Ehem ehem hari ni aku rajin. Rajin nak memasak. Saja nak feeling-feeling Masterchef. Konon nya masterchef sangat lah kan. Aku buat small shells carbonara. Nak guna spaghetti ke fettucini ke pasta yang pusing-pusing macam screwdriver tu pon boleh. Janji pasta. Aku saja nak guna pasta cengkerang ni. Disebab kan aku baik hari ni, aku nak kongsi resipi carbonara ni jugak lah
@ Fresh milk. Masa aku pergi grocery shop ni aku mati-mati nampak FRESH MILK. Bila balek tengok "eh bila masa pulak aku beli full cream milk? ter RABUN lebih kot tadi" tak kesah lah. Full cream milk pon boleh
@ Prego Carbonara Mushroom. Ni saja ngelat sikit malas nak buat sos sendiri
@ Fresh Shiitake Mushroom. Aku suka gila cendawan ni
@ Small Shells Pasta. Nak guna pasta lain pon boleh. Yang macam hos paip bengkok tu pon boleh (aku rasa nama dia macaroni) yang pusing-pusing macam screwdriver pon boleh. Spaghetti pon boleh. suka hati lah kan
@Daging ayam kisar. Nak guna daging pon tadehal
@ Hotdog
@ Parmesan cheese
@ Cili api ( ni saja aku nak letak. Tekak melayu lah kata kan. Tekak melayu sangat padahal tekak aku memang suka pedas. So kena ah bagi pedas sikit)
@ Bawang besar / Holland onion
@ Bawang putih / garlic
Bawang besar, bawang putih dengan cili api ni aku tumbuk je guna lesung batu. Kalau menumbuk benda alah ni semua pon tak tahu macam mana, meh aku tumbuk kau dalam lesung batu ni pulak
Mula-mula hotdog ni aku rebus, nak goreng pon boleh. Saja nak mengurangkan penggunaan minyak. Diet katakan. Tu rebus je tu.
Diet sangatttttttttttttttt.
Feeling kutip cengkerang tepi pantai gitu. Cengkerang-cengkerang ni semua aku celur dulu. Letak minyak dalam 2-3 sudu dan sedikit garam time celur tu
Mula-mula tumis dulu bawang,cili dengan ayam tadi. Aku guna butter tak guna minyak. Sebab guna butter adalah SAJA JE. Sebab butter lagi sedap
Then masuk kan prego tu tadi, cendawan, hotdog dan kacau. Kena rajin kacau ye. Takut dia jadi berketul-ketul. Masuk sikit air dan letak parmesan cheese. Tak payah letak garam dah, sebab parmesan cheese ni dah masin
Gaul punya gaul. Letak susu. Tapi jangan lah pergi humbankan sekotak susu tu bagi habis pulak. Agak-agak je. Dalam 1/4 kotak susu tadi pon ok.
Siap dah!! Tuangkan je kuah tadi tu atas pasta tadi. Senang je kan?
Kalau rasa nak menternak lemak yang dah sedia berlemak tu lagi. Letak lah parmesan cheese ni sikit atas kuah carbonara tu
Selepas digaul-gaul. nyummyyyyhhh!!
Senang je wei nak buat carbonara ni. Pejam-pejam mata pon boleh buat (wahh gituuu. macam kau buat pejam mata je kan? mahu terbalik semua periuk)
Sesiapa nak cuba. Selamat mencuba! =)
ok bye!
woahh leh jadi mknann orng bujang ni..hehe macihh~
ReplyDeletemahu leleh air liur ni. sedap nya. rajin beno cik epal
ReplyDeletesedappp nyaa ! :D
ReplyDeleteBak seketul ! :D
perghh. serius terliur tengok makanan tu. nanti masterchef musim kedua maasuk la ye cik epal :D
ReplyDeleteTak pernah cuba lagi yang ni, boleh try gak ler..
ReplyDeletemenarik, tapi mcm byk kalori je nih.. heheh.. full cream milk, cheese & butter, hotdog.. tapi pape pun mesti sedap nih.. :)
ReplyDeletewah, pandai buat carbonara... saya selalunya order je :-)
ReplyDeleteps: cik epal boleh bantu saya 'like' sesuatu?
wow2..mcm bez jep..cik epal letak lada hitam sekali ke?
ReplyDeletewah! terliur dah ni... nak cube buat kat rumah.. nieza suke sgt pasta2 ni... thanks for the resepi :)
ReplyDeletewah...nampak sedap~ :)
ReplyDeletebalik ni kena cuba, tgk cam senang je...
ReplyDeletetp xleh la pejam mata, mau terbako dapur tu kang :P
Akan ku cuba nanti !
ReplyDeleteTengok cam mudah je kn?? Tp x tau plk bley letak cili padi.. Hahaha
ReplyDeleteperghh perghh . hahaha kite plak buat spaghetti bihun . hahaha ^_^
ReplyDeletewah ini memng sedap.. bila nak open house bgi makan air tngan cik epal yg pemos amos ni hehehe..
ReplyDelete#tetibasohbuatopenhouse :P
oh waw.. cam sodap ajee..heheh
ReplyDeleteSalam cik epal,sedap nya nampak carbonara tu...nanti nak try buat jugak la..hehe..cik epal tmpg iklan blog saya ye http://urbanzmuslimah.blogspot.com/
ReplyDeletetry la tgk2 kat fb boleh carik Urbanz Muslimah..tq ^_^
pergh, terliur nye tgk cik epal masak
ReplyDeletelove carbonara much!!..hehe...keliur nengok=)
ReplyDeletenice entry ^_^
ReplyDeletedah bleh kwen da tu.haha
ReplyDeletesalam cik epal, sy nak tnya..cik epal cek x ingredients carbonara 2?sbb sy dlu pernah terbeli sos prego carbonara yg ade ingredient haram sbb cek nombor2 tu..just a friendly reminder..ape pun tgk cik epal masak buleh wat lapa..:)
ReplyDeleteWahhhhhh......menarik. Nak cuba la nanti :)
ReplyDeletemenipu kan??org slalu ckp leh buat ttp mata je..tp lau buat btol2 mau xtebalik dapur tu..haha
ReplyDeleteyum3x.. shodapnye
ReplyDeletesgt sedapp wlaupon x try wat lg. tgh2 mlm gini tgk mknan, fuhh brkeroncong blik perot. a simple n nice recipe. i should try this. :)
ReplyDeletewuiishh..sedap ni! Thanks for the recipe. Lina nak cuba nanti :) hehe.
ReplyDeletecik epal, sy nak ambik resepi ni ye ^^
ReplyDeletenampak sedap jer..boleh try ni...
ReplyDeletewahhh....nmpak sedap...mesti cuba nih. hehe
ReplyDeleteweee.....dapnye., blk nnt nk trus cube lh ;-D neway nice to know u che epal...i follow :-))
ReplyDeleteLapar jd nye tgk cik epal nye carbonara nie...huhu..thx kongsi resepi... =)
ReplyDeletedaknyeeeee . nak try ah cemnikkk
ReplyDeletesedapnya..senang saja nak buat rupanya..
ReplyDeletewa...nmpak senang je....nak buat je tak de mase..haha...nak try jgak la..
ReplyDeletewa...nmpak senang je..nak try la...agak2 ape rsenye...hehehe
ReplyDeletei'm gonna try ur resepi hihi =D
ReplyDeleteharus dicuba..mcm sedap je..tq cik epal atas resepi..huhuhu
ReplyDeleteAummmmm! nampak sedap! Nok try lahhhh...hewwheww
ReplyDeleteyummeh~
ReplyDeleteboleh try kat umah nnt :)
sedapnyewwww cik epal oi. mai sini satuuuu! hikhik
ReplyDeletegulpppppp *meleleh* haha
ReplyDeletewah. nampak sedap. nyummyyyyhhh. haha.
ReplyDelete:)
ReplyDeletesweet jekk entri kali ni>>sbnrnye terliokk tgk menunye tu...sbb like2 lah katekan...tq 4 sharing..
ReplyDeletesweet lah entri kali ni>>sbnrnye kat menu tu..sbb like2 lah kan..anyway tq 4 sharing..
ReplyDeletemcm best!hujan2 ni lapar lah pulak =_=
ReplyDeletehttp://wanwidget.com/
ReplyDeletesedap ni makan malam malam
Hurmmm.... NEXT TIME kena kasik saya jadi food tester gak yea....hehehehe
ReplyDeleteasal suma blog yg aku pg arini suma cerita pasal makan..hmmm.... ;)
ReplyDeletetq cik epal...snang rupenye.br tau ade sos instant..mmg minat cabonara dr bolognese.syg cik epal kuat2
ReplyDeletesedapnye.......mintak sikit....
ReplyDeletewahhh best,best ! nk try laa.. thnk 4 share yaa.. :)
ReplyDeleteseius teerliuq!!.
ReplyDeletecik epal tolong buatkan.
poskan kesini.
wan terfikir gak, macam mana nanti bila cik epal dah kahwin, adakah nak tukar nama blog kepada puan epal?
hehehe
woweee....looks delicious!! leh try ;p
ReplyDeletehttp://faeismayuddin.blogspot.com/
wah..macam nice2 je..huhu terliur pulak =p
ReplyDeleteFUYOOOH.SUMPAH NAMPAK SEDAP.TAPI KITE TAK MINAT LE CARBONARA CI KEPALL :D
ReplyDeleteRAJIN BETUL CI KEPAL NI MASAK WESTERN FOOD EYH.BAGUIH2.:D
ReplyDeleteHUwaa cam sedap je..nak try la buat..
ReplyDeleteNyum2~ sedapnyerr.. Sedap ke?? Hehe..
ReplyDeletewahhh
ReplyDeleteterliur..
nk try gak la.
=D
nak try la...nyum..nyum.
ReplyDeleteyumm....seperti menyelerakan...^^
ReplyDeletewahhh .. mesti sedap kan .. nak try lahh ;)
ReplyDeleteKenapalah aku bukak belog cik epal dikala lunch hour!
ReplyDeleteLapar yg mengundang sungguh tgk carbonara ni! :((
Bila cik epal nk blanja kita makan?
Or buatkan menu carbonara ni tuk kita? haha
woww.. nampak sangat sedap sekali. nak cuba lah :)
ReplyDeletewalaweyhhhhhhhhhhhh sedap betui
ReplyDeleteterbaik ah!!! :D hi cik epal! ;)
ReplyDeletesodap nyer...
ReplyDeletesodap lah
ReplyDeletewah, kak epal ni..i like your style..bhasa yg digunkn juga sempoi, seng org fham..good job kak epal..pape pon, all the recipes look nice..very delicious..
ReplyDeleteyum yum yum!!
sedap betol resepi2 akk epal ni..pnerngan yg jelas dgan bhasa2 yg sempoi jer..good job kak>>next time post lah lagy resepi2 lain yg akk wat...ehehe
ReplyDeleteDah try..sedap!!!! puji diri sendiri he3.
ReplyDeleteBaru baca entry..nak try lah! Thanks cik epal!
ReplyDeletesearch punya search resipi carbonara, kuar list resipi ni ada dlm blog cik epal.. first time nak buat sndri nih, biasa mkn kt kedai jer.. thanks cik epal for the recipe..
ReplyDeleteBleh ke buat bnyak2 pastu simpan dlam peti. bila nk panas kn jer. hehehhehe.
ReplyDeleteBleh ke klau nk buat bnyak2, pastu simpan dlam peti. bleh ker????
ReplyDeleteSedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
ReplyDelete.nyum-ii sedapnya :)
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteyg cik epal masak nie.. utk berapa org punye makan eh?
ReplyDeletethanks kak epal hiks
ReplyDeletecam best je...nak try lah...belum try lg buat smaal shells ni..
ReplyDeleteCari punya carik resepi termasuk kat sini..oklah boleh try..tq cik epal manism
ReplyDeletebawang besar and bawang putih tu kena ambil berapa banyak ya ? :))
ReplyDeletewow sedap nyer carbonara minta 1!!
ReplyDeletemmmmm... blog cik epal ney memang menyeronokkan.... membuatkan kite rase seronok utk kedapur.....
ReplyDeletememang seronok blog cik epal ney... membuatkan diri x lekang di dapur..
ReplyDeletedah lama x buat ni
ReplyDeletedah try..sangat sedap
ReplyDelete