Tuesday, August 16, 2011

Aku kurang bersetuju dengan contest yang menggunakan LIKE terbanyak di FACEBOOK untuk menang




Sekarang ni aku tengok dah macam macam contest dah ada. Berlambak lambak dah. But its fine lah kan tu kreativiti masing masing nak buat contest apa pon. Aku tak ada masalah pon dengan apa jenis contest dan jenis hadiah.



But satu je. Cuma aku kurang bersetuju dengan contest yang memerlukan LIKE terbanyak dekat facebook untuk menang. Bukan apa. Kadang kadang aku kasihan dengan kawan kawan facebook aku ni yang beriya dok promote pagi petang siang malam suruh LIKE depa punya gambar hape semua. Tapi last last tak menang pon





Aku pon pernah jugak involve dengan benda benda yang terlibat dengan LIKE ni. But aku rasa sangat TIDAK ADIL untuk judge dengan LIKE terbanyak. Mungkin sebab aku blogger, aku senang sikit lah nak promote aku punya gambar untuk orang LIKE. Tapi bagi sesiapa yang bukan blogger?? Apa macam? Ada potensi nak menang??



Yang bukan blogger boleh jugak menang kalau kau mempunyai ramai gila member dekat facebook dan suruh setiap member kau LIKE ko punya gambar. InsyaAllah kau boleh menang




Mungkin lah ada sesetengah contest tu buat LIKE terbanyak tu sebab nak promote page masing masing. Ye aku paham. Itu tak menjadi isu pon dekat aku.




Just aku kesian dengan orang orang yang sepatutnya boleh menang tapi dia tak menang. sebab apa? sebab dia tak famous dan tidak mempunyai ramai kawan dekat facebook untuk LIKE gambar dia.





Sometimes orang yang pengaruh kuat ni, gambar tak ada lah kreatif mana. tapi boleh menang. sebab yang LIKE gambar dia berjuta. yang LIKE bukan sebab kreatif sangat gambar pon. Mungkin dia blogger famous ataupun dia cun/kacak gila




Kadang kadang ada jugak contest yang aku berminat nak masuk. Tapi mengenangkan syarat dia nak LIKE terbanyak untuk menang. Ouh tak apa lah aku surrender awal-awal. Sedar diri tak famous.




Mungkin orang orang yang famous, tak terasa benda macam ni. sebab depa yakin kokak kokak pon mesti ada jugak lapanpuloh orang LIKE gambar depa. yang orang tak famous ni?? serious semput nak cari lapan orang LIKE pon punya payah. Tu pon dah hempas pulas dok PM jiran sebelah, semua skandal-skandal, orang kampung, bff, ex shoolmate, rakan sekerja untuk LIKE


Kemenangan lebih senang berpihak kepada orang orang yang famous dan yang sangat rajin nak promote gambar depa untuk di LIKE. ye dak??


Bagi korang lah. Korang rasa adil ke kalau buat contest bergambar yang syarat nak menang depends 100% on LIKE terbanyak??? ADIL tak??





ok bye!

172 comments:

  1. aku kalo mcm ade terperasan mcm ade contest2 mcm ni je cepat2 aku offline chat..kalo tak kang penoh chat kempen like mngelike..mcm haramm

    ReplyDelete
  2. xsetuju =.='' kesian kat org yg dpt LIKE ciput..huhu

    ReplyDelete
  3. Ya ALLAH cik Epal. SETUJU SANGAT SANGAT. SAYA PUN RASA APA YANG CIK EPAL KATAKAN NI. TAK ADIL. TERMASUK CONTECT RM10,000 LOGO TU. Pfft.

    ReplyDelete
  4. betul tu cik epal.. macam x aci pun ade gak mcm tu..

    kadang2 gmbr org tu punya lah x de ape, tp dia yg menang sbb dia femes..

    ReplyDelete
  5. sesangatlah betol..mmg x adil kalau LIKE2 ni...

    ReplyDelete
  6. xptot 100% la kot
    50-50 bole la kot
    kire fair la an
    hehe :)

    sbb selalunye kalo contest tu der orang yg faymes masuk n ramai suke die
    gernti die akan meng
    hehe
    asenye la :D

    ReplyDelete
  7. yurp..betol..setuju dgn cik epal..

    ReplyDelete
  8. memg tak setuju gak..letih la nak suh org vote..haha

    ReplyDelete
  9. Haah tak fair sbb nanti yg menang org yg cun cun yg selalu promote dkt blog tu. Sian dkt org yg takde blog yg tak brp nak famous sbb takde pun org like even gambar dia lawa :D

    ReplyDelete
  10. Betul cakap Kakak Epal. Memang tak adil bila orang yang boleh menang tapi tak menang. Entah lah~ Rezeki masing masing mungkin. So far, tak pernah join mana mana contest. Sebab samalah kita. Sedar diri tak faymous bak kata Akak. :D

    ReplyDelete
  11. pendapat kite same lah cik epal..ase unfair bile macam tu..padehal ade yg lagi layak menang..
    tapi disebabkan pengaruh kuat org suh like tu jadi lain em

    ReplyDelete
  12. tak suka jugakkkkkkkkkkkkkkkkk

    ReplyDelete
  13. nyway kan cik epal,memang tak adil lah kalau 100% undian berdasarkan vote tertinggi, tapi nak dikatakan sekarang ni,dah banyak contest menggunakan 70%undian 30%pihak juri...


    tapi kalau gambar tak unik,tak lawo... err.. undian pulak tinggi memang tak adil lah,huu

    ReplyDelete
  14. betol. aq pun tak minat. sebab nyusahkan jek nak minta orang like kat fb. lagi lagi orang yang tak faymous cm aq ni. HAHA. laen lah artis, ley lah minta vote.

    ReplyDelete
  15. kompom dan pasti la xadil...but benda nie ikut nasib gak kan...nak wat cam mana kan...org cam cik epal xper laaa pemesssss hehehehe :P

    ReplyDelete
  16. SETUJU ! bilaa tengok syarat2 kena ade 'like' tu sume terus malas nak join. hihi :D

    ReplyDelete
  17. saya juga tidak bersetuju:)
    kesian la org yg x femes mcm sy ni x dpt nk join sedar diri biler x d org nk like byk2.

    ReplyDelete
  18. akhirnyeeee...
    bernas sungguh hujah saudari!
    :D

    ReplyDelete
  19. akhirnyeeee!!
    bernas sungguh hujah saudari..
    :D

    ReplyDelete
  20. x adil..

    tp kalo saya buat contest cik epal masuk, terus cik epal menang walaupun jawapan salah..

    hahahaha

    ReplyDelete
  21. hmm betul tu.. huda pun tak setuju..

    ReplyDelete
  22. tak adil. ade tu gmbr lagi kreatif tpi xmenang. gmbr yg tgkp sendirik guna hp pulak menang. err. mcm HARUSKAH. kite yg tukang view lak xpueh hati. hehe. tpi xpela. rezki depa kan..

    ReplyDelete
  23. Sekarang ramai kasi link suruh like gambar diaorang. Walaupun orang tu tak kenal kite, dan kite pon tak kenal siapa orang tu :p

    ReplyDelete
  24. Sekarang ramai kasi link suruh like gambar diaorang. Walaupun orang tu tak kenal kite, dan kite pon tak kenal siapa orang tu :p

    ReplyDelete
  25. memang dari dulu rasa tak adil..

    ReplyDelete
  26. aah, memang takkan masuk sebab dah tahu compem kalah. hehe.

    nak buad macamna, rezeki masing2. sobs

    ReplyDelete
  27. anis stuju ngan cik epal!
    sekarang dah ade exchange2 vote...
    yang dok exchange pulak sanggup buat facebook banyak2 semata-mata join contest..dasyat2..
    anis ade join contest hari tu dan sepanjang contest tu macam2 orang inbox mintak exchange vote..sumpah lepas ni tak mao dah join contest LIKE2 neh...huhuhu

    ReplyDelete
  28. tak setuju. sebabnya kemenangan tu patutnya based on apa yang peserta itu beri. contoh kalau masuk contest gambar gambar ni. sepatutnya adalah juri yang ditetapkan untuk mengadili. kalau based on LIKE je. sape yg rajin mintk tolong kwn kwn jela yg boleh mng. yer, mmg la nnti ad yg ckap, nak menang kenalah usaha. tapi tu lah, kalau peserta tu mmg jnis tak selalu bukak fb, yg kwn kt fb xramai, yg x famous. cane pulakkan. lebih baik buat contest yang ada jurinya. hehe.

    ReplyDelete
  29. betul! tak setuju langsung! langsung langsung! hehehe. unfair lah kalo dia layak menang tapi dia tak menang kan kan kan cikepon :)

    ReplyDelete
  30. hurmm.. MO sendiri xpernah dan kurang bermiant nak join contest yang perlu melibatkan like ni sebab MO jenis malas nak promot sikit suruh orang like.. huhu.. tapi unfare la kepada orang xpemes kan.. sebab tu bro ben Ashaari dah xmau join contest yang melibatkan like ni.. beliau ada hujah di blog beliau.. dan setuju dengan entry beliau dan setuju dengan entry cik epal ni jugak :-)

    ReplyDelete
  31. kadang2 orang tak layak je yang menang sebab dia jumlah like terbanyak...tak fair untuk orang yang pertaruhkan pic yang lagi layak menang tapi kurang feymes

    ReplyDelete
  32. ye, mmg tak adil. tambah2 lg yg 100 % like fb...

    ReplyDelete
  33. ni kira dah ala2 akedemi fantasia dah...sape dapat undi tinggi die la menang....ahahhaa
    pastu dok mintak simpati suh kite like die...huiii...kalau cantik&kreatif xpe gak...huhu

    ReplyDelete
  34. sangat tak setuju. tak adil kot. kesian pada yg ada potensi untuk menang tpi tak dapt vote sbb takde kawan yg nak like2 gambar dia.Kalau yg menang pun gambar tah ape2 tapi sbb ramai like boleh menang.tak adil sungguh.

    ReplyDelete
  35. setuju sangat! paling menyampah bila org hantar chat kempen suh tlg like.eeerrrr gram je.hehehe :P

    ReplyDelete
  36. sangat setuju wahai cik epal.orang yang x fenes dipniggirkan.walhal dia lagi berkualiti dari org yang femes tu ><

    ReplyDelete
  37. saya pun tak suka juga. kadang2 orang yang kita jarang berhubung dalam facebook tiba2 minta kita like gambar dia,tak ke macam terdesak dah tu?

    ReplyDelete
  38. betul tu, banyak mana pon kita promote bagai nak rak, tapi hasil nye? cam haremm..x menang pon...

    buang masa dan tenaga jep....haih..

    ReplyDelete
  39. sutuju,
    selalunye org yg cantik la yg akan menang
    ermm lumrah dunia,ape boleh buat =_="

    ReplyDelete
  40. ahahah fiq pernh join contest cam ni ngok ngek jew taw..penat nk suruh org like..mentang2 kita tak pamous,kene la paksa org like ahhahaha...
    last2 tak menang pun..hampehhh..

    ReplyDelete
  41. setuju dgn cik epal..mmg xadilla..huhu...

    ReplyDelete
  42. yup setuju..eila penah kena..punya la pomote suh like,pagi petang siang malam...last2 hampa belaka (ayat sedih sudah keluar) :))

    ReplyDelete
  43. Sangat setuju dengan cik epal..itu yang yien pikir kan dari dulu..mujur cik epal wat entry mcm nie...

    SETUJU 100 %
    Sangat tak adik bagi pihak yg tak femes..

    ReplyDelete
  44. sokong 100% !! ain pernah join contest yang kena guna like paling banyak.. mmg berhempas pulas nak kutip vote.. balik sekolah terus ngadap laptop, malam pon ngadap laptop jugak.. lain lah orang fames, tak payah susah2 nak korban kan masa.. bagitaw jer diorang ada join contest blabla, sejam pastu berjuta juta orang like..

    ReplyDelete
  45. yup2! sangat2 stuju . tengok title cik epal pn dah memg stuju..^^

    ReplyDelete
  46. tak setuju..saya setuju kalau hadiah tu terus bagi pada saya..hehe

    ReplyDelete
  47. kalau cik epal tak bape setuju,kite bertambh2 tak setuju,tak patut buat contest begini.lebih baik cari pemenang dengan cara lain

    ReplyDelete
  48. haha. betul. pandangan kita sama. benda ni dahlama berleluasa. nak diikutkan, malas nak layan. tapi memandangkan kalau kawan sendiri yg masuk contest tu. kalau org lain jgn harapla... tapi cuba klu kite mintak tolong dorang like balik klu kite masuk some comtest ni. kalau die tolong like kire bertuah la. kalau tak like??? hareeemmmmm ;DDD

    ReplyDelete
  49. eyka rasa tak adil..sebab eyka out dalm list famouss...-.-"

    kompm laaaa kalahhhhhhhhhhhh!! waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaT.T

    ReplyDelete
  50. kurang setuju. bukan ape... betul cakap ko, orang yg femes, ada friendlist cecah ribu-raban senang la nk dapat like byk.

    org yg nobody nobody batchu mcm aku ni?

    hadoooo....

    lg satu aku rimas la org dok mintak like gambar depa, which selalunya tolong ja cuz fikir member2 kan?

    but then sblom dapat like gambar depa tu kena pi like fanpage org yg buat contest tu... lepas tu kena like plak contest tu...

    dua tiga kali like pulak kerjanya...

    abes2 like semua tu... newsfeed aku penuh dgn benda bukan2. sampah.

    gila annoying.

    ReplyDelete
  51. sokong! salu macam berminat nak masok. tapi tengok syarat, kene kumpul highest like. alamak.. macam mempoyokan diri sendiri plak tagih simpati orang soh like2 gambar kite.. so takpe lah. terime kasih kirim salam.. hehe

    ReplyDelete
  52. sangat setuju x1000!!!!

    segan gila nak mintak tolong like bagai..adoi

    ReplyDelete
  53. ohh sangat lah tak adil!protes protes !haha

    ReplyDelete
  54. Betul! Sebab tu la ain tak pernah join contest like2 kat fb ni...sebab konfem tak menang kot? haha.

    Plus, mcm malu & malas la nak menganggu kwn2 kt fb suruh like pic ain...huhu.

    ReplyDelete
  55. contest2 cmtu menyebabkan org terpaksa mintak kwn2,ahli-ahli keluarga dan insan dikenali mahupun tidak utk like...what for?? org y like pun akan like sbb tpkse n kesian...

    ReplyDelete
  56. ye ! sokong akak ! :D
    saya pon tak suke la..

    ari tu pon ade GA yg kite kene suro kgkwn like photo kite kat FB.

    Aiya ~
    susah la mau promote gambar kite yg tak se-mengah mane tu -__-

    ReplyDelete
  57. sangat tak adil!


    sebab tu saya pon tak suka masuk contest yg kena like mengelike nih. haihh..

    mcm hape jek terhegeh2 nak suh orang like kita punya pic tu kan. huuu..

    ReplyDelete
  58. memang setuju..cam tak adil kan..eka tak pernah menang pun..eka selalu promot sekali je..lepastu malu dah nak mntak kawan2 like..

    betul jugak kata cik epal..gambar biase2 je..tapi seba dia ramai kawan..dia pun suh like..

    eka sedor tak femes..eka lemah gila masuk kontez like...kadang2 kita tak tahu..tapi bila dah masuk..adesss like lah plak..sian..huhuhu..sian,malu nak mintak kawan2 like..last2 bia kan jelah..anggap takde rezki..

    kan best ada juri pro......

    lagipun mcm mengganggu kawan2 je

    ReplyDelete
  59. xsetuju.huh.
    ade tue stu cntest urban vibe kot..gmbr biase je,die pnye likes mak ai bnyk giloss..die buat fb baru mgunakan mat saleh/negro/minah saleh/kartun + menglikes gmbr diri die sndiri.tak percaya korg ley g tgk ;)
    mmg tak fair kekdg tgk prtndingan menglikes nih..nk buat pon 50% likes ke..
    just my opinion ;)
    slm ramadhan ;)

    ReplyDelete
  60. betul2 x setuju
    kdg2 rimas lak bila kawan mitak tolong g LIKE mende tuh
    xberminat nak join sebab taw wat penat je raih simpati org...

    ReplyDelete
  61. betul tu..kesian kat orang yang bese2 ni.i mean bukan blogger famous nak dapat vote.ada satu contest ni rasanya ramai yang lagi layak nak menang, tapi sebab seseorang tu famous orang lain tak dapat...kena tukarlah cara nak adili contest ni :)

    ReplyDelete
  62. ntah2, juri pilih snirik jugak..
    HAHAHA

    ReplyDelete
  63. memang tak setuju. orang sekarang banyak vote yang lawa, yang kacak je. diorang ni superficial. kalau orang tu famous / ada ramai kawan kat fb tape la jugak. ni kawan secoet je. mana nak korek like nya. lagipun kalau orang tu dah buat contest, dia je la yg judge kan. kenapa perlu ada like segala jadah ni? haish tak faham.

    ReplyDelete
  64. ohh , first time nak komeng :D
    sebab terfikir , semalam baru je mengstalk.
    orang tu pic bese2 je , ade yg lagi hebbakk , tapi like nye sampai 1k !
    mmg sebab muke comel la kottt. aigooo.
    perghh , tak adil sangaaaaaat =.="

    ReplyDelete
  65. tak setujuuuu jugak! like like like like... macam tak best aje rules camtu.. mcam kita kena push dan paksa orang untuk like kita. hohoho

    ReplyDelete
  66. setujuuuuu ! jgn kata org yg masuk contest, org yg tak masuk contest cm sy ni pun rimas kdg2 uh, org sebok suh kite like pic dia. haishhh penat eden. adoiii.. kalau mintak elok2 tu takpe gak, ni tak..main redah je.

    ReplyDelete
  67. stuju 100% ngn cik epal.. dlu sy penah masuk contest cmni yg melibatkan entry n like di fb.. ye sy akui sy ni xde la femes-ames cam cik epal ke encek ben keee.. dan ade lg la blogger2 kt lua sana especially blogger yg expose ngn modelling ke yg lawa ke.. mula2 mmg leh bangga sbb dpt like yg terbyk.. top rank la.. tp bile dh dkt masa dateline, kalah dgn ppuan.. tu pn sbb die lbh rmai member n peminat di fb.. sy ni 1k lbh je friend kalu nk dibanding dgn minah tu.. siap ade 2 akaun fb sbb 1 akaun dh penuh.. hehe.. bayangkan ler.. lps umum pemenang, of cos minah tu menang la kan.. n lps tu sy prasan contest like2 ni mcm x relevan.. dan menurut kata cik epal dlm entry ni overall mmg tepat.. sy pn fikir benda yg sama.. so that's y contest jenis mcm tu is the 1st n the last sy join.. dh tau x relevan.. hnya untung kpd sebelah pihak semata2.. pemenang tu xyah citer ler sbb pd awalnye die tu mmg dh 'pemenang'.. pemenang di aty peminat2 n fans2 die di fb! sabar je ler..

    ReplyDelete
  68. cik epal, i 1000% setuju dgn you !!! weee :DD

    ReplyDelete
  69. couldnt agree more. these people yg organize these kind of contest mmg totally wanna ease way in and way out..meaning nk buat contest tp nk cara mudah organize buat mcm tuh...huh? if this is becoming a trend then I think the creativity of people will then just fade away...no intellectual behind it mmg takde value dh la buat apa2 contest pun...doing it just for the sake of famous and networking..but what do others get? ni la dikatakan pembaziran (secara tidak langsung)

    ReplyDelete
  70. populariti lebih diutamakan dari kualiti. haih..

    ReplyDelete
  71. cik paro pun tak pernah terasa nak join kalau syaratnye memerlukan like..
    memang tak fair..
    kan kan kan..

    ReplyDelete
  72. Haah, kekadang orang lain yg menang padahal org lain yg patut menang, huhuhu. Dunia mmg tak adil kekadang.

    ReplyDelete
  73. Haah, kekadang orang lain yg menang padahal org lain yg patut menang, huhuhu. Dunia mmg tak adil kekadang.

    ReplyDelete
  74. ain baru promote 1 kontes yg gunakan sistem like, ramai org rasa payah ye , huhu dah gitahu penganjur..

    ReplyDelete
  75. yea!! kita sependapat...:))
    kadang2 tingin gk nk masuk sbb tgk adiah dier lumayan...tp...bila tgk syarat dier..kna suruh ramai2 like...terus serrunder..kita x pamous..sob..sob..

    ReplyDelete
  76. alaaa.aku amalkan mcm nie je.
    "heroin kalah dulu" muahahaha

    ReplyDelete
  77. oke mmg setuju..saye akan masuk contest kalau nak menang dgn care di judge oleh hakim sendiri bukan care like.sb malas nak promot2 ni.sedar diri x femes dan org x brape ade nye untuk like gamba tu..so xpayah buang mase..

    ReplyDelete
  78. TAK SETUJU LANGSONG!!!! *opps caps lock la plak :P


    klau pemenang dipilih based on jumlah like, mmg sangat tak adil. pernah jumpa satu contest ni psl tema gambar paling kalerful meriah ape ntah. gambar yg iolls tgk betul2 cantik, cuma ada 60+ like je. tp gambaq yg tak cantek gilaaaa burok nak mampos tu ada la plak 700+ like. ramai like pon sbb dia sruh geng2 dia sendiri jgk la yg like -.-

    ReplyDelete
  79. haaa baru semalam rasa menyampah gile bile tgk orang yang duk pose sana2 sini pastu mintak suruh like. bukan ke benda tu sepatutnya ikut suka sape2 nak like. ni nak paksa2 suruh like pulak sebab nak menang punya pasal.
    lagi 1, tk perlu la nak bertanding2 tunjuk muka sape lg comel. semua tu anugerah Allah. sape kita untuk judge kan. banyak sgt skrg ni. sakit mata dibuatnya. macam taksub dengan kecantikan sendiri. :s

    setuju sgt dengan cik epal! :D

    ReplyDelete
  80. np la aku tak terpikir nk wat entry macam ni, kalau tak cmfirm rmai komen..mcm dia yg ni...hahhah..tmpang komen empunya blog..

    ReplyDelete
  81. seratus satu setuju sangat-sangattttt...

    tak aci bebeno..

    ReplyDelete
  82. nak2 kalau suruh like contest mcm awek paling cute. lg bersalah kalau contest tu kwn yg masuk. ape ke biol la diorng ni.

    ReplyDelete
  83. yeah. i am agree with u. i ni lg lah, xboleh masuk sebab xde facebook. hahah

    ReplyDelete
  84. memang x adil...kite buat penat la tolong orng tu like bagai tapi last2 x menang pon...haish..habes tu nak buat cemane lagi nak pilih orang bagi menang??ce citer..

    ReplyDelete
  85. SANGAT TAK ADIL.TITIK.

    aku sokong kalau Like 20-30%,
    judges dari pihak sponsor 70-80%

    Like2 ni..sangat2 la memenatkan.aku bnyak kali dah try,siap buat GA lagi taw nak promote punye pasal.skali y menang..hekeleh...bukan lah nak kutuk tapi tengok gambar die xde lah cntik mana(bukanlah aku punye cntik) tapi mksud aku,ramai lagi yang lebih cntik n kretip gambar dorang yang lebih layak menang..

    kalau kite ni kalah ng org yang betul2 gambarnye kretip,xdelah kite down sgt kan..tapi kalau kalah ngan gambar yang budak2 6 tahun tengok pon tau gambar tu x patut menang,sapa x down..betul x?

    bukan nak mengutuk pemenang tu,tapi memang x adil la kalau buat 100% drpd Like.x menguji apa2 pon kat gambar tu..huhu

    aku pon mls dah nak join contest yang like2 nih.buat penat je..

    ReplyDelete
  86. cik epal,sye amek banner cik epal ye. :) jgn mrah,sye dah mintak kbnran dah.hehe

    ReplyDelete
  87. a'ah.. stuju ngan cik epal.. cp penah join contest mcm nih.. masa tuh dah la segan nak mintak vote.. tp oleh sebab nak menang, tpaksa mintak jugak.. last2 mmg surrender lah.. sy tak femes ..T_T *pasni tanak join lagi biarpon hadiah superb skalipun..

    ReplyDelete
  88. sangat tidak adil...
    pernah gak join contest mcm ni..
    harammm..mmg x mng r..
    x femes la katakan..sape nk like sy..

    ReplyDelete
  89. betol tu cik epal..sy ni suka je join contest2 nih.. tp bila nk menang kena like2, xjadik nak join.. huhu

    ReplyDelete
  90. cuba buat contest yang takda like plak, baru adil dan saksama kan :)

    ReplyDelete
  91. ok, hari ni tetiba nak komen setelah berabad lamanya jadi silent reader cik epal..

    sis pon setuju 200% dgn pendapat cik epal ni..dulu pun, sis ni sllu jgk joint contest like2 ni..azab tahu tak nak cari vote..ingat senang nak suruh orang like gmbr kita?bkn takde yang like, ada tu memang ada tapi tahu tak ramai lagi yang menyampah dengan kita.

    sis pernah joint satu contest ni, masa tengah2 duk promote tu, ada la seorang hamba allah ni, seorang personaliti tv jugak la. kalau sebut nama dia, seantero malaysia kenal kot. tapi sekarang dia dah slow dengan tv, byk buat event luar je. cik epal tau dia ckp ape kat sis?dia cakap macam ni ha "ko nak kena terminate ke?'mulanya sis x fhm, pas tu sis pun terangkan elok2 mnta jasa baik dia like pic sis utk contest muslimah. habis baik dah dik oii sis cakap. sampai sis cakap mcm ni "tiada paksaan nak like gambar saya, tp sudi2 la support sy utk contest model muslimah ni". lepas tu kerek gila la ayat dia. sombong nokk. malas la nak citer kan.

    tapi tau la yang dia menyampah dengan kita and dah terniat nak removed kita dari fren list dia. senang citer, last2, sis removed je dia dari fren list sbb kekurangan ajar pada budi pekerti dia walaupun dia seorang personaliti.

    ni lah contest terakhir sis joint. bukan terkesan dgn perangai dia, tapi dah serik tambah2 pulak kalau orang yang menang tu tak layak pon nak menang. macam cik epal ckp la, sbb dia cantik, famous amos maka ramai yang vote dia dan dia pun boleh menang.tak adil kan?

    p/s padahal contest tu, organiser nya contest dari geng tv dia jugak T__T

    ReplyDelete
  92. Salam Ramadhan..

    Aku kalau org mintak tlng like aku like xda masalah.. tp aku mmg x berapa berkenan dengan sistem like² ni.. that y kalau ada contest or apa saja yg memerlukan like aku x follow. tp klu nak tlng org like aku xda masalah..

    ReplyDelete
  93. setuju!!!! sebab sy tdk galmer la cik epal...ekekkeke..nasib bek lum pernah join kontes yg libatkan like2 FB

    ReplyDelete
  94. betul sgt la tu. facebook yg dsalah guna. haha

    ReplyDelete
  95. setuju sangat!
    macam menagih simpati pulak kan?

    ReplyDelete
  96. btol tuh ci epal..x slh nk judge by brapa byk org like tp jgn lah 100 %..it's not fair..sian kpd org yg x femes..huhu

    ReplyDelete
  97. simple je sebenarnya.
    all this contest nak 1 benda je:
    more likes on their page.

    so, sume ni even tak adil mana, it's called "business strategy".

    even i don;t like it, i don't agree with it. tapi unfortunately, i gak yang buat contest iftar tu. only thing is, i tak host contest tu, and 'like' tu bukan kat page saya.

    haih..
    kesian gak bila tengok orang yg lagi patut menang, tak dapat coz of it..

    ReplyDelete
  98. ada juga tepikir. yang lagi layak, taknak pulak menang sebab tak ramai penyokong,. tapi kalau dah motif dye untuk berapa banyak like, tak pe je.


    tapi kalau motif dye nak cari yang paling cantik dengan cara paling banyak like. biased jugak~

    ReplyDelete
  99. I'm so agree with you, Cik Epal.

    ReplyDelete
  100. nasib rezki la kot kalau ada kontest like menang, biasa la tu.
    paras rupa cantik akan jadi ukuran

    ReplyDelete
  101. Cik epal, saya setuju ngan pernyataan cik epal..

    ReplyDelete
  102. betul3..kesian la kat mereka2 yg xfamous tu..

    ReplyDelete
  103. stuju sgt2 walaupun xde fb...hehehe....but cik epal da mmg fofular pun...

    ReplyDelete
  104. agreed. dulu penah rasa teringin na masuk contest camni tapi bila pikir balik, tak yah la sebab saya tak femes and takkan menang. in fact memang xde ramai kawan kat fb sebab add orang yang kenal je (bahaya woo add orang x kenal kat fb).pastu ada my friend suka sangat masuk contest macam ni. siang malam dok promote.mula2 rasa na support la sebab kawan rapat tapi rasa annoying gila bila dia dok post promote suh vote, macam nak tampo2 je boleh?kalo boleh setiap jam dia na post benda yang sama.gahhhh. and mostly gambar2 yang masuk ni kadang xde la kreatif langsung. takat post gambo muka bajet cute/ayu/lawa/hensem/macho. =____="

    ReplyDelete
  105. x pernah pun ikut contest like2 ni..rasa x addil la CA

    ReplyDelete
  106. emy setuju dgn pendapat cik epal! =)

    ReplyDelete
  107. tak penah like contest org walaupun org sgt rpt. nak masuk apatah lagi. *muke selengee

    ReplyDelete
  108. yer.. mmg xadil sungguh kan.. :)

    ReplyDelete
  109. sikit pom tidak adil !! shifaa pom pnh gak msok contest berbagai ni . ada yg kena LIKE , ada yg juri pilih . yg LIKE tu , selalunya nk suruh org like page dorg byk2 je . bila da menang , hadiah haram nk bg . kita nk tny pom segan kn . pepandai la bertanggungjawab . haissyy .

    ReplyDelete
  110. betoi..kdg ghimas dpr invitation suh like. kalaw nk juga wat contest, better penganjur tu sendirik yg vote n judge. x nak bias, jemput lagi person yg mmg expert dlm bidang contest tu. bg saya, like d fb bole tp ckup hnya 10-30% utk membantu. :)

    ReplyDelete
  111. mmg tak suka dan sgt tak adil pastu kalau ada kwn2 yg join sibuk soh kita like isshhh tak kuasa hehehe

    ReplyDelete
  112. bagu dyeorang mungkin itu cara paling simple n mudah kan..

    ReplyDelete
  113. huhu...ye la.yath setuju..kalo nak join contest yang ada kena likelike nih..mesti terus tersurrender:)hahahha~~

    ReplyDelete
  114. Sangat tidak setuju & tidak adil.

    Sebab yg menang kadang2 tak ada kene mengena langsung dgn tema pertandingan.

    Contoh,

    Pertandingan gambar bayi comel.

    Pemenang sebab like terbanyak tapi gambor nye idok lah secomel mane pun. Ada yg layak menang tapi tak menang pun sbb kawan fb tak ramai.

    ReplyDelete
  115. setuju sangat2,,jenuh lah dok like pls like pls tp bape kerat jewk yg like,,haha

    ReplyDelete
  116. yup, agree with u.
    it's not fair. same la macam realiti show yg totally depend on SMS votes. both are similar rite?

    ReplyDelete
  117. setuju sesangat.. cm kita yg tak glamour ncamner..betul tak? anyway masing2 punya contest.. ader gak join tp sbb x ramai yg like.. bior jer lah...

    ReplyDelete
  118. sy pn x suka...sbb mcm unfair..huhu

    ReplyDelete
  119. sangat tak setuju dengan konsep like2 ni...

    1. terasa macam peminta sedekah merayu kat orang suruh like...

    2. membuatkan org annoying kat kita dan fikir kita adalah kawan dgn dia sebab suruh like je...

    3. menyusahkan diorang wpun diorang dgn rela hati nak tolong like...

    4. diskriminasi bagi orang yg berpotensi utk menang tapi tak famous mcm cik epal...hehehe...

    ReplyDelete
  120. OMG, I <3 entry ni. Totally setuju yg penggunaan LIKE utk menang ni bukan idea yg bagud. Now, sy sedang join 1 contest ni. Ofcourse, memerlukan votes di FB. Damn --' susahhhhhh nak cr org yg bloh tlg vote. tngk skrang, number 1 is with 700 + votes. while me, budakk prasan hawtt tp x fofular ni, only 100+ votes. sanggup aku buat ga utk mendapatkan votes ! D: huhuuhuh. join contest, tp duit sendiri dibuang tp tiada baliknya. ish2. i prefer contest yg TAK guna vote2 ni :D thanks cik epal !

    ReplyDelete
  121. it's not fair lahh sebab macam saya, saya tak bukak fb . hahah . and tak femes ponn . setuju sangad lahh dengan cik epal .

    harap harap orang yang selalu dok buad cotest merata pakai 'like' kat fb tuuu baca benda niii :)

    ReplyDelete
  122. setuju dgn pendpat cik epal!
    dah lama saya perhatikan cOntest camni..macam x best je bila gmbr yg pOtensi utk menang x dpt undian yg tinggi....kesian plak pda mereka yg bersunggOh2 raih undi tapi akhirnya x menang...huhu

    Tambahan plak,yg ada market..mmg mudah utk dpt undian tertinggi..yg x de market tu plak apatah lagi..apapOn dah namanya undian like paling bnyak dia yg menng...nak wat camne kan..huhu

    ReplyDelete
  123. pengalaman sendirik :

    mmg payah laa nk soh org like and kite pon jd malu sendiri tp kdg2 join contest like tebanyak sbb nk mng hadiah.. (sbg student hadiah wang ringgit amat bemakna) hehee

    so dr mengelakkn rse kecewa,sy da xheran org nk like atau x sbb sy pecaye ade rezeki x kemane

    papepon mmg da serik nk join contest gitu T-T

    ReplyDelete
  124. aku pun x setuju berdasarkan LIKE ni....ia mmg bgantung pada tahap famous nya org tu....kalau org tu masuk pertandingan ape ape pun x kesahla yg beriban nye prize pun confirm dah die menang...aku bg jaminan la...sebab? die famous....yg org laen yg x berapa nk famous tp put more effort...macam kesian je.... aku rase lagi bagus kalau ade evaluation yg berdasarkan logistic n pemikiran....on judgement....bukan semata judge by yg paling byk like

    ReplyDelete
  125. betul betul betul..tak suka contest like like ni..

    faralyxious8693.blogspot.com

    ReplyDelete
  126. haaa,finally ade jgk org post psl isu ni,.gud job dear!,.sbnrnye mmg sgt xbrstju dgn konsep cntest yg sbegini,.KESIAN!,..ade jgk impian nk join tp mengenangkn syarat die vote for me ape kejadah sume tu,oh oke,lupekan!,.huhu,.

    ReplyDelete
  127. betul2. macam tak fair. malas nak masuk contest yang based on LIKE nih, sebab tau dah, sah2 tak menang

    ReplyDelete
  128. Memang tak fair.
    Menang sebab dengan populariti sedia ada.Macam mana dgn org yang friend dia tak banyak kan..
    Nak buat mcm mana,dah trend skarang ni.semuanya nak kena pakai LIKE bagaii.

    ReplyDelete
  129. hahaha...lau cik epal si blogger famous amos ni pun da ckp cmtu???pe tah kami yg blogger bawu nak hidup????

    ReplyDelete
  130. er....ramai pengomen wanita drpd lelaki???adakah sebab wanita rajin join contest???or blogger lelaki mmg tak ramai???

    ReplyDelete
  131. you are right.
    cam nuffnang kadang2 ada kontest best2 ( aku link up nuffnang akaun Singapore punye ), tapi kena ada facebook, dan jugak kena ramai like.

    ala..aku takde facebook dan kalo ada pun, berapa je la kawan aku boleh buat.

    its more a popularity contest than anything else.

    ReplyDelete
  132. saya rasa pun kurang adil..mesti ada juri yang adili jugak :)

    ReplyDelete
  133. oih. pasal like2 ni is marketing purpose lah.

    ReplyDelete
  134. segan lah nk minta org like gmbr kite hehe..tp blogger popular sepatutnya senang je nak menang rasanya..

    ReplyDelete
  135. betul jgak berdasarkan like x semestinya bole dikira pemenang..idea yg bernas cik epal..ade juri baru adil kan.
    http://amoibeautiful.blogspot.com

    ReplyDelete
  136. btul2..

    kesiannn kat insan tak popularr seperti denn..


    http://solehas.blogspot.com/

    ReplyDelete
  137. ahkak punx setuju dik non, kdng2 ado blogger yg mintak simpati cm mintak sedekah ... sedih sgt bile tgk org sangup malukan diri tuk dpt 1 LIKE...

    akak mmg x nak ler join contest cmtuh , psl tau dh sure xdpt lIKE terbyk pun.. mmg betui ado yg gmbo extra 100x lg lawo tp x menang ..psl x cukup LIKE

    ReplyDelete
  138. ini tidak adil..abg ben pernah wat entry cm gini minggu lepas..

    ReplyDelete
  139. Sama gak tak suka contest yg kena like2 nieh.. ;-)

    ReplyDelete
  140. syera pernh jadi mangse .. terpaksa suruh org like .. yg like pon ciput je .. hihi maklumlah taak femes kn .. hihiih .. dulu je .. skung klo nmpk contest yg guna kan sistem like n vote .. confirm tak join .. dah serik dah kak oii ... hihi :)

    ReplyDelete
  141. tokkk setujuuuuuuuuuu .. betol3 penah bape kali msuk adoii susah betol T_T
    pastu insap dah tamo masok . dh lo tak pymes lg susah -..-''

    ReplyDelete
  142. yup setuju bangat! penah masuk satu competition gak.. dan yang menang tu.. alamak haiii.. tak kreatif langsung.. tapi sebabkan vote dia terbanyak.. so dia menang.. wth? nak bagi menang pon agak2 lah gambooo.. hahaha

    ReplyDelete
  143. betulllll..setuju sangat2..kalau yg dh famous..senang nak dapt like..klu x..mcm x adil..sebenarnya tu untung pada pihak yg anjurkan tu..ehe

    ReplyDelete
  144. setujuuu :D tak adil.. paling rimas bila like gambar pon buat event kat facebook -.-'

    ReplyDelete
  145. betul 2.. memang tak adil sgt2..

    ReplyDelete
  146. cik epal x femes?? wahh buleh bunuh diri baca cik epal ckp gitu.. hee

    ReplyDelete
  147. tak setuju jgk..tgh merasa gk srkg, join contest tapi bukan like gambar..kena like entry info..mostly yg dpt like byk tu mgkin sbb byk member kan..hmm hilang mood dh nk promote..dh la malu promote sana sini, tak menang pulokk nnti..

    ReplyDelete
  148. Oh! dah lama nak tunggu org ckp ttg ni!! hoho...sangat menyusahkan..kalau ada button dislike ok juga...tekan banyak2...

    tp maybe ada pros dia la untuk penganjur..means page dia ramai la orang like sebab nak kena like gambar tu kan..
    kira participant jadi advertiser-x-berbayar..rase digunakan pulak dengan free of charge..

    Hi cik epal (,'')/

    ReplyDelete
  149. Buakn senang nak ajar sesiapa like atau tekan button, lainlah jika adakan habuan utk mereka. Spt contrst dlm contest.

    ReplyDelete