Sunday, July 31, 2011

Jangan terlanjur di bulan puasa

@ TERLANJUR minum air 100 PLUS


Dulu masa sekolah rendah. Kalau petang petang aku selalu main rounders. Semua dengan cowok cowok ganteng. Time puasa pon memang main bedal jugak lah main rounders. Pedulik hape lah kan. Terkedek kedek lari, terkedek kedek tangkap bola


Time ni pulak baru first day puasa




Pastu aku ni kalau main apa apa memang jenis bangsa kalau bercakap mesti kena memekak. Walaupun cakap dengan orang sebelah. Suara macam nak cakap dengan kawan jauh 8 batu boleh dengar. Nasib baik lah kawan kawan aku tak ada yang pekak lagi setakat ni. Kalau ada, mesti depa salahkan aku


Kalau main rounders, memang suara aku je lah yang selalu dengar dekat padang tu. Sikit sikit kang


"weiiiiiiiiii BOTAK!! lariii tangkap bola cepat! BELAKANG WEI BELAKANG!"


kang dengar lagi


"aishhh kau ni BOTAK. tak boleh harap lah. Esok kau jangan masuk team aku"


NOTE: kepada abang abang botak, sila jangan terasa, time tu ada member botak, semua orang memang panggil dia botak


Memang suara aku je lah yang dengar kan dekat padang tu. Makcik makcik yang selalu mengumpat dekat tempat duduk padang tu pon dah sedia maklum dah dengan jeritan aku. Nasib lah makcik ye. Siapa soh dok situ tengok aku main



Dah penat main, balek rumah, tiba tiba boleh buat buat lupa pulak yang aku puasa.(buat buat lupa yang tak boleh blah tu) haishh


Bukak peti ais. perghhh nampak pulak 100 plus sebotol besar. Tahukah anda pada bulan bulan puasa ini air 100 PLUS itu sangat berharga walaupun hanya setitik? YA! ia lebih berharga dari "sebutir beras ibarat setitik peluh petani" (gaya ala ala model iklan beras)


then kemain sedap aku minum 100 PLUS "gulp gulp gulpppp" perghh nikmat betul bila air masuk dalam tekak. Minum pulak 100 PLUS yang time sejuk punya pulak. Sekali ibu aku masuk dapur. Terkejut aku. Tersembur air 100 PLUS. Ibu aku bertanya dengan rileks nya


"eh! tak puasa ke?"


aku jawab rileks je. tak nak lah nampak menggelabah sangat kan?


"eh! lupa lah. Sekarang ni bulan Ramadhan ea? Dah start puasa ea?"


Muka aku memang muka paling tak bersalah ah time tu. mak aku membidas dengan sopan


" tadi sahur pergi makan ayam masak kurma tu hape???"



adoiii ye lahhh orang ganti puasa lah nanti. Tak memasal je kena ganti puasa. Tapi tu zaman muda muda dulu. Zaman zaman jahiliyah dulu. Sekarang aku mana ada dah buat benda benda lagha ni. aku baik dah sekarang *tepok tepok tangan




@ TERLANJUR korek hidung


Haaa bulan puasa ni jangan korek hidung. Kalau time jammed, memang selalu ah nampak lelaki dok korek hidung. Lelaki je lah. perempuan aku tak pernah nampak lagi. Ada sekali tu aku pernah nampak, yang korek hidung tu hensem koooo. Sekali korek korek hidung sedap je. Muka tu memang feeling yang luar biasa lah. yang tak boleh blah tu, dah korek, siap gentel gentel lagi. euwwwww terus aku rasa muka ko tak hensem



Plus jangan korek taik telinga. Time siang siang hari time puasa lah sibuk nak korek taik telinga. sibuk nak cari KETUMBAT (Shaheizy Sam cakap COTTON BUD=KETUMBAT)


Malam malam karang korek lah sangat taik telinga ko yang berketul ketul tu.




@ Jangan tengok PORNO masa bulan puasa


tak ada nya alasan "TER tengok" "TER nampak" "TER sangap"


karang aku "TER terajang" karang nak???



and pleasee jangan mandi lama lama sambil minum air sekali. Gila desperate minum air masa mandi. Baik minum 100 PLUS terus macam aku. muahahaha. eh! jangan minum 100 PLUS. berbuka nanti baru minum ye adik adik semua



Sama sama lah kita beramal di bulan yang mulia ini. Setahun sekali je bebbb. jangan ingat raya je  setahun sekali. Solat Terawih pon setahun sekali jugak. Pergi lah terawih tu kalau tak nak buat penuh pon. Buat lapan pon jadi lah. Bila lagi nak merasa terawih kalau bukan time bulan Ramadhan ni? ye dak?? Tapi yang penting, nawaitu tu. Ikhlas kerana Allah S.W.T

tajam betul ekor setan sekor ni


Syaitan nirrajim betul lah Syaitan ni. Setan setan semua dah kena ikat, jangan kita pulak perangai teruk dari setan sudah.


Yang bagi mesej ada gambar masjid. bagi pantun selamat berpuasa dan ucapan ucapan sempena menyambut bulan Ramadhan ni . Walaupun aku tahu korang main forward je semua mesej tu kan? muahaha. Terima kasih diucapkan. Sorry tak dapat balas. Kredit tak berapa nak banyak pulak.


Tapi sekarang ni dah kurang dah orang bagi mesej dekat handphone. Sekarang zaman cyber. Zaman facebook. ye dak? letak je gambar ucapan selamat berpuasa, tag semua orang. tak pon copy je ayat mana mana, post dekat wall facebook semua orang. SETEL! kehkeh


AHLAN WASAHLAN SYAHRU RAMADHAN. Sama sama kita doakan dipertemukan dengan Lailatul Qadar tahun ini. InsyaAllah


Renung-renung kan dan selamat beramal. tapi tak payah lah renung lama sangat. AMAL kan je lah terus. muehehe



ok bye!

94 comments:

  1. kenangan puasa kecik2 mmg terbaikkk

    salam ramadhan cik epal

    ReplyDelete
  2. selamat berpuasa cik epal....

    ReplyDelete
  3. Selamat berposa CE,.. moga di beri kesihatan yang baik2 ajerrr

    ReplyDelete
  4. kalau Terawih selalunya awal2 Ramadhan je penuh masjid akhir2 Ramadhan kurang manusia..
    selamat menyambut bulan Ramadhan ~

    ReplyDelete
  5. kelakar la..! hahaah..btw,selamat berpuase cik epal..

    ReplyDelete
  6. Hehe.. Same ler kita dulu Cik Epal. Makan gula-gula senyap-senyap. Eh? Kira terlanjur ke tu? Huhu.. Kenangan manis masa kecil di bulan Ramadhan.. :)

    ReplyDelete
  7. selamat berpuasa kepada retis kegemaranku..hahaha


    salam ramadhan..pehh sedap kot kalau TERminum dan TERkorek hidung..dah habis licin taik hidung baru tingat tengah posa...kan..hahahaha
    eka selalu..hahaha

    ReplyDelete
  8. haha terlupa yg xbleh tahan tu .
    saye dulu muke sposen je makan ceklat time djah pat . lps tu bile teringat tepuk dahi tros pi muntah balik . haha comel je :P

    ReplyDelete
  9. Salam Ramadhan Ya Ukhti (cakap arab sket)..hehe

    ReplyDelete
  10. hadooi~ ade2 jela kau ni kan. selamat berpose gak. jgn terlanjur minum 100plus lagi ;p

    ReplyDelete
  11. hebad la sis!!hehee..lpas ni aiskrim soda pulak..ahahaa..

    ReplyDelete
  12. selamat menyambut Ramadhan! semoga kali ni lebih baik dari sebelumnya :D

    ReplyDelete
  13. jgn byk sgt ter ter waktu bulan posa ni. slmt menyambut ramadhan dgn penuh keberkatan buat cik epal dan pembaca yg lain

    ReplyDelete
  14. selamat menunaikan ibadah puasa cik epal ! :D

    malam nie gak la nak cari ketumbat..haha..esok xleh korek telinga dah... :)

    ReplyDelete
  15. time tgh pose, time tu jugak telinga tu gatal..sengal!

    ReplyDelete
  16. Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan..
    selamat berpuasa buat sahabat,
    Semoga kita dapat istiqamah dan
    Allah permudahkan kita semua
    untuk beramal di bulan mulia
    penuh barakah ini...
    :)

    ReplyDelete
  17. selamat berpose ye cik epal yg cute...

    ReplyDelete
  18. haha , siot CE mse budak2 dulu ;p


    slamat bpuase !

    ReplyDelete
  19. salam Ramadhan cik epal..
    jgn terlanjur lagi :P

    ReplyDelete
  20. selamat berpuasa cik epal comel dan gojes ~!

    ReplyDelete
  21. Selamat berpuasa, cik epal :)
    Semoga kita sama2 dapat lebih keberkatan di bulan Ramadhan. InsyaALLAH. Ameen

    ReplyDelete
  22. ehhhh gamba setan tersame la pulokk..kakakaka..

    Selamat Berpuasa ye cik epal.. ;)

    ReplyDelete
  23. hehehe..cik epal minum 100 plus..sy siap selambe badak buat air kt dapur minum kt ruang tamu..hahahaha..selamat berpuasa cik epal

    ReplyDelete
  24. Salam Ramadhan al-Mubarak cik epal :)

    ReplyDelete
  25. jangan sala kn 'ter' la..huhu..
    tp btol ape cik epal ckp..besenye akn terlanjur especially ble first day pose..pg2 bgun tdo twos crik bekpes...
    sape yg da abes mkn bwu pasan ary tu puase emg untung..haha..

    ReplyDelete
  26. Dulu2 masa belajar, memg org cakap korek hidung batal puasa..
    tapi sekarang,korek hidung tak batal puasa ye cik epal.. ;)

    ReplyDelete
  27. selamat berpuasa cik epal :D jangan TERminum 100 plus lagi tau.haha

    ReplyDelete
  28. wahaha..part yg TER TER TER tuh klaka

    ReplyDelete
  29. haha memang sedap la minum air tu time puasa....nikmat nye..amboii....

    ReplyDelete
  30. Selamat berpuasa cik Epal comel!


    udah2 ;er minum 100plus lagik...

    hihihihi..


    =)

    ReplyDelete
  31. Actually cik epal bleh je kita korek idung ngan telinga masa puasa cuma tak leh lebih2 jer...tak kan ler nak bior berkhazanah dalam lobang idung tuu...huhuhuhu...camat berpuasa ye cik epal^^

    ReplyDelete
  32. HAHAH , 100 plus tuh xleyh blah :D

    ReplyDelete
  33. Selamat berpuasa dan selamat beramal cik Epal...

    hari ni exam, doakan agar sukses!! =)

    chill... T____T

    ReplyDelete
  34. selamat menyambut bulan ramadhan dan menjalani ibadah puasa cik epal....

    ter...? hehehehe

    ReplyDelete
  35. : heee~
    : selamat menyambut Ramadhan
    : selamat bersahur
    : selamat berpuasa
    : selamat berbuka
    : selamat berhari raya

    ReplyDelete
  36. jangan epal..jgn ...
    doakan epal cepat kurus jugak..jadi asam keping..
    anyway salam ramadhan for u
    :)

    ReplyDelete
  37. salam Ramadhan dan selamat berpuasa..

    ReplyDelete
  38. salam ramadhan cik epal..
    tang buat2 muka innocent tue yang tak ble blah.. ahaha..=)

    ReplyDelete
  39. Ho2...terkantoi disitu ea .... selamat berpuasa ea cik epal, semoga ibadah Ramadhan kali ini diberakahiNya. p/s: lebit kurang lah kt cik epal, sebangsa suara org kat sebelah pun nak terpekik..hahahah ^^

    ReplyDelete
  40. selamat berpuasa ye cik epal..ahlan ya shahri Ramadhan ;)

    ReplyDelete
  41. semua ter2.. haha.. ape2 pun puasa baru start hari ni.. jgn memandai nk ter2.. haha.. selamat berpuasa cik epal..^_^

    ReplyDelete
  42. selamat berpuasa untuk cik epal jugak..=)

    ReplyDelete
  43. salam ramadan cik epal.;)
    jgn buat buat lupa puasa lagi eh..hehe

    ReplyDelete
  44. selamat menjalani ibadah puasa ye CE :)

    ReplyDelete
  45. HAHA. Terbaaaeeekk! Selamat Berpuasa juga, CE :D Semoga slimm selalu

    ReplyDelete
  46. saya pernah dengar ceramah, bulan puasa boleh korek hidung lah cik epal, sbb perbuatan ni tak melibatkan memasukkan sesuatu ke dalam RONGGA. so, kalau perlukan lebih kepastian, tanya pada sesiapa yang lebih tahu. saya pernah pergi kem pada bulan puasa pun, diberitahu perbuatan ni takpe dalam bulan puasa. wallahualam.

    ReplyDelete
  47. Cik Epal: apa menu iftar hari ni? haha::boleh tya tros menu iftar..puasa tak abis lagi..haha

    ReplyDelete
  48. Cik Epal: apa menu iftar hari ni? haha::boleh tya tros menu iftar..puasa tak abis lagi..haha

    ReplyDelete
  49. jgn terlanjur minum...hahaha..ok fine..selamat berpuasa!^^

    ReplyDelete
  50. hahahahha, yg budak ensem korek idong memang dasyat la...mesti feel giler kan....hahahhahaaaaaha

    ReplyDelete
  51. salam ramadhan..insyaallah sama kite dapat keberkatan NYA...lawak btoi la cik epal ney...

    ReplyDelete
  52. hehehe~~best entry ni:)

    nk like banyak2~~
    like`like`like`like x1000

    ReplyDelete
  53. selamat pose yee cik epal.. nanti boleh slim melim laaa.. wahhhh. shuke.. @~@

    ReplyDelete
  54. semua kalo dah buat tu, kita guna je alasan 'ter...' hehehe

    ReplyDelete
  55. haha.kelakar cik epal ni. main rounders ke? mcm boy la. main rounders tu sama ke mcm maen konda kondi? dulu kecik main benda tu je. dgn maen ting2. haha

    ReplyDelete
  56. ahlan ya ramadhan..

    ps:0 orang doakan cik epal cepat kurus~hehehe

    ReplyDelete
  57. salam ramadhan dari madammondoq sekeluarga untuk cik epal dan shaheizy sam.. nanti i upload picture u all bedua kar blog i yek..

    http://madammondoq.com/

    ReplyDelete
  58. porno tu kalo bukan pose pon rosak kepala dok layan

    ReplyDelete
  59. HAHA.sedapnye air 100plus.kalo ngah dahaga mmg air tuh plg best!

    ReplyDelete
  60. ade gak membe bawak dakyah palsu cakap terkentut batal pose..

    gasak le menahan..

    ReplyDelete
  61. slamat b'posa cik epal..jgn t'mnom air 100 plus lg..jgn t'korek hedong n jgn t'tgk citer porno okeyh..hik3

    ReplyDelete
  62. selamat berpose cik epal....cik epal..nie ada resipi nasi ulam utara..klu cik epal dan pembaca cik epal nk try singgah la kt enciksyazwanpunyablok.blogspot.com :) selamat berpuasa semua. :D

    ReplyDelete
  63. hahaha terbaik la kan kenangan tuh.

    btw, salam ramadahan cik epal :)

    ReplyDelete
  64. Di Bulan Ramadhan...

    Pahala double...
    Dosa pun double...

    Selamat berpuasa...

    Rujuk entri ini:

    http://che-armad.blogspot.com/2011/07/top-searching-ganjaran-pahala-puasa.html

    ReplyDelete
  65. hahahahha...lawak la cik epal nie..muahahaha...
    SELAMAT BERPUASA....jgn minum air 100 plus lak nnt..hehe

    ReplyDelete
  66. Haha ain tak pernah terlanjur sebab bila nak terlanjur tu la teringat yang ni bulan puasa, so tak sempat la nak terlanjur! haha.

    Anyway, Selamat Berpuasa ye Cik Epal! :)

    ReplyDelete
  67. nak cak TER-baek boleh x ? huhu

    selamat berpuasa cik epal =D

    ReplyDelete
  68. Ha..ha..ha.. Masa makan sahur laju saja kan?..

    Memang Mak Cik Epal ini pandai laa membidas...

    ReplyDelete