Thursday, August 11, 2011

Wahai Lelaki ....

Lelaki yang bijak sentiasa berusaha menjadi pelindung kepada wanita.
Lelaki yang bijak takkan meminta dan mengharapkan sesuatu yang belum menjadi haknya.
Lelaki yang bijak sentiasa menjaga pandangan mata dan hatinya.
Lelaki yang bijak menyedari bahawa seorang perempuan itu hanya mahu dirinya dihormati.
Lelaki yang bijak hanya mahukan wanita yang terbaik untuk menjadi suri hidupnya.


Lelaki yang pintar sentiasa risau dirinya akan membawa fitnah kepada wanita,
Lelaki yang pintar tidak akan sekali-kali gentar apabila seorang wanita bertindak tegas terhadapnya kerana dia sedar itulah wanita sejati!
Yang mempunyai harga diri, yang takut kepada Ilahi.
Lelaki yang pintar takkan risau dan gusar dengan status 'single' kerana dia tahu dengan izin-Nya kelak dia akan berjabat dengan seorang wali yang bakal memberikan titik noktah kepada status tersebut!



Jadilah pelindung kepada kaum Hawa dengan tidak memandang kami.
Jadilah pelindung kepada kami dengan menambahkan ilmu dengan amalmu,
supaya nanti pabila tiba masanya, dapat kalian menjadi pemimpin keluarga yang dihormati.
Jadilah pelindung kepada kami dengan menjaga sebaik-baiknya akhlakmu.
Jadilah pelindung yang terbaik dengan mencontohi Rasulmu!



Wahai ar-rijal, bangkitlah kalian. Anda dikurniakan kelebihan berbanding kami, gunakanlah kelebihan tersebut. Janganlah ambil sifat kami. Kami insan lemah, anda yang harus kuat!






Jangan mengharapkan sesuatu yang kami tidak mampu beri.
Jadilah kalian pelindung yang sejati,
agar kita senantiasa berada dalam reda Ilahi,
sampai tiba saatnya nanti...



p/s: Hati wanita bukan untuk dipermainkan

39 comments:

  1. awlnye cik epal bangun sahur..:P

    ReplyDelete
  2. wowwwww...terpana sekejap baca entry ni hehehe...

    ReplyDelete
  3. superb entry di pg hari CE :)
    this is what i really wanted to tell all the guys out there..i'll spread it out!
    selamat bersahur ;)

    ReplyDelete
  4. Lelaki yang bijak takkan meminta dan mengharapkan sesuatu yang belum menjadi haknya...

    kena la harapkan sesuatu,
    komitmen, usaha terhadap merealisasikan impian kita bersama,

    kalau kamu tak usaha sepertimana ku berusaha....


    aku mungkin....
    ....

    ReplyDelete
  5. suke sentence last. hati prmpuan bkn tuk dipermainkan ;)

    ReplyDelete
  6. btol..hati wanita sensitif..so,ia dicipta bkn utk dipermainkan..lately nih,ske lah kat ayat2 cik epal..cik epal,tulis lg ayat2 cmni..kasik smangat kat sy..hehe :)

    ReplyDelete
  7. zaman sekarang ramai laki bodoh!

    ReplyDelete
  8. lelaki,kdg kdg tak dijangka apa yg akan terjadi

    ReplyDelete
  9. Jadilah lelaki yang bijak....
    Sesungguhnya lelaki bijak hanya untuk wanita yang bijak sahaja....

    Awal bangun sahur cik epal...:)

    ReplyDelete
  10. cantik ja ayat sis:)

    betul~
    yang pasti perempuan baik utk lelaki yang baik, mcmtu jugak sebaliknya^^

    ReplyDelete
  11. nie mesti frust en SS curang kan.heheheh

    ReplyDelete
  12. salam cik epal....so sweet ayat2 tu..
    harap ada kaum lelaki yg membacanya yer...:)

    ReplyDelete
  13. thank cik epal..insyallh.mmmmmmmmmmm

    ReplyDelete
  14. err.. kenape semuanye ade kat ak ni...

    ReplyDelete
  15. ermmm selagi namanya manusia takkan terlepas dr kesilapan....

    ReplyDelete
  16. ssetiap wanita mengidamkan lelaki yang bijaksana.. :)

    ReplyDelete
  17. suke! setuju! nak forward kasi pakwe bace bg ade kesedaran cket, hahaha~~

    ReplyDelete
  18. RASA macam nak like berjuta billon lemon kat entry cik epal kali nie...weeeeeeeeeee~~~~~~~~~~~~~~terhasangat dehhh~~~

    ReplyDelete
  19. kenapa lately banyak post psal mi cintan ni.....alala...suka suka..
    keep it up cik epalku yang gonjeng

    ReplyDelete
  20. hati ini bukan untyk disakiti..
    tapi untuk disayangi..

    Selamat Berpuasa :)

    ReplyDelete
  21. cik epal ...suka entry ni ,,tapi ..
    indahnya dunia,,,kalau ade lelaki cm ni :)

    ReplyDelete
  22. wowww!!! ayat mantap, luahan hati seorang wanita, saya seorg lelaki yg xgusar dgn status 'single' kerana bila ajal dtg di alam kubur juga kite still 'single', :D, ape2pon thumbs up

    ReplyDelete
  23. ayat yg sntiasa m'ingati kaum2 adam yg dah t'sasar jauh dari landasan..thanks cik epal

    ReplyDelete
  24. Gara2 Cik epal buat entri Shaheizy Sam curang,malam tadi saya mimpi die tau!!!

    ReplyDelete
  25. mohon nak copy masuk dlm blog, tp kredit buat cik epal =) tq

    ReplyDelete
  26. suke entry cik epal yg ni...

    mohon share entry cik epal yg sgt best nih...biar org laki kt luar sana paham n respect kita sikt...huhu

    opss teremosi la pulak..sowi guys!

    ReplyDelete
  27. suke entry cik epal yg ni...

    mohon share entry cik epal yg sgt best nih...biar org laki kt luar sana paham n respect kita sikt...huhu

    opss teremosi la pulak..sowi guys!

    ReplyDelete
  28. semoga lelaki tahu tanggungjwabnye , insyaallahh

    ReplyDelete