Friday, December 2, 2011

(Review Filem) Ombak Rindu

Aku baru balek tengok cerita Ombak Rindu ni (macam orang kesah sangat lah pulak kan aku nak tengok cerita apa) . Aku pon tak tahu nak cakap cerita ni best ke tidak. Boleh???




Tak kira lah timeline twitter atau news feed facebook, macam-macam pendapat yang aku baca pasal cerita Ombak Rindu ni. Ada yang tak puas hati, ada yang sedih tak bawak tisu terpaksa lap air mata dekat baju, ada yang bengang tak sama macam novel lah apa lah

Well. Tengok poster macam best je kan cerita ni. Aaron Aziz, Maya Karin, Lisa Surihani. Nama-nama besar jugak lah kan dalam industri filem dekat Malaysia ni


Ramai orang cakap cerita ni sedih gilaaaaaaa. Kena sediakan tisu sebelum masuk panggung lah apa lah. Tak tahu lah aku ni hati keras ke, hati batu ke hape. Apa pasal aku tak menangis pon tengok cerita ni eh?? Aku pelik-pelik tengok makcik-makcik dan sekumpulan budak perempuan yang dok esak-esak nangis lap tisu sampai keluar panggung.



 Ok lah, aku akui ada part yang terusik jugak jiwa aku ni untuk sedih. Tapi tak ada sampai nak menangis beriya lah. Kalau ada sesiapa menangis tengok cerita LAGENDA BUDAK SETAN. Kemungkinan besar kau boleh menangis tengok cerita OMBAK RINDU ni. Ataupun kau memang cewek ngembeng.Semua cerita orang nangis kau nak nangis. kehkehkeh



Tapi, kalau untuk cerita melayu, aku boleh kata cerita ni TERBAIK jugak lah. Dari aspek sinematografi (kemain engkauuu sinematografi bagai) tu memang cantek lah bagi aku. Tapi ibu aku pon baru lepas tengok cerita ni. Ibu aku dok "besttt . uihh besttt cerita Ombak Rindu ni. Sedih ibu tengok, banyak kali menangis. Masa Aaron menangis tu lagi sedih ibu menangis"

Aku selamba dek je reply "yeke? Apasal orang tengok tadi tak rasa nak nangis pon eh?"


Ibu aku cakap "Awak tak jadi isteri lagi, cuba dah jadi isteri. mesti nak menangis tengok cerita tu.Kita dapat merasai penderitaan seorang isteri tu"


Ye lahhhhh ye lahhhhhhhh. Sedih lah cerita ni. Kemain tau ibu aku



Tapi aku rasa kalau ada Fazura lagi best. Tak kisah lah yang bawak watak Mila atau Izzah. Aku rasa dua-dua watak tu Fazura boleh bawak. (tetibaaaa cerita FAZURA. Lantakk)


Aku kecewa sebab cerita ni tak se BEST dalam novel sebenarnya. muahahaha . Sebab tu aku tak menangis KOT. KOT lah




Novel ni lah yang aku menanti turn dengan penuh sabar untuk baca, time sekolah asrama dulu. Kalau aku tak sekolah asrama dulu, memang sumpah sampai sekarang aku tak sentuh novel. Terima kasih kepada sekolah asrama kerana memperkenal kan novel ini kepada aku. Tapi NOVEL OMBAK RINDU ni memang best gila kot. Kalau sesiapa pernah baca novel ni, mesti akan kata novel ni BEST. Kalau kau kata novel ni tak best pon, pedulik hape aku. Janji aku rasa novel ni best gila, terbaik dari ladang :D


Rating Filem Ombak Rindu: 3.5/5


Again, untuk kategori cerita melayu, cerita ni TERBAIK dan boleh ditonton. =)


Tapi part sedih tu, kalau rasa kau seorang yang mudah menangis, boleh bawak tisu sekotak.




ok bye!

106 comments:

  1. hahhaha org pon tak de feeling nengok cerita ni.. serius tak faham celah mana sampai buleh nanges haissshhh :)

    ReplyDelete
  2. hehe . untunglah dah tengok citeee tuu :)

    ReplyDelete
  3. Tiba2 Fazura. lantak! hahaha. Ramai kata best cerita Ombak Rindu ni. nak nenok jugak!

    xD

    ReplyDelete
  4. >< layan puss in boots ag best kot?

    ReplyDelete
  5. baru nk tengok cite ni esok. we'll see. =)

    ReplyDelete
  6. novel ombak rindu memg bestt..menangis kot baca..my first novel :)

    ReplyDelete
  7. HEhe sama lah. Maybe sebab dah baca novel kan. SO rasa novel lagi sedih dari movie. but still movie tu best :)

    ReplyDelete
  8. betul betul kalau fazura ada lagi best ! sesuai bwk watak izzah ;D

    ReplyDelete
  9. ok..nanti nak beli kt astro 1st huhu

    ReplyDelete
  10. seriously? makin teruja nak tengok..ha ha

    ReplyDelete
  11. cik epal, aku nyampah gile tgk citer LBS tu...kebarangkalian besor ke aku nympah jgk tgk citer OR ni ek..?

    ReplyDelete
  12. semua duk kata cam gitu..dah cmpius nak g tengok ke tak nie =D

    ReplyDelete
  13. memang tak lah aku nak tgk n nangis!

    ReplyDelete
  14. cantekk: tak tahu lah.lain org lain pendapat kot. asal nyampah tgok LBS?? cuba lah tgok OR ni dulu. mana tahu rasa best :)

    ReplyDelete
  15. untunglah ada org belanja.ops.meletop kau jah.sinematografi bagai.vocab meletop

    ReplyDelete
  16. walaupun nama fazura tiba2 muncul, tapi fazura mmg patut wujud dalam filem ni. sebab dia best. bagi la jadi apa2 asalkan ada muka beliau.. :)

    ReplyDelete
  17. belum tengok lagi. nak tengok jugak macam mana rupa best cite ni.

    dia punya novel memang best lah kan.

    eh nampak macam your mom dekat space u8. betul ke eh. haha kalau silap orang..larik tutup muka~

    ReplyDelete
  18. hani pon sependapat ngn cik epal..sometime certain scene sedey bley jd klakar..haha.. pelakon best.. & rasanya novel lg best dr movie kot... :)

    ReplyDelete
  19. ramai duk ckp kalau fazura yg berlakon lagi besh...huhuhu

    ReplyDelete
  20. akak ni hati tisu, konpem nangis punya! heheheee

    ReplyDelete
  21. klu FAZURA bkon jd izzah lg best..sbb muka dia ala2 mcm kampung skit dn dia sgt la cntik bg sy :)

    ReplyDelete
  22. Fazura x berani nak berkemban mcm Maya..alah penulis novel,Fauziah Ashaari pun x puas hati dgn jalan crt ni.

    ReplyDelete
  23. alaaa , nk tengok .. tp ta shuke tgok maya karin jd izzah .. sbb cam ta ssuai.. hukhukhuk

    ReplyDelete
  24. Fazura x berani nak berkemban mcm Maya Karin.alah penulis novel pun x puas hati dgn filem ni..byk yg diubah.

    ReplyDelete
  25. rmai gak yg ckp cerita tu tk kne dgn novel dyer..tp ade yg kte movie nie best plak..haa..tu msti kes yg tk bce novel tu..slh stu nyer Arry..hehe..Arry tk tgok lg movie tu..hehe..ape2pun..mcm boleh larrrr..ahahahaha

    ReplyDelete
  26. Ya Allah, sayangla kat CE ketat-2. Hahaha. Sokong. Tak se best novel. Bukan nak harap sejibik cam dalam novel. Tak. Tapi memang mendatar je cerita. Saye cube untuk feel tetap takleh. Tapi bila balik, baca nove tu, okay je dapat feel sampai mimpi. Hahahah. K over. kecewe la... Lagenda Budak setan berganda sweet n sedih menikam kalbu. huhuuhuhuhuhuuhuhuhuhuuh... btw, ni respon saye kat filem OR. hohosempat lagi...

    http://cindelylafairies.blogspot.com/2011/12/my-respons-ombak-rindu.html

    ReplyDelete
  27. Oh lupa. Fazura... best ... patot dia ganti maya karin. Hua-2

    ReplyDelete
  28. ngehhhh..kalau rating 3.5 kompem best ni!, LBS Lia belum tengok lagi..

    ReplyDelete
  29. tak kesampaian lagik nak tgk T.T

    eh mane nak cari novel ombak rindu ne eh? dulu kebas member punye je pinjam zaman sekolah. ade stok lagi ke? ke dah tade...alaaa sedey aa camni.

    ReplyDelete
  30. setuju ngan CE. novel ag best dr movie. :)

    and setuju lagi 1, for cerita melayu, movie ni kira dlm kategori best la jugak. :)

    ReplyDelete
  31. kamu kena kawin cecepat lah tuu :D
    heheheh barubuleh nangis ngan lebih banyak pilem yang berlainan genre :D heheheh

    ReplyDelete
  32. Akan tgk esok...sume review best nie..

    ReplyDelete
  33. suka baca novel ombak rindu ni..best giler..sanggup x tido semata2 nk khatam..huhu

    ReplyDelete
  34. suka baca novel ni, dia ada sambungan kot ^__^ xsabar nak tengok citerr nih, hehek

    ReplyDelete
  35. Sama-sama lah kita berterima kasih kepada sekolah asrama sebab memperkenalkan novel-novel ni kepada kita :)

    ReplyDelete
  36. btol btol btol kte cik epal, klo fazura yg berlakon confirm cite ni jd lagi best!

    ReplyDelete
  37. nak tengok jugakkkk ! tapi keja :'(

    ReplyDelete
  38. novel ombak rindu mmg best kan.. sampai skrg ada kt rumah novel tu. nanti DN pergi tgk filem pulak...

    ReplyDelete
  39. fazura patut gantikan maya karin!!! hehehe

    ReplyDelete
  40. kite pown xnangis jugak cik epal tengok citer niehhh.... tapi memang betul bace bovel lagi best.. huhuuhhu

    ReplyDelete
  41. LBS tak best ok. tetiba kan sy emo. sori2 cik epal. tak suke cite tu. maybe sbb sy lelaki kot. ada kaitan dgn gender ke? haha.

    ReplyDelete
  42. Bahaha. aku fisrt day dah tgk. memnag gempak gile laa sambutan orang untuk movie ni.

    btw cik epal, aku follow blog kau yer. =)

    ReplyDelete
  43. everything dalam cerita nih okeyh.sangat tak rugi kalau tengok.orang takde perasaan je cakap tak bes.typicall melayu la cerita sedih kan.takkan la nak semua tergelak satu panggung baru nak labelled cerita tu bestI(referring cerita lawak)...kan.

    ReplyDelete
  44. bui dh baca novel ni..sampai lunyai sebab best sangat..tak cukup sekali baca jer

    movie belum tengok lagi tp adik bui kata mmg sedih giler babeng...

    kawan bui pulak kata tak sama mcm dlm novel..dia cakap tak best

    kesimpulannya,yg dh baca mesti cakap cerita ni tak best,yg tak baca mesti cakap best

    mcm mana tu..huhhu

    ReplyDelete
  45. tak tgk lagi, tapi dah boleh agak mesti tak sama dgn novel ;p

    peminat setia novel ombak rindu. baca novel ni masa kat matrik dulu. gila suke :D

    ReplyDelete
  46. haha mesti ade je yang comment cakap lain dr novel lah ape ke , lek je . ramai cakap cerita ni sedih . berkobar nak tengok oh . haha

    ReplyDelete
  47. sama lar...1st time masuk panggung smpai tgk belakang atas kiri kanan sume tgk..hahahaha..siap kena sound dgn bf suh senyap dia konon nk feeling..tp seriusly tak feeling pn..hahahah

    ReplyDelete
  48. xebst sgt ek?
    emm..klo gitu...x jadi la nk tgk kt wayang..hehehe


    saje nk gtau..kt dashboard sy bersusun post pasal review ombak rindu...wuhuuuuu
    dan yg best nye..sume ckp cite ni x seBest mcm dlm novel...
    ouh..begitu~~
    sy x bace pon novel nyer~~

    ReplyDelete
  49. betul..eka pun terfikir fazura kalau ada dalam filem ni best..suka dia..lemah lembut!!!

    ReplyDelete
  50. biasanyalah kan, filem tak akan sehebat novel.. btw, Fazura memang best lo! :-)

    (ibu suruh cik Epal cepat kawen tu..!)

    ReplyDelete
  51. Wahhh..ombak rinduuu..
    Xsbr nk tgk...
    Hmm...tetiba fazura plak eaa..hmmm...myb bez jgk kot.hehe

    ReplyDelete
  52. dulu tengok lagenda budak setan, tak nangis pun. so, takyah bawak tisu sekotak la tengok cite ni kan? hehe.

    ReplyDelete
  53. seyp!..ak pon bg rating 3.5/5 je kt cite ni

    ReplyDelete
  54. Fazura the bestttt !

    Biasalah cik epal kalau diadaptasi je mesti kurang best,novel tetap terbaikkk

    ReplyDelete
  55. >> tp bg sy.. cte ne mmg best tp da byk ptong lah jd sngkat sgt.. ape pun.. tgk jgn xtgk.. +))

    ReplyDelete
  56. huhu..feeling habis citer nie....

    ReplyDelete
  57. btol2, sis.. kalo fazura jadi izzah lg bez.. sweet jer.. :)

    ReplyDelete
  58. ye betol !! takde nak nanges pon kan... penat je ready kan tisu ! haih. hahaha, so far.. movie ni biasa je n lg best dari lagenda budak setan.

    ReplyDelete
  59. ahaksss...kwn i pun sampai 2x g tgkss..nanges2 tu biasalah kan..cuma i ni x cukup feel lg nak g tgkss huhu..tp, kalo ader org banjer layan jugak kot heuuuuu

    ReplyDelete
  60. sama la kita CE. saya pun kecewa sebab cite dia tak sama dengan novel. and celah mana pun saya tak nangis. gelak lagi ada la. apa-apa pun, buku dia jugak yang best.

    ReplyDelete
  61. saya ajak kawan tgk filem ni...tw x dia ckp apa??dia kata x nk tgk sbb takut xbest mcm baca novel!hehe...

    ReplyDelete
  62. sama ah, klu fazura lagi terasa kot feeling nya. haha, ke aku yg over ni?
    tp ramai kata cerita ni best. mmg x dinafikan novel dia best gila.

    ReplyDelete
  63. novel ombak rindu mmg best sgt!
    eqa bce byk klie xjemu2 pun :P

    byw esk bru nk g tgk cter ni..hehe

    ReplyDelete
  64. owh,cadang nak beli cd jelah.boleh berendam air mata banyak2 kali.haha :)

    ReplyDelete
  65. novel best. fazura best. dua2 takde. so x rugilah kalau x tgk citer ni kn?
    XD

    ReplyDelete
  66. novel best. fazura best. dua2 takde. so x rugilah kalau x tgk citer ni kn?
    XD

    ReplyDelete
  67. well,,ann tgk smlm lg la..org asyik bergelak je..pelik pon ade..part nk feel nk nangis tapi ramai org gelak..maybe depa xde perasaan kot
    -.-"

    ReplyDelete
  68. oh really..hmm..tunggu kluar astro jer la..tapi dari gazette dia pon dok rasa cam standard drama jer ni..memula ingat drama..dok pulun tggu kat astro bila la nak kuaq..tup tup rupanya filem..hmm..cam tak kena ja..sebab dari senematografinya memang cam drama..huhu..

    ReplyDelete
  69. serius tak sabar nk tgok. tp novel die tetap lagi besh laa..terbaik!

    ReplyDelete
  70. tak berkesempatan lagi tengok filem ni tapi memang tak expect pun yang filem ni akan sama ngan novel dia... memang dah punah harapan (ceh, ayat!!!) ngan filem atau drama adaptasi dari novel, sure memang tak sama, huhu~

    ReplyDelete
  71. dahsyat penangan Ombak Rindu ni kan Cik Epal? :')

    ReplyDelete
  72. aida suka filem ombak rindu! beshhh.. :D

    ReplyDelete
  73. e'in lom tgk lg cite nie.. betul gak tu.. if ade fazura lg best.. huhu..

    ReplyDelete
  74. emm mmg terlintas d fikiran sy sblom ni y fazura bleh bwk wtak izzah y sy syg tuh..

    ReplyDelete
  75. rsanya fazura layak utk wtak izzah tuh..muka dia melayu..rambut n gayanya..mcm dlm novel kan

    ReplyDelete
  76. aik cik epal..kurang beremosi ke..sampai tengok cite sedih tak menanges..haha

    ReplyDelete
  77. dah tengok semalam best giler cter tuh..5 star la bagi..haha

    ReplyDelete
  78. hai cik epal..
    kami ni penterjah baru blog cik epal..
    hehe..
    bukak blog2 hot semua cerita pasal ombak rindu..
    nak tgk jgk la camni..

    ReplyDelete
  79. stuju gak....kalau fazura ada mesti best tu..hehe

    ReplyDelete
  80. ash ada novel dia jaa , filem ni , belum dapat tgk lagi :3

    ReplyDelete
  81. Setuju sangat kalau Fazura jadi Mila :P

    ReplyDelete
  82. Nape semua orang cerita pasal ombak rindu nih.. adoii.. jeles nyer!! spe laa nak bawak g tengok cte ni..

    ReplyDelete
  83. Novel Ombak Rindu memang layan abes..
    Nanges.. :(


    **Cantik la Baju Maya Karin tu..
    Nampak sopan je ;)

    ReplyDelete
  84. kita pon sama x nangis! ekekekekek

    ReplyDelete
  85. ehem2..mekasih singgah belog fad..^^
    singgah je ke?lllaal...

    ehh2..jom la shot skali skala...tapi tu pon kalu cik epal sudik!ehehhe

    ReplyDelete
  86. jom cik epal kter gi panggung.....hu2

    ReplyDelete
  87. xtengok g cerita nie..
    tapi rasany xbesh..
    sebab lisa seksi!
    HAHAHA

    ReplyDelete
  88. sokong dengan pendapat ibunda CIk Epal.. :) kalau ANDA belum menjadi isteri, ANDA memang tidak akan feeling dlm Movie OR ni.. :)

    ReplyDelete
  89. aku pon xnanges tgk cte neh..mybe cm terusik sket ade lah ble scene2 yg ade die punye ost.. =,= tapi tade lah banjir ke ape ke..

    ReplyDelete
  90. teringin nak tengok...arron tu yg buat besemangat

    ReplyDelete
  91. Off topix..Cik epol makin tombamlah...hehe

    ReplyDelete
  92. hoi cik epal, kita pun tak nangis jugak lah. sebab dah puas nangis masa baca novel ni dulu dulu. betul! sekolah asrama lah yang ajak saya buat benda lagho ni, gigih tunggu turn nak baca novel ombak rindu ni hahahha.

    ReplyDelete
  93. betul tu walau saya suka gila baca novel LBS, cerita dia hampeh....

    ReplyDelete
  94. btol tu cik epal..sy mse tgk cte tu pon mmg xreti nk ekspress kan perasaan samada nk nages ke x..sbb xrase sedih pon..rasenye sbb sy ngn akak duk bercakap je kot sepanjang tgk ombak rindu tu..hehe sbb sibuk nk compare muvee n novell..huhu

    ReplyDelete
  95. Hi, sy baru terbaca blog ni. mmg saya setuju, filem x beri apa2 perasaan kpd sy jgk.x mennagis pun, cerekarama tv3 lg bole buat sy menangis. utk beri mood trus menonton, sy mmbayangkan fazura sbg izzah.tak sgka byk yg spendapat. cuma pendapat..thanks.

    ReplyDelete