Friday, September 23, 2011

Permainan jahiliyah di zaman kanak-kanak

Selalunya main natang-natang ni di zaman-zaman sekolah rendah lah.Aku tak tahu lah korang punya zaman kanak-kanak apa ghupe. Tapi aku punya zaman lebih kurang macam ni lah:




@Main kira-kira nama


Dulu kalau ada minat sesiapa dalam diam ke, minat ketua pengawas yang macam mawas ke, minat ketua darjah yang rambut tempurung ke, tapi malu-malu nak bagi tahu tuan empunya diri, mesti dok main kira-kira nama.



Contoh:


Kiah Ronggeng (bukan nama sebenar) suka dekat Samdol badigol (bukan nama sebenar jugak) Dia saja lah nak test-test power tak power cinta mereka ni. Amboii baru sekolah rendah dah pandai main cintan-cintun ye.So dia pon ngetest lah




Gambarajah 2.1




Merujuk kepada gambarajah 2.1 Kiah ni dia main sedap tick ikut huruf je. Mula-mula kira huruf. Pastu tambah nombor yang hujung kiri dan kanan. Lepastu pappppp keluar result:




Cinta mereka di tahap 97%. waaaa berbunga-bunga hati Kiah. Mesti dia fikir Samdol pon mempunyai perasaan yang sama terhadap beliau.




Tapi kalau dapat percent corot sikit macam 20%,15% (agak-agak macam FAIL lah kalau exam) konpom terus tak nak percaya game ni.Mula lah cakap game ni menipu lah bidaah lah hape lah. Bila dapat 80% ke atas (standard nak dapat A la konon-konon) masing-masing galak lah dok percaya menatang ni.Haremmmm sungguh





Padahal natang ni mengarut je. Siapa dulu kecik kecik di zaman jahiliyah pernah main??? haaa korang mesti pernah gak terjebak dengan kancah-kancah tak berfaedah ni kan?? eh! ke aku je yang sesat dalam zaman ni? Ouh pengaruh rakan sebaya lettewww~





NEXTTTTT





@Nampak bijik-bijik dekat tangan, lepastu boleh tahu anak berapa orang




Yang ni kalau aku ingat balek, aku tak tahu lah nak gelak atau nak tampar diri sendiri laju-laju sebab percaya natang ni. Cara main dia camni.



Genggam tangan kuat-kuat. Pastu ada ah member korang dok tekan-tekan pergelangan tangan korang. Nanti keluar bijik-bijik. Bijik tu menentukan anak korang ada berapa orang kawen kang. Kalau ada 3 bijik tersembul-sembul, maknanya kengkonon korang dapat 3 orang anak lah. jantina tak pasti lah lelaki ke perempuan.Lupa lak nak tanya kawan aku tu macam mana nak tahu laki ke perempuan





Tapi bila fikir-fikir balik. Sungguh tak logik kan game ni? Tengok bijik dekat pergelangan tangan dah tahu anak berapa orang? cehhh









Tapiiii. aku beriya jugak main game-game ni dulu. Lagi-lagi part yang kira nama tu. Macam-macam nama aku letak. Siapa lah yang start cipta game macam ni ea?  Mesti pencipta game ni kepala otak asyik fikir nak kawen je manjang. wakakakaka



Ada lagi tak game yang korang pernah main masa zaman kecik-kecik dulu??? mesti macam-macam game pelik-pelik kan??? :D



ok bye!

94 comments:

  1. hahaha,..cik epal pown ade jgak main mende2 mcm nie,...same goes to me la,...espeseli yg kira2 name tue,..esaited kalo dpt mrkah tggi,...hahhaha,...ade mse jengah2 my blog :)

    ReplyDelete
  2. ahahah yg kira nama tu mmg ijah pernah main masa darjah 1/2/3 mcm gitu la... sumpah seronok okeh?

    siap waktu sekolah rendah minat dkt cikgu practical siap kira lg nama cikgu tu dgn ijah.. wakluuu sgt perangai ahahahahahah.

    err yg genggam tgn tu pun ahaha gigih genggam kuat2 ahahah.

    ReplyDelete
  3. haha..serius penah mein jugak mse dajah 6 dulu..keh3...

    ReplyDelete
  4. Dua2 penah main. Ok, sedang tergelak2 sekarang memikirkan jahil nya zaman dulu kah kah kah... Tapi best ape... ada kenangan

    ReplyDelete
  5. hahaha. dua dua game aku pernah terjebak! ciss!! rakan sebaye gatal nak kawen lah nie.

    ReplyDelete
  6. ala cik epal....zaman skang pon kt org yg skolah rendah ni pon masih maen game yg first tuh.....game yg kdua tuh plak x tau lak yg game camtu pon wujud.....

    ReplyDelete
  7. ehh! game ini memang tersebar merata tempat..rasa nya satu malaysia dah main game-game ini..huhuu..sumpah nak gelak guling-guling kedebok!..heheee..

    ReplyDelete
  8. hahahha.
    agak agaknya, sapa la yang reka permainan tu.
    guwa pon sama.
    semua pernah main.

    ReplyDelete
  9. haha serious game2 kat atas tu sume aku penah lalui..cett jer biler teringat time kecik2 selalu main..hahaha

    ape lg yer game xsenonoh time kecik2 dlu?

    ReplyDelete
  10. baca ni terinta plak keriangan zaman kanak2 dulu.. ehe

    ReplyDelete
  11. hahahaha..siyes sy penah wat sume tu dulu..krenye, zmn knk2 kite tak lari mane la ek cik epal?

    ReplyDelete
  12. HAHAHA! serius memang teringat kembali zaman kegemilangan time kanakkanak riang dulu! hihi >.<

    ReplyDelete
  13. 2 2 game tu aku pernah terjebak.. cissssssssssss

    ReplyDelete
  14. hahaha. mmg tersebar habis luas dah game ni.

    siapa tak pernah cuba game ni? rasanya hampir semua pernah kot. haha mengarut ja kan^^

    ReplyDelete
  15. wakakaka.terima kasih cik epal kerana mengimbau kembali game yg macam haremm nie balik. :p

    perghh, yg tengok anak tue mmg tak leh blahh.kalau ada 2 dorang kata kembau le.hape le.

    hmm,siapa yg cipta game nie eh? entah entah zaman nenek nenek kita dah ada kott.sumpah comel kalau nenek kita main benda nie jugak.bhahaha

    ReplyDelete
  16. okey nak tergelak baca entry cik epal ni.. betul2 zaman saya pun main permainan tu.. lawak la bila tekan2 tengok bonjol2 ada anak berapa..

    pastu kalau bonjol besar sikit anak kembar.. hahaha.. kelakar sungguh~

    ReplyDelete
  17. lawak dol. pecah perut aku teringat jaman kecik main menatang haremm jadah nih...bangga dapat anak dlm kuantiti yg dikehendaki. bodo kan!? lg tuh, pilih budak laki idaman masa kecik laa.. pastu main kira2, calculate percent..betapa pedih sial hati ini, dpt percent nak dekat ail..ceh hampeh tol...tp, bila cik epal citer2 semua ni balik,, memang nak tergelak lah!

    ReplyDelete
  18. CE, kiter main kire-kire nama..syiokk jer..hiks :)

    ReplyDelete
  19. ada jugak main duk kirakira nama tuh zaman dolu-dolu..hehehe;P

    ReplyDelete
  20. ade lagi. game yg main tunjuk2 kat muka tu. sambil kena baca macam ni " kiah ronggeng binti blablabla dipanggil kiah berugama islam tanah suci kota mekah hidup mati di tgn tuhan"

    pastu kalo ayat habis jari kita kat mulut/pipi/hidung atau dahi. adalah makna die yg tesembungyi. haha karott ghile

    ReplyDelete
  21. bila baca je entry nie serius teringat zaman budak-budak dulu..hahahaha...innocent giler bila percaya semua tu kan..hahaha

    ReplyDelete
  22. best la main ni, pantang jumpe org laki yang hemsem terus kira, hahah~

    ReplyDelete
  23. haha mainan2 bodoh tu cem siot dan memalukan bila teringat balik . sumpah bahalol gila kan time tu ? urghh . hahahaha

    ReplyDelete
  24. shera pernah maen game2 yg cik epal ckp ni.. serius memang pcaye dulu.. haha..

    ReplyDelete
  25. hahahaha ramai bebeno yg pernah terlibat dengan kancah-kancah tak de faedah ni rupanya yeee :D

    ReplyDelete
  26. terbaek ah entri ni..aku suke...kelako xhenggat...rase nk gelak goleng2 teringat balek...ahahaha...

    ReplyDelete
  27. muahahahahhahaha memang selalu main game ni!hahahhaha

    ReplyDelete
  28. haha.. mmg dua2 tu pernah main. part main nama paling syok sekali. kalau boleh nak buat nama kite ngn sume dak laki. (gatal betul time kecik2) haha

    ReplyDelete
  29. sy main jugak yang kira2 tu!! *angkat tangan tinggi2*

    siap kira dua kali lagi. mula2 nama laki kat atas, kira dapat percentage brape. then second kira nama kita plak kat atas. sebab percentage die akan lain2. so contohnya kalau yg time nama laki tu kat atas then percentage tu tinggi, konon2 cam laki tu yang lebih suka kat kita la. of coz hati akan berbunga2 gile time tu.

    muahahaha~~

    ReplyDelete
  30. dulu main jugak yg kira2 nama tuu .
    HAHA teringat zaman kecik2 dulu :D

    ReplyDelete
  31. kire name mmg best la cik epal.
    nak cakap kat org kite suke malu..
    so main2 kire dari abjad name jer la.

    ReplyDelete
  32. yess dua-2 tuu pun kite pernah main . sampai nak ke SPM still buat HAHAHHAAHA !

    ReplyDelete
  33. haha..setuju2..tp kalo tgk garis kt tapak tangan bole tau kita dpt pasangan yang kaya atau miskin sbb garis tu jd huruf m atau k..haha..

    ReplyDelete
  34. hehehehe.blushing lak teringat zaman dulu..hahha

    ReplyDelete
  35. hahaha,nostalgia beb
    kelakar bila ingat



    Lagu baru Najwa Latif: http://busuk.org/ping/view/22182

    ReplyDelete
  36. haha. me too. Saya pernah main kira kira nama. Serious berharap sangat bila banyak percentage dia. :)

    ReplyDelete
  37. yeay!saya pon ada main gak game nih.ntah hape2 game nih tp time bdk2 dulu bodoh2 pegi pcye jep.lagi pun mcm layan gak men nih.hahaha.

    ReplyDelete
  38. hahaha..betul2..kalau nak tawu jantina kan, yg bulat tu baby boy,,yg bujur tu baby girl...haaaa...cik epal ad yg mana? :D

    ReplyDelete
  39. Hahahahahaaaa........saya tak terkecuali dari bermain permainan seperti itu dan sebenarnya banyak lagi sampaikan siap dengan pekerjaan, rumah segala. Lau time saya dulu lau nak tau anak tu laki or perempuan cara nye amik sehelai rambut then letak di lipatan siku then tekan2 skit.pastu buka lipatan siku tu tengok rambut tu kerinting or x.If keringting laki lah jawabnye if perempuan rambut tu x berubah......hahahah.....serius memang kelakar dan jahilnye dolo2 kan cik epal........free2 kan diri lawat blog saya ye cik epal

    ReplyDelete
  40. Waa sama laahh cik epal. ekekeke. sekarang maybe still ada kot main kira2 centu x)

    ReplyDelete
  41. HAHA. merah muka bila baca entri ni. malu. :P

    ReplyDelete
  42. haha..sama lah..penah main gak..
    satu lagi..lipat2 kertas then pilih nak ambik yg mana..kereta, anak n sebagainya..
    letak rambut kat tangan, kalau kerinting anak lelaki atau ank permpuan lah..
    banyak lagilah game mengarut2..haha..

    ReplyDelete
  43. haha , memang jahiliah pun , Myza p la dok caya . :)

    _________________________
    I have added cool emoticons to this message.
    To see them go to http://x.exps.me?609ea9613f49647daaf8d86712b02443

    ReplyDelete
  44. hehe.. selalu sangat main benda2 alah ni time kecik dulu..

    ReplyDelete
  45. haha..kira2 nama ni memang pernah la main dulu2..huhu~

    ReplyDelete
  46. dua pon penah men time kecik2 dulu..aduyaii..bapaklah x matured kan kita??

    game yg slalu men..tarik satu rambut dan gantungkan cincin kat rambut tuh..pastuh tgk anak 1st laki or pompuan..tuh pon ngarut jgk..

    ReplyDelete
  47. Eh sama la kte. Pernah gak main game camtu. Camne lah bley terpengaruh... kui kui kui

    ReplyDelete
  48. Haha rindu nak main tengok ada berapa anak kat tangan tu. Hiks

    ReplyDelete
  49. hahaha~ entry buat terkenang zaman memude dulu ... baru rase insaf skang dah tua, uwaaa!

    tapi seyez mcm bangang kan dulu dok main game kejadah 2, hahaha~

    ReplyDelete
  50. nurul pernah.. siap tukar2 nama lelaki lagi.. memang gile mase budak2 kecik dulu..

    ReplyDelete
  51. cik epal buat aku terkenang sesuatu lo!!best memory!!

    ReplyDelete
  52. gahgaah..ku pown dlu main gk..ahh...nk main lg la skrng ni..gahgahgah

    ReplyDelete
  53. tak senonoh betol dua2 game ni kan? hahaha

    yang first tuh,selalu saya main macam ni. kalau nama bf yg kat atas,result melambangkan cinta bf kat si gf. dan begitulah sebaliknya. haha noob betol.

    ReplyDelete
  54. hahaha... cik epal, sama plak game masa kecik2... lawak betul... 1 malaysia kot main... mainan traditional... hahaha...

    ReplyDelete
  55. hahhahaa jahiliyah betul zaman budak2.....

    ReplyDelete
  56. hahahah sumpah lawak giler entry cik epal hahah. aduh rasa malu ingat zmn kecik2 kehkehkeh

    ReplyDelete
  57. hahhaaa...aq trlibat ngan game nie suma...btapa jahilnya aq dulu...
    pkiaq2 blik..mmg thap x logik dek akal...

    ReplyDelete
  58. HAHA .
    serius dua dua game tu penah main .
    yang tekan tangan na tau dapat anak bapa orang tu . dem ! tada timbul biji pun dulu =='

    ReplyDelete
  59. HAHA .
    serius dua dua game tu penah main .
    yang tekan tangan na tau dapat anak bapa orang tu . dem ! tada timbul biji pun dulu =='

    ReplyDelete
  60. haha...sama la CE..penah juhgak maen kira2 nama tuh..hehe.ari tu boring yath pun amek kertas kira nama ngan encik tunang:)hahha~~

    ReplyDelete
  61. skarang2 pun tgk hot tau game tu..haha..tambah2 yg kira kira nama tuh

    ReplyDelete
  62. HAHAHA..... dua2 tu kusyi pernah cuba... hak3.. kelakar pulak ... adoiiiii...

    ReplyDelete
  63. pekate study depa pnye zodiak pulak, tengok takat mane compatible-nye samdol badigol n kiah ronggeng nih :p

    ReplyDelete
  64. huhuh . samalah kita :D tak sngka org lain pun main cm tue jugak . hahaha

    ReplyDelete
  65. terbaiklah..hahaha..kt sek dulu main mcm ni jgk..pas picit n kuar bijik2 kt tgn tu,nk tahu anak laki ke pompuan ktorg cabut rmbut n kepit kat siku.(buat mcm nk menyiku org tu).pastu si kwn ni tumbok2 la kt siku tu..then bila bukak tgk rmbut tu jd kedut2..tu anak pompuan..kalo kwn yg tukang tumbok tu tumbok slow,rmbut yg kepit tu jd lurus je..tu anak laki..haha..pikir balik cam gedik je..pdahal bila kepit rmbut kt siku tu msti la rmbut jd kedut...hadoiii la zaman budak2 ;)

    ReplyDelete
  66. Game lain:

    1. Main sep sep tom2 sambil nyanyi, namakan dua jenis, buah!

    2. Lubang tikus. =p

    ReplyDelete
  67. cik epal masa sekolah rendah dulu byk member termasuk lah saya main 2 games tu..bila teringat balik..lawak plak pegi percaya cmtu..haha

    ReplyDelete
  68. hahahah..dah tue bangke cmni pon ade gak yang men cik epal...

    ReplyDelete
  69. hahahahaha!! semua tu dh maen. hadoiiii

    ReplyDelete
  70. Adehh...kebenaran itu memang pahit!tapi itulah cik epal...aku pun men jugak menda alah tu masak kecik2 dulu...kat sekolah lah bljar menda2 ni sume..adoilah.pikir2 bilik..bengong jugak aku masa kecik2..percaya lak tu!nak nak yang biji2 kt tangan tu..risau palk aku bila tgok banyak biji..ramai sngt ke nanti anak aku??ishhh...nak dlm 4 owg je pun.hahaha

    ReplyDelete
  71. game nama tu kalau time bosan main la. pastu pulak dengan mana2 org. pastu gelak sorang2..ahahaha

    ReplyDelete
  72. hahaha.. teringat zmn sekolah rendh. tp serious, smpai skrg pun still men game kira2 pangkah2 name tu.. sbb game tu leh wt kite happy. hahaa.. tp x de la smpai prcye. just for fun. :D

    ReplyDelete
  73. hurmmm....rasanya bebudak yang lahir tahun 2000 je tak rasa main game tak logik cenggini....hik3x

    ReplyDelete
  74. kira biji kat tangan dah tak buat , sekarang , kalau duduk dekat kerusi , lepas tu bangun , then orang lain pergi duduk , bila panas je , mesti diaorg cakap " wey , gila panas lah doe kerusi ni , anak ramai ni besar nanti "

    ReplyDelete
  75. smpai da zaman skola menengah pun men lagi . kikikiki ;p

    ReplyDelete
  76. haha.. yana pon main benda yg sama. terasa bangang pulak. haha xD

    ReplyDelete
  77. muahaha.. serius kot dua dua game ni memang ada gak lah alia main time budak sekolah dulu.. ouh rindunya time time tu..

    game apa lagi main time bebudak dulu eh? emm, main lidi2 tu ada tak?? hee

    ReplyDelete
  78. haha.. mmg pown.. ms sek2 dulu selalu main kowt bnda ni. skunk ni pown bohsan2 main jgk..

    ReplyDelete
  79. mmg suka main menda alah tu dulu.pastu siap pecaye lak..hahaha,bila ingt balik skunk rase cm mengong jep.huhu :))

    ReplyDelete
  80. haha yg kira2 nama tue smpai skrng dok main

    ReplyDelete
  81. saya pon main jugak benda ni,tak tau lah dulu ikut je kawan2

    lpstu main nak tau anak apa,letak rambut letak dekat lipatan siku,lepastu kalau rambut tu kerinting anak perempuan

    Haha,kanak2

    ReplyDelete
  82. siapa tak pernah main tuh menipu! HAHAHAHA ;DD

    ReplyDelete
  83. haha...same lah kita cik epal. Main kira2 name 2. adoyai, xlogik sungguh tp men jugak..muahahaha (gelak2 tampar diri sendiri @_@)

    ReplyDelete
  84. samela...haha...kelaka je ble ingat balek..yang lagi kelakar bile bijik tu laen2 ble tengok bnyk kali..haha=)

    ReplyDelete