Sunday, April 1, 2012

(Resepi) Small Shells Prego Carbonara . Nyummayhhh! :D


Ehem ehem hari ni aku rajin. Rajin nak memasak. Saja nak feeling-feeling Masterchef. Konon nya masterchef sangat lah kan. Aku buat small shells carbonara. Nak guna spaghetti ke fettucini ke pasta yang pusing-pusing macam screwdriver tu pon boleh. Janji pasta. Aku saja nak guna pasta cengkerang ni. Disebab kan aku baik hari ni, aku nak kongsi resipi carbonara ni jugak lah




@ Fresh milk. Masa aku pergi grocery shop ni aku mati-mati nampak FRESH MILK. Bila balek tengok "eh bila masa pulak aku beli full cream milk? ter RABUN lebih kot tadi" tak kesah lah. Full cream milk pon boleh

@ Prego Carbonara Mushroom. Ni saja ngelat sikit malas nak buat sos sendiri

@ Fresh Shiitake Mushroom. Aku suka gila cendawan ni


@ Small Shells Pasta. Nak guna pasta lain pon boleh. Yang macam hos paip bengkok tu pon boleh (aku rasa nama dia macaroni) yang pusing-pusing macam screwdriver pon boleh. Spaghetti pon boleh. suka hati lah kan

@Daging ayam kisar. Nak guna daging pon tadehal

@ Hotdog

@ Parmesan cheese





@ Cili api ( ni saja aku nak letak. Tekak melayu lah kata kan. Tekak melayu sangat padahal tekak aku memang suka pedas. So kena ah bagi pedas sikit)

@ Bawang besar / Holland onion

@ Bawang putih / garlic

Bawang besar, bawang putih dengan cili api ni aku tumbuk je guna lesung batu. Kalau menumbuk benda alah ni semua pon tak tahu macam mana, meh aku tumbuk kau dalam lesung batu ni pulak



Mula-mula hotdog ni aku rebus, nak goreng pon boleh. Saja nak mengurangkan penggunaan minyak. Diet katakan. Tu rebus je tu.







Diet sangatttttttttttttttt.




Feeling kutip cengkerang tepi pantai gitu. Cengkerang-cengkerang ni semua aku celur dulu. Letak minyak dalam 2-3 sudu dan sedikit garam time celur tu



Mula-mula tumis dulu bawang,cili dengan ayam tadi. Aku guna butter tak guna minyak. Sebab guna butter adalah SAJA JE. Sebab butter lagi sedap




Then masuk kan prego tu tadi, cendawan, hotdog dan kacau. Kena rajin kacau ye. Takut dia jadi berketul-ketul. Masuk sikit air dan letak parmesan cheese. Tak payah letak garam dah, sebab parmesan cheese ni dah masin


Gaul punya gaul. Letak susu. Tapi jangan lah pergi humbankan sekotak susu tu bagi habis pulak. Agak-agak je. Dalam 1/4 kotak susu tadi pon ok.



Siap dah!! Tuangkan je kuah tadi tu atas pasta tadi. Senang je kan?









Kalau rasa nak menternak lemak yang dah sedia berlemak tu lagi. Letak lah parmesan cheese ni sikit atas kuah carbonara tu




Selepas digaul-gaul. nyummyyyyhhh!!




Senang je wei nak buat carbonara ni. Pejam-pejam mata pon boleh buat (wahh gituuu. macam kau buat pejam mata je kan? mahu terbalik semua periuk)



Sesiapa nak cuba. Selamat mencuba! =)



ok bye!

88 comments:

  1. woahh leh jadi mknann orng bujang ni..hehe macihh~

    ReplyDelete
  2. mahu leleh air liur ni. sedap nya. rajin beno cik epal

    ReplyDelete
  3. perghh. serius terliur tengok makanan tu. nanti masterchef musim kedua maasuk la ye cik epal :D

    ReplyDelete
  4. Tak pernah cuba lagi yang ni, boleh try gak ler..

    ReplyDelete
  5. menarik, tapi mcm byk kalori je nih.. heheh.. full cream milk, cheese & butter, hotdog.. tapi pape pun mesti sedap nih.. :)

    ReplyDelete
  6. wah, pandai buat carbonara... saya selalunya order je :-)


    ps: cik epal boleh bantu saya 'like' sesuatu?

    ReplyDelete
  7. wow2..mcm bez jep..cik epal letak lada hitam sekali ke?

    ReplyDelete
  8. wah! terliur dah ni... nak cube buat kat rumah.. nieza suke sgt pasta2 ni... thanks for the resepi :)

    ReplyDelete
  9. balik ni kena cuba, tgk cam senang je...
    tp xleh la pejam mata, mau terbako dapur tu kang :P

    ReplyDelete
  10. Tengok cam mudah je kn?? Tp x tau plk bley letak cili padi.. Hahaha

    ReplyDelete
  11. perghh perghh . hahaha kite plak buat spaghetti bihun . hahaha ^_^

    ReplyDelete
  12. wah ini memng sedap.. bila nak open house bgi makan air tngan cik epal yg pemos amos ni hehehe..
    #tetibasohbuatopenhouse :P

    ReplyDelete
  13. Salam cik epal,sedap nya nampak carbonara tu...nanti nak try buat jugak la..hehe..cik epal tmpg iklan blog saya ye http://urbanzmuslimah.blogspot.com/
    try la tgk2 kat fb boleh carik Urbanz Muslimah..tq ^_^

    ReplyDelete
  14. pergh, terliur nye tgk cik epal masak

    ReplyDelete
  15. love carbonara much!!..hehe...keliur nengok=)

    ReplyDelete
  16. salam cik epal, sy nak tnya..cik epal cek x ingredients carbonara 2?sbb sy dlu pernah terbeli sos prego carbonara yg ade ingredient haram sbb cek nombor2 tu..just a friendly reminder..ape pun tgk cik epal masak buleh wat lapa..:)

    ReplyDelete
  17. Wahhhhhh......menarik. Nak cuba la nanti :)

    ReplyDelete
  18. menipu kan??org slalu ckp leh buat ttp mata je..tp lau buat btol2 mau xtebalik dapur tu..haha

    ReplyDelete
  19. sgt sedapp wlaupon x try wat lg. tgh2 mlm gini tgk mknan, fuhh brkeroncong blik perot. a simple n nice recipe. i should try this. :)

    ReplyDelete
  20. wuiishh..sedap ni! Thanks for the recipe. Lina nak cuba nanti :) hehe.

    ReplyDelete
  21. cik epal, sy nak ambik resepi ni ye ^^

    ReplyDelete
  22. nampak sedap jer..boleh try ni...

    ReplyDelete
  23. wahhh....nmpak sedap...mesti cuba nih. hehe

    ReplyDelete
  24. weee.....dapnye., blk nnt nk trus cube lh ;-D neway nice to know u che epal...i follow :-))

    ReplyDelete
  25. Lapar jd nye tgk cik epal nye carbonara nie...huhu..thx kongsi resepi... =)

    ReplyDelete
  26. daknyeeeee . nak try ah cemnikkk

    ReplyDelete
  27. wa...nmpak senang je....nak buat je tak de mase..haha...nak try jgak la..

    ReplyDelete
  28. wa...nmpak senang je..nak try la...agak2 ape rsenye...hehehe

    ReplyDelete
  29. harus dicuba..mcm sedap je..tq cik epal atas resepi..huhuhu

    ReplyDelete
  30. Aummmmm! nampak sedap! Nok try lahhhh...hewwheww

    ReplyDelete
  31. sedapnyewwww cik epal oi. mai sini satuuuu! hikhik

    ReplyDelete
  32. wah. nampak sedap. nyummyyyyhhh. haha.

    ReplyDelete
  33. sweet jekk entri kali ni>>sbnrnye terliokk tgk menunye tu...sbb like2 lah katekan...tq 4 sharing..

    ReplyDelete
  34. sweet lah entri kali ni>>sbnrnye kat menu tu..sbb like2 lah kan..anyway tq 4 sharing..

    ReplyDelete
  35. http://wanwidget.com/
    sedap ni makan malam malam

    ReplyDelete
  36. Hurmmm.... NEXT TIME kena kasik saya jadi food tester gak yea....hehehehe

    ReplyDelete
  37. asal suma blog yg aku pg arini suma cerita pasal makan..hmmm.... ;)

    ReplyDelete
  38. tq cik epal...snang rupenye.br tau ade sos instant..mmg minat cabonara dr bolognese.syg cik epal kuat2

    ReplyDelete
  39. sedapnye.......mintak sikit....

    ReplyDelete
  40. wahhh best,best ! nk try laa.. thnk 4 share yaa.. :)

    ReplyDelete
  41. seius teerliuq!!.

    cik epal tolong buatkan.
    poskan kesini.

    wan terfikir gak, macam mana nanti bila cik epal dah kahwin, adakah nak tukar nama blog kepada puan epal?
    hehehe

    ReplyDelete
  42. woweee....looks delicious!! leh try ;p

    http://faeismayuddin.blogspot.com/

    ReplyDelete
  43. wah..macam nice2 je..huhu terliur pulak =p

    ReplyDelete
  44. FUYOOOH.SUMPAH NAMPAK SEDAP.TAPI KITE TAK MINAT LE CARBONARA CI KEPALL :D

    ReplyDelete
  45. RAJIN BETUL CI KEPAL NI MASAK WESTERN FOOD EYH.BAGUIH2.:D

    ReplyDelete
  46. HUwaa cam sedap je..nak try la buat..

    ReplyDelete
  47. Nyum2~ sedapnyerr.. Sedap ke?? Hehe..

    ReplyDelete
  48. wahhh
    terliur..
    nk try gak la.
    =D

    ReplyDelete
  49. yumm....seperti menyelerakan...^^

    ReplyDelete
  50. wahhh .. mesti sedap kan .. nak try lahh ;)

    ReplyDelete
  51. Kenapalah aku bukak belog cik epal dikala lunch hour!
    Lapar yg mengundang sungguh tgk carbonara ni! :((

    Bila cik epal nk blanja kita makan?
    Or buatkan menu carbonara ni tuk kita? haha

    ReplyDelete
  52. woww.. nampak sangat sedap sekali. nak cuba lah :)

    ReplyDelete
  53. walaweyhhhhhhhhhhhh sedap betui

    ReplyDelete
  54. wah, kak epal ni..i like your style..bhasa yg digunkn juga sempoi, seng org fham..good job kak epal..pape pon, all the recipes look nice..very delicious..
    yum yum yum!!

    ReplyDelete
  55. sedap betol resepi2 akk epal ni..pnerngan yg jelas dgan bhasa2 yg sempoi jer..good job kak>>next time post lah lagy resepi2 lain yg akk wat...ehehe

    ReplyDelete
  56. Dah try..sedap!!!! puji diri sendiri he3.

    ReplyDelete
  57. Baru baca entry..nak try lah! Thanks cik epal!

    ReplyDelete
  58. search punya search resipi carbonara, kuar list resipi ni ada dlm blog cik epal.. first time nak buat sndri nih, biasa mkn kt kedai jer.. thanks cik epal for the recipe..

    ReplyDelete
  59. Bleh ke buat bnyak2 pastu simpan dlam peti. bila nk panas kn jer. hehehhehe.

    ReplyDelete
  60. Bleh ke klau nk buat bnyak2, pastu simpan dlam peti. bleh ker????

    ReplyDelete
  61. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  62. yg cik epal masak nie.. utk berapa org punye makan eh?

    ReplyDelete
  63. cam best je...nak try lah...belum try lg buat smaal shells ni..

    ReplyDelete
  64. Cari punya carik resepi termasuk kat sini..oklah boleh try..tq cik epal manism

    ReplyDelete
  65. bawang besar and bawang putih tu kena ambil berapa banyak ya ? :))

    ReplyDelete
  66. mmmmm... blog cik epal ney memang menyeronokkan.... membuatkan kite rase seronok utk kedapur.....

    ReplyDelete
  67. memang seronok blog cik epal ney... membuatkan diri x lekang di dapur..

    ReplyDelete