Sunday, April 1, 2012

(Resepi) Small Shells Prego Carbonara . Nyummayhhh! :D


Ehem ehem hari ni aku rajin. Rajin nak memasak. Saja nak feeling-feeling Masterchef. Konon nya masterchef sangat lah kan. Aku buat small shells carbonara. Nak guna spaghetti ke fettucini ke pasta yang pusing-pusing macam screwdriver tu pon boleh. Janji pasta. Aku saja nak guna pasta cengkerang ni. Disebab kan aku baik hari ni, aku nak kongsi resipi carbonara ni jugak lah




@ Fresh milk. Masa aku pergi grocery shop ni aku mati-mati nampak FRESH MILK. Bila balek tengok "eh bila masa pulak aku beli full cream milk? ter RABUN lebih kot tadi" tak kesah lah. Full cream milk pon boleh

@ Prego Carbonara Mushroom. Ni saja ngelat sikit malas nak buat sos sendiri

@ Fresh Shiitake Mushroom. Aku suka gila cendawan ni


@ Small Shells Pasta. Nak guna pasta lain pon boleh. Yang macam hos paip bengkok tu pon boleh (aku rasa nama dia macaroni) yang pusing-pusing macam screwdriver pon boleh. Spaghetti pon boleh. suka hati lah kan

@Daging ayam kisar. Nak guna daging pon tadehal

@ Hotdog

@ Parmesan cheese





@ Cili api ( ni saja aku nak letak. Tekak melayu lah kata kan. Tekak melayu sangat padahal tekak aku memang suka pedas. So kena ah bagi pedas sikit)

@ Bawang besar / Holland onion

@ Bawang putih / garlic

Bawang besar, bawang putih dengan cili api ni aku tumbuk je guna lesung batu. Kalau menumbuk benda alah ni semua pon tak tahu macam mana, meh aku tumbuk kau dalam lesung batu ni pulak



Mula-mula hotdog ni aku rebus, nak goreng pon boleh. Saja nak mengurangkan penggunaan minyak. Diet katakan. Tu rebus je tu.







Diet sangatttttttttttttttt.




Feeling kutip cengkerang tepi pantai gitu. Cengkerang-cengkerang ni semua aku celur dulu. Letak minyak dalam 2-3 sudu dan sedikit garam time celur tu



Mula-mula tumis dulu bawang,cili dengan ayam tadi. Aku guna butter tak guna minyak. Sebab guna butter adalah SAJA JE. Sebab butter lagi sedap




Then masuk kan prego tu tadi, cendawan, hotdog dan kacau. Kena rajin kacau ye. Takut dia jadi berketul-ketul. Masuk sikit air dan letak parmesan cheese. Tak payah letak garam dah, sebab parmesan cheese ni dah masin


Gaul punya gaul. Letak susu. Tapi jangan lah pergi humbankan sekotak susu tu bagi habis pulak. Agak-agak je. Dalam 1/4 kotak susu tadi pon ok.



Siap dah!! Tuangkan je kuah tadi tu atas pasta tadi. Senang je kan?









Kalau rasa nak menternak lemak yang dah sedia berlemak tu lagi. Letak lah parmesan cheese ni sikit atas kuah carbonara tu




Selepas digaul-gaul. nyummyyyyhhh!!




Senang je wei nak buat carbonara ni. Pejam-pejam mata pon boleh buat (wahh gituuu. macam kau buat pejam mata je kan? mahu terbalik semua periuk)



Sesiapa nak cuba. Selamat mencuba! =)



ok bye!

Kalau suka boleh lah LIKE =)

www.tips-fb.com

85 comments:

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

woahh leh jadi mknann orng bujang ni..hehe macihh~

NUR HAMIZAH BINTI ABDUL RAHMAN said...

mahu leleh air liur ni. sedap nya. rajin beno cik epal

★ SAZZA MULQAN ★ said...

sedappp nyaa ! :D

Bak seketul ! :D

cikghah said...

perghh. serius terliur tengok makanan tu. nanti masterchef musim kedua maasuk la ye cik epal :D

Huda said...

Tak pernah cuba lagi yang ni, boleh try gak ler..

Naili said...

menarik, tapi mcm byk kalori je nih.. heheh.. full cream milk, cheese & butter, hotdog.. tapi pape pun mesti sedap nih.. :)

delarocha said...

wah, pandai buat carbonara... saya selalunya order je :-)


ps: cik epal boleh bantu saya 'like' sesuatu?

.:MrS cHerRy:. said...

wow2..mcm bez jep..cik epal letak lada hitam sekali ke?

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ said...

wah! terliur dah ni... nak cube buat kat rumah.. nieza suke sgt pasta2 ni... thanks for the resepi :)

Yana Libra said...

wah...nampak sedap~ :)

LaLa mhdnor said...

balik ni kena cuba, tgk cam senang je...
tp xleh la pejam mata, mau terbako dapur tu kang :P

NadyaBubble said...

Akan ku cuba nanti !

LidiaSuraya said...

Tengok cam mudah je kn?? Tp x tau plk bley letak cili padi.. Hahaha

Miss Butterfly said...

perghh perghh . hahaha kite plak buat spaghetti bihun . hahaha ^_^

ABU said...

wah ini memng sedap.. bila nak open house bgi makan air tngan cik epal yg pemos amos ni hehehe..
#tetibasohbuatopenhouse :P

mira maisara said...

oh waw.. cam sodap ajee..heheh

urbanzmuslimah said...

Salam cik epal,sedap nya nampak carbonara tu...nanti nak try buat jugak la..hehe..cik epal tmpg iklan blog saya ye http://urbanzmuslimah.blogspot.com/
try la tgk2 kat fb boleh carik Urbanz Muslimah..tq ^_^

Rozuan Ismail said...

pergh, terliur nye tgk cik epal masak

nabila azmi said...

love carbonara much!!..hehe...keliur nengok=)

sYiRa LoKMaN said...

nice entry ^_^

Ana Farhana said...

dah bleh kwen da tu.haha

Yumna Khazali said...

salam cik epal, sy nak tnya..cik epal cek x ingredients carbonara 2?sbb sy dlu pernah terbeli sos prego carbonara yg ade ingredient haram sbb cek nombor2 tu..just a friendly reminder..ape pun tgk cik epal masak buleh wat lapa..:)

Amin A. R said...

Wahhhhhh......menarik. Nak cuba la nanti :)

NIA SI DRUMSTICK said...

menipu kan??org slalu ckp leh buat ttp mata je..tp lau buat btol2 mau xtebalik dapur tu..haha

shera haifa said...

yum3x.. shodapnye

TeTerBanG said...

sgt sedapp wlaupon x try wat lg. tgh2 mlm gini tgk mknan, fuhh brkeroncong blik perot. a simple n nice recipe. i should try this. :)

Lina said...

wuiishh..sedap ni! Thanks for the recipe. Lina nak cuba nanti :) hehe.

Kathy Tuah said...

cik epal, sy nak ambik resepi ni ye ^^

bee2312 said...

nampak sedap jer..boleh try ni...

~ cik AiN pinky ~ said...

wahhh....nmpak sedap...mesti cuba nih. hehe

ibu chiqamie said...

weee.....dapnye., blk nnt nk trus cube lh ;-D neway nice to know u che epal...i follow :-))

Sung Je Kyo said...

Lapar jd nye tgk cik epal nye carbonara nie...huhu..thx kongsi resepi... =)

fyra said...

daknyeeeee . nak try ah cemnikkk

Saya mEmang suka Menuliz:D said...

sedapnya..senang saja nak buat rupanya..

myname sEnorita! said...

wa...nmpak senang je....nak buat je tak de mase..haha...nak try jgak la..

myname sEnorita! said...

wa...nmpak senang je..nak try la...agak2 ape rsenye...hehehe

Rose Calamero said...

i'm gonna try ur resepi hihi =D

Honey said...

harus dicuba..mcm sedap je..tq cik epal atas resepi..huhuhu

athirahmazlan said...

Aummmmm! nampak sedap! Nok try lahhhh...hewwheww

Nafisah Ruslan said...

yummeh~
boleh try kat umah nnt :)

NisaAdnan said...

sedapnyewwww cik epal oi. mai sini satuuuu! hikhik

Amirah Jafri said...

gulpppppp *meleleh* haha

Eein Azryn said...

wah. nampak sedap. nyummyyyyhhh. haha.

Mayaku Fashion said...

:)

IDAYU said...

sweet jekk entri kali ni>>sbnrnye terliokk tgk menunye tu...sbb like2 lah katekan...tq 4 sharing..

IDAYU said...

sweet lah entri kali ni>>sbnrnye kat menu tu..sbb like2 lah kan..anyway tq 4 sharing..

Cik diLLa a.k.a pemilik BLog said...

mcm best!hujan2 ni lapar lah pulak =_=

Wan85 said...

http://wanwidget.com/
sedap ni makan malam malam

hazman fadzil said...

Hurmmm.... NEXT TIME kena kasik saya jadi food tester gak yea....hehehehe

Hardy a.k.a.Min Siam said...

asal suma blog yg aku pg arini suma cerita pasal makan..hmmm.... ;)

JULYA said...

tq cik epal...snang rupenye.br tau ade sos instant..mmg minat cabonara dr bolognese.syg cik epal kuat2

Nadiah said...

sedapnye.......mintak sikit....

Iza Soo-Yun said...

wahhh best,best ! nk try laa.. thnk 4 share yaa.. :)

Syazwan Che Deraman said...

seius teerliuq!!.

cik epal tolong buatkan.
poskan kesini.

wan terfikir gak, macam mana nanti bila cik epal dah kahwin, adakah nak tukar nama blog kepada puan epal?
hehehe

fae ismayuddin said...

woweee....looks delicious!! leh try ;p

http://faeismayuddin.blogspot.com/

Mk Syahir said...

wah..macam nice2 je..huhu terliur pulak =p

Izyan Masri said...

FUYOOOH.SUMPAH NAMPAK SEDAP.TAPI KITE TAK MINAT LE CARBONARA CI KEPALL :D

Izyan Masri said...

RAJIN BETUL CI KEPAL NI MASAK WESTERN FOOD EYH.BAGUIH2.:D

eruniahasano87 said...

HUwaa cam sedap je..nak try la buat..

Murni Ellyfiesya said...

Nyum2~ sedapnyerr.. Sedap ke?? Hehe..

hana said...

wahhh
terliur..
nk try gak la.
=D

ilham_un said...

nak try la...nyum..nyum.

hazanis said...

yumm....seperti menyelerakan...^^

ciksengeh :D said...

wahhh .. mesti sedap kan .. nak try lahh ;)

Dilakochan said...

Kenapalah aku bukak belog cik epal dikala lunch hour!
Lapar yg mengundang sungguh tgk carbonara ni! :((

Bila cik epal nk blanja kita makan?
Or buatkan menu carbonara ni tuk kita? haha

Mr & Mrs Sallehudin said...

woww.. nampak sangat sedap sekali. nak cuba lah :)

kEy said...

walaweyhhhhhhhhhhhh sedap betui

A Girl Like You said...

terbaik ah!!! :D hi cik epal! ;)

cactus berduri said...

sodap nyer...

cactus berduri said...

sodap lah

Mohd Amin Jumaat said...

wah, kak epal ni..i like your style..bhasa yg digunkn juga sempoi, seng org fham..good job kak epal..pape pon, all the recipes look nice..very delicious..
yum yum yum!!

Mohd Amin Jumaat said...

sedap betol resepi2 akk epal ni..pnerngan yg jelas dgan bhasa2 yg sempoi jer..good job kak>>next time post lah lagy resepi2 lain yg akk wat...ehehe

Cik Cactus said...

Dah try..sedap!!!! puji diri sendiri he3.

sue yaya said...

Baru baca entry..nak try lah! Thanks cik epal!

hasmarina said...

search punya search resipi carbonara, kuar list resipi ni ada dlm blog cik epal.. first time nak buat sndri nih, biasa mkn kt kedai jer.. thanks cik epal for the recipe..

Diah Hyedan said...

Bleh ke buat bnyak2 pastu simpan dlam peti. bila nk panas kn jer. hehehhehe.

Diah Hyedan said...

Bleh ke klau nk buat bnyak2, pastu simpan dlam peti. bleh ker????

MOHD HANIFF said...

Sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

nursyahirah izzati Kamsidi said...

.nyum-ii sedapnya :)

Adilah Ismail said...
This comment has been removed by a blog administrator.
LailaVola said...

yg cik epal masak nie.. utk berapa org punye makan eh?

Akeyla Azmi said...

thanks kak epal hiks

zidane abdullah said...

cam best je...nak try lah...belum try lg buat smaal shells ni..

nyanyisunyi said...

Cari punya carik resepi termasuk kat sini..oklah boleh try..tq cik epal manism

Nurhusnina Hasnor said...

bawang besar and bawang putih tu kena ambil berapa banyak ya ? :))

Post a Comment

Susah susah je nak komen. Terima kasih daun keladi, kalau boleh komen lah lagi lain lain entri. muehehe

Click Me !