Friday, January 20, 2012

Meatball / bakso

Haritu aku pergi rumah kawan ibu aku. Aku panggil dia cik Normah sebab nama dia Normah. Dia adalah seorang tukang jahit. Dia melakukan kerja-kerja menjahit ini di rumah dia sahaja. well explanation gituuu. Sebelum datang rumah dia ni, dia dah tanya siap-siap nak makan apa.Fuhh rezeki jangan di tolak kata pepatah yang tak pernah patah. Aku order meatball. Tapi dia panggil benda alah ni bakso. Tapi aku nak panggil meatball jugak! Sebab aku pernah rasa meatball dia buat. Memang terbaik dari kebun




Dia punya bakso. Sedap wa cakap lu. Pulak makan panas-panas



Tapi benda lain dalam bakso tu aku tak heran sangat. Sebab aku mencekik meatball ni je. Aku nak jugak panggil meatball sebab makan benda bulat-bulat ni aku teringat meatball IKEA. Cuma meatball ni tak ada gravy dengan jem blueberry tu lah tapi still va va voommm. Meatball ni cik Normah gentel sendiri. Aku ada tanya resipi untuk menggentel meatball ini,tapi aku lupa pulak resipi dia. Nanti lah kol dia balek.Tapi cik Normah tetap cakap ni bukan meatball ini bakso. Ghasak



Bawang goreng yang di goreng sendiri. Ni siapa tak tahu buat, boleh hentak kepala dekat dinding sebanyak lapanbelas kali tanpa henti





Sesi meng 'alter' skirt. Haritu aku beli online, terlabuh pulak skirt ni. Kalau pakai memang habis semua debu, tin,tisu,kucing dan kotoran aku kaut lah.Punah ranah skirt aku kang. Itu je sebab aku datang rumah cik Normah ni. Lebihnya sebab nak makan meatball tu haa sebenarnya. hikhikhik



Tapi meatball tu serious sedap. Sedap pon tak serious macam ni! betul tak tipu. Balek rumah adik aku sent benda ni pulak dekat facebook. Cuba korang try-test kuiz ni. Aku pon hampir tertipu. Soalan ke 2 dan ke 3 aku cuba juga berlagak genius tapi FAIL jugak


JAWAB SECARA SPONTAN:

menguji sejauh mana konsentrasi kita.. :))

- jawab spontan, jangan byk fikir,
... - baca satu demi satu,
- concentrate!
- KITA MULA :









permainan konsentrasi warna :

1. Kertas A4 apa warna dia ?

2. Asap warna dia ?

3. Tisu warna dia apa ?

4. Lembu minum apa ?






yang jawab susu konsentrasi anda terganggu, sbb lembu minum air..



1. Rambut anda warna apa ?

2. Tulisan ini warnanya apa ?

3. Jalan raya warnanya apa ?

4. Kelawar tidurnya bila ?





yang jawab malam, ertinya kosentrasi anda terganggu. sbb kelawar tidur siang hari.





1. Warna cendol apa ?

2. Daun kelapa warnanya apa ?

3. Warna bagi kebanyakkan rumput ?

4. Harimau makananya apa ?





yang jawab rumput itu salah. sbb harimau makan daging.

====================



Apa cer?? Genius tak korang?? Ke FAIL jugak?? Mesti korang FAIL jugak kan? kan? Terima lah kenyataan yang korang memang tak genius muehehehe



ok bye!

Kalau suka boleh lah LIKE =)

www.tips-fb.com

65 comments:

sukagelak said...

yang last je betul..hikhik :)

liyana said...

hehe..teka-teki tu dah tau trick dia..dah jawab kat blog ujang.. :)

PutriesNoora said...

satu je betul,tang harimau tu...hahaha..

khairul akmal bin azman said...

amboi ada soalan pantas lagi..


p/s: cik epal makin slim la..
pengakuan jujur dari blogger poyoness

Lady D'yot said...

fail kat soalan kelawar tu...ahahaa.

chepah ila hussein said...

hahahaha...best la quiz tu. tapi tu lah FAIL jugak.FAIL sebab kat kelawar tu . . . .

sedapnya bakso....

ZuhAsilaH said...

1 je fail... muahaha...

ZuhAsilaH said...

1 je fail...muahahaha..

Mooniqueen said...

Terus rase lapar..huhu..

peyansanstaro said...

Makcik nor tu orng Indonesia ke?
Bakso.. Sedapnya.. Rindu2..
Hehehe XDXD

Miz Waniey said...

ceit!!
fail dr awl...

AzNuRuL AzMaN said...

yg last saya jawab betul..genius la jugak....=P

Zulaikha Amielia said...

Haha, Saya fail jugak. jom comment di entry saya balikk

[k]o{q}i[n] said...

mcm haremm..tp soklan last jawab betul k.. yeay..!!! harhar

Atiqah Wadiah said...

yg laz je btol..yg len sumer konsentrasi t'ganggu..hiks :)

KittyWorld said...

failed 3,3..hihi :P

fatin amalina husna said...

muahaha..fail jgak...

huhu..x pnah mkn meatball aka bakso tu pon..sdap ea??

Cik Anita said...

hahahahahahaha.

semua gangguan terganggu! nak share eh benda ni cek epal.

:)

Marina said...

siap boleh order lagi...nampak sedap meatball tu...teringat spaghetti meatball..

AmirahSM said...

okey kelaparan terasa.bakso mmg sedap/meatball ikea terbaik! adeh =)

Cik Eka said...

wahh sedap bakso tuu..

suka...

heemm beli on9 mmg cani..lagi2 kalu ukuran kan..selalu terpanjang..tapi kalu terbesar,terpanjang ke takpe..
boleh alter...

ehee soklan tu,dah tak terganggu dah..sebab penah baca....dan jawab..ekekekeke

DYLALALAT said...

baru nak show off diri nih genius.
hahaha, apa pun tak jadi.

NiaLidia. said...

hahahahaha yang harimau je tak fail. yang lain failed. :D

Az Meeda said...

haha .. terbaik la soalan tu .. soalan pertama dgn kedua mmg fail .. yg harimau aje betol

'Aisya Salim said...

Sedapnyaa bakso cik normah :D kitkitkit

beLLa said...

haha. siott je. aku soalan 1st je jawab susu. y laen betul beb. #ketawa bangga jap. hahahaha

eh, bak sni alamat cik normah tu. bule potong sua, n makan meatball skali. ;p

tieha ismail said...

haha...yang kelawar tu aje yang salah...kuikui yang lain semua betul...wink2

eiz_ezzy said...

soalan last skali je betol, hakhak

Nur Hafiza Rahsid said...

wakakakakka.aku jawab kelawar tido malam,bududsss.yang betul set soklan harimau tu je :))

JojoKeys said...

yummy food

Zuliana Harun said...

hai cik epal... sedapnya metball tu. buat org terliur je.. btw, kenapa you jarang update blog sekarang? you bz eh. hehe..

CiK GorGeouS ! said...

Lama CE tak ke udara...rindu puLakss..ahakss =) anyway, meatbaLL itu nampak sodap !

faizulosman said...

teka teki tu i'm lulus... huhuhu...
bakso tu sedap lah nmpak... tergoda..

muchang said...

sedapnya bakso!! eh meatball :p

Nurulafiqah Abdulghani said...

weyh, memang terganggu. soalan part 1 and 2 terganggu.tapi part 3 dah kurang gangguan dh. haha. bakso tu betul2 buat saya lapar walaupun dah makan 2 pinggan td. pheww..

sikumbangemi said...

HAHAHAHAHA kau ni memang kelakarla cik epal. suka giler aku ngan stail penulisan ko. no wonder la blog ko popular. rajin giler kan ko update blog. bagus bagus bagus. sebab memang hehari aku jenguk blog ko. adios. :)

.:MrS cHerRy:. said...

oke..ema pon tertipu tetipah jugak ngn soklan tuh..haiissyhhh...x genius nih...

aRry ReNnwooD said...

wahh..sdap bakso tuh..hehe..arry suka makan bakso kt area kolej nie..hehe..lg stu..kt kolej arry nie popular dgn MOI SOUP..perghh..mmg sdap giler..nnti lau ada ksmptn tnjuk kt Cik epal..hehe

syirah_8920 said...

kita tersilap jawab soklan no 1.. kita jawpa susu.. hahahaha malunya....

Zurina Hj.Zainal said...

bakso nampak begitu menyelerakan....kuiz tadi mmg mengganggu sedikit pemikiran otak...hahaha!!! salam perkenalan....;)

shera haifa said...

urmm bakso bestnye.. ades dah lama xmakan..kedai yg ada kat dalam u nie pula dh tamat kontrak.. huhu

Puan Besar Shag Yahaya said...

Kalau aku, benda tu pun aku panggil meatball jugak. HAHA :D

Aku LULUS no 3 je >.<

nur amalina athman said...

haha..yg last ja betul..:)

cik faez said...

dtg ke sabah, byk bakso yg super duper sedap wa ckp lu CE ..
my marks utk kuiz tu 2/3 . huhu

Hazman said...

Hahahaha.... elok2x sonok baca pasal bakso...tiba2x ada kuiz uji minda...bila nak masuk level 3 -jawapan back to normal...memang kena fokus skit kan...

LITO said...

Pergh rindu giler nak makan bakso.huhu

mimieolito.blogspot.com

MJ said...

okay kosentrasi saya amat terganggu..1 jerk betoi..

eeiyss said...

hoho...
(xberkaitan tajuk...) cantik header...suke tgk..cane nak wat cenggitu...xbuat tutorial ke? hmmm... akak follow belog cumil ni

Siti Aniza said...

nama mak saya pun Normah dan dia seorang jurujahit.. :)

Eza Boom Boom :) said...

haha, Eza failed jugak.. keh3. permainan mata betul laa.. :D

cik ziqa said...

soalan tu cukup mengganggu minda, haha


wahhh, nampak sedap bakso tuhh

nik nur fathirah said...

saya xfail ...yeahhh3..bangga gila

nik nur fathirah said...

saya xfail ... yeah3 ..bangga

Eein Azryn said...

hahah. fail dengan dahsyatnya!

GBM said...

terbaek lah cikepal! hampir terpedaya yang part susu minum apa. tapi yang lain2 still dapat control genius. hehe:)

cik EPAL said...

@peyasanstaro: eh tak lah. Orang melayu . Duduk dekat Malaysia. :D

Noor Zaitul Akmar said...

soklan yang kelawar tu sy fail..hahaha..yg len sy FOKUS..wahahaha

senses of soul said...

x bape nak suke ngan bakso ni..beso sangat yg ball ball tu heee

tQ cik epal 4 da info 2 ma blog yeahh

Tiara Fazlin said...

sumpah kejam gilaaaa....wuwuwwuwuwuuuu homesick dah ni tgk makanan sedap cenggini..T___________T

yuma faima said...

..... hahahahahaha..terpedaya... npk sgt lost cnc, hehe

yuma faima said...

..hahahahah..terpedaya, nmpk sgt lost cnc

$H said...

haha..kite salah yang soalan first..terjawab susu lak :P

masshie mastura said...

huehue yg last je betul yg laen semua salah. bagus2 ;P

syrena said...

yang last je dpt jwb betul

biru berry said...

bt0l ke meatball 2 cik normah gentel sndiri?? kekurangan kepercayaan pulak..huhu

Post a Comment

Susah susah je nak komen. Terima kasih daun keladi, kalau boleh komen lah lagi lain lain entri. muehehe

Click Me !