Friday, April 22, 2011

Tips tips blogging dari Cik Epal Gonjeng jeng jeng jeng

Ok disebab kan ada yang mintak tips dekat aku pasal tips tips berblogging ni. dan hari ni aku baik aku bagi la tips. hari ni je baik hari hari lain terlampau BAIK! lalala~



Dan aku dapat menghidu blogger blogger newbie yang baru ikut blog ni. I wanna to say HYE to u. and WELCOME TO MY BLOG : . Thanks for following and reading. Hye awak awak. hehe =)



ok back to the topics yaww.



For newbie especially,

@ Guna url yang mudah di ingati




jangan guna url yang serabut dan panjang panjang. Jangan expect orang nak ingat url kau. contoh url


akusukamakantempececahsambalkicapdansoya.blogspot.com


hellooooo what do u expect? Takde kerja aih orang nak ingat url yang panjang bebenau gitu



@ Guna bahasa yang semua orang paham



hariwww niwww kiteww adewww bewwliww satuww bawrag mekawwwwppp. cawnntikk lewtewwwwww



Apa kau rasa nak kena lempang tulis macam ni??



@ jangan guna shortform


ak tk sk ko r.ko phm x.ak dh pnt pk pk.i pk pk u d cc i.


Kau nak kena penampar kah? apa ingat ni sms? ni BLOG bukan SMS nak taip message



@ penggunaan gambar yang menarik dan terang


Lumrah manusia memang suka kepada kecantikan. Kalau rasa anda cantik, boleh lah tempek gambar anda banyak banyak dekat blog. Selalu blog awek cun follower beriban.


If wajah biasa biasa macam aku ni. Try ah cari gambar yang the best. yang terang sedap mata memandang. alahh kadang kadang gambar yang kita ambil menarik pon alright dah tu. macam gambar makanan, tempat tempat cantik or barang barang comel. kan orang suka tengok.


@saiz font




guna saiz font yang senang nampak dan senang dibaca. jangan terlalu kecil dan jangan terlalu besar. just nice. dan toksah lah sekejap font warna biru sekejap warna merah makngah.  apa kau ingat budak tadika yang baca blog kau. kalau blog kau memang khas untuk budak tadika tu dimaafkan lah nak buat font warna warni ni




@ make it simple


elakkan menaip entry panjang panjang. It will drive away your readers.dan readers akan skip skip.  kau jangan jadi macam aku. aku memang ada satu tebiat suka menaip panjang panjang. ye ah dah mulut asyik potpet pot pet. tangan aku dia dok jalan sama ah sekaligus. hebat bukan?


make it simple. apa yang kau nak sampaikan dalam satu entri tu. just say it. takyah meleret leret tak tentu hala (macam aku)



@ layout yang simple




Toksah lah letak widget yang berlambak lambak dalam blog kau tu. kiri kanan blink blink. atas ada benda goyang goyang inul. dekat bawah ada lagi emoticon gerak gerak. woh sakit mata tau. benda benda tu semua menggangu konsentrasi je nak baca entri anda nanti



@ lagu dalam blog



Bagi aku, tak payah lah letak lagu dalam blog. kalau nak letak pon biarlah yang boleh pause. Ni kang dok sedap baca entri perghhh dengar memekak pulak lagu tak ada butang pause pulak tuh. lagu kalau slow takpe. ni kena pulak yang stok stok headbanging boleh share kutu. memang perghhh tak ke hangin meroyan satu badan? bising memekak ok




@ update regularly


Update lah selalu. jangan lah sampai bersawang empat lima bulan blog tu. Tapi nak update pon jangan syok sendiri. Kau boleh kenal dan tahu apa readers kau nak dari kau. So buat entri yang orang nak baca .



@ blogwalking


Dulu aku rajin jugak blogwalking yang mana sempat singgah dekat blog aku.now mana dan je lah. Blogger ada life jugak ok. Tak delah doploh empat jam ngadap laptop kan. Tapi kalau ada masa lebih tu boleh lah blowalking tinggal jejak tapak kaki dekat mana mana



@jangan sombong, be friendly


Apalah salah sekali sekala datang dekat blog yang selalu dok komen kau. tak salah kan? just orang pon akan rasa dihargai bila kita datang blog dia. macam kita jugak. kita rasa dihargai bila orang baca dan komen blog kita kan? macam tu lah orang. be nice. =)



@ignore your haters


kita perlu ingat dekat dalam dunia ni. kita tak boleh nak suruh or paksa semua orang suka dekat kita. sebab kita pon bukan suka dekat semua orang kan? Kalau ada haters, ignore je lah. tu jalan terbaik. dok bertekak doploh empatjam pon tak guna jugak. tak ada penyelesaian. dah orang tak suka biar je lah. dan the fact is semakin banyak orang suka dekat kau semakin ramai orang yang akan benci dekat kau



Tapi kadang kadang aku layan jugak haters ni. Best dowwhhh layan depa. muahaha :D







apa yang aku boleh simpulkan



"blog ni macam restoran"



mesti korang pelik apa kejadahanya lah si cik epal gonjeng ni mengarut megaitkan blog dengan restoran kan?



macam ni. kalau kau tengok restoran ea. Kalau makanan dia sedap dan service bagus. mesti kau suka datang kan? lagi banyak makanan sedap dan variety makanan lagi best. ye lah aku tahu kau kuat makan. dan tetiba pulak owner restoran tu friendly dan ramah dengan kau. lagi lah best je kau pergi restoran tu. dan untung untung kau bagi pulak dia tips (duit)



apa yang aku nak kaitkan dengan blog?


restoran=blog
makanan-entri
variety makanan=variety entri entri kau
owner restoren=owner blog
tips (duit) = komen



macam tu lah kaitan restoran dan blog.bagi aku lah. u got what i mean?




ok yang paling penting. pentingkan kualiti bukan kuantiti. ada blogger yang sanggup up entry sehari sampai doploh lapan kali just nak naikkan trafik????


but its ok. itu cara kau kan? cara orang lain lain but apa apa pon kau kena tahu apa readers nak dari blog kau. dan itu hak blog masing masing so suka hati lah nak update entri apa pon dekat blog kau




kalau blog kau ada kekuatan dari segi tutorial, review movie, fashion. just go for it.


buat entri apa yang kau suka. dan InsyaAllah orang akan suka jugak apa yang kau suka.jangan hipokrit! BE YOURSELF!


aku pon banyak lagi benda aku kena belajar dari blogging. im not that good. ada yang kata aku famous, bagus ke hape semua tu sory ahhh. aku tak suka sangat orang cakap aku blogger famous. Serious aku tak suka disanjung tinggi tinggi sangat ni. aku manusia macam kau jugak. hari hari makan dengan berak je kerja aku. sama ah kan macam kau. sebab apa aku tak suka? sebab nya adalah




bila kita dah famous. follower mencanak canak hingga ke ladang gandum. Tanggungjawab kita lagi besar sebenarnya. kita lagi lah kena melahirkan entri entri yang orang nak baca dan orang suka.Orang akan mengharapkan entri entri yang berkualiti dari kita. expectiation tinggi la kata orang dan segala tindak tanduk for sure orang akan ikut or diperhati.


JANGAN INGAT KAU DAH BAGUS KALAU FOLLOWER KAU BERIBAN RIBAN


just for reminder to myself. sebab tu aku taknak jadi famous amos sangat ni. biarlah just suam suam kuku. aku nak orang kenal aku sebab entri entri aku or personality aku dan aku happy kalau kau yang masuk blog cik epal ni boleh happy. aku just share apa yang aku rasa nak share dalam blog ni.  =)


kau tak malu ke orang cakap "tah hape lah best sangat blog dia ni, pelik aku banyak sangat follower! blog bukan best mana pon. entri semua macam sampah"


kalau aku, aku malu kot. sebab tu aku tak suruh or paksa orang follow blog ni. but if u want to follow my blog. feel free to do so =)



takyah cakap aku blogger famous and jadah hape lah lagi. kalau kau cakap aku bloggger gonjeng. aku boleh terima. sebab aku memang gonjeng. gonjeng tetap gonjeng! yayyyyy!


dan dikesempatan ini aku nak tanya lah. Apa yang kau suka dengan blog ni? dan apa yang kau tak suka dengan blog ni?


apa apa yang teruk tu boleh lah aku improve, aku hanya manusia biasa je. makan nasi jugak macam kau orang opkos aku tak sempurna. just kalau ada apa apa cadangan dan bantahan or kutukan boleh lah komen entri ini. ok thanks!



aku memang suka menulis. aku suka buat essay. memang bagus bebenau lah jadi blogger. suka hati lah aku nak tulis panjang mana pon. dah ini blog aku bukan blog kau dowww! muahaha


aku menulis bukan kerna nama aaa aaa aaa~ (echo)


-ENTRI REPOST-

122 comments:

  1. wahh , berguna sangat info nie untuk newbie cam sya . :) thanxx cik epal . :)

    ReplyDelete
  2. hahahha..tips mmg bgos...x suka ada blink2..hahahhaa...

    btw..meh nace entry nih..untuk awak..hahhaha..jgn amrah tau..larikkkkkk...

    Kecian Cik Epal..!

    ReplyDelete
  3. waaa! toce2 cik epal. huhu.

    kesian kiteww baru nak belajar berbelog. *kesat hingus*

    kehkehkeh :)

    syg cik epal <----mintak pelempang! haha.

    ReplyDelete
  4. yeay!!! thank you cik epal for that tipss..boleh laa gunakan...i'm a newbie...

    ReplyDelete
  5. majulah sukan ntox negara. ehh. ntoxx bloggg (:

    ReplyDelete
  6. hahahaha ok2 tq 4 that tip....byk dah baca tips nie tp wat xgak wuahwuahwuah....

    papewwww punwwwww tengkiuwwwww untuk tips niewwwww hahahaha ~sajer test kot2 kena lempang~ :P

    ReplyDelete
  7. hahaha tips cik epal beshh ! jadi sifu dayana eh cik epal :D!

    www.herstoriie.com

    ReplyDelete
  8. suka blog dan tuan punya blog. pasai dia suka ambik gmbr berkaler-kali (bm: berwarna -warni). and of course, cik epal ni sempoi:)

    ReplyDelete
  9. betol2..kalau yg entry panjang2 tue..cut2 jerr kalau nak baca..hehe..:D

    ReplyDelete
  10. suka kat cik epal,

    <3<3<3

    setuju terlampau -->@ignore your haters

    heeeeeeeeee~

    ReplyDelete
  11. suka baca blog cik epal walaupun entry panjang berjela ... (bodek nie)

    ReplyDelete
  12. cik epal , kita doakan cik epal kurus sbb cik epal dah bagi tips kat kita ni . haha;D

    teringin nak tgk cik epal singgah blog kita .


    http://eyjalukman.blogspot.com/

    ReplyDelete
  13. thanx 4 the tips cik epal.
    saya masih baru dalam dunia blogger.
    sila beri tunjuk ajar. =)

    lagi satu saya nak tanya, macam mana buat border blog macam cik epal ni?maksud saya border tinggi tak sampai ke header. dah try tengok tuto, tapi saay tak ada code code yang dinyatakan.
    harap sudi membantu. thanx =)

    harap lawatlah blog saya ye dan boleh bagi komen..hehe.

    http://lisapolka.blogspot.com/

    ReplyDelete
  14. ~hurm~
    bagus tips2 Cik EPaL nih....!!
    (^,~)
    huhu...
    haters make us famous ler

    www.izzlatif.blogspot.com

    ReplyDelete
  15. mcm mana la blog cik epal x femes.. entri best2 jer nak d baca.. hehe

    ReplyDelete
  16. <<dh 4 tahun blogging...newbie la tu kann.. :)

    ReplyDelete
  17. terbaik la cik epal gonjenng! sy suka blog cik epal sbb ayat slumber dan ikhlas dari hati. bila dah ikhlas, sampai la kat hati pembaca :) tak suka? errr. tak de kot

    ReplyDelete
  18. betul tu cik epal..
    dil paling x suka ayat nii..
    U follow i follow..
    cam harammm kan..pelislaa nak paksa2 org..

    "Lumrah manusia memang suka kepada kecantikan.."
    Ayat kita sama la cik epal..ayat tu dil letak dalam entry smlm, psal tips nk tambah follower..
    dil pesan dorang suruh tepek gambar comel/handsome besauu2 gedabak..hehehe


    10 tips simple lagi effektif menambah bilangan follower

    ReplyDelete
  19. suka gilaa baca blog cik epal..xtaw la npe tp sbb maybe cara cik epal cerita simple n sng paham..jadi cikgu la mcm ni cik epal kuuu..
    haha :D

    ReplyDelete
  20. terbaeklah cik epal..walaupon kadang2 aku malas giler nak baca entry kau yang panjang2 neh,tapi tah la nape jari aku neh gatal jugak nak klik entry kau..attraction kau kuat kot..ape pon syabas cik epal gonjeng..aku ttp sokong kau walaupon kau gonjeng muahahaha jangan marah!

    ReplyDelete
  21. saya suka baca setiap kali apa yang cik epal hupdate !! syok gila baca . and thank you for your tips !!!

    ReplyDelete
  22. tak menjadi2 lagi ka dietnya cik epal....hari2 dok doakan cik epal ni...heheh..thanks for the tips..tgh2 dok belaja gak ni...

    ReplyDelete
  23. good advice cik epal.. i like it!! akan ade improvement dlm blog i pulak yuk!.

    ReplyDelete
  24. entry2 cik epal yang slalu buat saya lapar ..
    hee :)

    ReplyDelete
  25. hahha..part yg blog ada lagu memang menyampah...pastu yg taip iteww..kiteww..

    good tips cik epal!

    ReplyDelete
  26. Oichh!! panjang gila celoteh... Hoho... Guling-guling.... [+_+]

    ReplyDelete
  27. wahhhh..thankss tips yg bgus cik epall :)




    http://takkeciksgtpown.blogspot.com/2011/04/bye-tesl-welcome-benl.html

    ReplyDelete
  28. ^_^ terbaek...aku ni budak baru blajau belog ni..sebelum2 ni layan n bace je...

    actually ko la yg buat aku nk wat belog gak...suke membebel gak..huhuhuhu

    Keep it up bebeh..style weyh ayat ko..dats y aku layan.. ^_^

    ReplyDelete
  29. yes, terbaik dari cik epal. thanks cik epal(!)

    ReplyDelete
  30. suke . suke . suke ur tips . :)

    ReplyDelete
  31. thanx cik epal...sy slalu follow ap yg cik epal post...best...thanx coz bg tips nie...i'll follow it...

    ReplyDelete
  32. mekasih bagi tips2 tu.. best gile blog cik epal ni.. ^_^

    ReplyDelete
  33. im also a newbie~... btw entri2 ni sgt la berguna kepada newbie cam saya nih. tahnks so muchi kat Cik Epal >_< Nice entry. :)

    ReplyDelete
  34. blog= restoran


    betul jugak..

    ReplyDelete
  35. tenkiu for the tips cik epal! muehehe 1st time komen kat blog cik epal! :D *teruja teruja*

    ReplyDelete
  36. tips yg bgus dr cik epal.. tq...

    ReplyDelete
  37. eh rasa macam dah baca ni. Repost eh? Apo2 pun terima kasih cik epanggg!!!!!! :D

    ReplyDelete
  38. thanks for the tips cik epal! muehehe 1st time komen kat blog cik epal! :D *teruja teruja*

    ReplyDelete
  39. panjangggggggggggggnyer entry ni cik epal. tp gagah jugak abeskan bacaan.
    NICE ONE!
    i loikeeeeeeeeeeee~~!

    ReplyDelete
  40. ohhh. thanks cik epal ^^ sgt berguna :D

    ReplyDelete
  41. entri cik epal bley buat saya gelak sorang2... =D

    ReplyDelete
  42. Yo Cik Epal ==/ , Den sokong mu kata tulis cam essay =="v . Den pon ada masalah suka tulis macam essay , Orz . But seriously , kalo mu tulis essay bnyak mane pon den baca jugak 8D sebab entry mu best2 seh 8D. Dah itu cara mu or den. Yeah! 8D

    ReplyDelete
  43. eceh..mmg panjang tp usefull lah kan..
    sgt berguna tuk newbie cam saya nih..
    thanks cik epal .!thumbs up bebanyak tuk entry nih..hehe :)

    ReplyDelete
  44. first time komen kat sini..selama nih just baca jer entry2 kat blog CE nih..btw, suka entry nih...

    ReplyDelete
  45. okeyh...nk renovate restoran sy dulu...tenkiu tipss tu cikepal..

    ReplyDelete
  46. tips yang sangat menarik..terima kasih cik epal! =)

    ReplyDelete
  47. blog cik epal gonjeng ni tiap2 hari cahaya masuk..entah lah maybe ada drug kot kat sini..hahaha ok cahaya gurau...lariiii..=P

    ReplyDelete
  48. la.. baru tau yang blog ada kaitan dengan restoran.. hahah

    ReplyDelete
  49. memang tertunggu-tunggu tips blogging dri cik epal ni.. blogger2 lain dah bagi... nak tau gak tips dri cik epal ni kan... Btw nice tips.. memang terbaek... nak komen pasal blog cik epal tp xtau nak komen mcm mana... sbb sy ni pun msih bru dlm berblonging nih... apa2 pun slalmat maju jaya..^^

    ReplyDelete
  50. follower byk tak bererti sebab entry bagus. kdg2 org follow nak tgk muka owner blogger tu je. slalunya perempuan cun dgn lelaki hensem sasa. hehe

    ReplyDelete
  51. td dah ikut petua cik epal.. saya jln2 blog org2 yg rajin komen saya..:) thnks... bgus nie cik epal..:)

    ReplyDelete
  52. sukeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee~ eyka like 1000 milionnn!! ^^

    ReplyDelete
  53. tips yg best . iera terus delete lagu kat blog iera taw. ahhahhahhaha. yg laen thx for the tips :) iera suke blog cik epal bab sempoi n supercool n cik epal comel ^^

    ReplyDelete
  54. wahh tips bernas dari cik epal...sifu nih...hehehe

    ReplyDelete
  55. sori lambat singgah..
    nice entri..
    mmg aku xsuke sgt kalau org suke buat entri yang gune short form.. macam ntah ape2 ntah...
    betul tu.. anggap blog macam restoran :)

    ReplyDelete
  56. grrrrrrrr!! silent readers cikepal nk komen wat pertama kali... errr.. good tips lah sis! tq!! ngeh3...

    ReplyDelete
  57. lupee nk bgi tau..headerr bru cik epal 2 cntikk..suke:)

    ReplyDelete
  58. good advice cik epal..
    sume tuh betol
    kite pon hari hari belaja dari kesilapan..
    amek petua petua dr blger2 otaii
    thnx!

    ReplyDelete
  59. suka entry ni.. tipss yg menarik! sye ada gak buat entry pasal cik epal.. eh eh.. cantik la header baru.. <3 <3 <3

    ReplyDelete
  60. hhi ignore the haters ?
    okay, i've found what i gonna do with haters. ignore them ~ =)
    thanks cik epal muahmuah <3

    ReplyDelete
  61. thanks cik epal ! tips yg sgt berguna buat blogger baru cm sye ! heehe

    ReplyDelete
  62. betol2!! tak suke org gune short form. rase nak sepak.haha

    ReplyDelete
  63. sbgai newbie....diriku trasa...hahhaa...thanx cik epal ~

    ReplyDelete
  64. ni yg suka sgt g blog cik epal ade je entry yg melekat kt otak n hati... bce entry cik epal rasenye nye cik epal tgh ckp kt aku je.sgt jelas dan teratur..
    tengs cik epal for the tips

    ReplyDelete
  65. cik epal!
    Setuju gak ng cik epal seperti mereka yang lain..
    hehehe..

    Mase2 mule2 berblog tu memang salu buat gitu.huk2.
    Tapi biler dah lame2..
    time nk blogwalking tu ade macam2 lagu dengar yang tak boleh nk pause.
    aduish kacau giler nak baca entry dye.

    Ape2 pun cik epal memang gonjeng.
    ahaksz :)

    ReplyDelete
  66. wahhhh cik epal kasi tips...

    header tak menahan la nak tgk..lawa kete tu..hehe

    ReplyDelete
  67. tips yang berguna utk blogger baru mcm saya...
    tq cik epal... =)

    ReplyDelete
  68. huhu..salam cik epal..first time kot comment kat cni..slalu jd silent readers je >.<

    btw entry ni sngt2 bguna. thanx cik epal n sy suka blog ni. x bosan bca wlaupun pnjg2. =D

    ReplyDelete
  69. suka baca blog ci apel nih..memang best la.

    ReplyDelete
  70. Hai! Cik Epal...

    Panjang betul membebelnya hehehe...

    Apa2 pun info yg bagus untuk blogger org baru..macam akak ni..huhuhu

    ReplyDelete
  71. good info cik epal..akan di praktikan..bdw baru perasan la cik epal nyer header...cantek!!!!

    ReplyDelete
  72. besh2...info yg bgus dan berani!!
    u're the best la sis!!

    ReplyDelete
  73. comelnye header cik epal!!!cane eh nak wat header cm 2?

    ReplyDelete
  74. THNKS CIK EPAL SBB BAGI TIPS2 ...YEAAHH SNOK2 HEHE

    ReplyDelete
  75. salam
    thx cik epal huhuhu
    mmg sgt berguna sgt huhuhu
    hopesume yg newbie blaja dr ape yg di ajar oleh senior huhuhu

    ReplyDelete
  76. Tips dari minah gojeng yang menarik..hehehehe

    ReplyDelete
  77. Thanks for the tips Cik Epal !! Sangat-sangat membantu. :) Btw, suka laaaah header baru awak ! Comel !!! :)

    ReplyDelete
  78. suker sangat blog cik epal...even my mum pon enjoy reading your blog....perghhh,best~anyway,keep blogging yer~

    ReplyDelete
  79. thnks cik epal 4 da tips.suke sgt2... meh lah singgah belog sy yg miskin followers ni hehehe

    http://lipslikesugar87.blogspot.com/2011/04/pakcikkalau-berani-sound-depan-depan.html

    ReplyDelete
  80. wahh sebuah entry yg sgt menarikk... akak sokongg 100% dgn tips2 yg cik epal bagi...

    walaupun blog akak ni ada lagu yg takde button PAUSE... ahaksss... alamakk mmg memekak jugak kan... nt nak remove lerr... :D

    ReplyDelete
  81. comelnye headerrrrr1takde kena mengena ngan post pon hiks.comel sangat headerrr.

    ReplyDelete
  82. bagus tips2 ni..! hye cik epal.. ehee..br sempat nk tegur..

    ReplyDelete
  83. cik epal..cantik la header bru uh..
    huhu~
    pape un tengs tuk tips uh~

    ReplyDelete
  84. wee..suke suke.thanks for the tips cik epal.yela..mg ko ske bebel, tu pasl aku suke bace blog ko diam diam je.lalalal~

    ReplyDelete
  85. thumbs up..nice tips cik epal :)

    ReplyDelete
  86. cik epal! haa.. ni yg bengang gile ni! adoiyai..lepas satu--satu kan..selama ni sab diam je bace entri cik epal..sbb malas nk tonjol2 sangt..pesal cik epal mcm ni sangat?
    pesal boleh jadi mcm ni sangat!! same je mcm yuyu zulaikha tu!!!eeii..menyampah betul la..boleh tak bagitahu..sape yang buatkan header cik epal tu naik kereta..yg si yuyu pulak boleh terbang2!! ala..nk header cm tu jugak.. jeles...header cik epal cantik2.. :'(

    p/s: hee..jgn terase ek.. saje je kasi gegar hti cik epal gonjeng! :)

    ReplyDelete
  87. thanx bg info.. smge Allah murahkn lg rezeki cik epal..

    ReplyDelete
  88. thanks fer the info ~
    saya akan perbaiki dari masa ke semasa.
    kehkeh..
    maklumla saya budak baru na blajo :)

    ReplyDelete
  89. Thanks CE for the info. I'm a newbie too! Hhehehe

    ReplyDelete
  90. wah..tq cikepal bg tips pda yg msh baru cm sy..hehhehe.:)

    ReplyDelete
  91. wuah bagus betol entry ni, maklumla saya pon newbie. Tq cik epal. Here come hilangkan stress shopping di sini http://cikitammanis.blogspot.com

    ReplyDelete
  92. thanks cik epal for those tips.. lepas baca entry ni, saya terus buang lagu fevret yang saya letak dlam blog tu..memang la best untuk kita dengar, tapi tak semestinya best untuk orang lain baca kan? heehee(kadang2 tu rasa gak serabut kalau dengar blog yang ada lagu entah apa2..hee)
    rajin2 datang lah jengah kat blog saya ni kejap ^_^
    http://norshafizamohdrosli.blogspot.com/2011/04/post-136-terima-kasih-untuk-tips.html

    ReplyDelete
  93. thx for the tips cik epal. selalu jugakkk jalan jalann sinii. :)

    ReplyDelete
  94. thank u cik epal....btw..yur blog is too cute..mcm tuan empunya....nice 2meet u..

    ReplyDelete
  95. tank u cik epal sbb syer petua tu....yur blog so cute..mcm tuan empunya....btw..nice 2 meet u....

    ReplyDelete
  96. SUKA sangat ngan entry ni.. cam ni baru betul nasihat bukan memaksa orang utk masuk ke blog kita kemudian buat mcm2 peraduan..

    ReplyDelete
  97. as a newbie, mc freshie g... dpt gak ilmu beblogging ngn cikepal ni. hihih.. sy mmg gla blogwalking, tp masalahnya, saya segan nak tinggalkan jejak.. lam kpla hotak saya

    'sapala nak heran dgn komen aku ni'

    hehe..

    ReplyDelete
  98. Setuju sangat..:) Thanx 4 the info eh cik epal..

    ReplyDelete
  99. cik epal..
    thx 4 da tips..
    heehheheeh...
    suke sgt :)

    ReplyDelete
  100. saya pon newbie..tp blog saya just my diary..jom lah singgah www.dornsukeblogger.blogspot.com

    ReplyDelete
  101. Nape saya suke blog cik epal
    1. mengupaskan bender2 yang simple
    2. lve ur pics.
    3.xder lagu yang dok terpasang n merimaskan
    4. tulisan tak memeningkan kepala
    5. love it for what it is!

    ReplyDelete