Saturday, November 26, 2011

Pantang larang orang tua-tua dulu




@Jangan makan ubah-ubah tempat. Nanti kahwin banyak.



Perghhh. Best betul dapat kahwin banyak-banyak hanya dengan makan tempat lain-lain. Ni kalau lelaki suka la ni. Boleh cukupkan kuota katanya. WALAUPUNNNN


Maksud tersirat: Nanti makan banyak banyak tempat. Kalau nasi ada jatuh-jatuh. Kan menyusahkan hidup nak kutip sebutir-sebutir nasi yang jatuh tu. Takut makan bersepah sebenarnya




@Jangan menyanyi dekat dapur. Nanti dapat laki tua.




Maksud tersirat: Dah asyik sangat goyang garuda nyanyi lagu dangdut dekat dapur. Nanti kalau tengah masak ikan kembung ke apa. Tak ke hangus rentung masakan di masak tu. Sebab asyikkk bebeno menyanyi. Ikan hangus pon kau tak perasan. Letak garam pon mahu seguni sebab ralit sangat menyanyi habis semua kencing masin makan makanan kau




@Jangan main dekat luar time senja. Nanti ada momok.


Eleeeeeeehhh. Ini masa aku kecik-kecik dulu ye la aku cuak jumpa momok. Tapi so far, dalam hidup aku, aku tak pernah lah jumpa momok. Dan memang aku tak nak jumpa pon. Panggil MOMOK ni lagi cute sikit daripada panggil HANTU. Panggil hantu nampak macam seriau sikit



Maksud tersirat: Time time senja. Masuk la rumah. Syaitan banyak tengah berkeliaran mandi manda bersuka ria dekat luar time tu. So baik dok dalam rumah diam-diam. Lagi pon dah nak Maghrib. Depa suruh solat Maghrib tu. Jangan asyik melalak je main bola sepak,galah panjang atau polis sentri dekat luar




@Jangan potong kuku waktu malam,nanti mak ayah meniggal kita tak sempat jumpa


Benda ni menakutkan ok bila dengar. Habis panjang lah kuku masing-masing. Pergi sekolah pon rela kena denda sebab kuku panjang. Sebab takut mak ayah meninggal tak sempat jumpa. Takut nak potong kuku time malam. Petang tak sempat nak potong sebab dok main galah panjang hari-hari dekat luar masa lepas sekolah. Kalau bagi alasan macam ni. Memang free-free kena pelempang dengan cikgu disiplin




Maksud tersirat: sebenarnya zaman-zaman dulu diorang pakai pelita. Takut tangan terbakar ke hape. (over tau sampai terbakar) Dan lagi satu kan malam. Malam kan gelap. So kalau tak nampak boleh luka kan kuku.



@Jangan tunjuk pelangi nanti tangan kudung.


haaa yang ni aku tak tahu apa maksud tersirat dia. Kenapa tangan kudung ke hape. Ada sesiapa tahu?



@Jangan duduk atas bantal, nanti naik bisul.


Tapi best sebenarnya duduk atas bantal ni. Empuk dan best. (eh cam selalu buat je. Tahu pulak empuk dan best)



Maksud tersirat: Tak elok lah kan benda yang kita letak dekat kepala dipunggungkan. Kot lah terkentut ke hape atas bantal tu. Kita pon elok je sedap krohh krohh tidur atas bantal tu.



@Time baring, jangan meniarap angkat ke dua-dua kaki naik ke atas. Nanti mak ayah cepat meninggal


Maksud tersirat: Aku rasa sebab nampak tak sopan kot pose mende alah ni. Lagi-lagi perempuan kan yang buat. Nampak cam kwanghajar lah pulak kan. Tapi aku TER buat jugak kadang-kadang. TER ok. Bukan sengaja pon. Lepas tu selalu kena piat telinga dengan mak aku. muahahahaa











HOT tak granny granny di atas??. Ini siapa punya kerja lah ni menjahanamkan gambar ni




Tapi ada satu pantang larang orang tua yang paling lah aku pelik-pelik-pelik-pelik-pelik- pelik sangat-sangat









@Jangan tangkap gambar 3 orang. Nanti salah seorang yang dalam gambar akan mati!


Yang tangkap gambar 3 orang ni sampai sekarang aku tak faham apa relevan nya. Ke korang tahu sebab apa tak boleh tangkap gambar 3 orang dalam satu gambar?




Ini je lah yang aku selalu dengar. Ada lagi tapi aku tiba tiba lupa pulak. Banyak betul "jangan" orang dulu-dulu ni kan.? Macam ni lah orang dulu-dulu nak educate anak-anak. Lebih smooth walaupun bila dah besar godang ni kita tahu ni semuanya kelentong. PROPA tau depa ni tapi dulu aku percaya bulat-bulat jugak sampai takut nak nyanyi dekat dapur sebab takut dapat laki tua. Tua yang depa maksudkan bukan tua 2-3 tahun or 4-5 tahun dengan kita. Tapi tua yang jenis memang tua gila. muahaha. But sebenarnya depa nak jadikan kita ni anak-anak yang sopan dan tak kwanghajar. Kan budi bahasa itu budaya kita? ecehhh



Korang pernah dengar yang selain daripada ini tak??? Apa lagi ea orang tua-tua selalu kata?? =)




ok bye!

99 comments:

  1. Ade 1: Jgn tangkap gambar kucing nnt kucing tu cepat mati..

    Tak taula diorang ckp mcm ni sebab ape..

    ReplyDelete
  2. sampai sekarang pun ikut je lah pantang larang tu...
    takut kene piat telinga~~

    ReplyDelete
  3. haha.. pernah jugak dngar..
    tp xtaw betul ke tak.

    ReplyDelete
  4. muehehhe betul betul betul ^^ heee
    :DD
    cik epal ingat sy tak ? :)

    ReplyDelete
  5. @Jangan menyanyi dekat dapur. Nanti dapat laki tua.

    agak-agak Siti Nurhaliza tu menyanyi kat dapur tak Cik Epal ? xD

    ReplyDelete
  6. de lagi... yg pernah kte dgr la kan..
    anak dara jgn duduk bertenggek kt tgge rumah... nnt org nk masuk meminang je tros x jadi... then lg 1, klau lepas gune lesung batu, tros kne basuh and jgn dibiarkan lme2 smp kering.. nnt kepala anak akan berkerak mcm kat lesung batu tu..
    lastly, klau makan gune tangan dah habis makan tros basuh.. jg tggu die kering sebab nnt mak mertua x suke n x bg msuk rumah...

    heee~

    ReplyDelete
  7. selalu dengar gak org tua2 cakap.ish pelik ah!banyak bebenor pantang larang nya.

    ReplyDelete
  8. mama dil tegur,
    jangan pukul bontot pakai pengapu..nanti x kahwin2..err pnah dgr x?

    ReplyDelete
  9. anak dara tak elok duduk kat tangga nanti tak ada orang masuk minang .tu macam mana pulak cik epal ?hehe

    ReplyDelete
  10. yang pelangi tu tatau la plak,huhu...yang bab bergambar tu,kadang tibai je amik gambar 3orang...tatau la betoi ke dak kalau amik gambar tu salah sorang tu akan mati especially yang kat tengah...pelik jugok

    ReplyDelete
  11. bhaha..yg pasal tunjuk pelangi,tak pernah dgr pulak..tp klau bisul tue mmg pernah jd,jgn main-2 tau..hikhok~~

    ReplyDelete
  12. "Time baring, jangan meniarap angkat ke dua-dua kaki naik ke atas. Nanti mak ayah cepat meninggal"
    -lain sikit ngn pengetahuan syamim. ikot syamim,JANGAN meniarap,pastu gesel2 kan kedue-due kaki.

    yg pasal tangkap gambar 3 org tu pon syamim tau. hehe :P tp sejauh mne kesahihannya tak tau la.

    orang kata,pantang larang dlu2 ni jgn percaya sgt kalau terlalu tak masuk akal :D

    ReplyDelete
  13. Ada lagi. Jangan tulis nama dengan pen merah kalau tidak empunya nama tu akan mati. Tapi kalau terdesak sangat takde pen warna lain, bantai gak pen merah tu.he. But still tak faham macam mana boleh ada pantang yang macam ni. Sape tau?

    ReplyDelete
  14. mereka mendisiplinkan anak2 supaya beradab dengan cara propa dan ugutan yang menakutkan...akan jadi inilah, itulah.. hehe.. so, take it positive je lah kan?:)

    slmt hari sabtu cik epal!

    ReplyDelete
  15. yg amik gambar 3 org tu sy takut..sbb tiap kali raya nk bergambar 3 org mak selalu larang..serius takut..


    lg satu mak sy ms budak penah nmpk momok waktu senja..ms tu nenek dia panggil naik rumah jgn main lg...jd yg ni betul bukan pantang-larang propa..

    ReplyDelete
  16. hahahaa...ada lagi..

    jangan buang kuku depan rumah nanti hantu datang..

    ReplyDelete
  17. kalau tido xleh nombor ganjil....3 ke 5 ke.....nanti yang no ganjil tue kena sembunyi dek hantu....haha

    ReplyDelete
  18. Best plk dgr pantang larang orang tua2. Haha.

    ReplyDelete
  19. 1st: yang duduk atas bantal tu aku sampai skang tak buat sb mmg takut betul2 bisul hahah.

    2nd: meniarap angkat kaki tu. nenek aku panggil menyabung. dia ta bagi aku buat sbb dia kata nnt aku neraka kita jinjing mak kita kat kaki tu. lol

    3rd: yang amik gambar 3 orang tu pernah juga dengar. tapi ada lagi satu, kalau amik gambar kucing, kucing akan mati. betul kah? -..-

    ReplyDelete
  20. klu xsilap,,yg pelangi 2,,jgn tunjuk dengan jari telunjuk,,nnti kudung. sbb nye xsopan tnjuk gune jari 2,,klu tunjuk ngn ibu jari, xpe. klu xslap laa,,hihihi~

    ReplyDelete
  21. klu xslap,,yg pelangi 2,,jgn tunjuk ngn jari telunjuk,,nnti kudung.. klu ngn ibu jari,,xpe.. sbb nye,,kn xsopan tnjuk ngn jari teluntuk,,gne ibu jari lebih sopan. klu xslap laa,,hihi~

    ReplyDelete
  22. kan? part yang x leyh tgkap gamba 3 org tu yg x tahan. dulu pecaye la jugak. ~first time komen dkt blog cik epal.. haha..

    ReplyDelete
  23. nak tau sebab ape tak boleh tunjuk pelangi ngan jari ?? sebab nnti kalu kite tengah dok syok tunjuk2 pelangi tu kat kawan kite, takut silap hari bulan kite tertunjuk bijik mate kawan kite plak:P hahaha (tu ape yg nora rase lah)

    ReplyDelete
  24. nak tau tak sebab ape orang2 tua cakap jgn tunjuk pelangi?? sebab takut kalau kite tengah syok dok tunjuk2 pelangi tu kat kawan kite..silap hari bulan kite TERtunjuk bijik mata kawan kite plak:P
    (tu ape yg nora rase lah)

    ReplyDelete
  25. ada lagi..
    1)jangan makan/minum guna pinggan/cawan yang retak.. Takut nnati anak sumbing...
    heheh..

    2)Anak dara x elok duduk kat tangga, nanti tak laku..hehe

    ReplyDelete
  26. org tua2 pesan lepas makan letak sikit air dlm pinggan supaya tak kering... kalau kering nanti korang akan jd miskin....

    masa dulu selalu jgk ikot cakap org tua2 ni nak jaga hati... ada sampai curah 1 cawan dlm pinggan sb takot x nk jd miskin... kalau curah bnyk2 kn jd lah kaya sikit... hahaha...

    maksud tersiratnya : klau pinggan ada air sikit kan senang nak basuh... kalau kering je mahu duna berus periuk sb da melekat kat pinggan...

    ReplyDelete
  27. BETUL3..mmg sgt2 selalu dengar pantang larang org2 tua ni..

    ReplyDelete
  28. malas nak caya petua orang tua-tua ni. tapi kadang-kadang amalkan gak. yelah orang tua makan garam dulu dari kita kan ;)

    ReplyDelete
  29. selalu gak dengar tak bleh amik pic 3 org. tapi buat jugak. agaga~~

    ReplyDelete
  30. memang sgt pelik2 petua2 tu..lg pelik org yg percaya hehehehe

    ReplyDelete
  31. hehe...kelakar juga bila pikir balik...antara pantang yang lain selalu dengar..

    jangan buka payung dalam rumah, nanti harimau datang..

    basuh kaki sebelum tidur, kalau x hantu gigit..

    ReplyDelete
  32. jangan panjat pokok betik (lelaki shj)

    ReplyDelete
  33. pantang larang ni wujud ada maksud yang tersirat.. yang last sekali tu rasa macam tak releven sungguh..

    ReplyDelete
  34. ambek gmbr 3 org slh sorang mati?? x penah dgr pulak...setahu yana, klu amek gmbr 3 org ni..berpisah jauh jelaaa,

    ReplyDelete
  35. ahahahahhaha!!! semua tu mak fiq pernh ckp pantang larang adesss..fiq pun pelik
    lagi stu amik gambar 3 org tak boleh??fiq ade je amik gbr 3 org ok je..
    ajal semua di tangan tuhan..

    ReplyDelete
  36. salam.. cik epal.. leh tlg ct x??.. g kt blog ct n bce my first entry.. pliz2~.. i beg u.. i need any idea.. emm, ct nk bt blog.. tp x leh nk bt url laa.. tlg2~.. thats my asgmnt.. aduhh, ct dh laa x tau sgt ttg blog.. my be u can help me sis.. thnx~

    ReplyDelete
  37. plg tak relevan bila ramai yg percaya mitos pasal bergambar 3 org nnt sorang mati. like, duhhhhhh. TAK LOGIC.

    ReplyDelete
  38. @Jangan tunjuk pelangi nanti tangan kudung.

    sebab - kan tak hormat tu kalau tunjuk guna jari telunjuk . better guna ibu jari . sopan sikit . haha :D

    ReplyDelete
  39. Jangan tulis nama pakai pen merah, nanti cepat mati. hihi. Tak tahu mana relevan nya :)

    ReplyDelete
  40. kaka rasa yang tak boleh menyanyi dekat dapur tu sebab nanti takut sambil2 masak tetiba ada tercampur perisa tambahan *air liur sebab da beriya-iya beno melalak :p

    ReplyDelete
  41. KAHKAHKAH.

    sometimes takot gak nak buat :P

    ReplyDelete
  42. haha Qa penah dgr, tak boleh makan kepala ikan,, hek eleh sebenanrnye dorg yg nak makan kepala ikan, hahaha

    ReplyDelete
  43. haha.. macam2 pantang orang tua dedulu kan? adesss.. ;D

    ReplyDelete
  44. kalau tangkap gambar 3 orang. nanti gambar tak cantik. nanti mesti ade yang berkepit 2 orang and lagi sorang tu terpinggir. kawan cakap nenek dia cakap macam tu ;p

    ReplyDelete
  45. tunjuk plangi bleh jadi kudung?
    yang tu org kta puteri bunian turun mandi..dan dah trun mesti nak intai kan...lpastu puteri bunian tu nak kerat jari korang...haha

    ReplyDelete
  46. orang tua-tua kata,kalau anak dara tak reti buat air,nanti dapat laki tua.

    kalau bukak payung dalam rumah nanti ada hantu *konon dalam payung tu tempat hantu menyorok..haha

    kalau makan sebelum mandi,nanti perut kembung..

    ReplyDelete
  47. slalu org ckp jgn tgkp gmbr bertige... nnt org yg kt tgh 2 akn terpisah n pergi jauh.... hoho....

    ReplyDelete
  48. org2 tua cakap kalu hujan hari jumaat,maka hujan ler hari berikutnyer..

    ReplyDelete
  49. yer3... yg pelangi 2 je aku x pernah dengar!!!!!!!!

    ReplyDelete
  50. satu lagi.. org tua2 dulu2 kate jgn lalu di bawah ampaian.. smpai lo ni aq masih lagi xpaham ape tujuan xleyh lalu bwh ampaian.. hee


    yang nyanyi kat dapur tue slalu kene tgor ngan mak. kate leyh laki tua.. tapi aq nyanyi je.. hua3

    ReplyDelete
  51. cikepal, buat pantang larang org muda-muda sekarang pulak.

    ReplyDelete
  52. byk na kan pantang orang dulu2.. lagi 1 cik epal tak letak.. tak elok anak dara dok kat tangga, nnt org x dtg meminang.. kalau camtu, buat rumah sume 1 tingkat jelaa.. x yah tangga kan.. heheh..

    ReplyDelete
  53. hahahha yang part tangkap gambar 3 org tu la yang paliiiiing tak suka..hehe http://pinkbubblegumprincess.blogspot.com/2011/11/janganmonyet-jangan-kenangan-masa-kecik.html

    ReplyDelete
  54. CE :
    Kalau yg pasal rainbow tu, kite x boleh tunjuk pakai jari telunjuk nnt tgn kudung kn?

    sbb certain org tua2 ni, pd diorg kalau kite tunjuk sumthing gune jari telunjuk, mmg kwang hajau sket (pd diorg)..sooo, kna gune ibu jari bru okay...

    sbb tu klu tunjuk pelangi nnt kudung sbb kite kan biasa tunjuk gune pointe...kikiki~

    xtau btul ke x xplanation ni.. (^^,)Y

    ReplyDelete
  55. macam2 pantang larang ada...kadang macam betul kan..?..dengar je :)

    ReplyDelete
  56. banyak lagi kan . macam "jangan tinggalkan nasik, kalau makan bagi habis nanti nasik yang tinggal tu nanges"

    benda ni my mom mcm psiko dari kecik -.-'' so sampai sekarang sangatlah tak sampai hati nak buang nasik. try jugak habiskan unless mmg tak sedap -.-'

    kalau yang jenis modern , dia gelakkan je . tapi pantang larang org tua ni bagus sbb dpt mendidik anak. mmg membazir lah kan main buang2 makanan =)

    ReplyDelete
  57. macam2 cara org dulu ajar kita kan. tak perlu tinggi suara, naik tangan utk mengajar. hehe

    ReplyDelete
  58. haha~btol2..org dulu2 byk pantang larang..tp depa buat sume tu,utk kebaikan kita jgk..ada maksud t'sirat d sblk pantang larang yg dibuat oleh depa..huhu

    lagi satu..ank dara jgn dok atas tangga..nnt x der org masuk minang..
    ibu2 mengandung jgn lilit towel atas kepala..nnt baby lemas..

    ReplyDelete
  59. YG TANGKAP GAMBAR TU SELALU DENGAR. .dorang cakap, takleh tangkp gambar dengan tiga org n bilangan ganjil.

    ReplyDelete
  60. kenapa remove sy punye komen? haha

    ReplyDelete
  61. perrhhh.!!seram sejuk je bila baca psal jgn ambl gmbr 3 org,nnti salah sorang mati..fuhhh~

    p/s: me slalu buat..ahakz.

    mohon share =)

    ReplyDelete
  62. pergghhh..!! seram sejuk je rasa bila baca psal jgn ambl gmbr 3 org uh,nnti salah sorang mati..fuhh~~ aku slalu je buat.. =p

    mohon share.

    ReplyDelete
  63. pantang larang yg last tu memang terjadi pada saya...zaman sekolah dulu kami bertiga kawan baik..memang selalu amik gambar bertiga..salah seorang kawan dah meninggal dunia kira2 7-8 tahun yg lepas...tapi saya anggap itu ketentuan dan Allah lebih sayangkan dia.

    ReplyDelete
  64. hehe yg popular sebelah utara : Jangan amik gambar kucing.. nanti die mati..

    mungkin kucing zaman dulu mudah kejutan jantung akibat flash :P

    ReplyDelete
  65. Ada lagi, orang kata kalo dulu gigi tercabut baling atas bumbung uma. Katanya nanty uma nampak besaq.

    Patuh, kalo berak jgn pandang taik. Nanty cepat jd pelupa. katanya larh :)

    ReplyDelete
  66. saya pun ada story tentang benda mcmni jgk.

    http://kasutkaca15.blogspot.com/2011/03/mitos-fakta-auta.html

    ReplyDelete
  67. sbnrnya mmg byk pntg larang org tua kan?tp kita xtau kesahihannya..mcm dlm cite sy ni, psl gambar ber3 tu.. dulu sy, zati & arwah yana ni suke bgmbr ber3.. mak si zati tu pnh la tegur mcm yg cik epal tulis tu.. mak die ckp ' suka sgt ambil gmbr ber3.. nanti mesti pendek umur slh sorg..'.. & org tua ckp yg di tengah tu biasanya pergi dulu or pendek umur.. x lama lepas tu, my friend yana died suddenly.. mgkin kebetulan kan? da ajal die time tu.. :(

    ReplyDelete
  68. jgn noyorok waktu senja..! nanti??

    ReplyDelete
  69. jangan makan diatas pinggan yang da sumbing (da pecah skit)
    takot nanti dapat anak bibir sumbing..ni pepatah org tua2..mksdnye jgn guna pinggan yang da sumbing..takot tcedera di jari..

    ReplyDelete
  70. jangan bukak payung dlm rumah.. :)

    ReplyDelete
  71. MEMANG BANYAK SANGAT PANTANG LARANG ORG DULU2.ADA YG RELEVAN.ADA YG MCM TAK MASUK AKAL.TAPI LAYANKAN JELAH.KANKAN? CI KEPAL XD

    ReplyDelete
  72. haha..orang dulu2 memang banyak pantang larang..tapi tu jugak le yang menjadikan kita lebih bersopan santun dalam kehidupan..semua tu tak wajib ikut..tapi kalau bawak kebaiakan, ape salahnye kan..? :)

    p/s : aku selalu jek makan pindah2 tempat..tapi time makan jajan le..so, camne..? bakal berlaki banyak jugak kah..? :p

    ReplyDelete
  73. a ah la cik epal.. dni pon heran orang cakap pasal tangkap 3 orang dalam gambar tu salah sorang mati.. IM asyraf kate xde pon hadis kata cemtu :)

    ReplyDelete
  74. org tua ckp , kalo masakan ayik masin , di syg suami . hahaha

    ReplyDelete
  75. Assalamualaikum.
    Setahu saya,kalau tangkap gambar 3 orang tambahan pulak di kawasan hutan atau kawasan gelap,kurang digalakkan sebab partner org pertama ialah org kedua.So,orang ketiga tak akan ada partner.Maka benda lain akan jadi partner dia.I read this somewhere tapi dah lupa kat mana.
    (benda lain = makhluk halus)

    Maybe sebab ni lah kot org tua2 kata salah sorang akan mati.Mungkin sengaja nak menakutkan kita supaya tak tangkap gambar 3 orang :D :D

    ReplyDelete
  76. Assalamualaikum.
    Setahu saya,kalau tangkap gambar 3 orang tambahan pulak di kawasan hutan atau kawasan gelap,kurang digalakkan sebab partner org pertama ialah org kedua.So,orang ketiga tak akan ada partner.Maka benda lain akan jadi partner dia.I read this somewhere tapi dah lupa kat mana.
    (benda lain = makhluk halus)

    Maybe sebab ni lah kot org tua2 kata salah sorang akan mati.Mungkin sengaja nak menakutkan kita supaya tak tangkap gambar 3 orang :D :D

    ReplyDelete
  77. jangan bercakap sambil makan..


    nanti... tercekik..

    ReplyDelete
  78. pasal tangkap gambar bertiga tu pon kurg pasti lagi sampai skang nie. nape ey? kalau mati tu kan dah memang ketentuan Allah, kenapa nak salahkan amik gambar ber3 plak? siyes tak faham. huhuhuh

    ReplyDelete
  79. memang byk pantang larang orang tua dolu-dolu.kadang2 rasa tak logik pon ada..

    ReplyDelete
  80. banyak betul kan pantang larang diorang? tapi yang semua orang selalu berjaga-jaga, pantang larang amik gambar 3 orang tuh

    http://www.liyanaznil.com

    ReplyDelete
  81. tangkap gambar 3 org tu yg paling kelakar sendiri. Tah mane datang tah ajaran tu -.-

    ReplyDelete
  82. org tua tak kasik tunjuk pelangi sebab takut demam kottt. pelangi kan keluakk waktu hujan panas. kalau da demam sape susa? padan muke bahaha

    ReplyDelete
  83. yang tangkap gambar 3 org tu bukan mati la... nanti susah dah nak jumpa balik bertiga.. akan jumpa dua orang je... aku selalu gambar macam tu... so skang ni dah x dpat jumpa dua org tu lagi....walaupun dekat... tapi yang dua tu belajar kat tempat sama

    ReplyDelete
  84. Ini lagi satu,

    Jangan..jangan..JANGAN..

    Jangan duduk bertengek depan tangga masuk rumah nanti orang nak pinang tak jadi...dulu-dulukan.

    Now...banyak dah rumah tak ada tangga kat depan..terus masuk je..

    ReplyDelete
  85. semua tu saya pernah dengar....dan lagi 1 jangan lalu bawah penyidai...nanti dapat bencana besar...sampai skang x berani lalu...hehehehe

    ReplyDelete
  86. hahaha.. betol2.. rimas gila kalau nenek bising2. smua xkene

    tpi agk sedeh sbb pntang2 macam ni msih ada yg pcaya.. cntoh jgn namakan kucing/ tngkap gmbr supaya dia pnjng umo

    ReplyDelete
  87. slalu kalo kiter senduk nasik kan sisa nasik melekat kat senduk tuh jadi kiter ketuk2 ler senduk tuh kat tepi periuk nak bg nasik tuh jatuh...nenek akak dulu marah...dia cakap nanti mahal rezeki...padehal bunyi ketang ketung macam tak senonoh jer bunyinya...

    lagi satu jgn bukak payung dlm rumah nanti kena sambar petir...huhuhu

    ReplyDelete
  88. entah dari manalah dtgnye amik gambar 3orang nanti sorang tu mati..hakikatnya tiga-tiga akan mati. sebab mati itu pasti.....hehehe..hye cik epal!semakin cun la sekarang ade ikut ape2 pantang ke?keh keh keh

    ReplyDelete
  89. kawan mak saya pernah ambik gambaq 3 org....pastu lepas beberapa hari dia meninggal.....urmmm

    ReplyDelete
  90. ade 1 ni org2 tua ckp kalau cabut uban 2 jgn cabut sebelah je nti nasi yg kte masak 2 x masak. hahah. so kna cabut satu kepala ke? heee
    ade ke mcm 2..?

    ReplyDelete
  91. part pasal take a pic tu byk kali dgr.. so funny.. bukan betul pom..~ yg part tangan kudung tunjuk pelangi x pernah dgr.. .. anyway.. cik epal ..mintak izin nak iklan my blog plz.. hihihih.. tq cik epal..

    http://yanieonni.blogspot.com/

    ReplyDelete
  92. Yang bertiarap tu. Haha. Tak boleh sebenarnya tidur bertiarap ni. Sebab,
    Ni petua Imam Syafi'e
    4 CARA TIDUR...
    1. TIDUR PARA NABI Tidur terlentang sambil berfikir tentang kejadian langit danbumi.
    2. TIDUR PARA ULAMA' & AHLI IBADAH Miring ke sebelah kanan untuk memudahkan terjaga untuk solat malam.
    3. TIDUR PARA RAJA YANG HALOBAMiring ke sebelah kiri untuk mencernakan makanan yang banyak dimakan.
    4. TIDUR SYAITAN Menelungkup/tiarap seperti tidurnya ahli neraka.

    ReplyDelete
  93. pasal tunjuk pelangi tu. pelangi jadi kan masa/selepas hujan panas. jadi nak elak budak2 kuar rumah, takut kena hujan. ni belasah je ni. haha.

    ReplyDelete