Wednesday, May 4, 2011

Lelaki Idaman

Asyik lelaki je nak cakap pasal perempuan. Meh sini lah perempuan cakap pasal lelaki pulak. Lelaki ni sikit sikit nak kutuk perempuan. Kau nanti nak kawen dengan perempuan jugak. Ouh tak pe disebabkan aku baik hari ni. aku tak ada lah nak kutuk lelaki sangat. Just kalau lah aku dapat lelaki yang macam ni kan best.



Lelaki yang bijak sentiasa berusaha menjadi pelindung kepada wanita.
Lelaki yang bijak takkan meminta dan mengharapkan sesuatu yang belum menjadi haknya.
Lelaki yang bijak sentiasa menjaga pandangan mata dan hatinya.
Lelaki yang bijak menyedari bahawa seorang perempuan itu hanya mahu dirinya dihormati.
Lelaki yang bijak hanya mahukan wanita yang terbaik untuk menjadi suri hidupnya.





Lelaki yang pintar sentiasa risau dirinya akan membawa fitnah kepada wanita,
Lelaki yang pintar tidak akan sekali-kali gentar apabila seorang wanita bertindak tegas terhadapnya kerana dia sedar itulah wanita sejati.
Yang mempunyai harga diri, yang takut kepada Ilahi.
Lelaki yang pintar takkan risau dan gusar dengan status 'single' kerana dia tahu dengan izin-Nya kelak dia akan berjabat dengan seorang wali yang bakal memberikan titik noktah kepada status tersebut.


Lelaki yang baik takkan berusaha mendekati,
meskipun dengan niat yang suci,
kerana dia sentiasa menyedari,
niat mungkin terpesong sekalipun begitu murni,
kerana dia mengakui,
makhluk bertanduk dua sentiasa "ready"!
Ingatlah, Dia jua yang Maha Memerhati.


Jadilah pelindung kepada kaum Hawa.
Jadilah pelindung kepada kami dengan menambahkan ilmu dengan amalmu,
supaya nanti apabila tiba masanya, dapat kalian menjadi pemimpin keluarga yang dihormati.
Jadilah pelindung kepada kami dengan menjaga sebaik-baiknya akhlakmu.
Jadilah pelindung yang terbaik dengan mencontohi Rasulullah SAW


Wahai lelaki, bangkitlah kalian. Anda dikurniakan kelebihan berbanding kami, gunakanlah kelebihan tersebut. Janganlah ambil sifat kami. Kami insan lemah, anda yang harus kuat!

Jangan mengharapkan sesuatu yang kami tidak mampu beri.
Jadilah kalian pelindung yang sejati,
agar kita senantiasa berada dalam reda Ilahi,
sampai tiba saatnya nanti...




Fikirkan dengan akal, renungkan dengan hati. Tolak tepi nafsu di hati yang mengaburi hati kita daripada menilai yang baik dan buruk, kerana hati tidak pernah menipu.



Ada lagi tak ciri ciri lelaki macam ni ????? lalalala~



Gambar sekadar hiasan


ok bye!


Jangan lupa vote blog Cik Epal !! =)










VOTE ME HERE . Sila lah vote hari hari ye. Hari ini dah vote, esok pon vote lagi, nanti lusa pon jangan lupa vote jugak!  :D

67 comments:

  1. sokong 623746293 %..

    laki masa depan yuyu ada tak ciri ciri atas tu?? nak check balik~

    ReplyDelete
  2. ouch kena tukar rambut macam tu la lepas ni..hahaha

    ReplyDelete
  3. wow sangat matured entry kau kali ni mun hehehe
    thumbs up! :)

    ReplyDelete
  4. hidup berpasangan ni lengkap melengkapi kan dear:)

    ReplyDelete
  5. tot mr.buck yg nk jd gmbr hiasan.. lalala~

    ReplyDelete
  6. muka zac efron mcm mr buck cik epal la. erkk. haha.

    ReplyDelete
  7. hihihi~
    bila lah nak ada laki yang bijak cam kak epal cakap tu ea?

    p/s : baru perasan header kakak dah ada epal yea? hehehe cute!!

    ReplyDelete
  8. carilaa y mencintai kita :))

    ReplyDelete
  9. ade ke??kalau ade sila shorlist kan CE! nak pilih hohohohoho

    ReplyDelete
  10. WTF...dia pakai lipstik purple...eewwwww!!!!

    ReplyDelete

  11. <------ ada ciri2 lelaki idaman x?? haha

    Entri Terbaru : Exam oh Exam Datang Lagi!

    ReplyDelete
  12. yuyu: dah ada lelaki masa depan??


    syahril: pangai pon tukar haha


    arxar; eh aku memang matured pon muahaha


    cik mary: ouch


    risa; yeah of course


    ameera: uihh terlampau ekslusif tu nak letak pic dia


    ijah: yeke?


    dedetz: dah lama dah tukar tu



    rara: yeszaa


    myname: tengah cari la ni haha



    cipot: tu photoshop


    nur athirah; asal wow?

    ReplyDelete
  13. Amboi cik epal, gambar nak letak bukan main super handsome lagi..

    Apapun bagus info entry ni, siap tahu 'makhluk' tu ada dua tanduk~ :p

    :)

    ReplyDelete
  14. jackie; tak haha


    azree; eh mestilah nak yang paling the best :D

    ReplyDelete
  15. nak buat entry balasan la. bwahaha..

    ReplyDelete
  16. FUUH2.LEPAS NI HABISLAH SEMUA JADI MACAM LELAKI IDAMAN DALAM ENTRY TU XD

    ReplyDelete
  17. inche: buat lah :D



    izyan: ouh itu sgt bagus

    ReplyDelete
  18. sangat setuju lah! =)

    susahnye nak cari lelaki berkualiti sekarang..hurm..

    ReplyDelete
  19. belom ada calon lagi. haha.. =.=

    ReplyDelete
  20. Masih Mencari..
    <<<<<<<Ade Ciri2 lelaki Idaman Tak?..

    ReplyDelete
  21. wahh sokong cik epal :)
    masih adakah lelaki yang mempunyai ciri2 spt berikut .. aishh >.<

    ReplyDelete
  22. eh..i ingat u letak gambar mr.buck tadi..

    teeehee o.0'

    ReplyDelete
  23. ade lagi kot tp dia tersorok dek lelaki yg ntah hapo2..huhuhuuu

    ReplyDelete
  24. ade lagi kot tp dia tersorok dek lelaki yg ntah hapo2..huhuhuuu

    ReplyDelete
  25. ade lg kot tp dia tersorok dekk lelaki yang ntah hapo2..hahahah

    ReplyDelete
  26. sha; :)


    wani: ouh betul3x



    aida; carilah hehe


    shafiq: tak hahahaha



    puteri: haa yg itu yg kita tak tahu tu hehe



    javanese; gambar dia lain entry :D


    cik ayuu: tahu xpe haha

    ReplyDelete
  27. agak2 yang aku yg muka macam dafi ni termasuk skali x dlm list senarai idaman?

    Entri Terkini:

    Penggemar Barangan Apple & Peminat DSLR pasti sukakan ini!

    ReplyDelete
  28. admiral: ko macam dafi ke???????

    ReplyDelete
  29. SaLaM CiK ePaL...


    WaH!~ MR. BuCK aDa CiRi2 Tu TaK? HeHe!~ MGa CiK ePaL BaHaGia BSaMa BeLiau... (^_____^)V

    ReplyDelete
  30. huwahhhhhh~ saya ade tak ciri2 tuh ?! ehh saye pompuan..ngehehe :P

    cik epal buat saya nak berangan sat .. lalala

    ReplyDelete
  31. sis nad: haha maceh :D



    tomato: haa sila lah berangan


    viruspadu; eh tak sangka akak komen. hehe. :)

    ReplyDelete
  32. cam kenal ngan yang iras-iras *gambar sekadar hiasan* tu.. hehehehe.. *winks..

    ReplyDelete
  33. http://twins-detwin93.blogspot.com/2011/05/semua-orang-nak-pasangan-yang-terbaik.html ok cuba baca tu.. haha

    ReplyDelete
  34. nak amek ckit ah ayat dalam ni..boleh kan ? :) time kasih !

    ReplyDelete
  35. susa nak carik yg ade sume ciri2 cam tuh kan. sob sob. :(

    ReplyDelete
  36. nak sorang je mcm semua di atas tapi tuk ke akhir hayat.

    ReplyDelete
  37. Gambar sekadar hiasan? Takde maksud tersembunyi? Hehehehe.

    Btw entry kali ni memang mengancam. like 100 juta kali ;-).



    p/s: cari vintage bags murah? share dengan korang.

    http://of-a-woman.blogspot.com/2011/05/vintage-bags-in-demand.html

    ReplyDelete
  38. adohi... banyak nye... am susah lak nak mendidik diri ni ngan ciri2 cam tu.. huhuhu :)

    ReplyDelete
  39. blom jumpe ag.. huwaaaa~~~
    jom tgk lelaki idaman diya pulak..
    hee~

    http://diyaedhayaa.blogspot.com/2011/05/mahu-saja-belum-tentu-dapat.html

    ReplyDelete
  40. so , jomlah kita memburu lelaki tersebut..
    manalah tau , diorang pinta diburu...hehhe

    ReplyDelete
  41. saya bangga jadi laki yg bijak:)

    ReplyDelete
  42. nice post! setuju sangat2...
    plus kadang, lelaki ni selalu nak demand lebih2 kat perempuan, tapi diri sendiri pon tak brape nk betul.

    senang cakap mcm ni la,

    lelaki yang baik untuk perempuan yang baik dan sebaliknya.

    ReplyDelete
  43. alaaa tomei la pic tu...entry yg bgus cik epal ^^

    ReplyDelete
  44. agree cik epal . terboiikk . hehe

    ReplyDelete
  45. huahuahua cik epal tgh mencari psgn ni

    ReplyDelete
  46. maw kekal single lh law mcm ni..

    satu hari nnt pasti akan berjabat tangan dengan seorang wali jg

    ReplyDelete
  47. ade kowt ciri2 ni kt aku,. hukhukhuk.

    ReplyDelete
  48. wahhhh....very2 da setuju la dgn entry ni....hahahah!!~...


    mesti mr buck macam tu kan? ^__^v

    ReplyDelete
  49. as long as there is God.. insyaAllah.. kompem wujud lagi lelaki seperti tuh.. just always berdoa yg kite akan ditemukan yg terbaik untuk rumah tangge.. ;')

    ReplyDelete
  50. Cik epalll!!! saya ni blogger baru dan di kira peminat cik epal juga laaa.:P ni first time saya comment. apa yg cik epal tulis ni, mmg bernas. saya pun teringin nk ciri-ciri laki mcm tu. tpi saya ni masih muda. insyaAllah cik epal akn dpt org yg mcm cik epal nk:)

    ReplyDelete
  51. adeh, tak senang kan nak dapat laki idaman ni. mesti ada kurangnya jugak. huhu.

    ReplyDelete
  52. kenapa ntah, dalam sebulan terakhir ni banyak plak penulis blog ppuan yang buat list macam ni. tapikan, dalam byk2 list yang aku jumpa, ni kot yang paling realistik. kiranya, boleh berharap lagi la ada manusia macam ni.

    aku suka bila ada yang buat list yang realistik.

    kita hidup jangan jadi optimist, jadilah realist.

    ReplyDelete
  53. Cik Epal. Entry ni sangat berguna untuk saya .


    :)

    ReplyDelete
  54. Cik Epal, entry ni sangat berguna untuk saya

    :)

    ReplyDelete
  55. khusyuk i bace, pastu tibe2 tergelak bile sampai bab "gambar sekadar hiasan" hahaha

    ReplyDelete
  56. mmg sukar tuk dptkan ciri2 lelaki mcm tu...klu hampir sama tu adalah,tp percent tak byk!tp klu dpt muke cm zac efron,OMJAAYYY (ala2 maria elena) best kot!hehehe u r lucky one sbb muke mr buck almost same with him..gheee

    ReplyDelete
  57. Cik Epal ; mintak izin share boleh? i suke entry ni! nanti i credit kat blog cik epal okay? please? heeee

    ReplyDelete
  58. saya setuju dgn cik epal! kalo tgk kt fb tu asyik2 ada je org post pasal pompuan sejati la,pompuan solehah la...kenapa asyik perempuan jeee. takde ke notes pasal lelaki soleh dan baik. apa yg perlu lelaki buat bila dh berkawhwin. lelaki kan ketua keluarga kenapa ada post yg bertajuk mcm ni "Wanita Beragama jamin kebahagiaan rumah tangga". pastu dlm notes tu asyik point kesalahan kt pompuan je. lelaki?? apa tanggungjawab anda, jgn pandai mengutuk jerrr~~ hehe. anyway lawatilah blog saya,cewahhh...(sempat gi pomot,shorry ye cik epal,wink)

    http://natradiary.blogspot.com/

    ReplyDelete
  59. saya setuju dgn cik epal! kalo tgk kt fb tu asyik2 ada je org post pasal pompuan sejati la,pompuan solehah la...kenapa asyik perempuan jeee. takde ke notes pasal lelaki soleh dan baik. apa yg perlu lelaki buat bila dh berkawhwin. lelaki kan ketua keluarga kenapa ada post yg bertajuk mcm ni "Wanita Beragama jamin kebahagiaan rumah tangga". pastu dlm notes tu asyik point kesalahan kt pompuan je. lelaki?? apa tanggungjawab anda, jgn pandai mengutuk jerrr~~ hehe. anyway lawatilah blog saya,cewahhh...(sempat gi pomot,shorry ye cik epal,wink)

    http://natradiary.blogspot.com/

    ReplyDelete
  60. Saye mmg ade banyak ciri2 tertulis kat atas tu... Ngaahahahaa.. *Bapak perasan gile..
    Jk:p

    ReplyDelete