Sunday, January 15, 2012

Mr labuci

 Siapa ada tengok cerekarama cerita Mr labuci ni semalam? Aku tak ada ah tengok dari awal. TER bukak tv3,pastu tengok je lah. Tengok ada Rozita Che Wan, layan je lahhh. Yang isteri ni kerja, suami dia tak kerja. Lelaki dia ni pandai menjahit,semua baju yang Rozita Che Wan pakai time kerja semua lelaki dia ni jahit. Tapi baju kemain lip lap lip lap engkoo. Berterabur semua manik dengan labuci. Memang baju glam habis lah



 Baju-baju yang Rozita Che Wan ni pakai semua cantik-cantik. Tapi kalau nak kerja office pakai macam ni,memang tak nak lah aku pakai. Memang menjadi perhatian betul, warna pon semua shocking,colour block bagai. Baju ofis Natasha Hudson dalam cerita ni ok lah jugak aku tengok. Nampak normal sikit. Rozita Che Wan punya baju ni cantik, tapi pergi dinner ke function ke lawa lah pakai. Untuk pergi office, macam over sikit lah kot


Tapi aku suka budak ni berlakon. Comel gila pastu pandai berlakon pulak tu. Pesaing Mia Sara Nasuha ni. Tak lama lagi naik lah budak ni kot. So pengajaran yang aku dapat dalam cerita ni



@Hapuskan kaki BODEK,kerana kaki bodek ini hanya merosakkan sebuah organisasi

Sedar tak sedar, kadang-kadang kita pon dikelilingi dengan orang kaki bodek ni. Orang kaki bodek ni selalu buat something untuk kepentingan diri sendiri je lebih. Macam dalam cerita ni, Natasha Hudson punya lah bodek bagi baju lah hape lah dekat bos dia. Last-last engkau tak naik pangkat pon, RCW yang naik pangkat


@ Isteri kena hormat suami walau tinggi mana pon jawatan yang isteri tu pegang

Mula-mula RCW dalam cerita ni baik je tau dengan suami dia. Mula-mula RCW ni nak bodek gak ah bos dia. Dia suruh suami dia buatkan baju meletup lip lap lip lap tok bos dia. Nak bodek lah ni kira. Tapi suami dia tak sempat nak siapkan. Gila nak siap kan baju lip lap 2 hari? Mana sempat derr. Pastu RCW ni tengking laki dia. Mula dah tinggi suara bagai. Pastu dia kata dia malu dengan suami dia sebab suami dia tak kerja. Tapi ada hikmah gak lah baju tu tak siap, RCW pon dapat naik pangkat


@Manusia cepat berubah bila bercakap pasal duit


Semata-mata sebab duit, jadi kaki bodek, semata-mata nak duit terus tak hormat dekat suami.Pandang rendah je dekat suami


Welll kalau aku kawen satu hari nanti, dapat pulak laki tak kerja, perghh aku pon tak tahu macam mana nak hadap. Mula-mula mungkin ok je kan semua bini nak bayar, kereta, bil air bil api, barang dapur semua. Tapi dah masuk 5-6 tahun kawen? Jadi isu jugak nanti kan? Aku tak kisah kalau laki aku tak kerja tapi dia ada USAHA untuk cari duit.Anak-anak terelok dia jaga tak pe lah. Sebab sekarang nak hantar anak dekat baby sitter pon mahal woh. Kalau balek kerja, dia dok terbungkang je tidur, rumah pon macam tongkang pecah, anak pon kusut masai dah tak rupa orang, haaaa yang tu memang nak kena smackdown je rasa.




Duit bukan segalanya tapi nak hidup ni kena ada duit.Tapi jangan sampai jadi hamba duit lah. Dulu sepupu aku selalu cakap benda alah ni "Kalau spender pon mak bapak belikan, tak payah lah gatal nak bercinta"


ok bye!

79 comments:

  1. alaaa... xleh tengok semalam... hari ujan... asteruk buat hal plak... hhuhuhu...

    ReplyDelete
  2. ayat last mengenai sependo uh best :D

    ReplyDelete
  3. tak tengok! tapi dapat pengajaran dari blog CE...

    ReplyDelete
  4. Ya Allah Ya Tuhan ku..segerakanlah kekurusan cik epal. Amin..
    (dah doa, nak komen plak)

    Hurmmm...kalau hubby sy tak keja, hurmmmm.....taktau mcm mana. Sbb sy ni jahat skit, duit sy, sy punya, duit hubby sy punya.

    ReplyDelete
  5. tulah, suka nengok citer tu semalam..kalau laki tak kerja tapi cam cik epal kata, dia ada usaha nak do something takper,dari tak buat apa pun kan..

    ReplyDelete
  6. seb bek aku beli spender sendiri..so boleh la bercinte yea cik epal? huhu

    ReplyDelete
  7. kerana duit jugak lah boleh memutuskan silaturahim

    ReplyDelete
  8. a,a tengok jgk cerita nih malam tadi, memang best dan cantik bajunya. a'a setinggi mana pun pangkat si isteri tapi bila di rumah, pangkat suami lg tinggi drpd isteri. dia tetap kena hormat jugak.

    ReplyDelete
  9. btol2..kliling kita nie mcm2 kaki bodek..

    ouh..di sisi husna jga ada..

    ReplyDelete
  10. sangat lah sokong cik epal . seorang isteri wajib menghormati suami . dosa woo . tengak awak je cerita ni , lepas dea lupe diri xtgk .

    *yeah , org boleh buta hati bila tgk duit ~

    ReplyDelete
  11. ck sempat tgk sekerat jln je..mata xleh bukak sbb kelantan ujan je..so mata pun cpt la layu..hehehe

    ReplyDelete
  12. Betoi la ayat sepupu cik epal tu. HAHA.

    ReplyDelete
  13. betol, betol, betol.
    memang banyak pengajaran dalam citer ni.

    and budak tu mmg comel sangat2!
    pandai dia berlakon,
    mmg pesaing mia. hehe ;)

    ReplyDelete
  14. tak sempat tengok cerita nie...tidur hihihi cerita nie banyak pengajaran...

    ReplyDelete
  15. hehee..kita pown tgok jugak cter neh smlm...best2 sbb dak cumell tue ^^

    ReplyDelete
  16. kalau isteri kerja untuk bantu suami namanya sedekah... sedekah tu besar pahalanya utk isteri kepada suami... so, kalau berlaku macam tu jgn lah merungut... nti bertambah plak dosa...

    ReplyDelete
  17. ada tgk smalam..baju RCW glamer habis..hiks :)

    ReplyDelete
  18. tgk sekejap je sbb kne study tok spm..huhuhuhu ruginyeeee..huuu

    ReplyDelete
  19. lama sungguh tak baca entry cik epal nih semenjak sibuk2.:(

    cik epal tengok jugak eh?

    betui tuh cik epal..tak payah bodek2...:)

    ReplyDelete
  20. Aku sgt tak suka sanggul unta tu..tlg la kawan2 kaum hawa yg singgah kat sini...elakkan buat sanggul mcm tu..serabut...mengganggu...dan tak cantik....sekian komen utk kali ni...heheh

    ReplyDelete
  21. cik ita tu nk promote butik dia la CE..sambil mnyelam minum air la katakan..hehehe..tp mmg meletuppp! baju cik ita kiter..jeles ai..klu ai pakai mcm cik ita tu pegi ofis ai habislah sume pekerja lelaki dkt ofis ai tak leh buat keje..nnti ai jgk kna marah dgn bos..wakakaka!!! skrg pkai baju kurung moden pon diorang dh terbelalak mata nengok. Beselah org lelaki pantang tengok pompuan cutting bdn mcm kerengga..hahaha! POYO je lah..:P

    ReplyDelete
  22. Tau takpe. Semalam pun sy tengok cerita ni. Best! :)

    ReplyDelete
  23. aku tak tengok cerita. so tak boleh nak komen.pasal cerita ni.. huhu

    ReplyDelete
  24. Muahahahha. mama slalu pesan nak cari laki, cari yg pandai beli spender sendiri!

    ReplyDelete
  25. i like ur entry CE.but ada sesetengah laki ni, bila nak pegi kerja, dia mintak lagi duit kt wife dia nk bli minyak motor/keta bagai padahal dri sndri susah sngt nk bg duit blnja kat wife.Gaji sndri entah hilg kat mna.Duit ank2 pun wife yg bagi, wife yg tanggung.

    ReplyDelete
  26. kui3...malu kot klu laki tak kerja..

    ReplyDelete
  27. Ok sekarang da terjawab kenapa semua org ckp psal mr labuci semalam. T_T

    ReplyDelete
  28. maybe nak promot butik baju tu kot..teka jea...hihihihi..

    http://classicsorrow-cuteyapple.blogspot.com/

    ReplyDelete
  29. Ayat sepupu kamu cam ayat aku pada bebudak kat sekolah XD

    ReplyDelete
  30. cik epal....akak mohon share 1 gambar yang ada gambar cik ta dan ifa tu yer..tq

    ReplyDelete
  31. paling xsuke dlm citer ni adalah baju cik ta yang sangat sangat lah ketat lagik sendat mcm susah nak breathing...

    ReplyDelete
  32. owh.. sangatlah sokong ayat last tu.. sbb tu tak bercinta ag.. hahahaha.. tpi citer mr labuci tu worth it lah utk ditonton.. cuma tang baju RCW.. fuh! meletuuup! GILA TAK kannnn..

    ReplyDelete
  33. hahaha. zaman sekarang ni orang tak kira. even makpak belikan spender, barang sekolah semua pun, dorang dah dok pandai bercinta. :)

    ReplyDelete
  34. sgt suka ayat terakhir post ini. heheh. and sangat betul.

    ReplyDelete
  35. Ha ha.. Terbaik...
    Walau camna pun suami isteri kena saling hormat menghormati... Baru lah bahagia..

    ReplyDelete
  36. Banyak gilal pengajaran cerita ni. Tapi itulah, tak semua rasanya amik yg positif ni. Semua amik negatif - bodek bos etc :D

    ReplyDelete
  37. comel kn bdk tu cik epal??? terbaek ! hahaha. the ending is also sweet :)

    ReplyDelete
  38. duit mmg penting..tp duit bukan segala-galanya

    ReplyDelete
  39. btol2...sgt2 okong,klu setakat sume pown mak n ayah dok beli,jgn dok berangan nk bercinta,diri sndri pown x terjaga...citer tu mmg best, ha'ah budak tu cute....pastu dialog dia cam rilex jer budak tu ckp,x tergagap n kekok,xtau la berapa kali kena test,paling syok dia sebut"tumpang lalu ye nek"

    ReplyDelete
  40. aku tgk dr awal weh. temankan nenek aku tgk. mmg cute gile dak tu blakon. suke part y dia wat muke tu. ;p
    n baju RCW tu semua nak sendat2. aku y somputt tgk. haha.but nice. ngerlip2. :)

    ReplyDelete
  41. http://wanwidget.com/
    baru jer layan tadi kat youtube, memang best la, part yg bini marah suami tu memang saya terasa, hehe

    ReplyDelete
  42. Saya pn tgk gak cerite nie...walaupun setinggi mana jawatan atau pangkat...suami mesti dihormati...

    Wassalam....

    ReplyDelete
  43. haha...spender laki akak, akak la kene blikan..sebab dia mmg kalau x pantau..mau sezen in the sun...best kan cite tu..

    ReplyDelete
  44. huhuhuhu cool statement akhir tuh...hahahhaa hi ;)

    ReplyDelete
  45. Eza ada gak tengok cerita tu. dari awal sampai habes.. hurm, ending dia tak berapa tacing sangat la.. haha,ye la. nama pun berlakon. dapat agak laa ending dia.c:

    ReplyDelete
  46. x sempat nak tengok citer nih semalam...tak per apa jdi last skali...

    ReplyDelete
  47. labuci over mcm mak datin jd nya nt kan . haha

    ReplyDelete
  48. betul tu, kerana duit manusia boleh hilang pertimbangan diri. Tapi duit juga penting utk hidup. kan kan..

    salam kenal, jemput ke blog akak http://hebatkan.blogspot.com ;)

    ReplyDelete
  49. tapi awak dah banyak duit kan, baik kawin lekas ek hkahakhakha

    ReplyDelete
  50. ctr ni besh sbb ade RCW!!! baju btol2 glammm...cuci mata i mlm2 mgu..:)

    ReplyDelete
  51. so true cik epal!! tp bju rozita tu cm sesak nafas..sy pon xpkai kalau cmtu..erk!

    ReplyDelete
  52. semua cerita ade baik buruk. jgn nk hentam je. kite just amik yg baik je.good job :D

    ReplyDelete
  53. betul tu Cik E, eh cik epal, zaman skg bukan kata sikit, dah banyak dah kaki bodek snaa sini..mencik betul..

    Saya juga pantang kalau dengar isteri pandang rendah pekerjaan yang suami kerjakan..bialah dia keje ape pon asalkan halal dan mampu menyara keluarga..walau cukup2 makan je..

    ReplyDelete
  54. alaaaa... xtengok cerita ni semalam... sobsob.. :(

    ReplyDelete
  55. alaaaa..
    nk tgk crita ni tapi xsempat..;(

    ReplyDelete
  56. geram btol tgok rozita ni....hahaha..

    ReplyDelete
  57. HiddyAsri suka gler cerita ni. Sbg isteri ada rs tersentuh bila pengakhiran cerita. P/S: Anyway, baju yg lip lap tu dr buti RCW sendiri termasukla tudungnya.

    ReplyDelete
  58. best ke cerita ni..x smpat lak nk tgk..ehe..

    ReplyDelete
  59. btul .. normal life nowadays, wnta lbih bayk brusaha dr lelaki . yg pelik leh plak laki steady.. alhamdulillah wat suami yg mghrgai , bkn skdar tompang rezeki isteri ..tp, kna pk jga. dunia skrg sume duit .. Doa Usaha Ikhtiar Tawakal :)

    ReplyDelete
  60. cerita ni banyak moral kan? ;)
    akk pon tgk dari mula sbb watak hero tuh sebijik macam perangai ayah akk..
    kemas rumah,masak utk anak2,pandai menjahit,serba serbi boleh buat..susah nak cari laki camtuh zaman skrg..overall,citer tuh best.

    part baju2 gi ofis memang tak ley blah..haha..over kot nak gi ofis pkai labuci..kalo lace yg skit2 kat baju kurung,ok la kot..hehehe..

    ReplyDelete
  61. Hey Cik Epal. My colleague Karen sent you email, I look forward to your reply. Urgent yea :)

    ReplyDelete
  62. pengajaran yg sys nyatakan ni memang superb :)

    ReplyDelete
  63. nama budak tu Aqish, lagi pandai berlakon dari mia sara. Tengok lah cerita ADUH SAYANG lakonan remy ishak dengan tizz zakiah. Dak Aqish jadi anak depa dalam cerita tu comel gile!

    ReplyDelete
  64. Akak suka statement kaler biru tu,,

    ReplyDelete
  65. ada ke cite ni...waaa....nampak sangat skrg x tgk tv..sob3

    ReplyDelete
  66. x dpt tgk la cik epal....mcm best palk la citanya...

    ReplyDelete
  67. Suka dengan ayat yang last sekali tuh...hehe

    ReplyDelete
  68. alamak kasihsalina terlepas nk comen pasal citer ni...

    ReplyDelete
  69. rase2 nye kan CE..bape kerat la lelaki yg sebegini zaman skang ni. bile isteri g keje, die tinggal sorang2 kat umah jobless, die usaha carik keje lain walupun kerja menjahit. xde la goyang kaki di umah je

    ReplyDelete