Friday, January 27, 2012

Bagi hadiah baju, hubungan tak kekal?

Aku tak tahu korang pernah dengar benda ni ke tak tapi aku pernah lah dengar. Even masa aku muda-muda dulu zaman sekolah rendah pakai tudung serkup ke depan tu,  akak sebelah rumah aku ni tetiba lak putus cinta sebab boyfriend dia bagi hadiah baju dekat dia. Aku gelakkan je dia dalam hati. Tak lah gelak sebab depa putus tapi gelak sebab depa kata depa putus sebab BAJU! :D




Then semakin aku godang ni, otak pon makin godang, urat otak pon makin panjang (eh urat otak kemenda?) dan berfikir, apakah logiknya kalau bagi baju tu hubungan boleh putus??



Sampai sekarang kalau aku dengar "jangan bagi hadiah baju, nanti something buruk jadi dekat relationship korang" SERIOUS-AKU-TAK-TAHU-APA-LOGIKNYA



Eh eh eh tak ada logika betul  lah *terus headbanging lagu Agnes Monica*



EH macam lawa pulak baju ni



Aku rasa benda pasal bagi hadiah baju ni nanti putus lah, clash lah, hape lah mesti ada kena mengena dengan zaman tok nenek kita dulu kot. Sebab dulu kan depa ni susah. Hadiah baju tu kira agak mahal lah di zaman itu. Dulu-dulu mana ada ipad, mp3, galaxy note bagai. Baju tu kira dah habis mewah lah tu. Kalau tetiba lak hubungan putus, bergelinang air mata, tersedu-sedan macam fei mau sebab tengok baju je teringat dekat BEKAS kekasih. (tuppaware kekasih pon boleh) Yeke? Entah aku hentam je ni. Rasanya lah kot





Aku rasa bagi hadiah baju ni akan putus hubungan tak logik pon dan mengarut. Kalau tak ada jodoh, bagi teddy beruang godang ke bagi sejambak bunga tek ayam belanda ke. Tak ada jodoh, tak ada kesefahaman, putus jugak kan?





Kalau ada jodoh, bagi baju pagoda cap ayam sekali pon, hidup bahagia kekal jugak. Ye dak?



ok bye!

99 comments:

  1. Penah dengar! Penah dengar! Dulu takut2 tak beragak sbb mmg slalu bagi adiah baju pon..Tapi sume yang CM penah adiahkan baju or CM sendirik yg dapat adiah baju, sume da babai sayonara! Hahaha!!!
    Tapi xley pakai gak teori nih, mungkin kebetulan je tu..Bila pk2 balik ape kene ngene plak seme tu ngn relationship kan? Jodoh pertemuan seme di tangan Tuhan. Klu da xde jodoh, xdela jugak.. ;p

    ReplyDelete
  2. A'ah,mmg x logik.karut je tu.tpi...bju dlm picture tu mmg cntik :-)

    ReplyDelete
  3. bagi saya semua letak pada jodoh.... ^____^... sy dan encik tunang dah selalu sgt bg adiah bajuuu... alhamdulillah jodoh kami panjang... insyaallah kami akn nikah bln 5 nnt... doakan kami ye... :))

    ReplyDelete
  4. ha kte ade dengar sebabnye kan teori dorang menyatakan "kalau benang baju tu putus, putus la hubungan tu"..hai pelik pun ade sebab masih ade lg org berfikiran mcm g2..

    ReplyDelete
  5. dari zaman dulu, mmg selalu dgr.
    hahaha

    ReplyDelete
  6. btol k??sbb ad kwn gak yg ckp..kalaw bg adiah jns kain..hubungan 2 xkekal...

    ReplyDelete
  7. hihii . btl tu . . kalau dah jodoh takde ape yg dapat jd sebab putus kan . suka bagi baju , snggggggggg . xpyh pk2 nak bli ape hehe

    ReplyDelete
  8. slalu gak denga tapi maybe diorg ni bercakap dr pengalaman kot. x pun kajian? eh yeke? ada ke org wt kajian pasal ni? hahha xtaw la :P

    ReplyDelete
  9. yeke epal ? ak bagi tabung, tali pinggng, wallet, ...PUTUS JUGAK. haha. takdahal la nk bg apa2. yg penting, Allah da aturkan. aku byk kli dgr ttg ni. tapi kan, ada yg benar ya !

    ReplyDelete
  10. org kate bkn baju je tapi pakaian yang berbenang....contoh macam sapu tangan tu sesume

    ReplyDelete
  11. i rasa kan,kalau kasi mercedez benz baru okay,tapi tu mahal sangat.... camry pon jadi la,errrrr...


    alaaaa,kalau jodoh dah tade,tade la kan.... jodoh itu kan rahsia Allah,apa yang berlaku kita kena redha

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. hehe secare terangnye..mmg x logik..hehe

    ReplyDelete
  14. Pernah dengar. Masa sekolah memang percaya tapi sekarang dah matang boleh fikir yang statement tu mengaruttttt! Haha.

    ReplyDelete
  15. yer sy penah dengor nye ponn..ala stakat baju je, yg ex sy bg jam la sgala mende putus gakk xde pon bg baju.syirik pcye sume tu ye dak..insyaAllah jodoh kekal dgn izinNYa..bkn ttletak pda sehelai baju.. =))

    ReplyDelete
  16. Jodoh pertemuan di tangan Allah ;)

    ReplyDelete
  17. haha betul la epal tang mana yg boleh jadi putus pun xtau la..kdg tu tak bagi pape pun putus gak..

    ReplyDelete
  18. Abah saya bagi hadiah baju kat mama saya , alhamdulillah mereka masih kekal :) It's jodoh actually .

    ReplyDelete
  19. haaa..penah dengar2..mase zaman skolah2 dolu..huhu..mslhnye sy bg kat crush sy dulu..pstu bangge gler tgok budak tu pakai tyme men bola ptg2..hahaha..

    seb bek tak kapel ngn die mase tu, sbb sy da dapat yg lg baik dri die..hehe

    ReplyDelete
  20. lagi satu, kalau bagi baju boleh putus, kenapa orang bagi baju mase hantaran? kan3? tak logik kan. hehe. juz pendapat.

    ReplyDelete
  21. penah juga dengar pasal benda ni

    ekceli tak boleh nak percaya 100%

    semua ni berbalik pada jodoh

    kalo ade jodoh ada la kan

    kalo takde nak buat mcm ne.

    btw setakat ni schaze dah byk terima hadiah baju, tudung n macam2 lg benda dari kain ni

    n alhamdulillah setakat ni hubungan schaze dgn si dia baik2 saje :)

    so mebi pepatah tu tak boleh diguna pakai 100% :)

    ReplyDelete
  22. klo dah jodoh,bagi baju seguni pon tetap kekal..ye dak..hehe

    ReplyDelete
  23. dulu ada gk tak amalkan bg adiah bju kt bf tp putus gak.. ala soal jodoh semua di tangan Allah, yakin saja padaNya sebab DIA tahu siapa yang terbaik untuk kita

    ReplyDelete
  24. ahhaa.xtau nak kata boleh pakai ke tak bnde alah nih.

    tapi kalau tengok pengalaman membe2 yg ade bagi baju or ape2 yg mcm kain,semuanya putus di tgh jalan.

    xtau la kebetulan ke ape,tapi setakat nih mmg btol2 jadi.

    papep0n,berbalik pada jodoh jugak ye dok ;)

    ReplyDelete
  25. time sekolah dlu memang selalu dengar cerita pasal nih. bagi baju tak boleh, asalkan yang laki bagi semua tak boleh. bagi-bagi hadiah nih makna kita menghargai orang tuh. tanda sayang..

    jodoh tak kemana dun worry!

    ReplyDelete
  26. Tu terpulang laa.. Kalau dah jodoh tak ke mana..

    ReplyDelete
  27. jangan percaya. Jodoh kat tangan Allah :)

    ReplyDelete
  28. haha...ini lah bende paling mengarut aku pernah dgr.

    ReplyDelete
  29. mengarut kot.....

    dulu pernah bg hadiah baju kat bf..ehem xder jadi apa2 pun...malah masih kekal sampai sekarang..alhamdulillah....=)

    ReplyDelete
  30. memang selalu orang cakap dan pernah jadi 2x kat anis. but, maybe takde jodoh jugak kot..huhu

    ReplyDelete
  31. erm,, btl 2 ... klu da xde jodoh,bg banglow pon xde jodoh kan ? bende ni semua org dulu2 pye cite la .. hehehe

    ReplyDelete
  32. penah denga..
    tapi ye ke??
    ase cm tak jea..
    sbb kawan2 pown jnis slalu gak dpt paju dri boyfy tapi ta putos pownnn...
    huhu~

    ReplyDelete
  33. opkos penah dengar jugak...

    tapi, kalau parents yang bagi baju kat kite, takkan lah kite akan putus hubungan dengan dorang?
    sbb,stiap tahun aku ade dapat baju dari dorang..

    ALAMAK !camne ni...???help me?

    haha. karut betul kepercayaan tu..

    ReplyDelete
  34. haha.dulu pnh dgr gak sblm kapel.bila dh kapel terus lupe pasal tu coz baju je hadiah yg plg mudah utk dibeli.berpuluh helai dah rasa hadiahkn baju kat beliau.Jodoh kekal je dah masuk 6 tahun lbh dah.bulan depan dh nak kawin dah.jadi rasanya memang tak ada logika. heee.

    ReplyDelete
  35. pnah jgakk!!!
    hak3..smpai skang hsna guna lg mitos nie..lgkah bjga2 kta org..ngeh3..

    ReplyDelete
  36. perempuan beri pada lelaki tak mengapa rasanya..meskipun sekadar teman.tapi kalau lelaki yang blom ada apa-apa ikatan beri baju----abeslahhh...wallahualam..pengalaman sendiri...(mana ada lelaki beri baju pada perempuan yang dia tak suka ye tak???)

    ReplyDelete
  37. mengerikan sikit benda ni tapi sebenarnya tk kn kn ? :D

    ReplyDelete
  38. TAK PERNAH langsong bagi baju dekat EX..

    tapi jadi EX jugekkk...

    wuuu~

    ReplyDelete
  39. a'ah..slalu dgr camtu la..
    xtaw.hehe

    ReplyDelete
  40. pnh dgr gk. tp mmg karut laa.. kot jd pon scare kbtulan, bkn sbb bg bju da 2 putus. ^^

    ReplyDelete
  41. kalau dya bagi je..tak caye lnsung....hehe

    ReplyDelete
  42. Jap, nak kira berapa belas lai baju abg nizam bagi kat kak ayu masa lom kawen dulu. Hahha. *SIAP PILIH SENDIRI OK MASA NAK BELI TU. LOM KAWEN DAH TUNJUK MATERIALISTIK hahahahah!

    ReplyDelete
  43. pernah dengar. selalu gak denagr nie. bila juejue nak bg kat si dia . mmber salu tegur, jgn bagi kat boyfren baju . nnt hubungan ta lama.. dulu percaya la jugak .tapi sekarang dok pikir2 mcm ta logik . apa salah baju tue ?? sampai hubungan boleh PUTUS kan . :)

    ReplyDelete
  44. ada logiknya.. coz penah rasa sendiri!! haha

    ReplyDelete
  45. Pernah dgr..haha mase beli baju untuk en boipren..member2 semua cakap jangan beli baju nanti putus..aetul2 dua tiga hari pastu kitaorng gaduh besar n clash huhu..tapi tak percaya pun sebab bagi baju boleh clash...lagipun sekarang dah couple balik hehehe:) ape2 pun if dah jodoh bagi lah baju selori tade hal lah :)

    ReplyDelete
  46. Kuang kuang kuang!

    pernah dengar gak orang cakap camtu. sebenarnya,bg la pape pun..kalau dah memang tak berjodoh. tetap tak berjodoh kan. Hik Hik Hik :)

    ReplyDelete
  47. hahaha! aah lahh penah gak dengar cite ni!tak logik!

    ReplyDelete
  48. betul tu, klu jodoh tak ke mana :)

    ReplyDelete
  49. ha ah la cik epal..dedulu mmg org tetua dr sya kata mcm tu...siap bg cth diri sendiri la konon

    ReplyDelete
  50. pernah dengar!
    actuallty kebetulan je kot...,

    contoh minggu lepas bagi baju, tak lama lepas tu, clash..

    umur pun tak berapa banyak, emosi lebih.. ungkit-ungkit, clash le... :-)

    nasib baik baju, kalau bagi ferrari.. xoxox...

    ReplyDelete
  51. aah..pnh dgo jugak..smpai en bf sy xksik sy bg bju kt dy...xtau la pe logiknye..tp mse nk kwen tu hntran bg bju ok je...xphm2...

    ReplyDelete
  52. betul cik epal kalo mmg tak ada jodoh bagi bintang dia alam semesta pun tetap takkan jodoh nyer yerk :)

    ReplyDelete
  53. Pernah dengar jugak. Merepek. Tapi, mungkin nanti orang tu asyik nak suruh kita pakai baju tu je. Pastu kita taknak pastu gaduh, pastu putus. Hahaha.

    ReplyDelete
  54. betul lah. ramai org ckp bagi present baju, hubungan tak kekal. but i dont believe it :)

    ReplyDelete
  55. kebetulan je tu berpisah..
    semuanya kan d tangan Tuhan..

    ReplyDelete
  56. salu dngar~
    hehe =D kawan sek men pn pnh wat..
    then mmg de masalah lepas tu~~
    klu ada jodoh tak ke mana~

    ReplyDelete
  57. memang mengarut. kalau nak break tu break jugak,kalau masalah tu masalah jugak :)

    ReplyDelete
  58. betul tuh...itu sume dusta belaka....*hik

    ReplyDelete
  59. pernah gak dengar . mmg karut giler lah masa kwn tu kate . then kwn tu sendiri yg hadiah kat ex dye baju and a few weeks later dorg clash . true story. but i still dont believe it . jodoh pertemuan di tangan Allah .

    ReplyDelete
  60. kate org kalo beli hadiah baju tanpa pengetahuan org tu yg bley bg hubungan xkekal..konon ala ala suprise la....maybe takot org tu xsuke taste baju yg kte beli agaknye tp kne pkai tiap2 mse nk jage hati...sbb tu la kowt....tips sy senang je kalo nk beli baju...bwak dye pegi pilih....kte byr....senang cte..haha

    ReplyDelete
  61. Tu lar.. banyak lar yg agak tak logik ngan pandangan org dulu² nie..

    ReplyDelete
  62. dulu2 pernah jga dengar, n risau jek bila bopren kasi hadiah baju...tp alhamdulillah, skrg kiterorg dah pon kawen..heheh.
    sya rsa jodoh ni semua bukan bergantung kpd baju ke apa, tp memang dah ketentuan jodoh yg telah tertulis..ahehhe.

    ReplyDelete
  63. Kalau ade JODOH KITA ...tak ke mana kan....hehehhe

    ReplyDelete
  64. ktentuan tuhan la klo mmg tade jodoh kan...baju plak kte nak salahkan...hakhakhak..

    ReplyDelete
  65. penah dengar tapi ... entah laaa hehheheh

    ReplyDelete
  66. eh cantiknya baju tu..amik kat mana?

    ReplyDelete
  67. cntik kot baju tu....
    jdoh pertemuan di tgn Allah...
    tgu dn lihat jela kan...
    Cik Epal follow me back okay??
    muahhhhhhh

    ReplyDelete
  68. mitos je nie.. tak mungkin lah.. kalau hantaran selalu ade baju jugak kan. hehe

    ReplyDelete
  69. i pnh bg husben baju time kapel..dia pn pnh bg i baju..but still maintain until married...i da follow u.follow me back darl :)

    ReplyDelete
  70. Salam cik epal...

    Me was having the same experience juga esp bab cari hadiah utk si dia.ramai kwn2 ckp,jgn bagi bju,nnt hubungan terputus.aiyak...padahal tu je yg senang nak cari,hehehe...tp tu sume kebetulan,jodoh-pertemuan di tangan Allah.Kalau xde jodoh,bagilah Lamborghini pun putus jgk,kan???:)

    ReplyDelete
  71. pernah dengar & pernah terjadi pd diri sendiri.. ana pernah bg baju & boy 2 pun bagi baju gak..xlame pas 2 hubungan pun xde ape2..hmm ape2 pun kne berfikiran +VE..bukan sebab baju 2 hubungan putus, tp memang dah xde jodoh..so xboleh la nak slah kan baju kan.. :)

    ReplyDelete
  72. propa je..
    yg penting dalam hubungan ada trust each other.

    ReplyDelete
  73. mule2 dlu mse dgr mmg la tkt n pnh t'jd kt dri sndri.... pastu ble sy couple dgn org laen sy dh bg b'pasang2 bju tp xde lak putus mkin erat de la n skrg ktorg pn dh b'tunang...
    # bnde2 cm2 lau kte dgr n pcaya mgkin akn btl2 t'jadi so bg je bju tu n wht xtau or jgn pkir lgsg bnde2 yg karut tu....lau jdoh xkemane...

    ReplyDelete
  74. eh serius saya ada pngalaman..bg baju time besday dia.. mula2 mmg dah x caya semua uh..tuh brani bg baju gak uh tapi an lps je bg baju dalam 2 mggu twus clash..mcm kebetulan an..jadi mula jadi caya sebab mmber pown ramai jadik mcm uh..tapi semua uh takdir dari Allah =)

    ReplyDelete
  75. x lojik plak putus sbb bg baju...
    tp saye 2x putus sbb bg baju..maybe kebetulan...

    kalo xde jodoh, bg adiah ape2 pon tetap putus jugak...

    ReplyDelete
  76. pernah dgr... baju, selendang, sapu tangan... biasalah, itu cara orang. apa2 pun takdir Allah menentukan

    ReplyDelete
  77. Pernah dengar tentang cerita ni, tapi xpatot utk percayainya..hanya Allah yang tentukan..
    http://adeqrifqi.blogspot.com

    ReplyDelete
  78. cik epal nama da lma x update blog? hhihi

    sila dtang ke blog einaz. ada info penting untuk anda sebagai wanita

    ReplyDelete
  79. oit, bila nak update ni cik epal oi :P

    ReplyDelete
  80. TADE KAITAN PON.ADE JODOH ADE LAH.KAN ? ;D

    ReplyDelete
  81. bagi silver pun boleh putus , ape cer ? haha

    ReplyDelete
  82. ada yg kate baju xpe, pasal bju dah siap jahit,gunting bagai...
    yg xleh kalo bari kain yg nk dibuat bju, pasal of course tailor akan gunting kain tu utk dijadikan baju...
    bab gunting tu kot jd hubungan putus..

    ReplyDelete
  83. btol2x i agree wif u .. hahha .. coz , i pown cple bgi bju jugak . x de lah x b'kekalan . toew semua dri dri kte . klau kte nak relationshp toew b'akr ., so akan b'akhr lah . btul x ?!

    ReplyDelete
  84. bagi la ape pun. kalo nak clash. clash jugak kan.

    ReplyDelete
  85. FUIYOOO!! BANYAKNYER KOMEN.CIK EPAL SANGGUP BACA??

    ReplyDelete
  86. saya penah dapat,dan 2 bulan lepas tu clash.sampai skarang takot nak bagi baju.

    ReplyDelete
  87. dh 2015, sy nak komen!! hehe...
    ekceli, baju ni sng nk bg, sbb takyah susah2 nk pilih hadiah lain, rmi bg baju sbb sng cpt dan mudah nk dpt. Lg satu mase tunang pun bg jgk kain pasang kn..mak bpak kite pn bg bju stu sma laen takde plak ptus, ok je..

    Mind set kite je ni.. Tak pun psangan kite saje nk bg bju sbb nk ptuskn kite, pastu slhkn baju sbg punca...errrr...sian baju tu..hehehe

    ReplyDelete