Saturday, April 9, 2011

Putus cinta ???

hehhh kome ni pantang awok jawab pasal cinta. Semua nak emel awok tanya pasal cinta. hape kome ingat awok ni doktor cinta kewwww? Takpe la sebab awok ni baik, awok buat lah satu entri untuk kome. kalau setuju, sila angkat tangan macam saya *gaya gaya Usop Wilcha


ok aku ada dapat satu emel from readers. kawan dia baru putus cinta tapi tak nak dengar nasihat orang lain bla bla bla. dan dia pon tak bagi aku mention nama dia. but suruh write satu entry about putus cinta ni.

ok macam ni lah ye. aku pon tak ada expert sangat. but pernah lah jatuh cinta and putus cinta. Ini hanya pandangan/ pendapat aku je lah ea. Sebab pendapat ni tak ada yang betul dan tak ada yang salah.


Masa aku putus cinta dulu pon, aku down jugak.  Tapi kita kena move on. Bagi aku lah kan...



Jangan kenangan hanya tinggal kenangan .Ambil iktibar atas apa yang berlaku tu. You really should do n don't turn back. Prove to him that you can do anything and you are better without him. There's nothing else you can do other than pray for the best. Remember, Allah has plans for everyone and things happened for a reason. (saying to myself and for u too)


Remember what goes around will comes around. Besides,this what we called life. Remember Allah will always be by yourside and myside. Someone will come to cheer my life again ??? perhaps!  Let him be on his way and so do i. Sometime its better be just a dream than true. Lets all the memories be just a memories.




*perghhh kenapakah aku menggunakan bahasa penjajah di entri ini???? Damn




cuba baca ni:




memang ALLAH sengaja menemukan kita
dengan orang yg salah supaya kita
sedar bahawa kita hanyalah makhluk yang
sentiasa mengharapkan pertolongan
ALLAH.



memang ALLAH sengaja menemukan kita
dengan orang yg salah supaya kita
sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH &
PENYAYANG kerana mengingatkan kita
bahawa dia bukanlah pilihan yg hebat
untuk kita dan kehidupan kita pada
masa depan…



memang ALLAH sengaja menemukan kita
dengan orang yg salah supaya kita
dapat mengutip pengalaman yg tak semua
orang berpeluang untuk mengalaminya.


memang ALLAH sengaja menemukan kita
dengan orang yg salah supaya kita jadi
MANUSIA YG HEBAT JIWANYA..



==============

Kadang kadang kita terfikir. Kenapa ea kita selalu bad luck dalam percintaan? or macam macam lah lagi soalan merapu keluar kan. Allah ni tak adil lah hape lah.



Actually kadang kadang kita tak perasan Allah bagi kita rezeki dekat tempat lain dulu. Kita kena bersyukur jugak sebab kita clash dengan dia. Mungkin itu petunjuk yang dia bukan lelaki yang terbaik untuk kita. Let say lah jadi pulak kawen, tetiba kang dah kawen tup tup bercerai. lagi parah kan? Semua yang berlaku ada hikmah nya. perjalanan hidup kita, ajal, maut, jodoh, pertemuan semua dah tertulis.


tengok budak comel hati akan jadi girang! ehehe


sometimes, we learn through the hard times. adatla tu kan. Life must go on and on and on and so on :D




Orang kata kita jangan kejar bahagia sebab bahagia nih macam rama rama. lagi dikejar lagi jauh dia terbang. tapi kalau tak kejar dia sendiri datang kat kita. Paham tak? Ha? tak faham? lantak kau lah. janji aku paham pasal rama rama tu



kau nak tahu kenapa aku blogging??


sebab aku nak baca kisah hidup orang yang lagi teruk dari aku. So that aku akan belajar bersyukur dan cermin diri aku. siapa aku. Dekat mana aku.


Babe. Life is not easy. Memang kena banyak sabar.ni baru sikit Banyak lagi dekat depan tu cabaran yang menunggu. You make it. You face it.


Alahhh baru putus cinta dengan boyfriend. Apa adahal sangat. Ecehh.



Tapi kita dah putus cinta ke dengan family? rakan rakan? kawan baik? dengan Allah? tak kan? Skop cinta itu sangat luas. Hati kita pon akan tenang kalau kita suka dan sayang orang sekeliling kita.



Kita kena belajar bersyukur. Semua yang berlaku ada hikmah. Sayang diri sendiri dulu baru sayang orang lain. Move on . Move on sistahhhh~ Its not worth meroyan sebab lelaki yang tak boleh menghargai diri kita? what for? Forget about him. Start your new life =)




"Kadang-kadang Allah turunkan hujan, ditambah dengan guruh, siap dengan kilat lagi... kita tertanya-tanya Kemana perginya matahari? Rupanya Allah mahu memberikan kita pelangi yang indah"





Mungkin kau putus dengan dia. Sebab ada yang lebih baik menanti ke? Kita tak tahu kan. Saya tahu apa awak rasa sebab saya tahu macam mana sakit dia. but bersabarlah ye. harap anda tabah menghadapi dugaan ini =)


Btw, Sorry siapa yang hantar emel, aku lambat reply. Baru bukak. hoho. but dah balas. please check. thanks!



65 comments:

  1. ah! cik epal ni wat sy sedey pg2 ni!

    ReplyDelete
  2. so true,,, 100% agree

    pnjm ayt "perghhh kenapakah aku menggunakan bahasa penjajah di komen ini???? Dem"

    ^^

    ReplyDelete
  3. ouh...betul tu cik epal!! dalam hidup ada pasang surut....yakin, dan teruskan hidup...

    pernah jugak putus cinta..tapi my bestfriend cakap..kalau dia kembali, dia akan jd milik kita selamanya...perkara ni buat saya jd kuat...
    sehingga ke hari ni...hehhehe...

    ReplyDelete
  4. wah....dh mcm cikgu kaunseling....hehe...sgguh mnusuk kata2 2....hehe...chaiyok2 k....

    ReplyDelete
  5. hmm.. biasala kan.. bila kita putus cinta kenala banyak2 muhasabah diri.. thats the best way we can do.. tunduk kepadaNYA dan mintak petunjuk dan kekuatan daripadaNYA

    ReplyDelete
  6. sokong dengan setiap apa yg cik epal cakap..thums up..takyah sedih2 meroyann..ade hikmah dia pergi..ada lebih baik menanti...

    ReplyDelete
  7. phewww....lega, abis pon aku bace ;-D

    nasihat yg bagus ye cik epal,,

    tp kdg kan ms awal2 perpisahan iteww, haruslah rasa nak bunuh org (*oke itu ada syaitan kt sblh)

    but then kna pujuk diri sndiri spya redha.

    ReplyDelete
  8. I sedang melalui sekarang. Memang pahit tp i keep pk positive. I enjoying my life now. Yes, i lost my bf, but ALLAH is always with me. Itu sudah cukup buat i kuat :)

    ReplyDelete
  9. waw boleyh jdi doktor cinta lahh
    heheh thnx lah cik epal..
    nasihat2 kat atas kite boleyh amek jd pnduan..ye lerr bru putus cinte la katekan...tp kite x down sgtlah

    ReplyDelete
  10. ngeee~ saya ponn baru putus cinta nih haaa...sygg sngt kott..tpi xkesahlah..sngat sure ade hikmahnya dri Allah s.w.t. kan cik epalllll...??

    ReplyDelete
  11. suka entry ni =)
    n setuju dgn entry ni

    ReplyDelete
  12. betul tu cik epal..betullll...;))

    ReplyDelete
  13. btol3..buat ape menangis meroyan untuk orang yg xtau hargai kita...
    setakat nangis sikit2 comey2 tu ok la jugak..haha..=D
    kan kan kan

    ReplyDelete
  14. betul..setiap org ade cintanya..nice entry..=)

    ReplyDelete
  15. great advise....boleh dah jdi doc cinta=p=p

    ReplyDelete
  16. betol tuh cik epal.. dulu putus cinta rase cam idup ni dh x bmakne lagi.. tp rupenyer dpt yg jauh lebih baik.. Alhamdulillah.. =)

    ReplyDelete
  17. sayelah yg masih belum jumpe the right person tu. tapi sgt bersyukur sbb hidup di M'sia, bukan Palestin..

    *cik epal jgn kurus, nanti tak berape comel! :-)

    ReplyDelete
  18. yup... btl ape yg cik epal ckp 2....
    sy pown sedang laluinye skrg... tp sy m'+ve kn diri n cbe tok x ingt bnda yg da berlalu..... InsyaAllah, mgkin ade hikmah disebalik semua nie.. n mne taw 1 hr nnt Allah mnemukan kite dgn pasangan yg lebih baik kn.... =)

    ReplyDelete
  19. aku dah banyak kali putus cinta. dan immune kot. tak rasa apa2 bila hubungan gagal lagi dan lagi.

    for me.. cuma ingat satu perkara untuk tenangkan diri. I deserve sum1 better!. yeahhh

    ReplyDelete
  20. hmmm................ sedih... teringat pabila cintaku d perduakan....

    ReplyDelete
  21. Hahaha, betul2, kawan saya pown ada yg tgh frust pasal ni, then saya buat entry ni untuk dia :)

    http://zafirahanis.blogspot.com/2011/04/aku-bagi-kau-sebab-untuk-berterima.html

    Dan saya harap, dia akan baca entry cik epal ni =)

    ReplyDelete
  22. sangat setuju.!!

    post kali ni pasal putus cinta,why not in next post i suggest u buat post pasal, "saya tinggalkan org yg saya sayang untuk orang yg dia cinta"

    *plus,i've experience that & nk sgt taw ur perception, explanation & reaction cik epal* wawawee byk nye -tion sy..hihihi :)

    ReplyDelete
  23. Hahaha.. panjang betul cik epal bercerita tentang putus cinta ni.. =D

    ReplyDelete
  24. wow..i like ur point if view...

    cayalah :)

    ReplyDelete
  25. setiap orang pernah tersungkur dan jika xnak tersungkur lagi,haruslah perbaiki diri dan belajar dari pengalaman orang lain :)

    p/s:cinta tu suci dan terpulang kpd kita untuk mengilapnya

    ReplyDelete
  26. best laa entry cik epall .
    semangat !;)

    ReplyDelete
  27. sokong ckp cik epal. hiks.

    cer lepas ni kasi nasihat org yg selalu xconfident mcm ai ni cik epal *nangis* ekeke

    ReplyDelete
  28. betul3..setiap yg berlaku ada hikmahnyer..maybe he's not da one for u..im sure there'll be someone somewhere in future juz 4 u..(i mean da anyone yg putus cinta la kan)..hehe
    nice nasihat cik epal!!!

    ReplyDelete
  29. tiba2 teringat soalan munsyi td..keh3

    ReplyDelete
  30. btol tu cik epal, smua tu lumrah hidup kn... puts cinta ngn bf ni adat la... sbulan 2 nnt, ok la.. huuuu.. wa pon putus cinta jgak ouh... huuuu~ :(

    ReplyDelete
  31. cik epal,anda memang seorang pendengar n penasihat yg baek..teruskan niat anda tuk berblogging ;)..i loike dis entri!

    ReplyDelete
  32. hayo !
    bgus entry nie .. i loikee ! btol ckp cik epal tuh , sume yg b'laku ade hkmahnye ....

    ReplyDelete
  33. BUAT APA LAH NAK SEDIH2 SANGAT PASAL CINTA.EXCEPT LAH KALAU DAH KAWEN TU XD

    ReplyDelete
  34. waaaaa pakcik tak nangis pun masa putus cinta

    ReplyDelete
  35. huhuhuhu...betul tu..
    cinta itu misteri..
    putus cinta lagi misteri.....

    ReplyDelete
  36. putus cinta? mmg sakit..
    rsa cm leh hdapinye..
    tp kdg2 kte down sgt
    tp ble down..
    kte kna cri Allah blk
    sbb dr dia la kte akan mndapat kasih syg yg tbaik
    n ble sy down
    sy ske blk ngn fmly ..
    plok2 dorg..best..jd up blk hehe

    ReplyDelete
  37. hai cik epal..mmg la sakit kalau putus cinta..
    lagi2 org tu mmg kita betul2 syg..
    cuma masa yg boleh baikpulih hati tu..

    sudi exchange link dengan saya?..jom..=]
    http://storysayelah.blogspot.com/p/exchange-link.html


    p/s : doakan cik epal kurus..ahaks~

    ReplyDelete
  38. Cik Epal ni takyah la tulis benda-benda sedih lagi. Tulis la benda-benda hapy coz UR BLOG IS MY SUPPLEMENT (:

    ReplyDelete
  39. thnks cik epal..rely inspired me to move on..
    sy baru je pas putus cnta...
    sbb masalah yg x blh dielakkan..
    yg penting kita kena redha dgn ketentuan Allah..

    ReplyDelete
  40. penulisan yang menenangkan.. hehee

    ReplyDelete
  41. aku setuju ngan cik epal...aku paraktikkan benda yang sama dulu....hidup mesti diteruskan.xguna bersedih untuk orang yang tak hargai kita, bazir air mata je....dia dok best ngan org len...

    ReplyDelete
  42. alooo,, teringat kisah lame lah ! bengkak aty ney T_T semuan yg cik epal tulis tu betul ! sokong !
    heeee,, sbb sophie pon mcm tu jgk dulu dan sekarang,, gurl! we must be strong ! ouh yeah ! chilll ! hee

    ReplyDelete
  43. suka entry ni
    betul kata-kata hikmah tuu :)

    ReplyDelete
  44. eyka suke entri ni!! mecasih:)

    ReplyDelete
  45. huhu..perkara bese dalam percintaan kan..

    ReplyDelete
  46. nanges baca entri cik epal nih.
    wuwuuwwuuuuuu~~ :'(

    ReplyDelete
  47. ya... amat bersetuju dengan pandangan cik epal... everything happens for reason...

    ReplyDelete
  48. wahh, cik epal..ayat kemain lagi! i likeeeeee so much3. bole jadi kaunselor ni, hehe

    ReplyDelete
  49. like this so much....!
    hm, baru lepas fasa bengkak2 mata nanges tiap hari *org len yg tak rasa mmg anggap aku buat bnda bodow, tp it cannot be control T_T*
    kita mungkin kecewa dgn plan kita yang tak jadi dengan si dia, tapi percya la tiada plan yg dpt menandingi dan sehebat plan Allah.
    *oh, aku sungguh jiwang tetiba*

    ReplyDelete
  50. ~hurm~
    good points Cik Epal!!
    (^^)

    www.izzlatif.blogspot.com

    ReplyDelete
  51. cik epal..i like this entry...setuju sgt dengan ape yg cik epal taip..;)

    ReplyDelete
  52. ayat yang sama N pernah guna masa N mengalami mende ni.. "takpe la kak, sekarang ni takde ikatan apa2, kalu dah kawen jadi macam ni lagi teruk" bley kata ayat ni untuk sedapkan hati walaupun bisanya tetap tertusuk jauh di sudut hati. bertahun2 memori dikait bersama. kekadang susah nak terima kenyataan, kenapa orang lain boleh putus dan sambung banyak kali dan akhirkan hubungan ke jinjang pelamin. tapi naper tak terjadi pada diri sendiri. tatkala melalui fasa yang perit tu N tak sudah2 memohon doa agar dipulihkan semangat. air mata memang peneman yang paling setia. emosi, kerja dan segala aktiviti termasuklah memandu terganggu sama sekali. dunia bagaikan gelap dan tak rasa yang ianya akan kembali bercahaya. lagi bertambah sakit bila tak dapat nak diluahkan kepada sesaper. bunuh diri?? haa tak payah cakap la, saper yang alami mesti faham nya perasaan ni, kepala tak stabil macam2 mende nak buat semata2 nak berhenti berfikir. tapi mujur la N masih ingat Allah dan keluarga tersayang. sekarang ni dah okay walaupun parutnya sentiasa menyakitkan. sentiasa tertanya adakah pintu hati masih terbuka dan tak tau samada nak percaya akan kewujudan cinta. cukupkah sekadar ada orang yang menyayangi N, tapi adilkah pada si dia??

    ReplyDelete
  53. gud entry ah cik epal. pada yg tgh putus cinta tu releks ah. aku pon penah putus cinta jugak. just remember takde yang kekal dlm hidup ni even our family, bff except Allah s.w.t.

    ReplyDelete
  54. erm..same wif me la...pernah putus n smbung berkali2..mmg terluka yg amat la nak2 dipermainkn dengn org yg kita paling percaya..n tmbh2 lagi 3rd person tu org yg paling kita percaya..dh aggap mcm darah dging sndiri..betul2 tikam belakang punyer..but Alhamdulillah..finally he's mine..n now dh jadi suami pn..n leh caye x? betina tu still cari laki aku even dh kawin!..bru jek last two weeks aku kntoikn sbb trnampk msg dlm hp myhubby..then mmg trluka habes la..but myhubby ckp xde pape, smpaikn junjung Quran n siap ckp, if dia de hubungn ngn pmpuan lain, biar dia mat kna panah petir..hope dia xlggar jnji dia, kang xpsl2 mnjanda plak aku..wuwuwu...Astagfirullah...n pmpuan tu pn dh aku 'basuh' btul2..gile murah punye betina!

    btw, we must be strong enough to face all of this..dunt ever2 give up..ingat, jgn sia2kan airmata utk lelaki yg xlayak utk terima cinta kita!..hargai diri kita, sayangi diri sendiri lebih dr segalanya!...sentiasa percaya pada qada n qadar Allah Taala..hanya Dia yg mengetahui apa yg terbaik utk kita..

    ReplyDelete
  55. Saye pon sedng putus cinta ! ! ! hee~
    (gaye mcm suke plak kan, pdhal tgh tahan nanges. HUHU)
    Xpelah , betul ckp cik epal n korng sume . We deserved a better person :')

    ReplyDelete