah terasa enaknye.

Khairul Afandi said...

sedapnya . meleleh leleh air liur ceq tengok . :)

Khairul Afandi said...

sedapnya . meleleh leleh air liur ceq tgk . hehe :)

Cinta Misteri said...

Ahaksss...bila nk msk lg? I'll come 2 u'r house...hehe...make me hungry

rafaliah said...

simple je ekk..boleh try ni..
:-))

Sally Yatiey said...

Sedapnyaaaaa :)

Sayidah Nafisah Ruslan said...

boleh try ni :)

Atiqah Wadiah said...

nomnomnom..sedapnyerr..tp kita kurang gemor pasta..spaghetti gemor bebenor :)

khairul akmal bin azman said...

le wat kedai western la pasni..
kak epal..
hehe..

mynastore said...

waaa sedapnye...
bagus la blog ni

cup nk iklan bley...sy ada jual chiffon baju..meh la tengok2 :P

PrinceMirulJr said...

wah nampak sedap, hope sedap jugak rasanya, nak try.. =)

Nurrul said...

yumm yumm , sedapnya..
Nurrul nk cuba nnti :)

Gumiho Princess said...

trus rse lapar pas bce entry ni....

ella nina said...

hhhaaa...sama kita cik apple ..masak ape yg kita suka shja ...


*blogwalking here:)

NKay Fashion House said...

mesti sedapkan!! (^_^)V..

do visit my blogshop www.nkayfashionhouse.blogspot.com

NadyaBubble said...

Harus try ni :D

Maizatul Syuhaidah said...

nnti saye nk cube la pasta rsepi cik epal :D

Cik Honney said...

hancus diet klu mcm nie....hikhikhik..
meh ler singgah resepi best kat blog kite plak..
http://wadahberbicara.blogspot.com/p/resipi.html

Hanim Mansor said...

blh la tiru resepi ni ganti dgn macaroni goreng. nyum nyum..

Amira azhar said...

mmg sedap..dah cube..:) tp terlebih pedas plk..mgkin cili kering sy byk sgt taruk..lawanye gula n kicap mnis la kan.. hehe

NadiaYusof~~ said...

wah sedap ni..lapo lak time poseni. ..blk ni bole try..thanks 4 the resepi =)

http://azzahrahealth.blogspot.com/

NadiaYusof~~ said...

sedap ni bole try masak utk juadah berbuka nnt...eiii lapo lak heee


http://azzahrahealth.blogspot.com/
Shaklee for everyone

Post a Comment

Susah susah je nak komen. Terima kasih daun keladi, kalau boleh komen lah lagi lain lain entri. muehehe

Click Me !