Friday, November 4, 2011

Mata yang kita ada ni jaga lah elok-elok. Kalau rosak, celah mana nak cari mata baru?

Haritu mata aku tetiba rasa macam something, ada rasa tak selesa sikit. Tah apahal pulak tah. Aku pon pergi eye test. Saja lah nak cek mata aku ni. Macam-macam benda orang tu cek dekat mata aku ni. Tapi Alhamdulillah, ok lah mata aku sebab aku risau jugak ada jadi benda apa-apa ke dekat mata aku sebab aku memang pakai contact lens pon. Kalau pakai contact lens ni , mata kena jaga elok-elok dan bersihkan lens betul-betul. Kalau pakai spek mata, ok je cuma aku yang malas nak pakai spek sebab rimas.




Power aku 225 je. Tak tinggi sangat . Ada sekali tu aku dah lambat pergi kelas, lupa pulak nak pakai lens. Serious tak paham apa bijik butir lecturer tulis dekat depan sebab tak nampak.Memang nganga je lah aku haritu. Dah nganga nganga, baik aku tidur jek terus.




Lecturer mengajar dekat depan, aku buat taik mata dekat belakang. Cantikkkkk. Mahu lecturer baling marker pen. Memang mahu marker pen masuk dalam lubang hidung karang.   Kalau pergi kelas, or keluar jalan-jalan memang kena pakai lens lah even power tak tinggi pon sebab kang aku tak nampak. Mahu teraba-raba orang kang bila jalan. Tak pepasal makan penampar




Salah satu lens yang aku pakai adalah from ACUVUE. Ni colourless. Korang kalau nak beli lens hati-hati ye. Sebab takut ada effect dekat mata. Lagi-lagi kalau beli online. Bahaya woo kalau salah beli. Kot tetiba mata kau ada kesan ke, tetiba gatal, tetiba merah, tetiba bengkak ke. Nak claim pon macam mana kalau dah beli dekat internet?? Pulak-pulak kalau korang tak tahu pon korang beli dengan siapa. Silap-silap boleh buta mata tau salah pakai lens. Jangan main-main.




ACUVUE® ADVANCE® PLUS



Kalau colourless lenses ni kadang-kadang bila pakai senang pakai terbalik. Kalau pakai yang ada warna senang sikit, sebab senang nak tahu mana depan mana belakang. Tapi jangan risau, nak tahu mana yang depan mana belakang senang je. Kalau korang letak lens tu dekat hujung jari, kalau dia jadi melengkung macam mangkuk ni. Haaa ni betul lah ni.Tapi kalau dia jadi macam mangkuk terkeluar tu, tu terbalik ye. Jangan pi pakai lak. Kang mata gatal. Sibuk pulak dok garuk kang. Tak pepasal mata merah.




Masa aku pergi eye test tu, orang tu cakap solution lens yang paling bagus adalah jenama dari SOLO CARE. Yang pek warna hijau tu. Solution pon korang jangan beli sembarangan ye. Nanti effect dekat lens. Bila nak bukak lens,gosok lens betul-betul. Gosok lens pon ada cara dia. Jangan main tonyoh tengah-tengah lens tu tapi bersihkan dari dalam lens ke luar. Then baru masuk kan dalam casing.






Tapi tu lah aku nak bagi tahu, nak beli lens, jangan main beli sembarangan lens, karang rosak mata. Mata kita ni ada sepasang ni je time kita hidup. So jaga lah mata elok-elok. Kang mata dah rosak, mana nak cari ganti mata baru??? Bahaya kalau beli lens yang bukan-bukan sebab ada kes yang kena kanser mata tahu??? Aku dengar KANSER MATA pon aku pulak yang seram sejuk.




Sebab sekarang dah macam-macam lens orang jual online dengan harga yang sangat murah.  Jaga lah mata kita elok-elok. Pilih lens yang betul kalau nak pakai contact lens. Jaga kebersihan. So far lens ACUVUE® ADVANCE® PLUS ni sangat selesa dekat mata aku. Selalu aku ada bowling tournament memang aku jarang nak pakai spek, sah-sah lah aku pakai lens ni. Kalau tak dapat strike pon, spare tu wajib. Mata kena sharp tengok arrow. Baru lah bola bowling tak ke longkang je manjang. Sebab tu aku selalu menang kalau ada tournament bowling . muahahaha riak pulak tetiba . Kesimpulannya pilih lah ACUVUE lens nescaya anda tidak menyesal dan lebih menghargai mata anda =)




Korang pon boleh dapat FREE TRIAL LENSES dekat SINI dan boleh join ACUVUE® Break Free Challenge. Mana tahu kalau ada rezeki menang boleh buat iklan komersial dekat HK!



Nak try contact lense FREE (click HERE!) YE. Memang FREE! Register je situ dan korang boleh dapat lens FREE! =)



Ok bye!

46 comments:

  1. Mata abah lg lah..sebelah je boleh guna..sebelah lg tk guna pun..huhuhuhu..rosak

    ReplyDelete
  2. me power tinggi sgt..mmg xsesuai pkai lens..jeles tgk korang nih.. =.=*

    ReplyDelete
  3. pki acuvue jugak...;) tapi sekarang da lame tak pki lense..mcm mls plak nak leceh2 sejak tukar spec..hik3..

    ReplyDelete
  4. oh.. rabun rupanya cik epal kite ni..
    aku memang tak reti nak pakai mende alah ni. huhuhuhu.. tragisss.

    ReplyDelete
  5. rabun kiter lebih kurang le..hehe...kurang 25 jea.. hehe.. aku pun pakai sola care..tapi lens pakai yang jenis ni -http://danishninaaz.blogspot.com/2011/08/ibig-colour-contact-lense-love-it.html

    BEST + ok la takat ni.. nak beli on9 sumpah tak berani..lagi2 yang jual kat tepi jalan lelong2 tu..huuu... mudah2an mata kita sehat walafiat =D

    ReplyDelete
  6. yer..baru semalam ambik memebr dari hosp pakar mata tun husein onn. Tak pasal2 kena bedah mata....isk isk isk...mata kena jaga...tapi itu yang jarang kita buat kan? kan? kan?

    ReplyDelete
  7. teringin nak pakai tapi takut nak cube.. hahaha

    ReplyDelete
  8. sy penah gune jename ni. best gak gune die. tapi skang gune jename len sbb pg kedai takde pon jename nih. hbs stock kate nye. ape ke pelik no alasan nye kan. sobs.

    ReplyDelete
  9. kita sama cik epal..memang kena jaga kebersihan bila guna lens ni..takut buta pulak..buat pilihan yang bijak...:)

    ReplyDelete
  10. cik epal, awak check mata tu kena bayar tak? hihi

    ReplyDelete
  11. cik epal, check mata tu kena bayar tak? hihi

    ReplyDelete
  12. sy mmg rabun tapi x berani nak pakai lens..takut T_T

    ReplyDelete
  13. ooh mmg bahaya kalau beli dekat internet. hari tu mase hospital visit, ade sorang patient ni mate die merah habis and mate hitam da jadi kaler putih sebab beli contact dari internet.
    dah 5 buah hospital die pergi tapi still xdpt cari punca bacteria apa.
    kesianlahh

    ReplyDelete
  14. fuh, detail gila post, cam ophtalmologist daaa.. haha, aku baru jer habis cycle ophtal.. dari apa yang aku blajar kalo ko betol2 nak jaga mata, yang terbaik ialah pakai spek, sebab xde risk 2ndary complication.. fuh!!

    hehe, bangga la plak aku..

    ReplyDelete
  15. saya pun pkai contact lense..mmg mula2 takot..tp lama2 dh ok..just kena jaga kebersihan je.hehe

    ReplyDelete
  16. menakutkan... syukurla tak perlu nak pakai benda2 macam ni...

    ReplyDelete
  17. ritu aida beli contact lens freshlook. hehe.. first time pakai time dinner kat poli.. sekali tu je la pakai. -____-

    ReplyDelete
  18. pakai lens.. tp takot nak bersihkan lens coz takot lens tuh koyak..hahaha.. selalunya jirus2 jek ngan solution n rendam jek.. hehehe

    ReplyDelete
  19. akak pun pakai pencuci solocare tu, memang bagus! selesa je mata!

    ReplyDelete
  20. cik epal.. ramai yg pakai online dah kan sekarang,banyak risiko yg mungkin berlaku..onie sekrng pakai spec je..

    ReplyDelete
  21. eh eh..entry CL jugakla dieee..kuikui

    ReplyDelete
  22. penah sekali jek dalam idop pakai masa nk kawen dulu hee kengkonon nak nampak lawa la..tapi memang lawa haha...

    ReplyDelete
  23. x berani nak pakai lens. Tapi hudoh sgt if pakai spek. Boleh try la yg nie.

    ReplyDelete
  24. power spek kiter 300++
    nk pkai lens tpi mmg mahal gila la dgn power mcm tue

    ReplyDelete
  25. xberani pakai lens. lagipun jenuh kena jaga elok2..

    ReplyDelete
  26. bagus! gaya cik epal indirectly dah warning org2 yg pakai lens sembarangan. :D

    ReplyDelete
  27. 3 ari yang lepas try pakai lens..1st time try...pas 2 malam nye mata jadi merah gila n de urat2...bengkak pulak 2...da xnak pakai lagi pasni... =(

    ReplyDelete
  28. Yeah ! Dah submit ! Lepas ni boleh ajak ayah pergi collect trial lens. hihi. Cik epal, kita dulu sekolah dgn cik epal , SMKPA. hehee. btw thanks buat entry nih. kalau tak , kita tak tahu pon ada free trial lens. and kak epal buat lah jugak entry mcm mana nak jaga lens ni. mesti best! Thanks <3

    ReplyDelete
  29. buat lasik je..sgt berbaloi! i dah try 3thn lepas..sgt hepi dgn hasilnya.. :)

    ReplyDelete
  30. saye seorang yg x pernah pakai contact lense ^_^

    ReplyDelete
  31. nk try la. tp kne bt appointment dlu ke sblm dtg tmpt tuh?

    ReplyDelete
  32. bui mmg tgh sakit mata sekarang sebab kontek lens..belah kiri ok,tp belah kanan asyik merah dan berair jer..huhu...tpaksa pakai spek..rimasss

    ReplyDelete
  33. TQ cik epal. dah submitted. dpt pakai contact lense free. dah 7 tahun pakai contact lense tapi alhamdullilah, xde ape2 berlaku. janji kena rajin ikut aturannya.

    ReplyDelete
  34. pakai lens bahaya..klu buta kang xpsl2 jd xnormal.. nseb baek xjd ape2 kt cik epal.
    b4 im forget, come visit my blog n give ur support cik epal..folow me back k. tq. :)

    ReplyDelete
  35. mmg ade berniat nak pakai lens. tp taktau mcm mane nk pilih yg sesuai. thanks for this info, CE :)

    ReplyDelete
  36. jagalah mata tue sebaiknya ^,^
    innershine..eheheheh

    ReplyDelete
  37. dah ada pengalaman pakai lens ni. tp skrg dah tak pakai sbb malas nak jage. first effect,mate merah...sbb tak jage bt0l2

    ReplyDelete
  38. first n las pakai time kawen r2..nk pkai sdri mmg takot la huhu

    ReplyDelete
  39. Dulu zaman study saya pun suka pakai contact lens ni. Satu kelebihan memakai contact lens ini ialah kita blh nmpk dgn jelas bedak tak rata kat muka orang. Ha3! Amalan keji tu!

    ReplyDelete
  40. tak suka pakai lens.. selalu pakai spek je.. :)

    ReplyDelete
  41. betol.! how come lens with rm25 price can be wear for one year. untuk put directly onto ur retina...its impossible.! =)

    ReplyDelete