Thursday, September 8, 2011

Nak kawan dengan orang yang muka cantik-cantik jeee. Cehh pilih bulu betul lah

Kawan? Ye topik kita pada hari ini adalah kawan. Korang suka berkawan dengan orang macam mana? Yang cantik? Yang faymous? Yang handsome? Yang pandai? Yang fashionable? Yang baik? Yang alim? Yang gila-gila? Yang pelik? Yang suka makan? Yang banyak auta? Yang suka kira bulu kucing?



Ada orang cakap, kalau nak tahu perangai kita macam mana, tengok kawan-kawan yang kita berkawan. Eh yeke? Yup! Absolutely true! We cant judge the book by its cover, but the cover itself berikan bermacam-macam gambaran dekat kita.


Memang lah rambut sama hitam tapi hati lain-lain. Eh tapi peribahasa ni tak boleh pakai lagi kot. Mungkin sudah bertukar kepada "warna rambut dah macam macam warna sekarang hati pon opkos dah macam-macam jugak lah" *Ghasak! Peribahasa menggelabah namanya*



Maksud aku kawan yang perlu dinilai ialah kawan yang paling rapat dengan kita dan yang selalu mengadu masalah dengan kita.


Bagi aku senang je. Kalau nak berkawan ni, kita kena pandai pilih kawan. Kita boleh berkawan dengan semua orang tapi kalau boleh yang betul betul rapat dengan kita tu biar lah yang kepala otak sama-sama dengan kita. Boleh headbanging share kutu sama-sama nanti.


Kalau kita pilih kawan yang hidupnya hanya keduniaan je, kita secara tak lansung pon akan terjun dalam perkara-perkara lagha ni. Berkawan memang lah seribu tapi berkawan baik biarlah yang betul-betul ngam dengan kita dan senonoh perangainya



Kita nak pilih kawan pon kot ye pon jangan lah pilih bulu, jangan terlampau taksub dengan kawan kita tu jee. Orang lain kau pandang sebelah mata pulak. Nak pilih kawan itu hak kita tapi jangan lah sisihkan orang sampai dia rasa terhina





Kita selalu dengar orang cakap kalau nak cari kawan cari yang baik-baik, molek-molek perangainya. Tapi bukan senang nak cari kawan yang betul-betul baik dan ngam dengan kita. Ada tu ada lah tapi tak ramai. Tapi apa yang best berkawan ni kita boleh tengok macam-macam perangai orang sekeliling



Jenis aku, aku kawan je dengan semua orang, yang gila-gila lagi aku suka kawan. Tapi gila tu tak lah gila sampai mental. Otak gila-gila best lah. Sometimes ada je kawan-kawan yang pelik dan kadang-kadang member aku sendiri cakap aku pelik. Pelik tang mana pon tak tahu. Aku makan goreng pisang dengan sos pon depa cakap pelik, makan cempedak goreng dengan nasi pon depa cakap pelik, makan waffle dengan sambal pon depa cakap pelik gak, Padahal bagi aku tu benda normal lah tu. Sedap wooo waffle cicah sambal. :D



Tapi ada orang berkawan dengan seseorang sebab ada kepentingan dia tertentu. haaa yang ni kalau boleh elak kan lah ye. Ala-ala ada hidden agenda pulak kan nak kawan dengan kita. Tapi tak best ah macam tu. Kawan orang tu sebab nak gunakan dia.?? Ouh tak mo macam tu. tamo tamo tamo!



Yang paling tak boleh blah sekali orang nak kawan dengan seseorang syarat utama dia orang tu kena CANTIK. erkk kalau tak cantik tak nak kawan ke?Alooo majok lah boboiii macam ni sebab tak nak kawan dengan kitewwwww *hentak kaki dekat dinding*



Aku pon tak tahu apa pasal aku upload gambar rama-rama ni. Sebab cantik kot. Anggap je lah gambar ini sekadar hiasan


Tapi kawan-kawan aku semua cantik-cantik. Perangai depa pon cantik. Sebab tu aku suka kawan dengan diorang. :D


Kadang-kadang orang nak berkawan dengan kita ni suka menilai dari sudut zahir nya jee. Bukan nak cakap orang lah. Kengkadang aku pon macam tu gak. Tapi bila kita dah kenal lama-lama dengan orang tu, baru kita tahu yang mana satu permata yang mana satu kaca.




"Biar kamu tidak cantik di mata penduduk bumi tetapi namamu menjadi perbualan penduduk langit."


Macam tak kena je quote aku kali ni tapi ada aku kesah? Aku akhiri entri ini dengan serangkap pantun



rumah terbakar nampak asap.
Asap datang daripada api,
Aku nak pergi makan tempe dulu,
Kita jumpa lagi esok.


perghhh aku ada bakat berpantun rupanya. ada sesiapa nak berguru?


eh ok bye!

91 comments:

  1. wuuuuuuu T_T suka sungguh entry ni!!! nak baca 21942874824 kali la!

    ReplyDelete
  2. bila nak komen puuun nampak pantun lagi . haha . pilih kawan yang cantik akhlak, bukan rupa . Baru betul ;)

    ReplyDelete
  3. lawak ahh pantun tuu. kihkihkih :D

    ReplyDelete
  4. hahaha ,tang pantun tu tak boleh blahh :D

    ReplyDelete
  5. btol , apa kes nak kawan yg elok muka jep , bangga sangat ke =='

    ReplyDelete
  6. sahabat terbaik,adalah sahabat yg membenarkan kata2 kamu seperti Abu Bakar membenarkan kata2 Baginda s.a.w ;)

    ReplyDelete
  7. bekawan bia ikhlas,,,,sy xkesah un kwn ngn sp,,,yg penting kwn 2 leh terima sy seadanya sm mcm sy terima dia seadanya,,,^^

    ReplyDelete
  8. hurmm.. susah nak cari orang yang ikhlas sekarang nie... kan kan??

    ReplyDelete
  9. suka dengan ayat kat bhgian quote tuu..

    ReplyDelete
  10. kena pndai pilih kawan
    tkt dri sndri yg merana
    tpi kalau kwan kita seburuk mna skalipun
    asalkan kita pndai jga dri
    kita akn ok

    p/s:: komen NT mcm berbelit jer..tpi belasah ja

    ReplyDelete
  11. cikepal..bukan goreng pisang la tp pisang goreng..
    goreng pisang = pisang yang dlm proses digoreng
    pisang goreng = pisang yang dah selamt digoreng dn dah boleh dimakn dgn sos..sedap2..hehe

    p/s: sory ek kalau teguran terkasar gula..=p
    peace ni war..(0_o)")

    ReplyDelete
  12. hahaha..cik epal cik epal :)
    cik epal joint ni http://noorulaisikin.blogspot.com/2011/09/contest-raya-terbaikku.html
    eh??

    ReplyDelete
  13. nak kawan dgn kite x.? kite x memilih kawan. ag pon, kite x lawa mane pon...hehehe.. hye cik epal. ^_^

    ReplyDelete
  14. orang macam ni pasti ada masalah jiwa yang kronik...hehe

    ReplyDelete
  15. Kalau muka cantik tapi hati buruk, pun tak guna jugak kan? Pergh, pantun CE terbaik lah! Menangis cikgu BM kalau baca. :D

    ReplyDelete
  16. saye nak jadi anak murid CE
    tolong lar ajar saye pantun
    even saye nie orang melake tp x tau pantun
    KOMSAS kat skola dlu pon hampeh jek :)

    ReplyDelete
  17. ada satu budak pernah advice aku dulu.dia kata


    " jangan kawan rapat sangat dengan orang lain,sebab satu hari nanti kita gaduh jugak "

    and yess betol budak tue kata.aku pernah rapat gila gila babi dengan sorang kawan nie.pergi mana berdua je tp at last kitorang gadoh.

    ReplyDelete
  18. tenkiu cik epal.. Entry kali nih mmg best' terbaikkk..

    ReplyDelete
  19. orang ada ex bf yang sebijik mcm ni..:)

    ReplyDelete
  20. sokong cik epal... saye suke kawan yg leh masok satu kepala ngan saye... tp takde la kawn yg x elok

    ReplyDelete
  21. Memang tak bunyi pantun langsung cik epal oiii, haha.

    ReplyDelete
  22. bialah kwan kita tu boleh kongsi susah dan senang..

    ReplyDelete
  23. salam perkenalan...
    sudah 4low kamu...4low kongsi plak yer..

    huhu...topik yang menarik. kawan memang macam2 ragam...tp btol kata awk...bila dh lme kwn ngn ssorg...bru kte thu dia cmne..kwn bukan semua boleh "buat kawan" (^_^)

    sangat suka entry awk...mntk izin kongsi...jika izin sila paste link entry cni yer
    http://kongsi-apa2-aje.blogspot.com/p/berkongsi-disini.html

    mekasih (^_^)

    ReplyDelete
  24. sebernarnya rupa tu 1 bonus utk kita. yg penting hati baik, slg tolak ansur dan xmkan sesame sendiri :)

    ReplyDelete
  25. mr right pernah ade seorang kawan dan dulu sangat baek. tapi ade satu insiden berlaku yang mana mase tu mr right dah tau die punye true colour. dan sampai sekarang mr right takan percaya die lagii.. die jenis yang suke pilih kawan dan berkawan dengan orang yang tertentu sahaja.

    kawan biar seribu <<--- ayat tipikal gila ! hahahahah

    CE jemputlah bace n komen entry mr right yep(:

    http://hafizilmi.blogspot.com/2011/09/dont-break-my-heart.html

    ReplyDelete
  26. tapi macamane kalau kawan baik kite tuh,perangai die berlawan dengan kite.
    contoh: si A cakap sopan jer.
    si B cakap kasar.

    camne?
    huhuhu
    adakah kawan-kawan menggambarkan diri kita sebenar?

    ReplyDelete
  27. salam cik epal...betul tu kita x boleh menilai org dr paras rupa je...
    kenali dulu hati budinya barulah kita tahu orgnya...
    semoga sentiasa ada org yg menghargai org lain dgn sebaik2nya...:)

    ReplyDelete
  28. cik epal! saya setuju dgn semua yg cik epal ckp 100%. sbb saya pernah jumpa orang mcm tu yg part pilih kawan tu.
    pernah jumpa orang yang nak berkawan dgn org yg kaya n cantik je.
    lepas tu ada yg buat group la apa la.and last2 kutuk member sendiri belakang2.
    sy suka kawan dgn org yg biasa, gila2, and tak cerewet.
    yg paling penting rajin study and boleh bimbing saya ke arah kebaikkan. :)

    ReplyDelete
  29. berkawan jgn pilih bulu tapi pilih yang ikhlas nak kawan ...

    jom berkawan ngn saya bloger otai ..heee

    ReplyDelete
  30. mcm tak caye je takde org komen lg nih.. ni msti cik epal tak sempat approve lagi ni. ok.. bye

    ReplyDelete
  31. betol betol betol...heheheh kawann biar beribuuu..hehe 1st!!!!!
    visit me http://kongsicom.blogspot.com/

    ReplyDelete
  32. kalau dl anis boleh berkawan dengan sesiapa jek..tapi lepas terkena kawan makan kawan n tikam blakang ni..sumpah serik nak berkawan rapat ngan orang yang kite tak betul2 kenal..

    ReplyDelete
  33. ooh patutah kau nk kawan dgn aku..aku ni hensem rupenya kahkahakh baru tahu lah aku hensem kahkah

    ReplyDelete
  34. nak berkawan memang kena memilih. Biar la yang bagus-bagus, supaya kita pun bagus.

    ReplyDelete
  35. teghuk bebeno bunyi pantun tu cik epal haha

    pi blajo ngn en shaheizy sam tuh haha

    ReplyDelete
  36. best ayat dont judge the book by its cover. but the cover, itself tell us who we are.

    ReplyDelete
  37. Kawan2 n teman2 sekeliling cik epal, semua nya gojes2 belaka.

    Adekah itu bermakna cik epal memilih kawan cantik je??? hehe ataupun semuanya kebetulan mendapat kawan yg gojes2??

    Sbb bila tgk cik epal update ke ape kan, photo2 teman semua cantik jelita..

    Hihhi, kasi share skit =)

    (Gila skema ayat aku ni)

    ReplyDelete
  38. aisey..berkawan pon de amik kire bende tu ke..kawan je as long as rase selesa and sronok utk lepak n share stories

    ReplyDelete
  39. cam tak kena jer pantun cik epal nie...hihihi

    ReplyDelete
  40. suka entry cik epal..setuju sangat2...selamat berkenalan...
    http://susiyantisoleman.blogspot.com/

    ReplyDelete
  41. betul,betul,betul..sokong 101% ngan kenyataan "Biar kamu tidak cantik di mata penduduk bumi tetapi namamu menjadi perbualan penduduk langit."
    tu..nk jadi anak murid berpantun cik epal..hehe
    :)

    ReplyDelete
  42. kawan senang nk carik tp sahabat ssh nk carik..
    btw,x penah lg dgr org mkn waffle ngn sambal..cik epal org yg p'tama..hehe :)

    ReplyDelete
  43. rupa paras cantik tapi perangai tak elok pon tak guna cik epal.. biala kejujuran dalam pshabatan wujud..

    ReplyDelete
  44. biar tak cantik, janji hati baik.
    satu kepala.. jangan kawan dgn kawan talam dua muka.. hiruk pikuk hidup..

    ReplyDelete
  45. bg sy, sy ske kwn yg baek atinyer, sekepalae (gile2), amik berat & xpntingkn dri sndiri..ader ape pd rupe klu ati busuk...xkesah la kn..klu dpt membe yg cntik & hensem ngn ati d0rg yg baek itu kire b0nus ar tuh...hehe :)

    ReplyDelete
  46. die rase cntk 2 yg nk kwn ngn org cntk je CE...slalu kn mmg g2...dh lumrah alam...

    ReplyDelete
  47. dah lumrah manusia suka sesuatu yang cantik je.

    tapi tak bermakna yg kurang cantik tu kita kne letak tepikan?..

    ReplyDelete
  48. adek org lagi dasyat, suke pilih kawan yg kaya2 je, tatau nape ... bkn pengikis ke hape sbb die pompuan, kwn die pon pompuan ... konon bole sesame bergaye sakan la kot, hahaha~

    ReplyDelete
  49. yunk kau apehal inbox pastu hilang ? aku tak online time tu kat KL. hee tgk2 ko offline. nape weh. cam takda plak kan nmber aku nk text bagai :D hehehe. . babe,

    "Tapi ada orang berkawan dengan seseorang sebab ada kepentingan dia tertentu. haaa yang ni kalau boleh elak kan lah ye. Ala-ala ada hidden agenda pulak kan nak kawan dengan kita. Tapi tak best ah macam tu. "



    this too mean for all human rite now. :)

    ReplyDelete
  50. suke kwn ngn org gila..haha.xla..suke kwn ngn org perangai gila2

    ReplyDelete
  51. kadang2 kawan yang cantik2 tuh la ikam kita dari berlakang T___T

    ReplyDelete
  52. pantun tu...erk~
    BTW,kalau kite ad kwn gile2,kite p0n terikut gile2 kan!

    ReplyDelete
  53. kawan yang sesuai je...
    yg lain2 tu perkara kedua

    ReplyDelete
  54. wahhhh cik epal cantik pantun hahaha

    ReplyDelete
  55. penduduk langit...hahaha maksudnye org bunian? para malaikat ? hehehe

    ReplyDelete
  56. dari mata turun ke hati..

    itu la pegangan certain people..nak buek macam mano kan..huhuhu

    ReplyDelete
  57. cantek blog kamu... cmne nak wat banner....??? =p

    ReplyDelete
  58. pantun sedap ye cik epal. aja la buat pantun lagi.hik3. --> betol rmai gak skg suka bekawan tgk muka cantik baru nak bekawan. style cun baru nak tegur.hoho. manusia pelix tu :D

    ReplyDelete
  59. hahaha...pantun sikit pon xkena la cik epal oit...btw god job...=)

    ReplyDelete
  60. setuju ngn cik epal... kalau nak berkawan biarlah tak pilih bulu... tapi berkawan tue biarlah berpada... tahu had had tertentu kalau berkawan... cthnya kalau dah berkawan dengan org yg suka sebarkan cerita tu, bila kita nak bercerita dgn dia, biarlah berpada sedikit kan.. kang tak pasal-pasal kecoh satu dunia gara2 cerita tue... kalau 100% orignal story xpe gak kan.. kerana mulut badan binasa... hehhehe..

    *first time nie anta komen kt blog cik epal.. selalu jadik silent reader jekk... heheeh

    ReplyDelete
  61. hadoi laaaa...hahahaha.....awat asap ngn bulu tu tak bape ngam???
    niway cik epal...hepi eid mubarak....=)

    ReplyDelete
  62. susah nak pilih kawan dahh skrg nii

    ReplyDelete
  63. zmn skrg mmg susah nk pilih kwn yg btul2 kwnn .

    ReplyDelete
  64. erm...mmg ssh nk cari kawan yg betul2 kawan..

    ReplyDelete
  65. yeahh cik epal..kita kawan tak kisah rupa jnji yg setia bersama kita kn

    ReplyDelete
  66. huhuh . btul tuu , kbnykn nk kwan ngan yg cntik2 je :(

    ReplyDelete
  67. selalu dengar ayat camni:
    "alahh..rupa paras tak penting..asalkan hati baik"
    hehe..ironinya..tak ramai yg nak praktik. kan? :p

    ReplyDelete
  68. tapi kalau blogger pulak nak geng dgn followers yg ramai je..haa..cane tu? huhu..ce cite sikit..
    haha.. :P

    ReplyDelete
  69. sy bersyukur dgn kwn yang ad skrg . heee

    ReplyDelete
  70. sis kawan jer ngan semua orang. lagi ramai kawan lagi best.
    tapi kalau yang betul2 in, biasanya yang satu kepala la

    ReplyDelete
  71. betul. ade yg memilih kwn. nak kawan yg pandai cantik bergaya kaya semua lah. tak cantik betul sikap sebegituh

    ReplyDelete
  72. yarrrr , saya kadang x pilih bulu tapi saya pilih roma je..hehehehhe :P

    ReplyDelete
  73. macam pernah baca je quote tu..hehe..

    kawan memang kena cari yg paling baik agar dpt kita ikut kebaikkannya..jika tersilap boleh tegur mana yg patut..

    tapi kerana satu kes, kwn tiada lagi dlm hidup..diri ibarat terbuang..baru tau siapa yg sanggup susah dgn kita =)

    ~hanya diri & keluarga yg sgt berharga

    ReplyDelete
  74. aku comot je..rmai je yg nk kwn dgn aku..heh

    ReplyDelete
  75. ayien suka kawan dengan member sekepala...agak-agak lain tu memang tak campur sangat....suka bace entry cik epal ni....

    ReplyDelete
  76. ske sgt2 dgn entri ni . fenuh bermkne gituh . ;D

    ReplyDelete
  77. SATU lg nak pesan..kalau kite nak berkawan jgn terlalu baik sangat..perkara ni dah terjadi pada ayu dan en suami..
    disebabkan terlalu baik akhirnya kini kami tidak lagi berkwan.dan tidak lagi spt dulu..dorang pun da block ayu dari fb dorang..
    kisah bermula " dulu ayu n en suami berkawn baik dgn sepasang suami isteri ni..p mana kami berempat..makan sekali..tidur sekali..dan p mana sekali..hinggalah akhir sekali bila mereka berjumpa dgn org yng lebih layak utk mereka berkawan (org yg lebih bnyk duit)..kami berdua ditinggalkan..dan ayat akhir dorang kat FB berbunyi..kawan yang tidur sekali,makan sekali pun tak boleh dipercayai..en suami terasa dgn kata2 itu..sape lagi kawan dorang sebelum ni yang makn skali tido skali kalau tak kami berdua..sejak dari itu kami pun da jarang bertemu dan ada sj hint2 kt fb yg mmerli ayu dan en suami..akhirnya dorang block ayu tp en suami tk sebab keje sekali..

    berkawan boleh tp biar berpada2..jangan sampai dorang pijak kepala kita..

    ReplyDelete
  78. nak cri kwn yg ikhlas ssh zmn skrg.. lg 1, bl kt baik dia pijak kpala kt tp bl kt tegas mgata kt pulak..

    ReplyDelete