Tuesday, May 22, 2012

(Resepi) Kek Batik yang senang dan sedap!

Banyak-banyak kek, kek batik lah kek yang paling senang nak buat dalam dunia. Tak payah susah-susah nak bake, tak payah pakai tepung, bahan-bahan nak buat kek ni pon senang nak dapat dan murah!


ok ni lah bahan-bahan nya:

1 paket Milo (yang paling kecik tau)
1 paket biskut marie (dipatah-patah dan di karate kan kepada 4 bahagian)
1 ketul butter 250g (yang size kecik, kalau beli size besar 500g tu bahagi lah dua)
1 sudu besar esen vanilla (saja nak bagi wangi)
1/2 tin susu pekat manis (kalau tak kuat manis letak suku je lah, kalau kuat sangat manis boleh lah tuang satu tin tu terus tapi tak digalakkan lah eh, kencing manis karang makan sebab terlampau manis)


Cara-cara nak buat:


Masukkan seketul butter, sepaket milo kecik tu (habiskan je terus) dengan susu di dalam kuali/periuk anda. Dan kacau laju-laju. Kacau je, jangan bagi dia berketul ok. Sebab mende alah ni senang sangat nak berketul. So memang kena kacau laju-laju macam kipas dekat syiling pasang nombor 4 (ok dah cukup kelajuan tu)












Pastu, kalau dah tengok dia macam blup blup blup buih menggelegak tu, masukkan biskut marie pulak. Kacau biskut tu bagi semua body body biskut tu dimandikan coklat . Tutup api.


Jangan kacau lama sangat atas api, karang dia lembik pulak






Masuk kan dalam loyang, pastu tekap tekap kan permukaan kek batik tu guna sudu, kasi mampatkan kek tu dan bagi semua biskut tu mendapat tempat dan ruang yang hak dan saksama.



Rasa-rasa macam dah puas hati, masuk dalam peti ais. Dalam 4 jam masuk dalam peti ais, boleh keluarkan. Nak semalaman sejuk kan pon boleh



Disebab kan aku tak sabar nak makan, baru 2 jam sejuk kan dah nak makan, macam berserpih serpih lak kek batik aku ni. Pastu disebab kan aku BIJAK sangat, aku boleh pulak pergi letak aluminium foil tu sapu dengan butter dalam loyang. Bila potong, melekat-lekat aluminium foil tu. So jangan lah buat kesilapan sengal aku ni. Letak je dalam loyang, tak payah nak aluminium foil sangattt



Dah siap! Dan boleh lah di makan begitu sahaja.




Senang je kan nak buat kek batik ni? Dah lah senang pastu sedap pulak. Dulu zaman-zaman sekolah  rajin gila buat kek batik ni. Tapi kek batik ni ada macam-macam versi. Ada yang guna telur. Tapi aku tak pasti kalau guna telur lagi sedap ke apa, sebab aku tak pernah buat guna telur.


Ada sesetengah orang suka yang lembik, ada gak suka yang rangup,ada yang suka yang sebijik macam kek. Macam aku, aku suka kek batik tu macam melekit sikit, bila makan tu sticky dekat tangan, ada sesetengah orang tak suka yang sticky, so ikut tekak masing-masing lah



Kalau nak sedap, boleh tambah nestum dengan kacang jugak.



 Aku pon bukan terror sangat pon buat kek batik, saja je nak mengisi masa lapang. untuk sendiri dan family makan boleh lah. Eh kalau korang ada resepi kek batik yang lagi sedap, bagi tahu lah eh.



ok bye!

Kalau suka boleh lah LIKE =)

www.tips-fb.com

109 comments:

иʋя 'αιƨʏαн κнαℓιℓ said...

lame tak buat kek batik ni . haish . nak buat lah nanti . skrg takde masa .hahah

DeyLa Leo said...

saya selalu buat masuk gula n serbuk koko. yg laen2 tu sama mcm resepi cik epal :)

zalikha ramli said...

selalu jugak buat benda ni.. mmg sedap.. kek yang paling senang nak buat, xpayah bakar2.

keli menari said...

cara dan citarasa orang lain2.
Kalau buh telur lagi sedap.Melekat milo nye ngan biskut ! Terangkat !
Tambah sikit koko nampak gelap2 gituh mengancam! Huahua !

renaPuteh said...

sodapnya...lama tak mkn kek batik ni..
mintak siket bole???muhawahahaha

Syuhada Nasya said...

ehe nk try jugak lah macam sodap ahh :)

Huda said...

sedapnya kek batik ni..nak buatlah kek ni..

kakchik@ella said...

Hi cik epal. Lamanya KC tak dtg blog cik epal ni.

OOooo .. gitew cara2 membuatnya ye? Baru KC tau harini. Alahaiiii .. malu bebenor rasa kC pada cik epal yg muda belia ni tapi tahu cara2 membuatnya sedangkan KC yg kertu ni tau makan jer. Hehehe.

restu bulan mish miera said...

yum2...nmpk sedap...
sebelom nie kalo sy buat mcty jadi lembek..
kali nie sy akan ikut esepi nie
dan cube nk buat..
thanks..

J.M.R said...

ni batik dari mana CE??:-p

http://jmr23.com/

syahirooAhmad said...

yes! sebagai master cheff saya perlukan resepi2 simple begini.. terima kasih cik epal.. haha..

ras'yatul said...

cuba tmbah dgn kacang..sedap. n_n

ogyep yummy mellow said...

memang paling senag nak buat... paling cepat habis jugaka kalau dibuat..hehehe

CIK MAY said...

BARU JE UPDATE ENTRY KEK BATIK NI SEMALAM..HEHEHE...SEDAP...

katawe said...

selalu uat gune coklat..
nk try la plak gune milo,, ~ nice!

Ijah EmoTemo said...

mmg feberet kek batik ni hehehe.. senang pun senang nk buat hiks

Cik Zeeta said...

my fevret.. huhuh

Sutera wangi said...

waahhh...the most pebret i ni...tp adik sy yg lelaki yg kira terer gila buat kek ni...hehhehe

asdina said...

Kek kegemaran akak dan anak2...

iniaku-asdina.blogspot.com

Pinkbubblegumprincess said...

love kek batik!!memang terbaik lah

hanabunga said...

Waah simple saja rupanya buat kek ni.Ingatkan susah.Thanks cik epal for sharing :)

Ain Syafieqa said...

Wah...kek batik tu mmg kegemaran saya msa sekolah dlu...dlu mak cik rajin buatkan. skrang dah bsar n kena la blaja wat sendiri.sekarang baru tau wat kek coklat je.thanks share resepi kek batik ni.musti try nih..:)

kalau sudi jemputlah singgah blog saya..

http://sweetgurlzlovecat.blogspot.com/2012/04/mission-impossible.html

Siti Aziz said...

cik epal: nanti saya try buat.. teringin sangat nak buat kek nie...keh3

ibuhebat said...

wah! wajib cuba ni. hehe..

Mira said...

baru buat weekend hari tu. ah, sedapnya!

Amirah Filzah said...

hehe kte pun selalu buat kek batik nii :p

♥WanieyZuki♥ said...

huhuuhuu..first time wanie dengar kek batik...tapi bila nengok kak epal buat...macam nak try lak...:)

Fatin Nabila Ibrahim said...

ee...best nyer kek batik..lme xmkn..nk bt tkot xmnjd..hehe,..

Fatin Nabila Ibrahim said...

fuhh..mmg telan air liur tgk kek batik..lme btol xmkn kek batik..nk bt tkot xmnjd..hihi..

fara said...

perghh..meleleh fara tgk..smlm bru fara tgk kat utube..cara2 nk wat.tp cam susah ngat..pakai 15sudu milo la..satu keje nak sukat plak..cam resipi cik epal kasi ni,simple gile kan..jap gi fara nk wat..dh get ready dah brg2..smlm lgi..tp xcnfident lgi nk wat.lps tgk resipi cik epal ni leh lat wat ek.hehe..tq cik epal..

hazanis said...

senang jer resepi nie..hehehe boleh ikut lah..:P

NuR FaSiHa said...

cuba tambahkan sebiji telur.. rase nyer lg sedap...

seterawberry itam said...

sedapnyer.. leh try nie..^^

Adventurer said...

Wah!! Mesti best ni! Tq 4 sharing.. :)

Bella said...

mse nak kco milo ngn mentega tu mak oii..melekat2..dah cube kaco lelaju mcm kipas tpi melekat jugak..:(

Rennda Renn said...

Sedapnye kek batik ni.. i selalu buat gune telur..sedappp.. kali ni nak try pula yang tak guna telur..
hahah nak buat 2 versi..
ngn telur n yang xde telur.. haha

Rennda Renn said...

Sedapnye kek batik ni.. i selalu buat gune telur..sedappp.. kali ni nak try pula yang tak guna telur..
hahah nak buat 2 versi..
ngn telur n yang xde telur.. haha

Nina Shaharuddin said...

thank you very much cik epal! dalam rumah ni, adik sy yg teror buat, disebabkan dia pegi sekolah, saya kena berusaha buat sendiri hihi thanks! :DD

Nina Shaharuddin said...

Thank you very much cik epal XD Dalam rumah ni adik sy yg teror buat, disebabkan dia pergi sekolah, sy kena berusaha buat sendiri. hihi Thanks!

ucupiza said...

nak ikut jugak lah resepi ni,
lagi senang

Amiey said...

Penah buat sekali seumur hidup jer kek batik ni . Tu pon tak berapa jadi sangat . Saje boring2 , huhu..Nak buat lagi la lepas ni...teringin nak makan :D

ucupiza said...

cik epal mohon share gambar kek batik kepunyaan cik epal ye

Nur Sakura said...

nie bt saya nk try.. 1fs time nk bt nie...

Nanie said...

sedapnya....lama x buat

Nanie said...

sedapkan...dah lama x buat

Nanie said...

lama x makan

Purple Violin said...

Huishh..menggugat keimanan ku untuk berpuasa..x perr..nanti time
berbuka,makan puas2..muahahaa..

Purple Violin said...

Huish..gambo ni membuatkan imanku tergugat..aduhaii..laporr..

Mohd Noor Ismail said...

kalau nak lagi power tambahkan horlick dan kacang tanah yang telah ditumbuk!

Mohd Noor Ismail said...

kalau nak lagi power tambahkan horlick dan kacang tanah yang telah ditumbuk!

Mohd Noor Ismail said...

kalau nak lagi power tambahkan horlick dan kacang tanah yang telah ditumbuk!

Unknown said...

Cara kita sama :)
Xsuke guna telur sbb mcm lgi cepat muak klu mkn..tpi selera masing2 kn :) mgu dpn nk ajar budak Umah org ganu buat...

Mizz Madam said...

cik epal..
pek milo yg paling kecil brp ratus gram?
saya tatau la..kat kdai saya tngk..ada yg lagi kecil ..
dlm 75grm dan 200grm...
jadi...na amek yg mana ni cik epal?

cik EPAL said...

@Mizz Madam: emm tak ingat pulak berapa gram. Tapi yang kecik macam dalam gambar tu lah :)

hanimun said...

cik epal.....da try resepi cik ...
np dia keras dan liat???
ke sy kena masak lama skit untuk tak bagi kek lembut???

hanimun said...

cik epal just nak tny jer.....
hrp xkecik hati.
sy da tru resepi cik tu.
knp kek tue mcm jadi keras dan liat...ckit.

sy kena masak lama skit ker ats dapur...untuk bg dier lembut skit....

~Mis$ Lolly pOlly~ said...

Wah sedap2..terima kasih,,kite selalu wat guna telur rasanya mungkin lebih sedap..

cik EPAL said...

@hanimun: yup. Atas api masak lama sikit. Masa nak potong tu, bagi dia masuk angin dulu :)

dyfa said...

Sy dh try buat ikut resepi 2. Kek sy jd liat je n keras skit. Knp yea?
Tq cik epal

dyfa said...

Sy dh try buat ikut resepi 2. Kek sy jd liat je n keras skit. Knp yea?
Tq cik epal

Nawhki said...

emmmmm endapnye...slulu gak ptang2 bli kt bazar Ramadan....

Nawhki said...

emmmm endapnye...kueh nie slalu gak ptang2 bli kt bazar Ramadan

Nawhki said...

emmm endapnye kueh niey....slalu gak bli kt bazar Ramadan

Pija said...

nak try buat gak lah...tp malass lak..huhuhu

Pija said...

nak buat gak lah..tp malassss je aser...huhikkhikhik

solihah aziz said...

nak cuba..tenkiu resepi ;)

Suehaida Ash Burn said...

Klu blh tmbh bhn2 ni...
Gula halus 1 cwn
Telur 4 biji
Koko 4 sudu..
Mcm saya xpki butter saya pki plnta..
N saya x kacau biskut atas api..

Alhmdulillah.. Semua yg pnh order smua ckp sedap.. N berulang order...

umi najwa sayang ibu said...

terima kasih kak ajarin saya.maaf ya saya bukan orang indonesia,saya orang malaysia ya

umi najwa sayang ibu said...

terima kasih sebab akak mengajar saya buat kek batik

Myra Jay said...

Owh, guna MILO sepenuhnya ye..
Ada resepi guna serbuk koko la renyah sikit, yg ni simple tp yg penting sedap :)

Qura said...

milo uh berape gram??

angah_lifeagain said...

Tq cik epal . Dya da cuba resepi cik epal . Tp tak rsa lg . Tggu sejuk skit bru mkn . Hehe .. TQ .

angah_lifeagain said...

Tq cik epal .sya da cuba buat guna resepi cik epal , cuma belum cuba saja . Hrap hrap sedap la yea . Haha . TQ ..

Fariena Amerien said...

Senang.. Msti cuba ini..

Dayang Zalya said...

salam sis, nak tanya sikit la pasal resepi ni... butter n milo tu kene suhu bilik ke? sbb tadi i buat, butter tu straight dari peti ais. pastu campur dgn milo dlm periuk atas api perlahan. masa kacau laju2 tu, milo tu jadi berketul2 & butter cair. kiranya milo dan butter tu tak sebati..tak dpt nak sebatikan dua bahan ni so terus tak jadi :(
kenapa yea? harap boleh tlg... thanks.

cik EPAL said...

@Dayang Zalya: Salam.Kalau boleh memang kena suhu bilik. Ataupun cairkan butter tu dulu :)

nuraniey640 said...

nyum..nyum

Deena Yahya said...

Amboi cik epal...meleleh airu liur pg2 jumpa kek batik..

yanyan Khairul said...

ingatkan susa sangat nak buat kek batik ni .. rupanya senang je .. tq cik epal atas perkongsian resepinya :)

Nor Fazila said...

salam~
Pertama kali kek batik ni. Masa sekolah banyak sgt versi resepi ni. Ni first time buat ramai yag tanya mana belajar buat kek ni huhu
Terbaaaiiiiiikkkk memang sedap :)

Nor Fazila said...

Salam~
Fisr time try kek batik yg simple mcm ni. Masa sekolah nak try tapi banyak sgt versi resepi ni. Bile jumpe blog ni try la buat bagi member makan then, ramai yg tanya mana belajr buat huhu~
Terbaaaaiikk la resepi ni dan memang sgt sedap huhu

sue jaffar said...

bru je cube wT kek batik resepi cik epal....bislut marie 2mmg kne ltak sebungkus ke??..cm banyak sgt la

sue jaffar said...

ai c. epal...bru try td....sedap tp liat...but,biskut mmg kne ltak sebungkus ea?..coz,cam byk sgt..

twin of heart said...

baca pos ni sambil teguk air masak, boleh terbayang dia punya manis.

inche hlovate said...

nanti nak try la..cm seng je

Fadzillah said...

Salam perkenalan cik Epal...
Singgah kat sini and follow sekali.
Sedapnya kek batik.... lama tak buat. Terliur lah pulak...

unggu ceritaku said...

Da lame nk try buat .
Tapi disebabkan mlas .
So tundatunda n tunda jer nak buat .
Insya allah nnty nak try buat laa .
Yumyumyum msty sedap .
:) :) :)

Khairiah Abd Kadir said...

samalah cara kita buat kek nie...

Nurul Aqila Nadhira said...

Bagusnye ade resipi on9 mcm ni!bolelah tengok...thanks ye...nak gune resipi ni bole kan?

Nurul Aqila Nadhira said...

nak gune resipi ni boleh?hihihi :3
bagosnye ade resipi on9 tros camni... huhu >.<

Zahirah Bustami said...

yes jumpa pun resepi kek batik terima kasih cik epal

Mirmo Zibang said...

Dah lama dah cari resepi. senang dan ringkas sahaja. thanks ya cik epal :) i'll try to make this 'kek batik'

Nur Sabrina said...

wow, thanks for the recipe :)

Rokie Sakura said...

alahai ,, dh buat tadi tapi mcm tak cukup milo lah -,-"
takpe lah ,, insya-Allah menjadi . doakan saye tau cikEpal :))

Teeya Neox said...

Thanks sbb bg resepi..... ^-^

NS Hack 2011 and 2012 said...

x perlu masukkn air ke?

misz N said...

bila baca ni dah craving kek batik pulak..lama dah xbuat ni.esok nk kene g cari biskut marie dgn butter laa..

Iman Insan said...

Hi cik epal...assalaamualaikum! Thanks for this sweet recipi...i have made it just now and cant wait till tomorrow morning to taste it! :)

nur safirah said...

tumpang tanya.. mcmne x nk bagi coklat tu keras. bile dh masak, pstu buh biskut and ltkkat dlm peti ais.. last kek tu jd keras yg amat. cmner x nk bg keras ye.. teima kasih

Sya Mimie said...

menggodek resepi kek ni.. teringin nak buat harini.. :)

Nur Najihah Nasuha said...

saya harap my mom akn buat kek ni............because i love it............

wanie ou said...

dah try.. thanxs untuk resepi tu

selendangdelima said...

Fuh cam sedap ni..nak buat la...

mom's love said...

cam best jek!!nk buat la

lilkihahitaf96 said...

Tenkiu alhamdulillah jadik ;)

nurul janna said...

thanks sis..dh try n sodapppp

Tasha Nabila said...

Tq for info sis, i da buat sedap gilerh.

myT.com.my

(RM 10 Tshirt printing)

i'm myT fan :)

syahirah yusri said...

tq cik epal , menjadi lah ! alhamdulillah :)

syakirah nawawee said...

Emmm nyum nyum nyum,,, !! Nnti nk mintak resepi coklat moist pling simple leh x?? :P

Post a Comment

Susah susah je nak komen. Terima kasih daun keladi, kalau boleh komen lah lagi lain lain entri. muehehe

Click Me !