Sunday, August 28, 2011

Wuhuuuuu dah sampai kampung tercinta!! :D


Alhamdulillah. Selamat jugak aku sampai dekat kampung aku dekat Johor. Ada siapa siapa kampung dekat Johor?? Mehhh seppp meh! :D



Timing nak sampai kampung, haruslah nak dekat-dekat buka. baru lah AFDHAL katanya. Dekat Johor ni buka awal berbanding dekat KL/Selangor. Dekat sini 7.14pm dah selamat dah berbuka. Dekat sini dah habes buka, nak solat maghrib dah, kalau aku dekat KL baru terhegeh hegeh nak bukak beg plastik makanan


Sampai sampai cousin aku tengah buat sandwich. Aku memang rajin bab bab tolong ni. Tapi tolong ambek gambar lah aku rajin. Tolong rasa kang batal pulak puasa aku karang.Meh aku ajar sikit cara cara nak buat sandwich dari apa yang aku tengok cousin aku campak-campak bahan dalam mangkuk ni lah.




Mula mula, potong lobak dengan timun. Potong dadu kecik kecik. Nak potong besar bersar pon suka hati lah. Jangan timun besar gedabak tu kau tak potong potong sudah lah. Dah potong, rebus semua. Then rebus telur pulak. pastu letak geram secukup rasa. Garam sikit je. jangan banyak sangat. Kang kencing masin kau karang. Ni nak raya dah ni



Hancur-hancurkan dan stone cold depa semua dalam satu mangkuk bagi sebati




Letak kan mayonis secukup rasa.




Gaulkan dan taraaaaaaaaaaaaa! siap dah. Pastu boleh selet-selet atas roti. Buka puasa pon makan sandwich. Barat sangat depa ni. Jom kita lihat calon-calon makanan lain pulak



Ketupat palas dan nasi impit





Aku dok sedap ambik gamba. Sekali nampak muka kau tennnn. Sian kau tennn, nenek aku letak suratkhabar ada muka kau ni buat alas meja je tennn. muahahahaha.Takpe ten. kang aku kemas balek. aku frame kan gambar kau dekat dinding bilik nenek aku ni ea :D




Sup tulang



Asam pedas nenek aku yang terbaik dari ladang!



Tempe weiiiiiiiiiiiiii. perghh kegemaran aku ni. 




Cempedak goreng kesukaan semua orang



ni lah jadik sandwich tadi tu.menjejer jejer lah depa ni buat kerja




Sambal goreng. Aku suka jugak mende alah ni sebab ada tempe!





Tengok pinggan aku. Aku punya pakcik dah pelik-pelik dah aku makan cempedak goreng dengan nasi. ahh pedulik hape lah aku pelik ke hape ke. Sedap woo makan cempedak goreng dengan nasi. Memang terbaik dari dalang kelapa sawit wa cakap lu! ce tryyy makan. ce tryyyy testtt.



Banyak betul kuih nenek aku ni. Ni baru sikit. Yang dalam ghobok ada lagi ni. Kemain sakan nak raya ni




Nak tunggu esok ni. Esok best sikit. Nenek aku nak buat kuah kacang, rendang ayam, lontong dan tah hape lagi lah nenek aku tu. perghhhh. Memang semangat waja aku nak tolong esok ni. tapi tolong amek gamba je lah. kehkeh. Mahu aku kena pelangkung dengan nenek aku ni karang sok ni. Orang sibuk buat kerja, aku sibuk amek gambo. ahh ghasak lah.





Debaran untuk kutip duit raya semakin dekat. dup dappp dup dapppp dup dapp kebabomm *bunyi jantung berdegup nervous nak kutip duit raya tahun ni. harap lebih lumayan dari biasa.



ok bye!



68 comments:

  1. wah ..best nyer ,balik kampung ~

    SELAMAT HARI RAYA cik epal :__:

    ReplyDelete
  2. eemmm dap dap..
    tempe fav juga..
    nie pun tgh kunyah kerepek tempe..
    nak x cik epal? :)
    esk soh laa nenek cik epal wat ea..
    hoho..

    ReplyDelete
  3. Johor kat mana ? Saya johor jugakkk :)

    ReplyDelete
  4. Selamat Hari raya CE,.. meriah bangat menu berbuka kat johor eh,..

    ReplyDelete
  5. nak kuih raya 1 bole? :D
    kat umah kuih raya takde langsung.. T.T

    ReplyDelete
  6. wahhh sakan betol rayanyeer. kuih melambak2 macam nak jual dah. hehe
    selamat hari raya cik epal :)

    ReplyDelete
  7. sy org johor jugak...spg reggam...cik epal kpg johor kt mn????

    ReplyDelete
  8. unna kampung kat johor ! hikhik ni kt johor la ni :)

    suka makan tempe gak. lagi lagi kalau goreng cicah sambal kicap. :D

    ReplyDelete
  9. wahhh!meh lah dtg ruma ite..kt air hitam :))

    ReplyDelete
  10. Ehh, cik epal ! Kampung kite kat Johor jugak ! ^^ Even me memang duduk kat Johor. hee. Kat Kluang. Kampung cik epal katne ?

    ReplyDelete
  11. sis , kampung dekat Jb area mana ? Kita org JB jgk !! :D btw i love yr blog so much . Jemput lah singgah blog saya ,

    ReplyDelete
  12. johor pun mkn ketupat palas jugak eh cik epal? ingt utara sini ja hehe

    ReplyDelete
  13. saya org penang le...sup tulang tu saya mmg suke...he3333

    ReplyDelete
  14. amboiii cik epal , sakan bebeno nak raye ni ye , hehe :D

    ReplyDelete
  15. wahhh, semua lemak-2 sedap nie..jeles nieh...macam-2 ada khauu....adoiii..haha :P

    selamat hari raya ye cik epal ^^

    ReplyDelete
  16. Ohoo~ banyak nye makanan, nak biskut tu sket boleh? =D

    ReplyDelete
  17. Wahhh bestnya CE dah sampai. best jugak dapat online. sobs. Salam syawal CE! kim salam encik SS ek (;

    ReplyDelete
  18. alah cik epal. nasi ciput je dlm pinggan tu? huhu

    ReplyDelete
  19. haa...saya owg jb tp kg kat melaka...hahaha

    ReplyDelete
  20. amboi ~ rancak betull mkanan nya . mesty meriahh kan . HAHA

    ReplyDelete
  21. nasib baik bace entry ni time da buke. sedap lakk aiiii.

    ReplyDelete
  22. agak-agak cik epal mesti kurus ni balik dari johor hahahaha..makanan sana sini.. nyum3..

    ReplyDelete
  23. Waahhhh~~

    sedapnya sandwich tu..

    nak buatlah..

    kawan ajar wat sandwich telur mayo..

    lain skit cara wat tp rasanya sama je kowt cuma takde lobak n timun..

    cik epal ada letak lobak n timun..
    fav!

    ReplyDelete
  24. ehhhkite dekat melake dekat sangat la tu .. jemput la keruma :D

    ReplyDelete
  25. wah..kak epal..sakan ye..saya pon owang joho..area muar..akak area mana?tempe the best lg2 joho handmade..OMG!!

    ReplyDelete
  26. kampung CE kat mana...oshin dok johor gak...mane tau leh bertembung ke hahaha

    ReplyDelete
  27. wah..best la..
    sedapnye semua mknn tu.. :)

    ReplyDelete
  28. Kak epal johor kampung dkt manaaa? Kita kampung johor jgk! Sepppsepppp

    ReplyDelete
  29. I leave in JB. In which area does your kampung held ?

    ReplyDelete
  30. wahh3,,sedap2 tuh..haha...btw selamat ari raye c.epal..maaf zahir & batin XD

    ReplyDelete
  31. Selamat Hari Raya cik epal!!!!!! :)

    ReplyDelete
  32. wah...banyaknya kuih raya... Selamat Hari Raya Cik Epal !!!

    ReplyDelete
  33. wah...banyaknya kuih raya... Selamat Hari Raya Cik Epal !!!

    ReplyDelete
  34. Wuhuuu..entri kita hampir sama ni cik epal. Saya orang johor jugak. Sepp sikit! Hihi..

    Salam aidilfitri,
    Zu

    ReplyDelete
  35. Tengok orang lain, jeles ok lagi, tengok Cik Epal, jeles tak tertahan dah ni! Woahhh saya pon nak balik kampungggg! huhu.

    Tempe & cempedak goreng, aku sangat merindui you guysss! huhuawww.

    & wow, bersinar mata tengok kuih2 raya nenek Cik Epal!

    Anyway, Selamat Hari Raya Aidilifitri maaf zahir & batin ye Cik Epal! :)

    ReplyDelete
  36. cik epal da smpai kg..kita x alik lg..huk2x..

    ReplyDelete
  37. aku balik joho gak doe. sep2. ;p
    kat joho wajib ada sambal goreng weh. baru sedapp. nyum3

    ReplyDelete
  38. ekh ekh ekh CE!!!!kampung katne..kite punye kampung dekat pagoh, muar....mai ar singgah umah kite..huhuhuhuhu

    ReplyDelete
  39. wah sedap2!!
    cik epas pandai masak x?tettt soklan maut nih!=)

    ReplyDelete
  40. cik epal punya nasi sama banyak ng kuantiti anis makan...itu namanya on diet..hahaha

    ReplyDelete
  41. hai cik epal..kampung cik epal tu area mane ye?sy pn org johor..hehe..

    ReplyDelete
  42. waa, best lah CE, banyak betul makanan ! hehe. nasib lah baca entry ni time malam, kalau baca time siang ni, mau jugak menjejer jejer air liur. wahahaha :DD

    ReplyDelete
  43. orang johor budaya beraya ni memang lah kuat lagi, setiap keluarga ada timing raya dia sendiri, ada raya pertama ada raya kedua....indah kat tanah tumpah darah jugaakkk oii :D

    ReplyDelete
  44. fuhyoo macam2 ada tu...
    tempe tu sedap tu..

    selamat hari raya cik epal.
    kemain banyak lagi sekut nenek cik epal an an..hehehe

    ReplyDelete
  45. perghh meletup makanan berbuka. byk gile. kuih raya pon byknyer. hehehe. syok je tgk.

    ReplyDelete
  46. saya bukan dari johor tapi saya belajar di uitm segamat, johor.. hehe

    selamat hari raya :)

    ReplyDelete
  47. eh ramai pulak tanya johor kat mana. kehkeh. Johor dekat KLUANG and SEGAMAT. tapi ni dekat KLUANG =)



    pasal nasik, memang tengah diet ni *sila percaya

    ReplyDelete
  48. cik sara: sy pandai masak! order je nak apa. hakhak

    ReplyDelete
  49. @wadi: kami bukan orang jawa. tapi memang suka makan tempe =p

    ReplyDelete
  50. asam pedas johor mmg d best broo.. :p

    ReplyDelete
  51. amboih..kemain byk lagi menu tuh..selamat hari raya

    ReplyDelete
  52. Cik Epal datanglah rumah, raya sini. Ajak Nor sekali. Dekat je umah dengan Cik Biha!

    ReplyDelete
  53. owh, org johor ngupenye... johor kat mane CE??

    salam syawal ye CE.. ^_^

    sebelum tu, jomlah jenguk blog sy..

    entry terbaru.. http://kehidupankusyurgakukebahagianku.blogspot.com/2011/08/demi-cik-epal.html

    ReplyDelete
  54. lupeee, sandwich tu lg sedap lau letak lada hitam.. terbaikk!!!

    juadah lain pun sodappp gakk... >_<

    ReplyDelete
  55. la kg cik epal kat kluang je ke? dah dekat sangat tu ngan rumah kita kat parit raja batu pahat..daerah sebelah je ni, tak jauhhhh..:)

    ReplyDelete
  56. saye dok kg johor gk cik epal. sepp ! btw, salam lebaran yaa cik epal <3

    ReplyDelete
  57. Lorh,,kluang ke. Samo la kite.. Meh jemput beraya kat rumah kita taman intan je cik epal.. Rumah nenek kat mana?

    ReplyDelete
  58. saya kampung johor ,orang johor ...hehe,,anak jati johor la katakan ...xD

    ReplyDelete
  59. adoiii.t'liurnya tengok makanan2 tu...banyak kot.dah bley bukak gerai jual2 dah...haha

    Selamat Hari Raya! :D

    ReplyDelete
  60. hahahaha camni a nenek ko mun
    jadikan muke ku sebagai alas lauk
    kehkeh pepon selamat hari raya maaf zahir dan batin =)

    ReplyDelete