Thursday, January 12, 2012

Senang dan susah

Senang untuk berjanji
Susah untuk menunaikan janji



Senang nak nampak salah orang
Susah nak nampak silap diri sendiri




Senang untuk bercakap tanpa berfikir
Susah untuk menahan lidah daripada cakap benda sia-sia




Senang untuk buat peraturan
Susah untuk ikut peraturan




Senang untuk bermimpi setiap malam
Susah untuk capai apa yang diimpikan






Senang untuk mencintai
Susah nak tunjukkan hari-hari




Senang untuk buat silap
Susah untuk belajar dari kesilapan




Senang untuk memelihara persahabatan dengan kata-kata
Susah untuk menjaga sebuah persahabatan




Senang untuk berfikir buruk tentang orang lain
Susah untuk memperbaiki diri sendiri



Senang untuk kita jatuh
Susah untuk kita berdiri



Kita jatuh,kita terluka,dekat situlah kita belajar sebenarnya. Orang yang kuat dekat luar sana,orang yang pernah berjuang dengan diri sendiri dan lalui macam-macam situasi yang sukar.




Pernah buat silap, pernah biarkan orang ambil kesempatan terhadap diri sendiri. Tetapi kita boleh belajar daripada pilihan buruk yang kita pernah pilih. Walaupun benda tu semua tak boleh patah balik. Kita tahu kita boleh buat keputusan yang lebih baik pada masa akan datang.




Dalam dunia ni, bukan senang sangat nak senang. Dan bukan susah sangat nak susah. ye dak???



Hidup mesti diteruskan, dan aku pon tak tahu apa motif aku tulis entri ni sebenarnya.Tak ada lah terluka apa pon, aku happy je dengan life aku sekarang. Saja je nak jadi pakar rotibasi (baca: motivasi) kejap. muehehehehe.



CERIAKAN HARI ANDA SEPERTI BUDAK COMEL LOTE INI!! :D



ok bye!

32 comments:

  1. hai cik epal...nampak awak kat pra tonton cite keramat...segan nak tegur...heee...salam kenal...

    ReplyDelete
  2. betul tu cik epal,
    saya setuju
    hmm memang susah nak nilai diri sendiri,
    patut nya ape yang kite tak suke orng buat kat kite
    kite pon kena elak kan diri dari buat benda yang sama.. huhu

    ReplyDelete
  3. sy stuju ce..bukan senang sume pkara =)

    ReplyDelete
  4. setuju dgn entry ini! :) eyh tapi cik epal ni mcm sedeyh je..huhu

    ReplyDelete
  5. wiwiitttt... betul 2 cik epal.. susah n senang asam garam kehidupan.. :)

    ReplyDelete
  6. alamakk .. sorry .. Cik Epal ke tu , yang datang ke blog Lyssa ?

    ReplyDelete
  7. bukan susah nak susah.. haha.. tertarik dgn ayat ni... hehe

    ReplyDelete
  8. kaka ! saya minta izin copy kata kata kaka neyh ye.
    http://diarimimpiku190791.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. susah ke senang ke kena seiring haha.. baru la nama dia hidup...

    life is unique.. haha :)

    ReplyDelete
  10. time senang kita selalu lupa sakit peritnya semasa susah. tapi, time susah setiap saat terbayang-bayang akan nikmatnya semasa senang. betul ke ni analisis Eza ni cik epal? :D.hemoh-hemoh..:P

    ReplyDelete
  11. kalau tak nak susah jangan susahkan diri sendiri dgn perkara yang tak masuk akal..
    penting*

    ReplyDelete
  12. senang nak makan, tapi susah nak masak :|

    ReplyDelete
  13. dalam hidup nie..tak semua yang kita impikan akan tercapai...=')
    yg penting ikhlaskan hati dalam setiap perkara.

    ReplyDelete
  14. setiap kesusahan mesti ade hikmah di sebaliknye.. ade sinar yg menanti di hujungnye...

    ReplyDelete
  15. Biasalah manusia. Asyik duk nak cari kekurangan orang je.

    ReplyDelete
  16. senang nak cari kawan time senang. susah nak cari kawan time susah

    ReplyDelete
  17. senang utk mendirikan rumahtangga..tp susah utk menjaga keamanan...

    ReplyDelete
  18. riang ria si comel yang tidak perlu fikir masalah dunia. :-)

    ReplyDelete
  19. betol..bkn senang nk senang..bkn ssh nk susah..hiks :)

    ReplyDelete
  20. lapo laa cik epal..nape sebut name makanan nih? sobsobsob

    ReplyDelete
  21. motivasi yg bagus, thanx a lot :)

    ReplyDelete
  22. Betul.Jalan mesti terus even susah untuk merasa senang..yang penting jangan give up :-)

    ReplyDelete
  23. cik epal nice entry!

    dah habis exam ke???

    saya nak jadi orang pertama komen awak..

    huhuhuhu...

    http://nuraisyahhasanah89.blogspot.com/

    ReplyDelete
  24. Senang dan susah harus ditempuhi...

    samada dgn pasangan anda...
    keluarga anda...
    best friend anda....

    Note: baby tu masa akak pregg anak pertama tergantung di depan mata lekat diopis.. hehhe..

    ReplyDelete
  25. bagus gk tu utk muhasabah diri. 1st time dtg sini, salam kenal...

    ReplyDelete