Friday, January 20, 2012

Meatball / bakso

Haritu aku pergi rumah kawan ibu aku. Aku panggil dia cik Normah sebab nama dia Normah. Dia adalah seorang tukang jahit. Dia melakukan kerja-kerja menjahit ini di rumah dia sahaja. well explanation gituuu. Sebelum datang rumah dia ni, dia dah tanya siap-siap nak makan apa.Fuhh rezeki jangan di tolak kata pepatah yang tak pernah patah. Aku order meatball. Tapi dia panggil benda alah ni bakso. Tapi aku nak panggil meatball jugak! Sebab aku pernah rasa meatball dia buat. Memang terbaik dari kebun




Dia punya bakso. Sedap wa cakap lu. Pulak makan panas-panas



Tapi benda lain dalam bakso tu aku tak heran sangat. Sebab aku mencekik meatball ni je. Aku nak jugak panggil meatball sebab makan benda bulat-bulat ni aku teringat meatball IKEA. Cuma meatball ni tak ada gravy dengan jem blueberry tu lah tapi still va va voommm. Meatball ni cik Normah gentel sendiri. Aku ada tanya resipi untuk menggentel meatball ini,tapi aku lupa pulak resipi dia. Nanti lah kol dia balek.Tapi cik Normah tetap cakap ni bukan meatball ini bakso. Ghasak



Bawang goreng yang di goreng sendiri. Ni siapa tak tahu buat, boleh hentak kepala dekat dinding sebanyak lapanbelas kali tanpa henti





Sesi meng 'alter' skirt. Haritu aku beli online, terlabuh pulak skirt ni. Kalau pakai memang habis semua debu, tin,tisu,kucing dan kotoran aku kaut lah.Punah ranah skirt aku kang. Itu je sebab aku datang rumah cik Normah ni. Lebihnya sebab nak makan meatball tu haa sebenarnya. hikhikhik



Tapi meatball tu serious sedap. Sedap pon tak serious macam ni! betul tak tipu. Balek rumah adik aku sent benda ni pulak dekat facebook. Cuba korang try-test kuiz ni. Aku pon hampir tertipu. Soalan ke 2 dan ke 3 aku cuba juga berlagak genius tapi FAIL jugak


JAWAB SECARA SPONTAN:

menguji sejauh mana konsentrasi kita.. :))

- jawab spontan, jangan byk fikir,
... - baca satu demi satu,
- concentrate!
- KITA MULA :









permainan konsentrasi warna :

1. Kertas A4 apa warna dia ?

2. Asap warna dia ?

3. Tisu warna dia apa ?

4. Lembu minum apa ?






yang jawab susu konsentrasi anda terganggu, sbb lembu minum air..



1. Rambut anda warna apa ?

2. Tulisan ini warnanya apa ?

3. Jalan raya warnanya apa ?

4. Kelawar tidurnya bila ?





yang jawab malam, ertinya kosentrasi anda terganggu. sbb kelawar tidur siang hari.





1. Warna cendol apa ?

2. Daun kelapa warnanya apa ?

3. Warna bagi kebanyakkan rumput ?

4. Harimau makananya apa ?





yang jawab rumput itu salah. sbb harimau makan daging.

====================



Apa cer?? Genius tak korang?? Ke FAIL jugak?? Mesti korang FAIL jugak kan? kan? Terima lah kenyataan yang korang memang tak genius muehehehe



ok bye!

65 comments:

  1. hehe..teka-teki tu dah tau trick dia..dah jawab kat blog ujang.. :)

    ReplyDelete
  2. satu je betul,tang harimau tu...hahaha..

    ReplyDelete
  3. amboi ada soalan pantas lagi..


    p/s: cik epal makin slim la..
    pengakuan jujur dari blogger poyoness

    ReplyDelete
  4. fail kat soalan kelawar tu...ahahaa.

    ReplyDelete
  5. hahahaha...best la quiz tu. tapi tu lah FAIL jugak.FAIL sebab kat kelawar tu . . . .

    sedapnya bakso....

    ReplyDelete
  6. Makcik nor tu orng Indonesia ke?
    Bakso.. Sedapnya.. Rindu2..
    Hehehe XDXD

    ReplyDelete
  7. yg last saya jawab betul..genius la jugak....=P

    ReplyDelete
  8. Haha, Saya fail jugak. jom comment di entry saya balikk

    ReplyDelete
  9. mcm haremm..tp soklan last jawab betul k.. yeay..!!! harhar

    ReplyDelete
  10. yg laz je btol..yg len sumer konsentrasi t'ganggu..hiks :)

    ReplyDelete
  11. muahaha..fail jgak...

    huhu..x pnah mkn meatball aka bakso tu pon..sdap ea??

    ReplyDelete
  12. hahahahahahaha.

    semua gangguan terganggu! nak share eh benda ni cek epal.

    :)

    ReplyDelete
  13. siap boleh order lagi...nampak sedap meatball tu...teringat spaghetti meatball..

    ReplyDelete
  14. okey kelaparan terasa.bakso mmg sedap/meatball ikea terbaik! adeh =)

    ReplyDelete
  15. wahh sedap bakso tuu..

    suka...

    heemm beli on9 mmg cani..lagi2 kalu ukuran kan..selalu terpanjang..tapi kalu terbesar,terpanjang ke takpe..
    boleh alter...

    ehee soklan tu,dah tak terganggu dah..sebab penah baca....dan jawab..ekekekeke

    ReplyDelete
  16. baru nak show off diri nih genius.
    hahaha, apa pun tak jadi.

    ReplyDelete
  17. hahahahaha yang harimau je tak fail. yang lain failed. :D

    ReplyDelete
  18. haha .. terbaik la soalan tu .. soalan pertama dgn kedua mmg fail .. yg harimau aje betol

    ReplyDelete
  19. Sedapnyaa bakso cik normah :D kitkitkit

    ReplyDelete
  20. haha. siott je. aku soalan 1st je jawab susu. y laen betul beb. #ketawa bangga jap. hahahaha

    eh, bak sni alamat cik normah tu. bule potong sua, n makan meatball skali. ;p

    ReplyDelete
  21. haha...yang kelawar tu aje yang salah...kuikui yang lain semua betul...wink2

    ReplyDelete
  22. soalan last skali je betol, hakhak

    ReplyDelete
  23. wakakakakka.aku jawab kelawar tido malam,bududsss.yang betul set soklan harimau tu je :))

    ReplyDelete
  24. hai cik epal... sedapnya metball tu. buat org terliur je.. btw, kenapa you jarang update blog sekarang? you bz eh. hehe..

    ReplyDelete
  25. Lama CE tak ke udara...rindu puLakss..ahakss =) anyway, meatbaLL itu nampak sodap !

    ReplyDelete
  26. teka teki tu i'm lulus... huhuhu...
    bakso tu sedap lah nmpak... tergoda..

    ReplyDelete
  27. sedapnya bakso!! eh meatball :p

    ReplyDelete
  28. weyh, memang terganggu. soalan part 1 and 2 terganggu.tapi part 3 dah kurang gangguan dh. haha. bakso tu betul2 buat saya lapar walaupun dah makan 2 pinggan td. pheww..

    ReplyDelete
  29. HAHAHAHAHA kau ni memang kelakarla cik epal. suka giler aku ngan stail penulisan ko. no wonder la blog ko popular. rajin giler kan ko update blog. bagus bagus bagus. sebab memang hehari aku jenguk blog ko. adios. :)

    ReplyDelete
  30. oke..ema pon tertipu tetipah jugak ngn soklan tuh..haiissyhhh...x genius nih...

    ReplyDelete
  31. wahh..sdap bakso tuh..hehe..arry suka makan bakso kt area kolej nie..hehe..lg stu..kt kolej arry nie popular dgn MOI SOUP..perghh..mmg sdap giler..nnti lau ada ksmptn tnjuk kt Cik epal..hehe

    ReplyDelete
  32. kita tersilap jawab soklan no 1.. kita jawpa susu.. hahahaha malunya....

    ReplyDelete
  33. bakso nampak begitu menyelerakan....kuiz tadi mmg mengganggu sedikit pemikiran otak...hahaha!!! salam perkenalan....;)

    ReplyDelete
  34. urmm bakso bestnye.. ades dah lama xmakan..kedai yg ada kat dalam u nie pula dh tamat kontrak.. huhu

    ReplyDelete
  35. Kalau aku, benda tu pun aku panggil meatball jugak. HAHA :D

    Aku LULUS no 3 je >.<

    ReplyDelete
  36. dtg ke sabah, byk bakso yg super duper sedap wa ckp lu CE ..
    my marks utk kuiz tu 2/3 . huhu

    ReplyDelete
  37. Hahahaha.... elok2x sonok baca pasal bakso...tiba2x ada kuiz uji minda...bila nak masuk level 3 -jawapan back to normal...memang kena fokus skit kan...

    ReplyDelete
  38. Pergh rindu giler nak makan bakso.huhu

    mimieolito.blogspot.com

    ReplyDelete
  39. okay kosentrasi saya amat terganggu..1 jerk betoi..

    ReplyDelete
  40. hoho...
    (xberkaitan tajuk...) cantik header...suke tgk..cane nak wat cenggitu...xbuat tutorial ke? hmmm... akak follow belog cumil ni

    ReplyDelete
  41. nama mak saya pun Normah dan dia seorang jurujahit.. :)

    ReplyDelete
  42. haha, Eza failed jugak.. keh3. permainan mata betul laa.. :D

    ReplyDelete
  43. soalan tu cukup mengganggu minda, haha


    wahhh, nampak sedap bakso tuhh

    ReplyDelete
  44. terbaek lah cikepal! hampir terpedaya yang part susu minum apa. tapi yang lain2 still dapat control genius. hehe:)

    ReplyDelete
  45. @peyasanstaro: eh tak lah. Orang melayu . Duduk dekat Malaysia. :D

    ReplyDelete
  46. soklan yang kelawar tu sy fail..hahaha..yg len sy FOKUS..wahahaha

    ReplyDelete
  47. x bape nak suke ngan bakso ni..beso sangat yg ball ball tu heee

    tQ cik epal 4 da info 2 ma blog yeahh

    ReplyDelete
  48. sumpah kejam gilaaaa....wuwuwwuwuwuuuu homesick dah ni tgk makanan sedap cenggini..T___________T

    ReplyDelete
  49. ..... hahahahahaha..terpedaya... npk sgt lost cnc, hehe

    ReplyDelete
  50. ..hahahahah..terpedaya, nmpk sgt lost cnc

    ReplyDelete
  51. haha..kite salah yang soalan first..terjawab susu lak :P

    ReplyDelete
  52. huehue yg last je betul yg laen semua salah. bagus2 ;P

    ReplyDelete
  53. bt0l ke meatball 2 cik normah gentel sndiri?? kekurangan kepercayaan pulak..huhu

    ReplyDelete