Friday, October 14, 2011

Kadang-kadang dalam hidup ni perlu jadi HIPOKRIT. Eh yeke??

Agak susah menjadi seorang yang terlampau jujur ni. Selalunya orang yang straightforward sangat ni orang takut nak kawan. Sebab kang tetiba kena laser tepat di jantung hempedu. Terus sentap-hati-mak-nak. Tetiba putus kawan




Situasi 1


Si A ni dah lama clash. Tetiba dapat pakwe baru. Tanya lah pendapat si B



A: weeiii weiii ensem tak dia ni? *tunjuk gambar dalam handphone. Muka eksaited dan ceria seceria pelangi*



B: Muka macam penyangak je dia ni wei. Siapa mamat ni???


A: haaa? macam PENYANGAK? pakwe baru aku ni. Hensem macam brad poott ni kau cakap penyangak?? *terus nangis dalam selimut*

(terus rasa bersalah lalu cover line)



B:  Orang kata selalu muka-muka macam ni. Hati baik. Meh sini aku tengok balek gambar dia. Ouh boleh tahan lah mamat ni. Mesti dia baik kan? Untunglaaaaa kau dapat dia *baik punya cover*


A: *Senyum sampai telinga. Tak jadi nangis. Air mata pon tetiba tersedut masuk balek dalam mata*



Walaupun dalam hati si B ni rasa mamat tu memang tak hensem pon, amende muka macam tu dia kata hensem macam brad poott tapi kena lah hipokrit sikit, jaga hati member beb




Situasi 2




pergi DINNER



A: weii lawa tak baju aku ni? *terus posing ala-ala Miss Universe*


B: Macam kain langsir dohhh. Kau beli dekat TS eh??


A: Macam kain langsir ke??? huhuhuhu aku tempah dekat Virus WongWengWung ni. Kau tahu tak baju ni mahal. Empat ribu namploh hengget aku bayar ni. Tahu?




B: Eh! Aah lah cantik lah baju kau ni. Tadi dari side kanan ni nampak cam langsir tapi dari depan ni terus nampak kau gojes macam Megan Fox. Cantik! cantik!



A: terima kasih.Aku tahu aku gojes. hikhikhik *terus happy dan rasa konpiden pakai langsir*



Si B pasrah. Terpaksa lah kata baju tu cantik, walaupun dah macam kain langsir sebenarnya. Jaga hati kawan punya pasal




Situasi 3


Si A baru lepas timbang berat badan atas penimbang.


A: Erghhhh aku rasa badan aku dah naik!!!! ouh tidakkk! Ouh tidakkkk! Kau rasa aku gemok tak??



B: Emm kalau kau asyik makan je, berpotensi jugak lah nak jadi adik beradik badak sumbu. kau UP sikit. Nama aku kasi BADAK SEMBOL.


A: haaaaaaaaaa?



B: tak ada lah . memain je. Kau tak ada lah gemok sangat. Ok lah tu badan kau. Nak kurus macam mana lagi?



A: ok eh badan aku? Tak gemok kan?


B: OK! OK!
*buat thumbs up, siap kenyit mata lagi*



Walaupun hakikatnya, memang si B perasan badan si A makin naik mendadak akibat dia jenis pantang nampak makanan, semua benda nak lahap macam doplohtahun tak jumpa makanan jakun nya






================



Aku rasa korang pon ada jugak kawan-kawan yang jenis cakap tak ada cover punya dan jenis cakap berlapik. Jenis cakap berlapik ni like semua benda kau tanya dia, semuanya bagus, semuanya elok, semuanya cantik.



Orang yang terlampau jujur atau straightforward ni agak di benci sikit ah sebab tak semua orang boleh terima teguran yang terus menusuk ke hempedu. tapi aku suka lagi kawan dengan orang yang macam ni, sebab apa. At least aku tahu apa kekurangan aku depan-depan muka dia. Cuma hati kena kebal sikit lah. Memang sentap-hati-mak-nak kalau nak dengar komen dari dia. Tapi kau akan sentap time tu je lah. Lepas-lepas tu tak ada maknanya nak sentap



Daripada yang depan punya lah baik depan kau. Pijak semut pon tak mati. Cakap semua benda berlapik ni. Bila dengar dia cakap dan kawan dengan dia pon rasa macam


"alahaiii sweet nya dia ni, lemah lembut, sopan santun. Sejuk perut mak dia mengandungkan dia"



Tapi belakang kau elok punya baik dok maki hamun bagai dan mengumpat kau



Tapi nak jadi jujur dan terlampau jujur ni boleh, cuma jangan lah jadi puaka sangat. Satu yang kita perlu tahu




Lidah ni kadang-kadang lebih tajam dari mata pisau. Kadang-kadang orang bukan sakit hati sangat pon sebab kritikan yang dilontarkan tetapi cara kita menyampaikan sesuatu kritikan tu buat orang sentap.





Tah hape punya quote lah aku reka namplohlima saat yang lepas ni. Akhir kata dari aku,terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya. Ewahhh berperibahasa bagai lah pulak aku.




But hidup ni kadang-kadang kita perlu HIPOKRIT ke nak jaga hati orang punya pasal??












Ouh mungkin. Kau rasa?







ok bye!

125 comments:

  1. lidah boleh jdi macam2..
    hehehe..ala...ada cara kot nak tegur kwn2 smpi tk tersinggung..
    trs trg jek sng..better dia sakit hati depan kita, dari orang lain yg ckp bnda tu tak elok..tapi kita ckp elok..lagi dia kcik hati kan cik epal?hehehe..

    ReplyDelete
  2. setuju ! kami pun selalu lalui bnda niii :)

    ReplyDelete
  3. kenyataan itu menyakitkan tu sebab lah kadang2 kena hipokrit.

    ReplyDelete
  4. i memang hipo..
    so what...

    Hahaa~~

    nk jadi hipo pon susah nk jadi jujur pon susah.. Dunia-dunia....

    ReplyDelete
  5. Pernah jugak buat entry pasal ni. hehehe.

    :)

    ReplyDelete
  6. errmm, saya jenis ckp lepas jer, tp actually xsalah ckp lepas, cuma kene bg reason la kenapa kita ckp mcm tuh, dan terpulang pada org yg bertanya, pada saya, bila kita bertanya, kita kene bersedia utk terima apa jua kritikan dan jwpn yg bakal diberi, sbb kita yg tanya kan, means kita kene bersedialah, xperlu hipokrit tapi perlu jaga kata2 yg perlu dikeluarkan supaya tiada hati yg tersinggung.. :)

    ReplyDelete
  7. kadang kadang perlu,depend on situation kan ?:)

    ReplyDelete
  8. haha! sumpah lawak! mmg btol pun..situasi 1 tuh mmg tak bley blah..saya pnah kot tercakap cmtuh kat member..

    ReplyDelete
  9. Kalau orang putih, diorang panggil 'white lies'. hehe. Tak salah kot jadi hipokrit sekejap2, tapi kalau dah teruk sangat tu...kang memalukan diorang kang, kan? I mean, kalau dah teruk sangat tu, bole kot cakap slow2. InsyaAllah kalau diorang ok, ok la. And think about it again, it's for their own good. huhu.

    ReplyDelete
  10. kena pandai cover sket la klu nk jaga hati kwn. jgn bg nmpk ketara sgt cover tu. hehehe~

    ReplyDelete
  11. haaha...nice quote...blog saye pon ade beberape quote...
    =P
    http://89shah.blogspot.com/2011/10/deco-bilikvlog.html

    ReplyDelete
  12. betol tu cik epal.. baiklah dapat kawan gini.. sentap kejap jer.. patpuluhpat saat kang elok balik.. hehe.. tapi dlu biase gak kene gini.. memang sentap.. tapi bile fkir2 blik kelakar.. memang betol lah tu.. kdg2 mlut sendiri pun laser. uhuk!

    ReplyDelete
  13. setuju dalam hal nak jaga hati kawan. biasa lah tu :))

    ReplyDelete
  14. betol tu cik epal. depan nampak baik, tp kat belakang kutuk kita. nyakitkan hati..grrr...

    ReplyDelete
  15. Pergh! Part langsir memang tak blah! HUAHAHAHAH XDD

    ReplyDelete
  16. saya doakan cik epal kurus. haha :b
    ok, sebebenarnya saya ni straightforward, hampir semua soalan saya akan jawab macam jawapan yang pertama. ye, kadang-kadang tu ada lah orang merajuk dengan kita. tetiba tak nak cakap. tapi tak mampu lah nak menipu dia. sebab kita kawan, biarlah kita yang beritahu dia kelemaehannya. tak nak lah orang lain yang tak rapat dengan dia yang cakap. kesian pula.
    quote tu pun betul juga. sebab mulut boleh putus kawan. orang tak suka cakap dengan saya sebab biasanya lah kalau saya fikir sesuatu benda tu, direct terus cakap. kalau sensitif sangat, terpaksa lah sembunyikan. haha
    post ni best
    :)

    ReplyDelete
  17. hati kne kental kalu dpt kawan yg jujur iklas tu..sbb slalunyer itu yg betul2 mbina

    ReplyDelete
  18. hipokrit tuh perlu jugak kdg2..tp lebih suka yg straightforward..klu mber minx p'dpt,x perlu kot hipokrit..juz bgtau yg jujur tp cara penyampaian tuh penting..

    ReplyDelete
  19. hipokrit tuh perlu jugak kdg2..tp lebih suka yg straightforward..klu mber minx p'dpt,x perlu kot hipokrit..juz bgtau yg jujur tp cara penyampaian tuh penting..

    ReplyDelete
  20. Tak perlulah...kalau dorang tanya just senyap n senyum tu kan lg baik...(^_^)

    ReplyDelete
  21. saya terlalu terus terang orangnya sampai boleh buat org terasa. tak pandai cakap berlapik..hu2

    teringin juga nak guna kata2 yang sdap hati tapi menusuk kalbu.. tak pandai lagi..

    ReplyDelete
  22. haha
    mmg ada ja yg jdi cmni kt kita smua....
    haha.. ak pn slalu gak wt cmne :)

    ReplyDelete
  23. setuju..mmg kena hipokrit kekadang..just nk jaga hati org2 sekeliling..

    sbb ada stgh orang yg suka dipuji n tak suka dikritik..tapi tgk keadaan gak...klu dah mlampau sgt mmg tpksa ckp jujur :)

    ReplyDelete
  24. saya tak pandai hipokrit..serius..cuma, cakap saya berlapi la bila nak cakap something..xde la puaka sangat..kikiki

    ReplyDelete
  25. hye cik epal.. yup.. bagi saya tu tade la hipokrit, bole la dikatakan win-win situation.. heheheh
    nak wat cemana kang kalo straight sangat kang member down lebey pastu datang musibat kat kita plak tak... sapa yang susah? kitaaa juga..
    so ok la tu.. win win situation!

    ReplyDelete
  26. mmg kena cik epal..kang cakap sentap memanjang..lagi2 pmpn..pantang kn sentap emo punya la lamo...jenuh ler nk pujuk2..ade tuh peyakit PHD..ha6..org laki relax aje...

    ReplyDelete
  27. yaii!!!!
    tue la kdg2 kita sendiri terperangkap ngan siapa sbnrnya kita berkawan...
    disebabkan terlalu nak jaga hati kawan....hati n diri sndri terabai...
    tp jgn ar t'llu SYIOK nk tibai ikowt ske hati...lol!

    ReplyDelete
  28. kene gak..dari nak wat org sakit hati..baik kite wat org senang hati,secara xlangsung hati kite pun soooonnnnaaang=D

    ReplyDelete
  29. kekadang mmg kita kena jaga ati kawn wlupun tpksa jd hipokrit....tp jgnla tllu nk jg ati kwn smpai nk puji melambung..at least bia dia tau apa kebenarannya..huhu

    ReplyDelete
  30. erm..tu la.straight sgt pn ssh jgk.kawan aku smpi sentap la xnk tegur aku..haha..mungkin sbb culture kite mmg diajar utk tegur berkias pantun syair.haha

    ReplyDelete
  31. Bercakap je benar walaupun pahit.. itu lebih baik. InsyaAllah :)

    ReplyDelete
  32. hdup ni memang kadang2 perlu hipokrit.biasalah...manusia ni nak dengar benda yg besh je.x semua org kebal jantung-hati-limpa bagai.hehehe...

    ReplyDelete
  33. sgt stuju! sbb sya pon slalu t'kena. huhu

    ReplyDelete
  34. kadang-kadang hipokrit ni perlu untuk selesaikan masalah... kalau kita rasa dengan berterus terang keadaan jadi lebih teruk, baik lah kita hipokrit.. tapi bukan lah hipokrit macam, ko cakap depan aku bukan main baik, tapi belakang ko kutuk bagai.. tu memang nak kena la kann... saja nak dajal kita.. hoh..

    ReplyDelete
  35. x dinafikan kdg2 pelu hipokrit :')

    ReplyDelete
  36. aku depends la..tgk org tu dlu la mcm mn..klu jnis hati kering jujur je la lg bgs kn..tp klu jnis hati mcm tisu ckp kna hipo la skit..smta2 nk jg ati kwn pnye psl..huhu

    ReplyDelete
  37. salam epal..

    erm kekadang TERPAKSA jadi mcmtu semata2 nak jage hati orang lain..huhu

    ReplyDelete
  38. sy pon jenis yg suka straight forward.. nak buat mcm manaaaaa.. JUJUR sgt..hahaha.. but sumtimes kena ikot situasi lar jugak.. =)

    ReplyDelete
  39. perlu hipokrit utk jaga hati org len. kan? haha

    ReplyDelete
  40. selalu jugaq dlm situasi camtu ... tambah2 kalau dgn besfren, tipu sunat kononnyer, huhu~~

    ReplyDelete
  41. ermm,,asanya kalau perkara yg kecik2 lehla skali kala hipokrit,,tp kalau yg boleh buat kwn kita tu malu kat sekeliling dan untuk kebaikan dia tk payahla nak hipokrit,,terus terg je kan,,

    ReplyDelete
  42. sy seorg yg jujur... hahah.. ade sepupu tunjuk gambar tunang, die tny hensem ke x... tp sy terdiam.. xdpt nk komen ape2.. sb sy xpndai nk tipu..hoho..xpndai jg hati org btl!!

    ReplyDelete
  43. hipokrit nak jaga hati kawan ok lah tu...hehe jangan hipokrit yang melampau sampai kawan kita dah teruk sangat still kata ok..tu dah macam nak down kan kawan sendiri :)

    ReplyDelete
  44. betul to cik epal :)) na jaga hati kwn pya pasal . katenyee laa

    ReplyDelete
  45. kekadang xsemua org boleh terima orang yg straight to the point ni -_- sy pulak jenis yg Straight to the point :(

    ReplyDelete
  46. memang... nk jd jujur ni payah skit... nk kene jage hati org jugak... kdg2 terpakse menipu... kalau menipu da berdose plak... x thu la mane patut buat...

    ReplyDelete
  47. tapi jangn la slalu..nampk sgt kita ni penipuu..
    vavi vavi vavi..hahaha

    macam quotes ni:

    asyik jaga hati org je..hati kita sape nak jaga!
    keh keh keh :P

    nice entri cik epal cantik +slim!
    kah kah kah :P

    ReplyDelete
  48. hipokrit=depan pijak semut pun tak mati, belakang kutuk bagai nak rak.

    tp aku rase bab yg ko tulis ni bukan hipokrit kot. nak jaga hati kawan. yela taste pun lain2 kan. mungkin lebih kpd respek. as long as depan dia ko jaga hati, belakang dia ko x ngumpat ngutuk keji, bg aku tu bkn hipokrit. hehe

    hipokrit=talam dua muka. depan baik, belakang kutuk.

    susah dpt kwn hipokrit sbb ada dua muka. sampai kite confuse nak lempang muka mana satu. hee~~

    ReplyDelete
  49. ske en3 ko lately. byk bg semangat utk aku. :)

    ReplyDelete
  50. aku memang suka cakap lepas ...malas nak hipokrit...tu sbb aku susah nk kwn dgn org..sket2 terasa,,..hanya org yang kebal dan faham je boleh terima aku..haha

    ReplyDelete
  51. Sebenarnya...
    Itu bukan hipokrit...
    Jaga hati kawan, mungkin?

    Jom singgah:
    http://secretissecret11.blogspot.com/

    ReplyDelete
  52. saya suka blog cik epal. visit mine yee... ;) www.ainulhayatihasim.blogspot.com ;)

    ReplyDelete
  53. very like this post...
    1 agree with u..200%..
    hihi..

    betoi2...kkdg tue kita TERRpaksa jd hipokrit..
    mcm cik epal ckp.."nak jaga ati membe."

    mcm TeTerBanG...lebih suka yg straightforward, yg jujur..
    sbbnya, stail owg mcm nie, dya x kan kutuk kat blakang kita.. betoi kan?

    ReplyDelete
  54. kalau terlampau jujur pun kadang-kadang payah jugak. sesetengah orang tak boleh terima kritikan. macam baru-baru ni one of my family members kena warning 'jaga mulut sikit, kot2 orang santau'. huhu..jagalah percakapan anda.

    ReplyDelete
  55. biasa la tuh.. kadang-kadang hipokrit utk amik hati orang je.. haha bia la. dr brdosa buat org kecik ati pe slhnya kita bg depa senang hati.. ermmm eh hehe jom join photography contest. visit my link ni nk tahu syarat2 http://hannissania.blogspot.com/2011/10/calling-for-new-contest-2011-sape-sape.html

    ReplyDelete
  56. betul. kadang kadang kita trpaksa jadi hipokrit. dalam situasi2 trtntu.

    ReplyDelete
  57. sy org ptame doakan...=)

    cik epal, sy lalu sini...

    http://meisnani.blogspot.com

    ReplyDelete
  58. hmmm saya rasa . . .
    ntah saya tak rasa pape.ahaha.

    ReplyDelete
  59. time catwalk untuk course OM, lecture pon pernah cakap, sometimes kita perlu jadi hipokrit :)

    ReplyDelete
  60. btol btol btol stuju sgt! huhu.. kalo org asyik ckp ok jek pn xbest jgk..kdg2 msti xpuas ati..xkan sume ok jek kan? :))

    ReplyDelete
  61. yup2...btol 2 cik epal yg kiut :) cakap salah,xckp pon salah...aishhhhh~~

    ReplyDelete
  62. betul! cara nak kritik tu kena berhemah baru orang bleh terima teguran tu. jangan main hentam je. that's why kene berlembut bila bercakap. wuhu.

    ReplyDelete
  63. tapi kan , kalau jadi hipokrit tuk kebaikan apa salahnya kan.. huhu..

    tapi orang kata, kalau KAWAN lebih baik jangan hipo sangat, sebab kalau kita jujur tu maksudnya sifat kita sbg kawan yg baik.. tak cakap belakang.. hehehe..

    i think so.

    ReplyDelete
  64. tayah jadi hipOkrit...straight je..heheee,,cik epal...tlOng prOmOt blOg sy bOley???n kOmen la siket...pape yg perlu n taperlu lam blOg tuh...=)..peace..
    http://sigadispink.blogspot.com

    ReplyDelete
  65. kdg2 kite kena tgk gak org tu jenis yg cam ne..kalo yg jenis menyentap je, terpaksa la cover sikit bile nak komen..tp kalo jenis yg same mcm kite yg suke ckp lepas, lepaskan aje lah..hahahha..kang kalo terlebih hipokrit, org tu plk yg terlebih perasan..lagi la parah

    ReplyDelete
  66. hmm kebanyakan kawan saya semua jenis macam nie . tapi ktrg dah biasa .. so no hal lah :D

    ReplyDelete
  67. hipokrit tue sendiri kita leh describe lam byk meaning...tp lau hidup dah mula ngan hipokrit sikit2 xke lama2 boleh jd penipu tahap xingat????jujur tue kan baik tp lau jenis main taram jer cakap xjd jugak....tue namanya mintak sup siku tue....tapak kaki makannya hahahaha...so pandai2 la yea mari kita jujur sambil menjga hati :)

    ReplyDelete
  68. mmg penah pon jumpa org mulut puaka camni.. salunya org yg mulut puaka ni kan bila kena balik kat dia.. dia macam susah nak trima sikit.. setuju takk ?

    ReplyDelete
  69. alah..faham2....biasalah tu..ada pron cons masing2...hu2~

    ReplyDelete
  70. berpada=pada lah bila nak cakap tu kan kan?;)

    ReplyDelete
  71. betol la,kdg2 tpakse jge hati member.nk jujo pon serbasala.huu

    ReplyDelete
  72. biaselaaa cik epal..

    yg hipokrit mmg ramaiii..kite doa mintak jauh je laaa ngn org cm ni

    :)

    ReplyDelete
  73. kdg2 kne jgk hipokrit. depends on situation la. sbb kdg2, kalau kita silap ckp mau sentap org tu..

    ReplyDelete
  74. salam, saya ni antara silent reader CE. betul sangat2 situasi kat atas tu.. sya selalu jadi camtu

    ReplyDelete
  75. jaga hati dalam situasi 1 tu ok lah.tapi kalau situasi 2 tu,saya lebih rela kalau orang berterus terang.kang tak pasal2 betul2 pakai baju langsir pergi mana -mana,memang nangis tak berlagu lah sebab tak nampak cantik dalam gambar.heeee :D

    ReplyDelete
  76. kdg2 kita perlu bgtau apa yg benar..walaupun yg benar tu pahit utk didgr..
    p/s: jom join simple GA dr saya. hadiah: 1 pocket CD + 1 cloth book

    ReplyDelete
  77. hadoi , hipo ni comfirm tak jujur , tp payah gak law sbb nak jaga hati .

    ReplyDelete
  78. betul betul.kadang-kadang kene hipokrit tapi utk bende baik lahh :>

    ReplyDelete
  79. aku suka je nak cakap macam ni kat member aku ' muka kau huduh lah' , hahaha . tapi nasib baik tak sentap .. sebab dia boleh pulak kata kat aku 'hidung kau besar lah ' .. dermmm berbalas pulak dah . hakhakhak

    ReplyDelete
  80. manusia perlu jadi hipokrit utk jge perasaan org lain..perasaan sendiri xde org pon nk jge.=.=

    ReplyDelete
  81. i love your story...lain kali bleh la jenguk jenguk selalu kan..kan...kan

    ReplyDelete
  82. haha , hipokrit bertempat takpe lah KOT ._. entri cik epal selalu gojes !

    ReplyDelete
  83. sekali sekala perlu menjadi hipokrit utk menjaga hati tapi bukan hipokrit jenis tikam belakang atau kawan makan kawan.

    jom jengok blog saya :)

    ReplyDelete
  84. Boleh komen terus,tapi biarlah dengan cara berlapik..kita kan orang melayu,ada adat dan cara bila nak tegur seseorang.

    ReplyDelete
  85. dlm dunia pkerjaan sepah2 bole jmpe org hipokrit, tikam blakang wo. jujur sgt pon susah.

    papehalpon aku minat sukan lwn pedang :)

    ReplyDelete
  86. sy suka dan bersetuju dgn entry cik epal :))))

    sy jenis yg cakap lepas, betul ! ada yang boleh terima, ada yg tak boleh :) tapi Alhamdulillah sy ade kawan2 yg memahami so dorg mmg tak de lah sentap sbb dorg pon sama ;p

    lgpon sy bukan jenis ckp belakang, ckp dpn2..habis situ je sudah :))

    orang cakap kan, selalu orang yang mulut lepas ni , HATI DIA BAIK . ekekeek ;p

    okaylah ce, jaga diri :)

    ReplyDelete
  87. haHA..tu biase..lg2 bile org tny eh aku gemuk x?haha..kekdg ak jwb je mmg ko gmuk pown..apedehal?sape suh tny kan..haha..

    ReplyDelete
  88. hahahaha...aku penah lalui ketiga2 situasi tu...tp ayat kene le cover...jage ati membe punye pasal...kang ape plak kate beliau..huhuhu..

    ReplyDelete
  89. kadang kadang perlu hipokrit ni cik EPAL,

    tapi beragak r bro. (matlutfi,2011)

    kehkeh

    ReplyDelete
  90. happens all the time.
    nak jaga hati perasaan hempedu kawan punya pasal.

    tapi betol kata cik epal, kita perlukan kawan yang boleh cakap benda betol. so that kita tau apa yang tak kena ngan kita.

    :)

    ReplyDelete
  91. kata badak sombol, baik kaver la..sbb xnk sakit kn hati org jgk

    ReplyDelete
  92. bleh jer nak tegor trus trang dan x myakitkan hati dia..

    bg saya jwab mcm ni..
    bdn kau nak skit jer tu. tak pe.lpas ni kite jogging sma2.aku pon bdn dah berkilo naik ni.smbil tu bleh usha mamat ensem kat taman.nak tak??

    nada ckp ayat ni kena lemah lembut..hee..
    berterus-terang smbil bg solution kat dia

    okey tak cik epal?

    ReplyDelete
  93. bab jd hipokrit utk nk jaga hati tu maybe boleh..tp jgn plak kat blakang kutuk pi kutuk dia ngan org lain..biar abis kt situ je..huhu

    ReplyDelete
  94. NT mmg ckp xpnh lapik
    sbb sllu kna sembur dgn org
    so kalau ad ap2 yg xkena
    NT ckp trus dpn2
    nasib la nk trasa ker x
    kuang~~

    ReplyDelete
  95. the truly best friend adlh best friend yg brterus terg dgn kita wlau teruk mne pn kte. tak prlu pun nk hipokrit smata2 nk jge hati. its for their own good jgk. sbgai cth la, korg pkai bju trblk mse nk kuar ngn best friend korg tp korg x prsn. pstu best friend kte tegur kte siap usik kte lg. ade rse malu x? cbe bygkn klau org yg kte x knl tmbh2 laki yg tegur bju kte trblk? mne lg malu?? HAHA. so sbnrnya x perlu pun nk hipokrit2 ni. just be ourselves right? ;)

    ReplyDelete
  96. hihi..klakar la..tp memang pn kita ni x leh cakap direct..kena guna penapis kopi..klo guna penapis cendol pun org msh nk tersentap...so..cakap kena kias2 sket..bukan hipokrit tp bohong sunat..kan..kan

    ReplyDelete
  97. kadang2 sy straight je.. hahaha..lepas dia terasa.. sy serba salah balik. then mintak ampun. tp sy takkan tarik balik r.. huahua.. sbb kenyataan. hikhik3. sy x suke ngumpat blkg. sound dpn lagi puas! eh? ada ke org mcm kusyi lagi? huhu

    ReplyDelete
  98. nice blog..

    just blog walking here... smile

    http://teajayjunior.blogspot.com

    ReplyDelete
  99. Kena hipo gak kadang2 dalam hidup kita nie...kadang2 ja la..

    ReplyDelete
  100. penah gak wat camtu, nbut kadang-kadang cover sikit, ikut jenis orang la jugak..

    ReplyDelete
  101. penah gak wat camtu, nbut kadang-kadang cover sikit, ikut jenis orang la jugak..

    ReplyDelete
  102. nak hidup... memang la kena ada sikit 'H' tu walaupun pahit terpaksa tapi jangan la sampai menjejaskan reputasi kita pulak... kan3

    walau tak suka terpaksa terima hakikat hidup..

    ReplyDelete
  103. hidup nie jgn jadi baik sangat
    kekadang kena jadi nakal jugak

    sbb nak jaga ati dan perasaan org laenkan
    biar rekod jaat bertimbun timbun
    asal xde musuh suda~

    ReplyDelete
  104. hi cik epal, i'm coming to pick some apples here...

    p/s: sometime i gt myself 'hipo' jugak when it comes to certain situation..keke..

    ReplyDelete
  105. LOL..mmg susah kalau jmpe org hipo =="

    ReplyDelete
  106. best baca blog cik epal la.. nice blog.. bagi tunjuk ajar yer
    http://nursyafiqahadnan.blogspot.com

    ReplyDelete
  107. I like every post of your blog. I also like your blogging style. Pleas add on Google translator plugin, so that I can read your post.

    ReplyDelete
  108. tapi kalau hipokrit sgt dah jd mcm fake pulak kan... huhuhu.... camno?

    ReplyDelete
  109. kira kena la dgn sajak bertajuk : SURAT TERBUKA...

    ReplyDelete
  110. mulut tempayan le tutup..
    mulut org mmg x le tutup

    ReplyDelete
  111. cik epal . nanti bleh xfollow blog eyda ! ok time kasih !

    ReplyDelete
  112. wah menarik rupanya blog ini. 1st time stepping here. like !

    ReplyDelete
  113. penah gak dok dlm situasi cmni..tapi member aku kebanyakkan jenis direct makin hatim berulam raja slalu haha..tapi tahu depa baik hati hehe

    ReplyDelete
  114. kalo nur better tgk situasi jgak la kalo pasal lelaki tuh kena la jaga hati kawan tp kalo pakai mcm langsir tuh better tegur sbb nnt dia yang malu :)

    ReplyDelete
  115. saya jenis memang straightforward habis... selalunya yang tak dapat terima; orang lelaki. ntahlah maybe tercarik kot ego dia orang bila kene sound or diberitahu secara direct oleh orang perempuan.
    tak tahu la camne nak ubah perangai yang 1 ni.

    ReplyDelete