Monday, September 5, 2011

Baju Raya Kaftan


Tahukah anda KAFTAN adalah baju tidur?? Zaman sekarang ni baju tidur Kaftan pon orang bawak pergi beraya tahu?? Dulu KAFTAN pakai time tidur berdengkur je. Sekarang tanpa segan silu selamba badak je orang pakai baju tidur pergi berjumpa dengan rakan taulan dan sanak saudara. Lagi-lagi time raya tahun ni, semua orang nak pakai Kaftan. Tapi tak adalah nak pakai baju kaftan yang bawak pergi tidur tu pergi beraya rumah orang kan? Logik lah sikit. Nak bawak pi beraya pon harus lah yang ada manik manik berkelip kelip.


Aku suka tengok orang pakai KAFTAN ni, nampak macam glam-glam gitewwwww. Contohnya bila Dato' Siti Nur Haliza pakai ni





"sila bawa ku terbang wahai kaftan" kata Dato' Siti NurHaliza di dalam hati




Adakah kaftan ini cantik dipakai oleh orang yang berbadan kurus??




Tengok artis dan model pakai nampak cantik jeee
 


Bila aku pakai???















































Subjek utama adalah yang bertudung "turqoise" itu ye. Yang lain tu memang gojes dah pakai kaftan ni :D

Perghhhh macam mak buyung nak beranak anak kembar tiga pulak aku rasa kalau aku yang pakai mende alah kaftan ni. Sumpah hari raya ni last aku pakai kaftan bagai ni. Next-next raya memang tak ada nya lah buang tebiat aku nak pakai mende ni. Leceh lah pakai kaftan ni. Dekat tepi tepi tu dah lah berkerawang bagai. Elokkkk je kain baju aku dok sapu habuk pasir rumah orang. Kang kalau nak mecekik dekat rumah orang kena kontrol ayu, amek lauk elok-elok sopan sopan, kang gelojoh sangat, habissss baju lengan kena kuah kacang


Lagi satu kang dah makan rumah orang, kena lah tunjuk rajin sikit. Yang mana rumah tak pakai pinggan plastik tu, harus lah kena basuh pinggan pulak dekat belakang. Kang time basuh pinggan, memercik lak air dekat baju.Habisss basah baju kena air tepi tepi sinki.  arghhh tension aku pakai kaftan ni. nak glam glam sangat time raya, balek rumah, terus jadi belacan baju aku.





Tapi time raya haritu sempat pulak aku tengok Malaysia Hari Ini tak silap aku. Wardina Safiyyah punya kaftan cantik wooo, ada 3 ton warna lagi. Dia pakai pon nampak cantik je. Orang cantik, pakai apa pon cantik dah. Kalau macam aku ni, elok bebeno lah pakai baju kurung je lah. Simple dan mudah. Kang beli baju raya glam glam sangat kang, pakai nya sekali, belinya punya lah mahal nak mati. Kang nak pakai time bila lagi lah pulak kan? Nak pakai keluar jenjalan pergi mall kang orang cop buang tebiat pulak. Raya tahun depan aku akan cari baju raya yang aku boleh pakai banyak kali dan tak menyusahkan aku.




Moral of the story, ukurlah baju di badan sendiri. Orang nak glam, kau pon nak glam. haa amek lah kauuu, terus menyusahkan diri sendiri. Orang lain pakai nampak cantik, tapi bila aku pakai dah rasa macam langsuir je pulak, cuma aku tak terbang atas pokok je lah. Kalau langsuir nampak aku, mesti dia ingat aku geng-geng dia je kang


ok  bye!

69 comments:

  1. aritu teringin gaq nak pakai kaftan time raye, pastu rase mcm gorilla laks, terus batalkan niat, ahaks~

    sape kurus sesuai la :)

    ReplyDelete
  2. uiiii nk terbang pegi beraya la tuu =)

    ReplyDelete
  3. hahaha...mcm2 ye CE...anyway CE lg cntk pki bju krung cotton....

    ReplyDelete
  4. baju kaftan ni kalau nak melawoo mcm mak datin elok sgt la. tak perlu ke dapur cuci pinggan.

    hahahha!

    kalau rajin mcm kita ni cik epal tak sesuaii..
    opss!

    :P

    ReplyDelete
  5. KALAU ORANG BANTUT MCM YAN NI KAN CI KEPAL,MCM TAK SESUAI JE NAK PAKAI BAJU KAFTAN PANJANG2 NI.T_T SOB3

    ReplyDelete
  6. KEMAIN CANTIK KALER BAJU DIA AIHHH ;P

    ReplyDelete
  7. cik epal.. boleh pakai. setakat sejam dua. masuk keta. pegi beraya. pastu balik. kalau jenis anak dara rajin masuk dapur mmg lah tak sesuai pakai kaftan. sesak2 hujung lengan baju boleh jd kain lap pinggan. hehe.

    selamat hari raya. ;)

    ReplyDelete
  8. cantik apa cik epal pakai kaftan tu... sy suka la :)

    ReplyDelete
  9. cik epal nampak sgt kurus. dlm previous entry yg pakai baju polkadot tu nmpk sgt ketara!

    ReplyDelete
  10. huhuhu.. memang cantik la sis.. sebelom ni aku xtau lak kain kaftan ne ape.. ingat kan kain kapan td.. hehehe

    ReplyDelete
  11. hahaha . ade2 cik epal nih ! tp c0mel jugak sebenar nye ~ ayu2 gituh hahaa

    ReplyDelete
  12. teha kurus , so tak sesuai pakai kaftan ni -,-

    ReplyDelete
  13. cantik je cik epal..
    eka teringin gak nak pakai.tapi arsa mcm tak seswai hari raya nak mengepak tepi singki basuh cawan kat umah nenek..

    sedangkan pakai baju kurung moden tangan kembang payung pun jenuh cari getah gulung kat tgn biar lengan tu tak terlorot masa basuh pinggan..

    kalo pakai kaftan.memang lecah ler lengan kembang nu..hahahaha

    ouh ada sekali jalan pegi beli baju...org juai kaftan kata...

    haaa adik ni tinggi sesuai pakai kaftan.....

    berapa rega ni bang???

    tak mahal...250 jer....

    erkkkkkkkkkkk teros rasa nak mengepak...hahahaha

    ReplyDelete
  14. Sekali pandang, macam cantik lak baju tu. Dua kali pandang, macam rama-rama baru keluar dari kepompong.. Huhuhu.. Kalau sepupu saya nampak saya pakai macam ni, memang kena gelak habeh.. :P

    ReplyDelete
  15. kaftan ni kalao org tinggi n kurus pakai mmg cun..tp kalao ayu pkai pun mesti org tnya da bape bulan..aishh mmg spoil sungguh nak pkai..

    tp ce pakai nampak comel..:)

    cumanye yg mcm ce ckp tu mmg btol..sshla pakai kaftan ni..nak basuh pinggan,nak ambik lauk..kalao nk solat buka semua baru boleh ambik wuduk..heee

    ReplyDelete
  16. cantik je ko pakai baju kaftan tu CE. tapi sayang, xleh nak pakai kat banyak tempat, hanya yang formal je bleh pakai. pastu tersimpan dalam almari kan..huhu.

    ReplyDelete
  17. hehehe.. comey lah cik epal... kalo nak pakai kaftan, better pakai yang warna gelap... sies :)

    ReplyDelete
  18. hurm..
    xnampak tgn cik epel pom..
    huhuhu~

    piqa pon kurg sesuai pki bju kaftan nih..nampak gemuks*padehal mmg gemuk..hehehe..
    ;)

    ReplyDelete
  19. hurmmm....raya haji nanti nak buat baju melayu ngan kaftan la pulak.... sure jadi ikutan ...keh3x...

    ReplyDelete
  20. wahaa,kaftan best lah,tp org guna time tido je.ahaha

    ReplyDelete
  21. sure orang tak tanya nombor talipon,
    takut terkena yang ber'muatan'
    heheh:D

    ReplyDelete
  22. HEHHHEHE,,,

    kaftan?? nampak cantik untuk org yg tinggi dan berbadan langsing..

    tapi klu saya pakai, konpom bibik tersenyum sampai ke telinga.. ya lah, tak payah sapu habuk sampah sepanjang hari tue... sebab kaftan saya dah cukup nak bersihkan habuk2 tue suma..

    p/s: saya neh dah la pendek & gumuk... ada ker pulok ada hati nak brgaya kaftan bagai neh.. muahaha... seb baik dah baca entri cik epal... insaf2 sendirik lah

    ReplyDelete
  23. Selamat Hari Raya cik epal! :)
    mmg diakui bj kaftan mmg cantik, teringin sgt nak pakai. tp tu lah, btl ckp cik epal.. sapu habuk, basah hbs kat lengan.. labuh dah satu hal. pastu pakai bj tu nmpk badan besar. Mahal? mmg sgt mahal :( nak beli yg murah, kot terkoyak mase duduk lak kan.. ape2 pun, baju kurung jugak sempoi hehe

    ReplyDelete
  24. siyes baju kaftan ni aku panggil baju kain kapan..miahahaha..marah tol kawan aku kalo aku paggil bju kain kapan..

    ReplyDelete
  25. ooo macam ni ke baju kaftan. haha selama ni duk pikir macam mana la baju kaftan. saya panggil ni baju kelawar :D

    ReplyDelete
  26. cantek dan manes jerk cik epal pakai kaftan..tp sy x suka sgt pakai kaftan..gelebeh skali sy pakai..hehe :)

    ReplyDelete
  27. aishhh kurus kot kau pakai hakhak . aku tgk gak wardina pakai tu cun woihh siap melekat lagi tudung kat baju wakakkakaa .

    ReplyDelete
  28. CE pkai pape pun nmpk cute la...jgn rsau..hehe





    http://princessofhemp.blogspot.com/

    ReplyDelete
  29. salam....baju kaftan ni mmg cantik tapi kenalah berjaga2 time memakainya...

    mmg pun lebih senang pakai baju yg kita sukakn dr yg glam2 tu...

    apa2 pun cik epal nampak cantik...:)

    ReplyDelete
  30. tak pernah pakai baju mcm tu...
    mak cakap macam burung nk terbang je. hehehe

    ReplyDelete
  31. sekali sekala aje melaram, ape salahnya..hehe

    ReplyDelete
  32. aida pernah hampir2 nak beli baju tu. pk punya pk last2 xjadi beli sebab rasa memang xselesa pakai baju camtu.. >.<

    ReplyDelete
  33. cantik jer tengok cik epal pakai.. tapi betullah.. tang nak basuh pinggan tu yang payah. tak minat sangat kaftan2 nie.. tapi klu baju manik2 teringin.. cantik kot~ jeles tengok kezen yang dah keje bleyh beli baju mahal2.. huhuhu

    ReplyDelete
  34. tangan cik epal xda. sah2 langsuir..hehe...

    gurau je.. ^^

    ReplyDelete
  35. janganlah xpkai.. nanti kalau ce dah kurus, boleh pakai semula. musti lagi cantik tyme tu :)

    ReplyDelete
  36. inna pun perasan yg ramai dah org pakai kain kaftan nie time raya..tu fesyen bj tu kadang2 melecehkan..hehe!

    ReplyDelete
  37. ermm...elok je tu cik epal..comey jek..memglah bila tgok owg len pakai cantik je..bila kite sendiri pkai..nape rasa tk cntik cmtu pun..huhu...tp sy rasa kaftan ni eloknya owgnya yg tinggila paki..tk kira la gemuk ke kurus..

    ReplyDelete
  38. epal..

    kaftan ni dulu orang panggil jugak baju kelawar... betul ker...?

    pasal tudung kau hijau aku panggil kau epal ijau lah... ahakz

    ReplyDelete
  39. hahaha alamak xnampak tangan ce..

    i think baju kurung biasa nampak simple and cool ryteee ! :) hehe

    ReplyDelete
  40. ade anynomous menjadi "cik epal" dan buat onar....baca nih
    http://nhmelankolia02.blogspot.com/2011/08/cik-epal-si-bloger-famous-tu-cakap-aku.html

    tapi pemilik tu masih peke logik lagi :)

    ReplyDelete
  41. hohoo..xsangke lepas akak jual kaftan yg utk tidor tu , kaftan glam2 lak naik utk dipakai berjalan/beraya ...

    akk mmg tgh jadi mak buyung skrg ni n first time beli jubah kaftan utk raya ni..ok la rasenyer...tp jenis kain spandex tu..mahal gak ...rugi kalo xpakai kannn ? :p

    ReplyDelete
  42. bju ni cantik kalau ada majlis formal je... klu buat raye mimpije la... mcm2 masalah ad... hahaha...jgn marah... tp, knp bju kaftan ni org bwk tdo je dulu???

    ReplyDelete
  43. bju ni cantik kalau ada majlis formal je... klu buat raye mimpije la... mcm2 masalah ad... hahaha...jgn marah... tp, knp bju kaftan ni org bwk tdo je dulu???

    ReplyDelete
  44. Baju raya kite kaftan laaa, huhu. Tapi tak lawa punnn.

    ReplyDelete
  45. cukup 50 komen, rasenya cik epal dah kurus dah,hahaha

    ReplyDelete
  46. tp cik epal nampak kurus hapeeeeeeee hehe

    ReplyDelete
  47. Chantek nyer kaftan siti.. mana nak curik ni.. hehhe.. selamat hari raya tok cik epal comel.. @~@

    ReplyDelete
  48. ok la tu. baju kelawar pagi raya..

    ReplyDelete
  49. hai cik epal selamat hari raya. kemain...sakan beraya no...

    ReplyDelete
  50. hai cik epal..selamat hari raya..kemain...sakan beraya no..

    ReplyDelete
  51. i pun teringin nak pakai kaftan ni.. tapi dah terbayang kalau pakai mesti jadi mcm cik epal.. wakakaka..

    ReplyDelete
  52. kalo nak merasa pakai, pakai je..kalo nak tunggu kurus, tinggi bila lagi kan? lambat skit dah old fesyen lak..bila ati teringin, pakai sekali dah la..bak kat org janji merasa, tak pun sewa je sehari..whuahahahaha

    ReplyDelete
  53. Tahun nih ramai betul pakai baju Ultraman...

    ReplyDelete
  54. hahahhahaha..kelakar la ko ni minah sengal!..hahahahha..mcm2 hal..lgsuir ok lagik..klu mcm pokok krismas brgerak, cmno? aku lah tu...muahahhaha

    ReplyDelete
  55. cantik lah! kalau saye yg pakai barulah disaster T__T

    ReplyDelete