Saturday, October 29, 2011

Makan mihun boleh KURUS. Eh yeke?

Haritu pergi makan dengan member. (kerja aku ni asyik mencekik je lah. Makannn makannn makann. Macam tak ada kerja lain) Member aku ni kepala dia senget jugak. Ala-ala sengal gitu. Aku macam tak tahu dah nak makan apa. Kengkonon nak diet tapi nak makan jugak. Ye lah MAKAN UNTUK HIDUP. Tapi bukan hidup untuk makan ye.



CE: Aku tak tahu lah nak makan apa. Stress tengok menu *sambil tengok list menu yang ada macam-macam makanan*


Member: wehh kau nak diet kan? nak kurus kan? tak payah makan nasi. makan mee sup


CE: alaa aku tak suka sangat benda kuah-kuah sup bagai ni. Aku suka benda goreng-goreng



Member: laaa patut lah kau gemok. Suka makan benda goreng-goreng rupanya. hahaha


CE: hek elehhh. kau kurus?? haha (sebab dia ni tak ada lah kurus mana pon. tapi perasan dia hot kadang-kadang. tak paham aku. Migrain aku bila fikir mental dia ni)



Tetiba dia keluar kan cadangan yang aku-pon-tak-tahu-lah-bernas-ke-tidak



Member: Ni nak bagi kau tips yang aku reka sendiri. kau nak kurus kan? Kalau nak makan mee, jangan makan mee kuning dengan kuey teow, sebab dorang besar, nanti kau pon ikut gemuk. Kau kena makan mihun. Mihun kecik nanti kau pon slim macam mihun



*eh mihun ke bihun eh???* bedallll


CE: weii boleh pakai ke teori kau ni? Kira makan mee kuning besar nanti gemuk. Mihun kecik, bila makan boleh slim lah?? Habis tu kalau aku makan mihun sup 8 mangkuk pon boleh slim ah??


Member: Siapa suruh kau makan 8 mangkuk gilaaaaa. Makan satu mangkuk je lah


CE: aku tanya je lah. Gila hape aku nak makan sampai 8 mangkuk. Kalau kau ye lah


Pastu panggil abang waiter tu nak order. Aku pon order lah mihun sup.Malas pulak nak fikir banyak-banyak nak makan apa. Walaupun aku tak ada lah minat benda sup-sup ni. Tapi nak kurus kan. (kengkonon la). Hadap je lah sup ni


CE: kalau aku tak slim macam mihun lepas makan mihun sup ni. Siap lahhh kauuu!



Member: Hahahaha. Aku gurau je wei. Aku main cakap je. Yang kau pergi percaya kenapa? hahahaha



Ouh tak pe lah. Nasib baik lah mihun sup kedai abang ni sedap jugak ah kan. Tapi bila ikut logik kan, macam betul je apa member ni aku ni cakap.



Makan

Mee kuning/kuey teow = gemok

Mihun = kurus

Sebab mengkiut saiz mee




eh yeke????  Sebab dia ni sengal, aku malas nak percaya. Sebab dia selalu pedajalkan aku. Tapi betul ke teori member aku ni??




ok bye!

Kalau suka boleh lah LIKE =)

www.tips-fb.com

127 comments:

NinaAz said...

je utk diet.. betul.ade kawan yang makan mihun je utk diet.tp SEYES! menjadik

Miss Xyz =) said...

ahaha XD bole plak cmtu? mmg sengal btul kwn CE.

Eza Boom Boom :) said...

Hehe, betul kot cik epal..sebab mee kuning & kuey tiaw tu banyak guna lebih karbohidrat...ccehh, memandai je Eza :P

Syafiq Ahadin said...

hmmmm..... ada betul gak. tengok nama dia kan.! :D

Syuhada Nur Ekhwan said...

haha yke cm tuh cik epal??? law tips nk gmok lak cm na??? huhuu

Maji_Rashid said...

betol2..sebab mihun lambat di digest so lambat lapar jadi kurang la makan

Ain SSB said...

Macam lawak je nih! Ain tak suka mee kurus2 tu, so makan mee gemok2 je...but badan tak naik2 pon :(

aida-myasara said...

Kalau Makan Mihun Sup leh kurus sbb dia kurang kalori tp amik waktu tghhari ..:D

miss aty said...

haha...xpasti pulak yg mihun 2 blh tlg kurus...but better than nasi lah cos fat nasi lg tggi dari nasi. Kalo cik epal mkn mihun xmkn nasi, insyaAllah, akn turun sket. tp kne wat exercise gak lah. jalan jauh2 ke..hu2. peace. =D

TeTerBanG said...

hahhaa..mmg x masok akal teori mmber cik epal tue...tah papa jaa...

hmm...sy pngge bihun..kalu mihun tue, yg lebih halus lg...

mishnurlin said...

member dulu pun pnh jgak ckp cm tu.. tapi tak tau la betoi ke tak sebab selalu nya kalau makan bihun kadang-kadang susah jugak nak kenyang.. hehehe tapi kuew tiaw memang lemak kot sebab berminyak.. :)

eyqa amin said...

ceh....
equati0n xleh blah la CE :p

ansuh... said...

=..= haha.
ade pulak teori cenggitu. kena buat research nih betoi ke tak.. kalo dah jumpa sy gtaw ce. agaga

cik qiqilala said...

yela, kalau nk compare kan dgn makan nasi, tp antara mee dgn kuey tiaw tu, xtau pulakk, tp ikut kan, btl gakk. sbb kite penah tryyy :D peace!!

Miszyuyu said...

mengkiut sgt lah saiz mee tu kan :)) tp kan aku ni mmg xmkn mee kuning tu tapi gemuk jugak.. T_T

Ieqa Domokun said...

haha , terbaik lah sis. kadang02 ada logiknye jugak. hihi

yaya chef kecik said...

aku percaya je member aku yg gemok pun bleh kurus duk mkn mihun tiap2 hari..(dia mkn mihun,mee,kuetiaw ok je)

farhanna said...

kue tiaw n bihun bukan di buat dr bahan yg sama ker? boleh mkn cume kurang kn kuantiti

nyna amani said...

Betul Cik Epal.. Dulu ada kawan skerja saya try.. Dye gntikan nasik kpd mee hun sup... Tp sy xsggup. Lg pun x suka sup2 nie.. Goreng2 sedap. Hehe..

Mira said...

Adik saya penah cakap camtu. Dia kata makan bihun kalau nak kurus. Jangan makan nasi, kueyteow dan mee kuning tu. Tapi reason dia bukan sebab size bihun tu. Bihun lagi kurang kalori dari yang lain. Tapi yang saya baca: mee/bihun goreng (510 kalori), kuey teow goreng (743 kalori), nasi goreng (637 kalori)

Mee = bihun sama? Haha.. tatauuu la~

Bancik said...

terbaek..

Ieqa Domokun said...

ada logiknye hihi.

Biha Petom said...

kalau cmtu CE try la mkn mihun hari2..then bole tngok misi utk kurus tu bjaya ke x. if bjaya, pelok cium lah kwn tu sbb bgi tips ni, hehehe

cacamarba said...

patut la org yg byk mkn megi salu kurus sbb megi pn kurus2 je,nk plak duit dlm poket dh mkin kurus maka kurus kuasa dua la..hahags

farihan idris said...

hahaha.. lawak baca diolog korang.
yela kot tu. haha

cik ery said...

haha.ikut saiz mee tu tak tahu la plak..tp org ckp mmg mkn bihun ney boleh la nk kurus..sbb mkn byk pon xkenyang sgt..cm2 lahh..

lieynanilaz said...

mungkin bleh diterima pakai..keh keh

Cik Kamoo said...

boleh pakai gak teori nie....ada kawan akk, asal breakfast makan bihun. kurus gakla...tp lepas kahwin...gemuk jugak...hahahah

Izzatie said...

Hahahahahahaha gila kelakar. Tapi maybe jugak betul sebab kalau makan nasi, kanji tu yg menyebabkan badan kita naik. Makan nasi takpe tapi kalau nak kurus, kena kurangkan volume nasi banyakkan lauk. Hehe.

Have a great and awesome weekend cik epal ! :D

Mazni Zulkifli said...

sebenarnya ada yang betul .
kalau nak kurus jangan makan nasi .
gantikan dengan mee , kuey teow & mihun . plus , mknan bergoreng blh buat jd gemuk pun betul .

this is so true .

missbby said...

haha..lawak la member cik epal tu, kejap rasa cam logik, kejap lagi cam tak betul lak..haha

ina said...

haha.. mkn benda berkuah boleh buncit!

Nyssa Nuar said...

Haha.. Betol la kot.. Dorg kate bihun tuh tak macam mi kuning or kuey teow yang ade lemak.. haa.. lebih kurang cm tuh la.. so x gemok kalo mkn bihun..huhuhu

Eika Arysha said...

setahu eika,mee nagn kuew teaw tu,boleh megemokkan sbb berkanji..klu nk berdiet lebih elok makan bihun drpd nasi...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

rsnya teori makan mee hun utk slim tu boleh pakai cuma bknlah sbb saiz mee tu.

Princess Solehah said...

dulu kawan ummi mmg berisi. Tapi dia jarang makan nasi, makan mihun sup je. Itu menu dia hampir setiap malam. Sekarang dia nampak slim :) mungkin betul juga apa yg kawan CE kata tu hehe.

* tapi sup tu tak letak minyak lah...makan pun dalam kuantiti tak sampai segenggam penumbuk (^_^)

Adreefy said...

salam.. cik epal. kalau nak diet kena malkan pemakanan seimbang, even makan nasi pun blh kurus. lg baik ambik nasi dgn kuantiti yg berpatutan sbb nasi dia karbohidrat blh bekalkan tenaga. tapi kalau mee, kuey teow dgn bihun tu even cal rendah tp dia punya GI tinggi. so better ambik nasi 1/4 dari pinggan, 1/4 lauk, 2/4 sayur dan buah :) selamat berjaya! lg satu kena minum gila banyak air, depends kg, setiap 25kg perlukan 1L air :) nak lagi vavavooom meh consume herbalife ;)

d.e.e.n.a.YAYA said...

ade gak dgr org ckp cmni..n ade org yg hanye mkn mihun,memang betul2 kurus..CE ce r try...t gtaw result dy..hehe

budaknerd~ said...

hehe sepinggan bihun kalorinye lg banyak dari sepinggan nasi putih :) **ini fakta, hehehe :D

azelyusoff said...

member CE joking je kot.

farhana hussein said...

eh yeke?

sebab pernah baca dalam belog kevin zahari cakap kalau makan mihun sepinggan dah macam makan nasik dah..

rasenye la.. :)

btw, cik epal tak payah la diet, dah cantik dah badan tu.. suke2! :))

FaFa said...

hehe.. cik epal caye ke?
maybela jugak kot. sebab mi kuning tuh nampak banyak lemak & beminyak kan.? lg 1, mee kuning ade campur kapur. orang kate, bnda yang cmpur kapur buat kite tak kenyang. so asek la nak makan lagi.
haha.. kot2 teori nh pun bole dikategorikan sebagai nak pedajal cik epal, maapla :)

Lyeanna Wana said...

HEHE. mengarut jerr member CE

ADEEYA said...

Huhu selalu je orang nak kurus mesti makan bihun. :|

afiqah azmuri said...

HahaXD ,Betol kot ! :)

ainna baijan said...

teori yang best!!!boleh di aplikasi kan....

Eyka said...

eh kalau mkn suun kurus tak? hahahaha :P

FarhanaLicious said...

Ada logik teori member tu. sebenarnya kue tiau n mee kuning memang tak elok makan sb berminyak, lemak banyak. yg bihun tu tak berminyak. itu je. kurus ke tak, tak tau la pulak. tp utk jaga kesihatan, jgn makan kue tiau n mee kuning.

misscthajar said...

xtau la betul ke x teori ken CE 2 tp sy pn pnah dgr jgk kalau nk diet mkn la bihun sbb kandungan karbohidrat dia rndah.. :)

Qaseh Qhaleef said...

hahaa . dulu cik Qaseh pernah berteori macam tu . mi kuning nnt gemuk . so fav mihun je la . nnti leh kurus . tapi dulu la . hehee ~

MisZ Aien said...

salam cik epal,

Lau ikut teori tu betul jugak..haha..dulu berat badan saya naik mendadak, saya sebulan tak makan nasi. menu makan mihun sup @ goreng atau makan lauk saja, turun 6 kg. Mi kuning atau kuew tiow ni kalori dia tinggi.. Biasanya lau makan mihun saja berkesan la...tapi tak la makan tiap hari. Al maklum la duduk u poket selalu kering kan, memang makan mihun aje lah..jimat..haha :))

Marliyana Mk said...

hahhaha.. betl jugak kot :)

nak kurus mkn mihun

farhana said...

Hahahaha....kelakar teori tu..
Tapi member i yg makan mihun hari2, memang dari badan mcm belon, skrg mcm lidi!
Tapi.....memang dia xsentuh nasi hampir 2 tahun..
Fuh!

Sam said...

bihun bukan di perbuat dari beras ke?
so sama mcm makan nasik le?

Sam said...

mihun bukan di buat dari beras ke?
so effect sama mcm makan nasik la eh?

E y r a a Atiqa said...

CE: betul jugak. untie eyra cakap camtu, kalau nak diet takyah makan mee kuning tuh. makan mihun saje. dengar die ckap lha. :)

Atiqah Wadiah said...

haha~lawaklah mber CE..pasni nk mkn bihun je manjang..hehe =p

azma' izatul said...

dulu saya pernah diet makan bihun je..xmakan nasi..turun la berat bdn..mee kuning sama mcm nasi jer..baik mkn nasi

lieyana said...

haha macam lucu . :D

beela izumi said...

nk try lahh...hohhoho

beela izumi said...

nk try lahh..hohoho.....

shahrazali said...

salam...
kawan-kawan saya pun ramai cakap camtu. Tapi diorang kata lain sket la. Bihun ni makanan diet sbb x menggemokkan. Ada kawan saya cakap, malam kalau lapar, nk mkn sedap sket, tapi nak diet , makan la bihun, jgn mkn roti canai or mknan goreng2 yang lain..
Bihun sup tu yang paling berkesan la..kenyang, tapi x menggemukkan.. bukan bole kurus..

aidamira said...

wah, unik teori nie.. hebat2.. hehe..

Fadhilah said...

amboiii. kemain awalnya cik epal post entri baru. hehe. tetiba lapar bihun sup. kbye!

pw3nCeSs appLe said...

i think the method is undeniably true! sbb dh pena terjadi kt my member.
dulu dye super xxl. bdn besar+tggi. tp laki la kann. mcm giant pon ada gak. but then dye pkai teori nie laa..6 bulan xmkn nasi n mkn meehun je. now he's only wears 'S' size n jd more handsome. AWESOME kann3? hehe :D

iday said...

Btol kot,,sbb dlu nk diet,mlm Makn bihun,xbrat sgt,,mee ni lbh kurang mcm Nasi la kot,,haha,,tpi biasa mkn mlm bila xtahn lpar,,hehe

~kuyam~ said...

hahahaha!logik jugak kan?:P

The three girls said...

orang pertama ke komen?

Nyamuk Terbang said...

kalau mkn sate
jgn makan isi
mkn jer lidi
sbb lidi lg kurus
wahaha

Lea Isnawi said...

hahahaha
boleh la diterima
tp nasi kecik je? cmne lak tu

Mira Amirudin said...

hahaha igt kan betul2 :)

hanis rahman said...

mcm tak betol je teori tu. haha

RJ said...

aah..mee hun boleh kuruskn badan. kalau mee kuning or kuey teow boleh naikkan berat bdn. meehun cepat kenyang sb tu sll org mkn sikit je. bolehla kurus :) tp xtaula sejauh mana kebenarannya..

cikdidasyuhada said...

hahahahahahhaah~

*gelak je eden mampu.

Gigi Monster said...

ada kwn pun pernah bgtau gak. tpi dia x kata mihun je. asalkan x mkn nasi n ganti nasi ngan mihun, koey tiau n mee. haha. xtau la plak kan betul ke x.

adam izzuddin said...

hahax...betul kot teori kawan akak ^_^

ABU said...

mestila tak betul cik epal gemok oii...hahahahahahahaha (kejam tak ayat aku ni, kalau tak nak approve komen ni tak pe.. :D

~AmyLiana86~ said...

org kate la kalau bihun dgn kue teow xbyk karbohidrat..doktor pernah persan kalau nk diet mkn kue teow..tp xpasti la..hehe

ayuni rosli said...

bihun ni karbohidrat die rendah dr yg lain. takpon laksa. dulu saya diet makan ni je la nk ganti nasi. dr 56kg turun 48kg. yg penting sebelum makan, makan epal dulu. cepat kenyang. hehe

AININ SURAYA said...

hahai .teori yang tak patut betol lah kawan cek epal guna . kite suka makan mee hoon tetap gemok jugak =="

fatin syamimi abdul rashid said...

btol jugak . why not give it as a try . kalu jadi leh wat entry ! hehehhe

HaFizaH aYu said...

hahaha..siap de teori ag,bedal jer la CE mntau kot2 kurus lau mkn mihun hari2

MyOwNwOrLd said...

mee = gemok
mihun = kurus

hahaha..comel
sebenarnye kalau dikire calori mihun and rice with same weight, mihun lagi tinggi calori because mihun ad permukaan lbh luas compared to nasi, so die serap more oil bile digoreng compared to rice..

nk diet, mkan bende mcm biase, tapi kurang amount and exercise..

thats what i know =)

cikwahidaidris said...

hahahahaha. sy makan mee kuning, xgemok pon. adoii

Ninie said...

tp rs mcm boleh pkai je tips tu sbb bihun mudah hadam. so xde lh bihun tu simpan lama dlm perut. kekeke

..ika itu aku.. said...

huhu pernah dgr gak formula cam ni..
tgok org gak la cik epal..
member buat mmg jadi kat die..
ika buat bru nak menjadi sikit..
eh ye ke..hampeh je..haha

Fatin Hanani.. said...

betul kot..sbb rmai cakap mcmtu.
maybe sbb bihun tak bnyk kalori compared to mee..

FizaFizz said...

haha.sah! senget kawan CE uh..haha

Ummi Dania Yasmine said...

ye ke mihun tu kurus? yg nyata kurangkan minyak, berlemak, exercise, makan makanan seimbang, tidur cukup, wallah badan sihat :-)

eila said...

mihun boleh mengemukkan sbb mihun kan asal dari beras kalau mikuning takpe...

yasmin iskendar said...

betul la kot ;D

Lily Lulu said...

kalau ikut kan mihun ni mmg kurang kalori berbanding mee beso n mee teow tu...teori membe CE leh pakai la..lagi2 mihun sup tu mmg btul.. ala..mkn apa pun boley..janji bersukat la kn..aku pon ala2 tebal badan gtu..

Cik Sara said...

kadang2 btol jgk tu cik epal,mama sara pnh ckp camtu,lpastu mihun x de colestrol sgt kteyer...hehe^_^

cik fadh said...

Haha btol la kot..member2 fadh pown kata kalo nk diet mkn bihun jer..jenis2 mee len tokley..gemokk sbb derang gemokk..kikiki

Hiddy Asri said...

tapi ada dgr gak mkn bihun boleh kurus..bkn yg bgorengla..mee kuning & kueyteow org ckp x bole mkn..tapi yg peliknya teori kwn CE tu, ada ke sbb ikut saiz mknn nu..bkn psl nutrition dia ke?

Norlida Ramli said...

hahahahaaa...memang auta semua tu cik epal :) haha

black_mel said...

betul kot..member2 pun cakap macam tu jgk..tp makan mee hoon x kenyang..huhu...

iszieylyanziy said...

boleyyyy,,,,

elisa amirah said...

haha. kalau macam tu nak makan bihun sup je lah lepas ni. mana tau boleh kurus. :D

sniffa said...

eh eh? tak sure pulak. tapi pernah dgr org kata mkn mee lagi gemuk sebenarnya tapi tak tahu jenis mee apa:)

nurul atikah said...

Teori best. boleh buat tajuk research ni! T__T

islam_dihatiku said...

Salam'alaik. Eh, betul tuh Cik Epal.
Kawan kakak saya pernah amalkan.
Pas dia beranak, ada tang sana sini spare parts skit, jadi, dia amal diet makan mihun.

After 2 months on-going diet, then, walla~, slim + maintain seperti biasa. Tapi memang strict makan mihun aje lah. Plus, minuman berais TOTALLY MUST BE AVOIDED. Hehe.

But, if you really2 SERIOUS wanna go on diet, try Atkins' diet, it's a tough yet a diet that need discipline & patience in yourself.

InsyaALLAH, if there's effort, there's a will. ^_^

(p/s : Saya pun pernah go on diet nih, sangat best, I make this blog as my reference http://taknakgemuk.com)
Till then Cik Epal. Wassalam. Chow~.

ked said...

nenek saye kate cik epal, kuey teow ni berminyak..tu yang wat gemuk tu..tapi die takde kate lak pasal mee kuning ngan bihun..huhu

Anak Pak Amran & Makcik Hasmah said...

Mihun,nasi,mee,roti..semua dalam kumpulan yg sama..karbohidrat.. kalori still sama..tak de beza pun..cuma bila kita masak tu..either banyak minyak or tak..n added dengan bahan2 lain. tu yg increase calories. contohnya..kalau mihun sup kurang kalori berbanding yg bergoreng..selain tu, kuantiti pun penting..huhu

sekadar perkongsian. ;)

Hafifi Borhan El Said said...

betul latu....sy dah baut n lihatlah siapa ak sekarang........................hahahahhahahaaaaa

bee2312 said...

apa yg saya tahu mee n kue teow punya kalori yg tinggi berbanding mee hoon.sy dulu ambil langkah makan mee hoon sup sebagai hidangan tengahari dan ia menjadik..kalu kita perhatikan daripada segi fizikal kue teow n mee kuning semamsa membeli, mee tersebut kan oily. meehoon plak kering.dr situ kita dh boleh agak dh. mengikut kata kawan saya juga, semasa beliau mengikuti kelas yoga dulu, sifu beliau melarang beliau mengambil mee kuning kerana ianya boleh buat urat kita kembang. so, badan jadi mennggelebeh.wallahualam

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

Wahhh mak Dara nak cuba try test la tengok teori kawan cik epal ni hehehe

Cik Akmal said...

CE pernah dengar jugak pasal teori ni,.. tp mkn bihun sekejap je kenyang... pastu lapar balik..

khairul akmal bin azman said...

nak kuwus..

msti kasi peluh kua..

s0,rajin2 jogging aw..
ajak en sam jogging sekali

♥ MS ♥ said...

eh, ye ke??? nak try ah.! HAH

Yuyu said...

aku selalu makan bihun,tak kurus jugak..

Noramira Kassim said...

ada betul jugak makan mihun ni leh kurus..ada sorang budak nie, dulu dia gemok..so,dia amik keputusan nk diet ..dia makan bihun jerk,skang nie dier dah kurus kering.. :P

**::CIKNUURUL::** said...

hehehe,.comel je teori cikepal buat tu,.asal ade hurup O je, terus letak gemOk,.haha,.mihUn tu ade U kan,jadi la kurUs,.kihkihkih,.gud!<.satu transformasi berjaya,.ahahha

eiela said...

betul la tuh, nasi kan karbohidrat. untuk diet sesuai makan bihun, tapi jangan makan selalu kot pengsan dibuatnya nanti.

wawa said...

Yup betul laa tuh, bihun sesuai aa nak ganti nasi. Dulu masa makan bihun je perghh menggigil satu badan hehe, tapi memang berkesan hehe

Cik Yana said...

Tapi kan memang betul pun. Masa belajar UPM dulu, cik Yana jadi cam malas nak makan nasi. Tiap2 hari order bihun. Bihun goreng la, bihun sup la asalkan bihun. Berat badan turun lepas tu! Betul, ni kisah benar :)

syimiekitty said...

kuew teow tak gemok la...kuew teow lebar tp penyek2
sy suka mkn kuew teow :D

syimiekitty said...

kuew teow tak gemok la...kuew teow lebar tp penyek2

sy suka mkn kuew teow :D

Eyda Syahida said...

hahaha tapi betulla, memang makan bihun pon untuk diet. dulu time eyda on diet, salu makan bihun, tak makan nasi. ;)

Diyana Ali said...

memang mihun boleh diet sikit kot dr mkn mee kuning tu :) mungkin bminyak. haha

deaf-angel said...

wei

minum air soya banyak2, nanti ko putih melepak.

jangan makan kicap, nanti.....


( acah je )

Jeehans said...

sebenarnya kalau nak diet memg tak elok makan mee kuning..sebb die berminyak, nanti makanan tu akan susah hadam ye...so teori makan bihun utk diet ada gak la betulnye...nak kurus bergantung pada kuantiti apa yg kita makan..dan jenis makanan tu...yg penting kita sihat...

* FAR * said...

memang betul..

Yunna Nordin said...

jumpa cik epal masa preloved dekat OBB semalam.

http://yunnanordin.blogspot.com/
Entry khas buat cik epal yang adorable. :)

aki-san said...

agak kurafat d stu. hahaha.

Athirah ' S said...

umi kata jgn makan nasi makan bihun jek..betol kod petua tu..hadoii tensen nak kuruskan badan ni :)

shahrul said...

Salam CE...
Mcm2 komen saya tgk...anyway baguslah masing2 menjana pemikiran, tp kena la ada asasnya kan :)

Saya selaku buat kajian pasal makanan kesihatan di internet & minat dgn makanan organik serta sunnah.

Secara umumnya ada beberapa fakta yg mungkin kita terlepas pandang, apa sebab makan bihun (sup khasnya) boleh menguruskan badan berbanding makan nasi, kuey tiow & mee kuning. Ini hasil penelitian saya :_

1. Tahu x apa bahan utama kuey tiow, mee kuning & bihun? kuey tiow campuran tepung gandum, tepung beras, putih telur n minyak (ye Minyak!), mee kuning lak dr tepung gandum, telur, minyak...
tapi bihun lak tp tepung beras, tepung kacang hijau n sedikit tepung ubi atau jagung...laksa pun lebih kurang sama... jd mmg secara nyata bihun & laksa lg kurang kalori sbb tiada telur, minyak & tepung gandum
2. kita tengok padanan/pelengkap nya pula... b
kalau nasi, xmungkin la orang sanggup makan nasi kosong... paling kurang ayam seketul...kalau masak lomak cili padi yg pokat santan die lg sodap hehe... klu kuey tiow & mee kuning, plg sedap goreng la, dah tentu byk minyak...klu kuey tiow n mee sup, jrg2 sgt org order kan??? klu mee berkuah lak mesti mee bandung & mee kari yg berlemak... hanya bihun plg sedap mkn dgn sup... sebenarnya bg saya laksa (laksa utara je ye sbb xde santan mcm yg pantai timur n Johor) lg sihat sbb tinggi protein & rebus2 je...tp xde la org jual setiap masa mlm2 di kedai mkn :)
3. Bihun sup dah tentu la byk sup (air), bila dah hirup byk kuahnya, cepat la terasa kenyang...so xde la mkn byk...
4. Sup panas lak wlupun sedikit berminyak tp banyak rempas ratus yg meninggikan metabolisme hingga kita cepat berpeluh...

So, itu la logiknya makan bihun sup boleh kuruskan badan berbanding makan nasi yg berlaukkan mcm2 & kuey tiow n mee kuning...

Wallahualam

Post a Comment

Susah susah je nak komen. Terima kasih daun keladi, kalau boleh komen lah lagi lain lain entri. muehehe

Click Me !