Saturday, October 29, 2011

Makan mihun boleh KURUS. Eh yeke?

Haritu pergi makan dengan member. (kerja aku ni asyik mencekik je lah. Makannn makannn makann. Macam tak ada kerja lain) Member aku ni kepala dia senget jugak. Ala-ala sengal gitu. Aku macam tak tahu dah nak makan apa. Kengkonon nak diet tapi nak makan jugak. Ye lah MAKAN UNTUK HIDUP. Tapi bukan hidup untuk makan ye.



CE: Aku tak tahu lah nak makan apa. Stress tengok menu *sambil tengok list menu yang ada macam-macam makanan*


Member: wehh kau nak diet kan? nak kurus kan? tak payah makan nasi. makan mee sup


CE: alaa aku tak suka sangat benda kuah-kuah sup bagai ni. Aku suka benda goreng-goreng



Member: laaa patut lah kau gemok. Suka makan benda goreng-goreng rupanya. hahaha


CE: hek elehhh. kau kurus?? haha (sebab dia ni tak ada lah kurus mana pon. tapi perasan dia hot kadang-kadang. tak paham aku. Migrain aku bila fikir mental dia ni)



Tetiba dia keluar kan cadangan yang aku-pon-tak-tahu-lah-bernas-ke-tidak



Member: Ni nak bagi kau tips yang aku reka sendiri. kau nak kurus kan? Kalau nak makan mee, jangan makan mee kuning dengan kuey teow, sebab dorang besar, nanti kau pon ikut gemuk. Kau kena makan mihun. Mihun kecik nanti kau pon slim macam mihun



*eh mihun ke bihun eh???* bedallll


CE: weii boleh pakai ke teori kau ni? Kira makan mee kuning besar nanti gemuk. Mihun kecik, bila makan boleh slim lah?? Habis tu kalau aku makan mihun sup 8 mangkuk pon boleh slim ah??


Member: Siapa suruh kau makan 8 mangkuk gilaaaaa. Makan satu mangkuk je lah


CE: aku tanya je lah. Gila hape aku nak makan sampai 8 mangkuk. Kalau kau ye lah


Pastu panggil abang waiter tu nak order. Aku pon order lah mihun sup.Malas pulak nak fikir banyak-banyak nak makan apa. Walaupun aku tak ada lah minat benda sup-sup ni. Tapi nak kurus kan. (kengkonon la). Hadap je lah sup ni


CE: kalau aku tak slim macam mihun lepas makan mihun sup ni. Siap lahhh kauuu!



Member: Hahahaha. Aku gurau je wei. Aku main cakap je. Yang kau pergi percaya kenapa? hahahaha



Ouh tak pe lah. Nasib baik lah mihun sup kedai abang ni sedap jugak ah kan. Tapi bila ikut logik kan, macam betul je apa member ni aku ni cakap.



Makan

Mee kuning/kuey teow = gemok

Mihun = kurus

Sebab mengkiut saiz mee




eh yeke????  Sebab dia ni sengal, aku malas nak percaya. Sebab dia selalu pedajalkan aku. Tapi betul ke teori member aku ni??




ok bye!

129 comments:

  1. je utk diet.. betul.ade kawan yang makan mihun je utk diet.tp SEYES! menjadik

    ReplyDelete
  2. ahaha XD bole plak cmtu? mmg sengal btul kwn CE.

    ReplyDelete
  3. Hehe, betul kot cik epal..sebab mee kuning & kuey tiaw tu banyak guna lebih karbohidrat...ccehh, memandai je Eza :P

    ReplyDelete
  4. hmmmm..... ada betul gak. tengok nama dia kan.! :D

    ReplyDelete
  5. haha yke cm tuh cik epal??? law tips nk gmok lak cm na??? huhuu

    ReplyDelete
  6. betol2..sebab mihun lambat di digest so lambat lapar jadi kurang la makan

    ReplyDelete
  7. Macam lawak je nih! Ain tak suka mee kurus2 tu, so makan mee gemok2 je...but badan tak naik2 pon :(

    ReplyDelete
  8. Kalau Makan Mihun Sup leh kurus sbb dia kurang kalori tp amik waktu tghhari ..:D

    ReplyDelete
  9. haha...xpasti pulak yg mihun 2 blh tlg kurus...but better than nasi lah cos fat nasi lg tggi dari nasi. Kalo cik epal mkn mihun xmkn nasi, insyaAllah, akn turun sket. tp kne wat exercise gak lah. jalan jauh2 ke..hu2. peace. =D

    ReplyDelete
  10. hahhaa..mmg x masok akal teori mmber cik epal tue...tah papa jaa...

    hmm...sy pngge bihun..kalu mihun tue, yg lebih halus lg...

    ReplyDelete
  11. member dulu pun pnh jgak ckp cm tu.. tapi tak tau la betoi ke tak sebab selalu nya kalau makan bihun kadang-kadang susah jugak nak kenyang.. hehehe tapi kuew tiaw memang lemak kot sebab berminyak.. :)

    ReplyDelete
  12. ceh....
    equati0n xleh blah la CE :p

    ReplyDelete
  13. =..= haha.
    ade pulak teori cenggitu. kena buat research nih betoi ke tak.. kalo dah jumpa sy gtaw ce. agaga

    ReplyDelete
  14. yela, kalau nk compare kan dgn makan nasi, tp antara mee dgn kuey tiaw tu, xtau pulakk, tp ikut kan, btl gakk. sbb kite penah tryyy :D peace!!

    ReplyDelete
  15. mengkiut sgt lah saiz mee tu kan :)) tp kan aku ni mmg xmkn mee kuning tu tapi gemuk jugak.. T_T

    ReplyDelete
  16. haha , terbaik lah sis. kadang02 ada logiknye jugak. hihi

    ReplyDelete
  17. aku percaya je member aku yg gemok pun bleh kurus duk mkn mihun tiap2 hari..(dia mkn mihun,mee,kuetiaw ok je)

    ReplyDelete
  18. kue tiaw n bihun bukan di buat dr bahan yg sama ker? boleh mkn cume kurang kn kuantiti

    ReplyDelete
  19. Betul Cik Epal.. Dulu ada kawan skerja saya try.. Dye gntikan nasik kpd mee hun sup... Tp sy xsggup. Lg pun x suka sup2 nie.. Goreng2 sedap. Hehe..

    ReplyDelete
  20. Adik saya penah cakap camtu. Dia kata makan bihun kalau nak kurus. Jangan makan nasi, kueyteow dan mee kuning tu. Tapi reason dia bukan sebab size bihun tu. Bihun lagi kurang kalori dari yang lain. Tapi yang saya baca: mee/bihun goreng (510 kalori), kuey teow goreng (743 kalori), nasi goreng (637 kalori)

    Mee = bihun sama? Haha.. tatauuu la~

    ReplyDelete
  21. kalau cmtu CE try la mkn mihun hari2..then bole tngok misi utk kurus tu bjaya ke x. if bjaya, pelok cium lah kwn tu sbb bgi tips ni, hehehe

    ReplyDelete
  22. patut la org yg byk mkn megi salu kurus sbb megi pn kurus2 je,nk plak duit dlm poket dh mkin kurus maka kurus kuasa dua la..hahags

    ReplyDelete
  23. hahaha.. lawak baca diolog korang.
    yela kot tu. haha

    ReplyDelete
  24. haha.ikut saiz mee tu tak tahu la plak..tp org ckp mmg mkn bihun ney boleh la nk kurus..sbb mkn byk pon xkenyang sgt..cm2 lahh..

    ReplyDelete
  25. mungkin bleh diterima pakai..keh keh

    ReplyDelete
  26. boleh pakai gak teori nie....ada kawan akk, asal breakfast makan bihun. kurus gakla...tp lepas kahwin...gemuk jugak...hahahah

    ReplyDelete
  27. Hahahahahahaha gila kelakar. Tapi maybe jugak betul sebab kalau makan nasi, kanji tu yg menyebabkan badan kita naik. Makan nasi takpe tapi kalau nak kurus, kena kurangkan volume nasi banyakkan lauk. Hehe.

    Have a great and awesome weekend cik epal ! :D

    ReplyDelete
  28. sebenarnya ada yang betul .
    kalau nak kurus jangan makan nasi .
    gantikan dengan mee , kuey teow & mihun . plus , mknan bergoreng blh buat jd gemuk pun betul .

    this is so true .

    ReplyDelete
  29. haha..lawak la member cik epal tu, kejap rasa cam logik, kejap lagi cam tak betul lak..haha

    ReplyDelete
  30. haha.. mkn benda berkuah boleh buncit!

    ReplyDelete
  31. Haha.. Betol la kot.. Dorg kate bihun tuh tak macam mi kuning or kuey teow yang ade lemak.. haa.. lebih kurang cm tuh la.. so x gemok kalo mkn bihun..huhuhu

    ReplyDelete
  32. setahu eika,mee nagn kuew teaw tu,boleh megemokkan sbb berkanji..klu nk berdiet lebih elok makan bihun drpd nasi...

    ReplyDelete
  33. rsnya teori makan mee hun utk slim tu boleh pakai cuma bknlah sbb saiz mee tu.

    ReplyDelete
  34. dulu kawan ummi mmg berisi. Tapi dia jarang makan nasi, makan mihun sup je. Itu menu dia hampir setiap malam. Sekarang dia nampak slim :) mungkin betul juga apa yg kawan CE kata tu hehe.

    * tapi sup tu tak letak minyak lah...makan pun dalam kuantiti tak sampai segenggam penumbuk (^_^)

    ReplyDelete
  35. salam.. cik epal. kalau nak diet kena malkan pemakanan seimbang, even makan nasi pun blh kurus. lg baik ambik nasi dgn kuantiti yg berpatutan sbb nasi dia karbohidrat blh bekalkan tenaga. tapi kalau mee, kuey teow dgn bihun tu even cal rendah tp dia punya GI tinggi. so better ambik nasi 1/4 dari pinggan, 1/4 lauk, 2/4 sayur dan buah :) selamat berjaya! lg satu kena minum gila banyak air, depends kg, setiap 25kg perlukan 1L air :) nak lagi vavavooom meh consume herbalife ;)

    ReplyDelete
  36. ade gak dgr org ckp cmni..n ade org yg hanye mkn mihun,memang betul2 kurus..CE ce r try...t gtaw result dy..hehe

    ReplyDelete
  37. hehe sepinggan bihun kalorinye lg banyak dari sepinggan nasi putih :) **ini fakta, hehehe :D

    ReplyDelete
  38. eh yeke?

    sebab pernah baca dalam belog kevin zahari cakap kalau makan mihun sepinggan dah macam makan nasik dah..

    rasenye la.. :)

    btw, cik epal tak payah la diet, dah cantik dah badan tu.. suke2! :))

    ReplyDelete
  39. hehe.. cik epal caye ke?
    maybela jugak kot. sebab mi kuning tuh nampak banyak lemak & beminyak kan.? lg 1, mee kuning ade campur kapur. orang kate, bnda yang cmpur kapur buat kite tak kenyang. so asek la nak makan lagi.
    haha.. kot2 teori nh pun bole dikategorikan sebagai nak pedajal cik epal, maapla :)

    ReplyDelete
  40. Huhu selalu je orang nak kurus mesti makan bihun. :|

    ReplyDelete
  41. teori yang best!!!boleh di aplikasi kan....

    ReplyDelete
  42. eh kalau mkn suun kurus tak? hahahaha :P

    ReplyDelete
  43. Ada logik teori member tu. sebenarnya kue tiau n mee kuning memang tak elok makan sb berminyak, lemak banyak. yg bihun tu tak berminyak. itu je. kurus ke tak, tak tau la pulak. tp utk jaga kesihatan, jgn makan kue tiau n mee kuning.

    ReplyDelete
  44. xtau la betul ke x teori ken CE 2 tp sy pn pnah dgr jgk kalau nk diet mkn la bihun sbb kandungan karbohidrat dia rndah.. :)

    ReplyDelete
  45. hahaa . dulu cik Qaseh pernah berteori macam tu . mi kuning nnt gemuk . so fav mihun je la . nnti leh kurus . tapi dulu la . hehee ~

    ReplyDelete
  46. salam cik epal,

    Lau ikut teori tu betul jugak..haha..dulu berat badan saya naik mendadak, saya sebulan tak makan nasi. menu makan mihun sup @ goreng atau makan lauk saja, turun 6 kg. Mi kuning atau kuew tiow ni kalori dia tinggi.. Biasanya lau makan mihun saja berkesan la...tapi tak la makan tiap hari. Al maklum la duduk u poket selalu kering kan, memang makan mihun aje lah..jimat..haha :))

    ReplyDelete
  47. hahhaha.. betl jugak kot :)

    nak kurus mkn mihun

    ReplyDelete
  48. Hahahaha....kelakar teori tu..
    Tapi member i yg makan mihun hari2, memang dari badan mcm belon, skrg mcm lidi!
    Tapi.....memang dia xsentuh nasi hampir 2 tahun..
    Fuh!

    ReplyDelete
  49. bihun bukan di perbuat dari beras ke?
    so sama mcm makan nasik le?

    ReplyDelete
  50. mihun bukan di buat dari beras ke?
    so effect sama mcm makan nasik la eh?

    ReplyDelete
  51. CE: betul jugak. untie eyra cakap camtu, kalau nak diet takyah makan mee kuning tuh. makan mihun saje. dengar die ckap lha. :)

    ReplyDelete
  52. haha~lawaklah mber CE..pasni nk mkn bihun je manjang..hehe =p

    ReplyDelete
  53. dulu saya pernah diet makan bihun je..xmakan nasi..turun la berat bdn..mee kuning sama mcm nasi jer..baik mkn nasi

    ReplyDelete
  54. salam...
    kawan-kawan saya pun ramai cakap camtu. Tapi diorang kata lain sket la. Bihun ni makanan diet sbb x menggemokkan. Ada kawan saya cakap, malam kalau lapar, nk mkn sedap sket, tapi nak diet , makan la bihun, jgn mkn roti canai or mknan goreng2 yang lain..
    Bihun sup tu yang paling berkesan la..kenyang, tapi x menggemukkan.. bukan bole kurus..

    ReplyDelete
  55. wah, unik teori nie.. hebat2.. hehe..

    ReplyDelete
  56. amboiii. kemain awalnya cik epal post entri baru. hehe. tetiba lapar bihun sup. kbye!

    ReplyDelete
  57. i think the method is undeniably true! sbb dh pena terjadi kt my member.
    dulu dye super xxl. bdn besar+tggi. tp laki la kann. mcm giant pon ada gak. but then dye pkai teori nie laa..6 bulan xmkn nasi n mkn meehun je. now he's only wears 'S' size n jd more handsome. AWESOME kann3? hehe :D

    ReplyDelete
  58. Btol kot,,sbb dlu nk diet,mlm Makn bihun,xbrat sgt,,mee ni lbh kurang mcm Nasi la kot,,haha,,tpi biasa mkn mlm bila xtahn lpar,,hehe

    ReplyDelete
  59. kalau mkn sate
    jgn makan isi
    mkn jer lidi
    sbb lidi lg kurus
    wahaha

    ReplyDelete
  60. hahahaha
    boleh la diterima
    tp nasi kecik je? cmne lak tu

    ReplyDelete
  61. aah..mee hun boleh kuruskn badan. kalau mee kuning or kuey teow boleh naikkan berat bdn. meehun cepat kenyang sb tu sll org mkn sikit je. bolehla kurus :) tp xtaula sejauh mana kebenarannya..

    ReplyDelete
  62. hahahahahahhaah~

    *gelak je eden mampu.

    ReplyDelete
  63. ada kwn pun pernah bgtau gak. tpi dia x kata mihun je. asalkan x mkn nasi n ganti nasi ngan mihun, koey tiau n mee. haha. xtau la plak kan betul ke x.

    ReplyDelete
  64. hahax...betul kot teori kawan akak ^_^

    ReplyDelete
  65. mestila tak betul cik epal gemok oii...hahahahahahahaha (kejam tak ayat aku ni, kalau tak nak approve komen ni tak pe.. :D

    ReplyDelete
  66. org kate la kalau bihun dgn kue teow xbyk karbohidrat..doktor pernah persan kalau nk diet mkn kue teow..tp xpasti la..hehe

    ReplyDelete
  67. bihun ni karbohidrat die rendah dr yg lain. takpon laksa. dulu saya diet makan ni je la nk ganti nasi. dr 56kg turun 48kg. yg penting sebelum makan, makan epal dulu. cepat kenyang. hehe

    ReplyDelete
  68. hahai .teori yang tak patut betol lah kawan cek epal guna . kite suka makan mee hoon tetap gemok jugak =="

    ReplyDelete
  69. btol jugak . why not give it as a try . kalu jadi leh wat entry ! hehehhe

    ReplyDelete
  70. hahaha..siap de teori ag,bedal jer la CE mntau kot2 kurus lau mkn mihun hari2

    ReplyDelete
  71. mee = gemok
    mihun = kurus

    hahaha..comel
    sebenarnye kalau dikire calori mihun and rice with same weight, mihun lagi tinggi calori because mihun ad permukaan lbh luas compared to nasi, so die serap more oil bile digoreng compared to rice..

    nk diet, mkan bende mcm biase, tapi kurang amount and exercise..

    thats what i know =)

    ReplyDelete
  72. hahahahaha. sy makan mee kuning, xgemok pon. adoii

    ReplyDelete
  73. tp rs mcm boleh pkai je tips tu sbb bihun mudah hadam. so xde lh bihun tu simpan lama dlm perut. kekeke

    ReplyDelete
  74. huhu pernah dgr gak formula cam ni..
    tgok org gak la cik epal..
    member buat mmg jadi kat die..
    ika buat bru nak menjadi sikit..
    eh ye ke..hampeh je..haha

    ReplyDelete
  75. betul kot..sbb rmai cakap mcmtu.
    maybe sbb bihun tak bnyk kalori compared to mee..

    ReplyDelete
  76. haha.sah! senget kawan CE uh..haha

    ReplyDelete
  77. ye ke mihun tu kurus? yg nyata kurangkan minyak, berlemak, exercise, makan makanan seimbang, tidur cukup, wallah badan sihat :-)

    ReplyDelete
  78. mihun boleh mengemukkan sbb mihun kan asal dari beras kalau mikuning takpe...

    ReplyDelete
  79. kalau ikut kan mihun ni mmg kurang kalori berbanding mee beso n mee teow tu...teori membe CE leh pakai la..lagi2 mihun sup tu mmg btul.. ala..mkn apa pun boley..janji bersukat la kn..aku pon ala2 tebal badan gtu..

    ReplyDelete
  80. kadang2 btol jgk tu cik epal,mama sara pnh ckp camtu,lpastu mihun x de colestrol sgt kteyer...hehe^_^

    ReplyDelete
  81. Haha btol la kot..member2 fadh pown kata kalo nk diet mkn bihun jer..jenis2 mee len tokley..gemokk sbb derang gemokk..kikiki

    ReplyDelete
  82. tapi ada dgr gak mkn bihun boleh kurus..bkn yg bgorengla..mee kuning & kueyteow org ckp x bole mkn..tapi yg peliknya teori kwn CE tu, ada ke sbb ikut saiz mknn nu..bkn psl nutrition dia ke?

    ReplyDelete
  83. hahahahaaa...memang auta semua tu cik epal :) haha

    ReplyDelete
  84. betul kot..member2 pun cakap macam tu jgk..tp makan mee hoon x kenyang..huhu...

    ReplyDelete
  85. haha. kalau macam tu nak makan bihun sup je lah lepas ni. mana tau boleh kurus. :D

    ReplyDelete
  86. eh eh? tak sure pulak. tapi pernah dgr org kata mkn mee lagi gemuk sebenarnya tapi tak tahu jenis mee apa:)

    ReplyDelete
  87. Teori best. boleh buat tajuk research ni! T__T

    ReplyDelete
  88. Salam'alaik. Eh, betul tuh Cik Epal.
    Kawan kakak saya pernah amalkan.
    Pas dia beranak, ada tang sana sini spare parts skit, jadi, dia amal diet makan mihun.

    After 2 months on-going diet, then, walla~, slim + maintain seperti biasa. Tapi memang strict makan mihun aje lah. Plus, minuman berais TOTALLY MUST BE AVOIDED. Hehe.

    But, if you really2 SERIOUS wanna go on diet, try Atkins' diet, it's a tough yet a diet that need discipline & patience in yourself.

    InsyaALLAH, if there's effort, there's a will. ^_^

    (p/s : Saya pun pernah go on diet nih, sangat best, I make this blog as my reference http://taknakgemuk.com)
    Till then Cik Epal. Wassalam. Chow~.

    ReplyDelete
  89. nenek saye kate cik epal, kuey teow ni berminyak..tu yang wat gemuk tu..tapi die takde kate lak pasal mee kuning ngan bihun..huhu

    ReplyDelete
  90. Mihun,nasi,mee,roti..semua dalam kumpulan yg sama..karbohidrat.. kalori still sama..tak de beza pun..cuma bila kita masak tu..either banyak minyak or tak..n added dengan bahan2 lain. tu yg increase calories. contohnya..kalau mihun sup kurang kalori berbanding yg bergoreng..selain tu, kuantiti pun penting..huhu

    sekadar perkongsian. ;)

    ReplyDelete
  91. betul latu....sy dah baut n lihatlah siapa ak sekarang........................hahahahhahahaaaaa

    ReplyDelete
  92. apa yg saya tahu mee n kue teow punya kalori yg tinggi berbanding mee hoon.sy dulu ambil langkah makan mee hoon sup sebagai hidangan tengahari dan ia menjadik..kalu kita perhatikan daripada segi fizikal kue teow n mee kuning semamsa membeli, mee tersebut kan oily. meehoon plak kering.dr situ kita dh boleh agak dh. mengikut kata kawan saya juga, semasa beliau mengikuti kelas yoga dulu, sifu beliau melarang beliau mengambil mee kuning kerana ianya boleh buat urat kita kembang. so, badan jadi mennggelebeh.wallahualam

    ReplyDelete
  93. Wahhh mak Dara nak cuba try test la tengok teori kawan cik epal ni hehehe

    ReplyDelete
  94. CE pernah dengar jugak pasal teori ni,.. tp mkn bihun sekejap je kenyang... pastu lapar balik..

    ReplyDelete
  95. nak kuwus..

    msti kasi peluh kua..

    s0,rajin2 jogging aw..
    ajak en sam jogging sekali

    ReplyDelete
  96. aku selalu makan bihun,tak kurus jugak..

    ReplyDelete
  97. ada betul jugak makan mihun ni leh kurus..ada sorang budak nie, dulu dia gemok..so,dia amik keputusan nk diet ..dia makan bihun jerk,skang nie dier dah kurus kering.. :P

    ReplyDelete
  98. hehehe,.comel je teori cikepal buat tu,.asal ade hurup O je, terus letak gemOk,.haha,.mihUn tu ade U kan,jadi la kurUs,.kihkihkih,.gud!<.satu transformasi berjaya,.ahahha

    ReplyDelete
  99. betul la tuh, nasi kan karbohidrat. untuk diet sesuai makan bihun, tapi jangan makan selalu kot pengsan dibuatnya nanti.

    ReplyDelete
  100. Yup betul laa tuh, bihun sesuai aa nak ganti nasi. Dulu masa makan bihun je perghh menggigil satu badan hehe, tapi memang berkesan hehe

    ReplyDelete
  101. Tapi kan memang betul pun. Masa belajar UPM dulu, cik Yana jadi cam malas nak makan nasi. Tiap2 hari order bihun. Bihun goreng la, bihun sup la asalkan bihun. Berat badan turun lepas tu! Betul, ni kisah benar :)

    ReplyDelete
  102. kuew teow tak gemok la...kuew teow lebar tp penyek2
    sy suka mkn kuew teow :D

    ReplyDelete
  103. kuew teow tak gemok la...kuew teow lebar tp penyek2

    sy suka mkn kuew teow :D

    ReplyDelete
  104. hahaha tapi betulla, memang makan bihun pon untuk diet. dulu time eyda on diet, salu makan bihun, tak makan nasi. ;)

    ReplyDelete
  105. memang mihun boleh diet sikit kot dr mkn mee kuning tu :) mungkin bminyak. haha

    ReplyDelete
  106. wei

    minum air soya banyak2, nanti ko putih melepak.

    jangan makan kicap, nanti.....


    ( acah je )

    ReplyDelete
  107. sebenarnya kalau nak diet memg tak elok makan mee kuning..sebb die berminyak, nanti makanan tu akan susah hadam ye...so teori makan bihun utk diet ada gak la betulnye...nak kurus bergantung pada kuantiti apa yg kita makan..dan jenis makanan tu...yg penting kita sihat...

    ReplyDelete
  108. jumpa cik epal masa preloved dekat OBB semalam.

    http://yunnanordin.blogspot.com/
    Entry khas buat cik epal yang adorable. :)

    ReplyDelete
  109. umi kata jgn makan nasi makan bihun jek..betol kod petua tu..hadoii tensen nak kuruskan badan ni :)

    ReplyDelete
  110. Salam CE...
    Mcm2 komen saya tgk...anyway baguslah masing2 menjana pemikiran, tp kena la ada asasnya kan :)

    Saya selaku buat kajian pasal makanan kesihatan di internet & minat dgn makanan organik serta sunnah.

    Secara umumnya ada beberapa fakta yg mungkin kita terlepas pandang, apa sebab makan bihun (sup khasnya) boleh menguruskan badan berbanding makan nasi, kuey tiow & mee kuning. Ini hasil penelitian saya :_

    1. Tahu x apa bahan utama kuey tiow, mee kuning & bihun? kuey tiow campuran tepung gandum, tepung beras, putih telur n minyak (ye Minyak!), mee kuning lak dr tepung gandum, telur, minyak...
    tapi bihun lak tp tepung beras, tepung kacang hijau n sedikit tepung ubi atau jagung...laksa pun lebih kurang sama... jd mmg secara nyata bihun & laksa lg kurang kalori sbb tiada telur, minyak & tepung gandum
    2. kita tengok padanan/pelengkap nya pula... b
    kalau nasi, xmungkin la orang sanggup makan nasi kosong... paling kurang ayam seketul...kalau masak lomak cili padi yg pokat santan die lg sodap hehe... klu kuey tiow & mee kuning, plg sedap goreng la, dah tentu byk minyak...klu kuey tiow n mee sup, jrg2 sgt org order kan??? klu mee berkuah lak mesti mee bandung & mee kari yg berlemak... hanya bihun plg sedap mkn dgn sup... sebenarnya bg saya laksa (laksa utara je ye sbb xde santan mcm yg pantai timur n Johor) lg sihat sbb tinggi protein & rebus2 je...tp xde la org jual setiap masa mlm2 di kedai mkn :)
    3. Bihun sup dah tentu la byk sup (air), bila dah hirup byk kuahnya, cepat la terasa kenyang...so xde la mkn byk...
    4. Sup panas lak wlupun sedikit berminyak tp banyak rempas ratus yg meninggikan metabolisme hingga kita cepat berpeluh...

    So, itu la logiknya makan bihun sup boleh kuruskan badan berbanding makan nasi yg berlaukkan mcm2 & kuey tiow n mee kuning...

    Wallahualam

    ReplyDelete
  111. saya suka sangat tips dalam blog ni, sangat best dan mudah

    ReplyDelete
  112. nak gemuk atau kurus ni bergantung kepada kekejapan perut atau dgn kata lain berapa kenyang atau berapa penuh perut anda. Bihun mungkin bolehmenguruskan kerana perut tidak begitu kejap atau susah rasa kenyang kecuali anda minum berat selepas makan bihun... saya setuju bihun boleh menguruskan badan dan ianya tiada pengawet merbahaya spt mee kuning

    ReplyDelete