Wednesday, May 18, 2011

Apa FAIZAL TAHIR ajar aku blogging ?

ok entri ini inspired by some of the bloggers yang pakai wordpress pernah buat dulu. macam best pulak. tetiba aku tengok AF, Faizal Tahir jadi pengkritik, tetiba muncul dalam kepala hotak nak buat menatang ni.




Aku pilih FAIZAL TAHIR as a sifu untuk aku berblogging. even dia tak pernah pon bagi tips blogging dekat aku. sebab sebab aku memilih FAIZAL TAHIR adalah:



@ berani mengambil risiko



FAIZAL TAHIR seorang performer yang berani mengambil risiko. kalau kita tengok dia perform dia akan bagi satu yang WOW and EXTRA ORDINARY. dia tak play safe macam penyanyi penyanyi lain dekat MALAYSIA ni.


macam tu jugak blogging, kita kena berani buat something different. take a risk. buat entri yang orang boleh cakap WOW dengan idea pemikiran kita dan penulisan kita


@ Unik

aku memandang FAIZAL TAHIR sebagai seorang penyanyi yang UNIK dan mempunyai identiti sendiri. tak perlu meniru sesiapa untuk naik


macam blogging jugak. kita kena cuba menjadi seseorang yang UNIK dan jadi diri sendiri. Kenapa nak tiru personaliti blogger yang dah sedia yang famous atau tiru gaya penulisan depa even kau adore dekat depa sekalipon??



@ ignore the haters


aku tahu ramai yang tak suka FAIZAL TAHIR dan aku rasa ramai lagi yang suka FAIZAL TAHIR. but apa yang dia buat? dia ignore the haters. kita hidup dekat dunia ni memang sampai kiamat pon kita tak boleh nak puaskan hati semua pihak


same goes to blogging. sebaik mana pon kau menulis entri, aku yakin still jugak ada yang tak suka. dan memang kita tak boleh nak puaskan hati semua pihak dalam satu masa



@ passion


aku melihat FAIZAL TAHIR , kalau dia menyanyi , memang betul betul dia menyanyi. dia all out


sama jugak blogging. kena ada passion, baru kau boleh all-out and make a good entry


@ controversy




Ingat lagi kontoroversi pasal Faizal Tahir bukak baju tu? aku rasa its not too much pon sebab aku rasa better lah banned artis perempuan yang sibuk nak tayang peha, tayang cleavage and so on. itu apahal tak nak banned pulak.?? but its ok. itu boleh jadi pengajaran buat FAIZAL TAHIR. sometimes kita tak realize yang kita buat salah.


Controvesry ni perlu untuk anda naik. doesnt matter its good or bad. but not too much controversy lah. not all the time kau kena buat kontroversi. sesikit boleh lah. kalau selalu sangat kontroversi , orang pon naik menyampah


macam blogging ni jugak, cuba kau sebut sikit nama blogger yang dah ada nama ?? tipu lah kalau depa tak pernah terlibat dengan any contoversy . even dia tak pernah buat entry contoroversy pon, dia akan terlibat jugak dengan controversy and its good when people will know you and sedar kewujudan anda dalam dunia blogging



@jujur


Faizal Tahir ni aku tengok dia jujur. dia tak propa macam artis lain. dah kawen cakap je dah kawen. apa adahal nak cakap kau bujang pulak kan? aku pernah jumpa sorang artis perempuan ni. masa tu dia dengan husband dia. aku macam nak bergamba sekali ah dengan husband dia and tanya lelaki tu siapa. boleh pulak dia jawab

"he's not my husband, he's my manager"


kepala hotak dia lah. tup tup keluar paper, dia dah kawen. before ni dia mengaku dia anak dara. blah lah. tapi tak kemana pon artis tu. ada satu je lagu dia yang HIT. but now, dah tak nampak dah aku tengok



sama macam blogging jugak. kalau kau jujur dengan penulisan kau. not being hypocrite, orang akan suka jugak. tak perlu nak propa



@ rasa . FEEL kata omputih


tengok FAIZAL TAHIR menyanyi macam mana? ada RASA kan? apa yang dia sampaikan dalam nyanyian, kita dapat RASA. lagu sedih kita rasa sedih. lagu happy kita rasa happy



sama jugak dengan penulisan blog kita. kena ada RASA. kalau kita sedih, boleh buat readers menangis bersama. bila kita happy, boleh share kegembiraan kita dengan semua orang.



but in my humble opinion, sangat susah nak bagi orang RASA apa yang kita tulis. bukan semua blogger yang boleh buat macam tu.


@ can be a good performer and give a good performance




macam Faizal Tahir, kalau dia perform, perghhhhhhhhhhhhhh memang gila gila punya performance dia boleh bagi.  dia kalau nyanyi bagi kawkaw punya. tak ada nak buat cincai cincai. ataupon persembahan yang ASAL BOLEH


sama jugak dengan blogging, kenapa kita nak buat entri yang ASAL BOLEH je? but tu lah aku cakap, bukan senang nak jadi a good blogger with a good entry. tak semua blogger ada benda tu. sometimes benda tu memang naturally dia ada dalam diri.





i am a fan of FAIZAL TAHIR. Aku lihat dia sebagai performer. aku ingat lagi kata kata kak OGY Ahmad Daud masa aku borak dengan dia dulu


"semua orang BOLEH menyanyi tapi bukan semua orang TAHU menyanyi"


dan aku ubah dia kepada blogging

"semua orang BOLEH menjadi BLOGGER tapi bukan semua orang TAHU menjadi blogger"


dan satu aku pegang dalam blogging ni


"With great power comes great responsibility, great power also comes great enemy"



apa apa pon. janji kita happy dengan blog and diri kita sendiri sudahhhh. kita enjoy menulis, orang lain pon enjoy membaca . kan? kan? :)


eh ok bye!

81 comments:

  1. nice entry...and i jugak fan of faizal tahir! =)

    ReplyDelete
  2. 1st? ;) im adore him too.. bukan senang nak jadi blogger nih.. yang penting, kite menulis ape yang terbuku dari hati kita sendiri.. dan point2 yang cik epal bg, NS stju..

    ReplyDelete
  3. nice la cik epal..akan sy gunakan tips2 ni..=)

    ReplyDelete
  4. wahhh , best la entry nih . entry yg menarik and berguna ! btw , sy da like ur pic tuh . sgt cantek ! :)

    ReplyDelete
  5. Fuyooooooooooooooo! cayalah cik epal! Terbaik!!

    ReplyDelete
  6. yup!!!sangat-sangat-sangat-SETUJU dengan semua2 cakap cik epal..

    suka ayat semua org boleh jd blogger tp xsemua thu utk jd blogger..^^

    ReplyDelete
  7. sangat suka dgn entry cik epal kali ini!!!!!!!!!!! =))

    ReplyDelete
  8. entry yang sungguh matang cik epal~!!!

    suka FT jugak!hik3..

    ReplyDelete
  9. wahhh , nice entry :) yaya , betol ckp cik epal . btw , nice entryy :) like faizal tahir jugak !

    ReplyDelete
  10. sangat suka faizal tahir!!!<3 <3
    sangat suka cik epal juga!! ;)
    lets ignore the haters!yeaaayy!! ^___^

    ReplyDelete
  11. yup agree dgn cik epal...good entri... yeahhh FT mmg terbaik...i pun fan dia jugak....love3 FT so much!!!!!!! thanx for d tips cik epal....

    ReplyDelete
  12. I'm inspired !! Thanx Cik Epal. Follower saya tak ramai pun but I'll not stop blogging semata2 sebab xramai follower. hehe. ^^

    ReplyDelete
  13. Agreed so muchh! mimie suke blg CE sebab kelakar. enjoy je bace. keep i up CE! :)

    ReplyDelete
  14. yeah,,u're very serious in this entry..

    I can FEEL it..theehhehe..

    chaiyok Cikepal :)

    ReplyDelete
  15. yeah!saya amat enjoy...

    Baca sampai muntah! :
    Kostum Untuk Baby

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  17. terbaek la cik epal.....suka giler entry nie..keep it up cik epal....to FT.....u roxx la BOSS...:) sokong FT smpai bila2...

    ReplyDelete
  18. Faizal tahir nye lagu n style mmg lain dari yang lain ., beliau gak suke balik2 dari atas pentas .mmg best .

    ReplyDelete
  19. suka sangat dgn faizal tahir..ape yang cik epal cakap tu sume betul..

    ReplyDelete
  20. luv this one...credit to cik epal..

    ReplyDelete
  21. betul3 sy pun sker giler ngn entri nih..terbaekkkkkkkk!!!!

    ReplyDelete
  22. ana adore giler sama abg peja..
    wowww !!
    :)

    ReplyDelete
  23. CE suka buat saspensss na! haha. ingat btol tadi.

    ReplyDelete
  24. yang ajar saya bloe ialah S.E.M.U.T.

    hehe sebb dia hebat!!! korang pon tau :P

    ReplyDelete
  25. yay, suka faizal tahir jugak!
    :D
    really nice entry. :)

    ReplyDelete
  26. Faizal tahir memang bgus serta cik epal pun terbaik jugak..

    Entry ini rase sangat ..ahaha...

    i loike

    ReplyDelete
  27. yup betoi . sokong sume fact kat atas !

    ReplyDelete
  28. entri terbaik..siap FT ngan quote spiderman pun ada...hehe

    ReplyDelete
  29. nak jadi macam faizal tahir!~

    ReplyDelete
  30. suka gila dgn faizal tahir nie ,auraa diaa adaa ,haha ,wlaupun iklan ade muka dia mesti dok betul betul dpan tv ,haha ,btw ,sukaa bace blog cik epal niee ,klau boleh hari hari nak tgokk ,cik epal ,pedulikan jea haters tuhh ,dorang semua tuh jeles jeaa ,

    ReplyDelete
  31. i love faizal tahir..seriously! ;)

    ReplyDelete
  32. ~erm~
    bagus entry Cik Epal yg nih!!
    (^-^)
    btw,
    i like both of u
    FT n CE

    hihi....


    www.izzlatif.blogspot.com

    ReplyDelete
  33. terus dengar lagu faizal tahir bila baca n3 neh , manntoppp

    ReplyDelete
  34. FT terbaikkkk! suka gila dgn dia <3

    ReplyDelete
  35. yup your right cik epal , all your word ill agreed

    but still , im just a "kampung boy" didnt know really much about artist in malaysia

    i only know "menoreh getah , belajar , bajak sawah jer "

    ill read your post , and ill say it to my heart " owh if we have something to motivate ourself like faizal tahir as our examples , we can make him examples to improve our life better and greater too .

    cik epal ill really aprreciate what your share in here , thanks cik epal .

    ReplyDelete
  36. sangat suka entry ni...faizal tahir is faizal tahir no one can replace him , with the great performance and great voice....sgt tepat untuk jadi kan die sifu in being u are who u are..hehe...

    ReplyDelete
  37. stuju 100% pe yang cik epal cakap!FT is the best example of idol!

    http://bloknoktah.blogspot.com/2011/05/day-1-your-current-relationship-if.html

    ReplyDelete
  38. SUKAAAAAAAA this entry :) chaiyok cik epal! keep updating .

    ReplyDelete
  39. Cik epal,
    Faizal tahir as ur mentor? Good choice.dia memang kuat kerja, kreatif dan tak pedulikan kritikan yang tal membina ....

    ReplyDelete
  40. thnx sharing cik epal. blogging lah dengan bijak! oh eina pon suka FT jgak!!

    ReplyDelete
  41. betol.. bapak clark kent pon slalu nasihat anak die ngan quote tu. dr cite superman yg dulu sampai le smallville yg skang ni.

    ReplyDelete
  42. saya minat Faizal Tahir sampai masa pernah ada mmber and junior panggil saya FT hehehe :D

    ReplyDelete
  43. suke giler faizal tahir n suke this entry cik epal .

    ReplyDelete
  44. kawan saye suke faizal tahir , name die farhah . mesti die jeles dgn cik epal . hehe . :)

    ReplyDelete
  45. nice entri & Faizal Tahir best!

    ReplyDelete
  46. setuju ngan kata cik epal...nak jadi blogger berjaya pun kena ada strategi..cam cik epal..berani mengambil peluang dan berani buat sesuaTU YANG lain dari yang lain...good luckk...

    ReplyDelete
  47. : i like about what u said that someone has to be unique . have to got ur own personality without 'tiru kucing' others . and the important thing that i really agree with u that 'semua org boleh jadi blogger tapi tak semua org TAHU jadi blogger' . thumbs up babe !

    *can I share ur quotes for my next entry and i'll credit to u for the awesome quotes .

    ReplyDelete
  48. Wow nice entry..


    **saja nak coment, walaupun cik epal x baca coment aku... huhuhu

    ReplyDelete
  49. comel je entry ni... keep blogging dear. haters will not kill u :)

    ReplyDelete
  50. OMG. sumpah ni entry terbaik cik epal. waaaa. best best best! :D

    ReplyDelete
  51. aku suka gak abg pejal....hehehe...aku rasa ko leh menang award dg tu nanti cik epal...i'm rooting for you!!

    ReplyDelete
  52. setuju dgn cik epal 1000%...yeayy...
    i like faizal tahir...

    ReplyDelete
  53. hmm nice perbandingan.. ayat pon terlalu memuji kat FT..hehe

    ReplyDelete
  54. cara nyanyian FT dgn berblogging sama eh?hehe..
    nice entry! :)

    ReplyDelete
  55. Aida minat giler faizal tahir. kalau p karok,lagu wajib mesti lagu faizal tahir! ;D

    ReplyDelete
  56. entry yang bermakna cik epal. nice. keep it up!

    ReplyDelete
  57. Aku suka giler FT.
    persembahan dia sangat bertenaga..
    Kreatif dengan idea2 baru dan bernas.

    isu bukak baju tu..ok gak dia kene banned, nnt ramai lak yang tak pakai baju jalan2 KLCC. alasan nak ikut icon..hahahah :)

    Nice Entry, sangat2 suka :)

    ”Jom Join Contest Bloglist Nizam Ijam”

    ReplyDelete
  58. i pon minat faizal tahir!!...he is a performer!!

    ReplyDelete
  59. Saya juga turut meminati Faizal Tahir..

    Jadilah diri kita sendiri.. Jadilah seorang yang jujur..

    Insya Allah kita akan berjaya didunia dan akhirat..

    ReplyDelete
  60. vavavaaa very inspiring la n3 cik epal yg ni! sgt suke! ^_^

    ReplyDelete
  61. OMG! Ini baru entry cik epal yg betul2 serius, ber'isi' dan ber'makna' hahah. Hopefully lebih bnyk lagi entry camni cik epal!!!

    ReplyDelete
  62. 1st time aku comment blog ni.walaupun almost ari2 aku bace.sebab?ce tlis pasal FT.i'm a rockensteiners n semesta so i thank n proud bcoz my big boss aka FT beri kesan pd dunia blogging ce.

    ~keep the FAITH~

    ReplyDelete
  63. faizal tahir best!!

    tapi cik epal pun best!!

    sukasukasuka..hehe

    ReplyDelete
  64. dieya suka faizal tahir jugakkkk!!!!

    ReplyDelete
  65. sangat berkesan dijiwa entry ni..

    ReplyDelete