Tuesday, March 6, 2012

Tidur

Di petang yang hening dan matahari memancarkan cahaya nya yang sungguh terik sangat-sangat,muka pon makin lama dah makin legam ni,balek kelas dan terus menuju ke bilik. Cadangnya hendak meniduri. Eh! hendak tidur sebab belum Asar lagi.



Kang lepas Asar tak boleh tidur sebab tetiba teringat ustaz pernah cakap jangan tidur selepas Asar kerana boleh mewarisi kegilaan. Uihhhh terus gerun. Ni pon otak dah sedia senget, kang lagi bertambah sewel karang kalau tidur lepas Asar ni karang. Tapi memang pon kalau tidur petang-petang sampai ke maghrib, bangun dari tidur mesti rasa nak marah je.Mungkin angin masuk dalam otak. Pastu kepala jadi berat macam telah disumbat oleh 3 biji batu bata di dalam kepala. Boleh mengong kepala otak kalau selalu tidur petang ni sebab ingatkan dah pagi tapi rupanya bukan =,=



Lepastu terus google pasal TIDUR




CARA TIDUR YANG SEBAIK-BAIKNYA DIAMALKAN OLEH RASULULLAH

1) Tidurlah di awal malam sesudah menunaikan sembahyang Isyak jam 10.00 atau 11.00 dengan keadaan berwuduk.
2) Bangkitlah di awal separuh kedua malam jam 1.00 atau 2.00, kemudian bersugi, berwuduk dan bersembahyang tahajjud.
3) Kemudian tidurlah semula dan bangkitlah sebelum terbit fajar.
4) Tidurlah dengan mengiringkan badan di sebelah rusuk kanan, rusuk kiri di bahagian atas, supaya tetap kedudukan makanan di dalam usus, cepat hadam makanan. Tidurlah sedemikian dari mula hingga akhirnya.



WAKTU-WAKTU YANG TIDAK DIBENARKAN TIDUR

1) Awal-awal pagi setelah terbit matahari.
2) Selepas masuk waktu Asar.
3) Tidur di bawah cahaya matahari walaupun terkena separuh dari badan.



BAHAYA TIDUR DI SIANG HARI

Dilarang tidur di siang hari di dalam keadaan cuaca yang panas kerana:

1) Mendatangkan penyakit-penyakit kulit.
2) Merosakkan warna kulit.
3) Melemahkan jantung.
4) Menambahkan tekanan perasaan yang meluap.
5) Melemahkan badan dan mengurangkan tenaga syahwat.
6) Melemahkan kecerdasaan akal.



Kalau tidur dalam bilik di siang hari dalam cuaca yang panas tapi tutup tingkap macam mana? Pancaran matahari boleh kena kulit ke? Musykil pulak






Bayi atau budak-budak comel tidur macam ni, ye nampak comel. Kalau aku tidur gaya begini, serious mahu makan pelempang. Dia tadah muka dia macam "yeee mari lah lempang saya hikhikhik"










Ini macam berlagak sikit, tak berani nak lempang, silap-silap dia bangun, aku yang kena lempang sampai melayang tergolek bawah meja












Siapa lah omak kau ni dik? "Bertatasusila" sungguh. Kesian aku tengok kau ni, macam kurang kasih sayang
















































Ni kalau aku tengah makan cempedak goreng, sekali baby ni dibawak depan muka aku, mahu dengan bijik-bijik cempedak tu aku tercekik. Unik gila puting. Pandai betul omak kau ni buat kelakar dan membuatkan orang tercekik bijik cempedak




ok bye!

28 comments:

  1. hahaha..tang pic yg last skali yg paling tak tahan..geli pon ade..hik3,

    ReplyDelete
  2. gambo last tu mmg tak menahan.. kekekke..kna cari bg kat my bb pakai.. kikiki

    ReplyDelete
  3. hahahahahahahha !! gambar baby yang last style sgat ! mana dpat lah puting cenggitu . choyy ~ :D

    ReplyDelete
  4. penat gelak tgk gambar last...aduyaiii...

    ReplyDelete
  5. info menarik.....td dh nk tertido dh lepas asar..tibe2 membe ajak main game,,x jadi tido...

    gelak besar btol tgok gmbr baby yg last tu......hahaha...

    ReplyDelete
  6. comel nya baby-baby tu tidur .

    eh memang betul , kalau tidur lepas asar then bangun time maghrib rasa nak marah-marah je tatau pasaipa =,=

    ReplyDelete
  7. hahaha....
    lawaknya gambar baby tu...

    harap dapt praktikkan tips ni dlam kehidupan seharian..

    ReplyDelete
  8. hahahah lawak gila gambar baby tu :DD tapi saya pun sama cik epal, kalau tidur lepas asar, mesti kepala otak rasa bengong. :(

    ReplyDelete
  9. tips yang baik... tahu pasal ni.. tapi selalu lupa... bila cik epal ingatkan balik, baru tringat... terima kasih cik epal..

    http://thetimelines2u.blogspot.com/2012/03/tebiat.html

    jemput kunjung ke blog saya. komenlah seadanya... menyokong dan menghargai sesama kita.

    zul a.k.a sam banjamin
    (founder of gerila penulisan kreatif)

    ReplyDelete
  10. tapi orang sakit cane? kalau terpaksa tido? tido je la an? :D

    ReplyDelete
  11. Erm....nice info...Tapi pasal tido lepas asar boleh jadi gila,kalu x silap aku bukan hadis Nabi tapi kata2 ulama'.Wallahualam..

    ReplyDelete
  12. hahahaha lawak la gambar2 tu sume.

    ReplyDelete
  13. ala comey2 babies tu tdo..
    tdo waktu sblm masuk solat zohor..
    sunat Qaulillah..nti ble malam mudah kte menunaikn Qiamulai~

    ReplyDelete
  14. thanks for the info.. hahaha.. lawak sungguh baby2 itu... hehehe

    ReplyDelete
  15. Susah jugak nak praktik kan macam yang Nabi buat.

    ReplyDelete
  16. hahaha..kelakar gile puting tu..

    ReplyDelete
  17. hahaha..kelakar gile puting tu..

    ReplyDelete
  18. cik epal try cari puting yg last sekali tu..kot ada jual mana2..charm nak!

    ReplyDelete
  19. haha kelakar giler lah yang last tue..

    ReplyDelete
  20. hehehe...bahaya juga kalau tak kena waktu masa nak tidur nie..anyway...thanks :D

    ReplyDelete