Wednesday, April 6, 2011

Cinta

Bagus betul lah kawan aku ni. Satu soalan aku tanya. lapanpulohlapan patah perkataan dia jawab. Tiba tiba pulak panggil aku Cik Epal pulak kan. Ghasak lah. Tapi cambest lak apa jawapan dia kasi aku ni:


gambar sekadar hiasan


Cik Epal nak tanya sikit
Kita jatuh cinta atas dasar apa?
Adil tak kalau kita suka orang sebab orang tu handsome/cantik?
Macam mana pulak orang yang tak cantik dalam dunia ni?
Jangan cepat jatuh cinta.
I tak rasa u desperate,
sebab lumrah lah kalau kita minat/suka/cinta.
dan mungkin jugak lumrah manusia suka kan benda yang cantik cantik.



Ok now tanya dulu hati u.
Kenapa boleh jatuh cinta/minat dekat dia?
a part of u mesti cakap sebab dia handsome/hot etc etc.



tapi untuk apa semua benda tu? Apakah kita ada bf untuk tayangan semata?
Satu lagi ni prinsip i lah.
Tak salah kalau share dengan u as a fren. hehe.



Kita jatuh cinta, cinta dalam diam.
Dalam diam kita mengenali.
Tu kelebihan lah kalau duduk dekat dengan dia.
kita reflect semua benda yg dia buat, cara dia jawab soalan kita, cara dia jawab/borak/bergaul dgn kawan dia, hubungan dgn adik beradik dia/ibu bapa.





Tapi tak apa jangan risau, kalau jodoh u tak kemana
tak payah tunggu nak stalk, cinta tu hadir dengan sendrinya.chewahhh
Ingat jangan biar pisang berbuah dua kali, kesilapan hanya dilakukan sekali.
Belajar dari pengalaman dulu.





satu lagi cik epal,
kalau kita jatuh hati berdasar kan rupa sebenarnya tak berapa elok sangat.
but again, tu memang lumrah
cuba kita fikir macam ni lah
kalau cik epal nak dekat brad pitt,
brad pitt tu beriman/handsome dan segala mcm lagi lah sifat kesempurnaan.
Adakah kita yang mengharap ni juga begitu?




apa yang kita expect dari bakal pasangan kita macam tu lah juga kita sendiri.
nak yang kacak, kita pun kena jaga penampilan kita kalau kita.
 nak yang sweet/romantik kita pun kena belajar romantik sekali
*ni dah tazkirah cinta dah ni.

LOL


I rasa kan, u kena pandai,
pandai bahagikan perasaan CINTA, MINAT dan SUKA. Semua ni lain tau definisi dia. Bagi I kalau cinta tu stage paling atas. Stage tu goal dia kahwin



Ini semua berbalik kepada Qada' dan Qadar ALLAH. Jodoh. Walaupun base hubungan tu sekadar minat mungkin berpanjangan hubungan nya MUNGKIN JUGA TAK.




Adakah ini u?
Tepuk dada tanya selera? Nak makan apa? LOL




Suka pulak.


Suka ni kadang kadang sebab kita dah ada bf atau dalam kepala kita, dah aim orang lain. Kalau bagi i. Once i'm into one girl, sampai bila bila pun i will go/work on the same girl. Rasa bersalah menipu diri sendiri kalau hati tengah bercinta dalam diam dengan orang lain. Tiba tiba ada datang perempuan lain yang boleh tahan chemistry nya. I akan remind myself, is it unfair for a girl for u to share your love and feeling??



So suka ni sebenarnya dugaan. (konklusi sendiri) LOL




Dah tahu kita dah pasang niat nak orang lain jangan dok cepat ubah angin. Bayangkan kalau pasangan kita nak tu gilakan orang lain. Apa perasaan kita? pheuw Nauzubillah



Semoga jodoh tak putus. U jangan putus rahmat dari Allah. Baik mencari jodoh mahu pun mencari keredhaan agama.



Dan jangan kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah, melainkan kaum yang kafir (Yusuf: 87)





sebab u wanita, seharusnya hormat tu sangat penting sebagaimana kita hormat kan seorang wanita yang ,melahirkan kita ke dunia, bakal isteri dan bakal ibu kepada anak anak kita



Ingat. What u give InsyaAllah u will get back. Malah lagi bagus dari yang diberi. Yang penting ikhlas. I boleh nasihat/cakap as a friend je. The rest u decide.



Comel tau bila perempuan ada crush ni. especially yang secret admirer. Minat senyap senyap. Doalah dia yang terbaik. Lagilah Allah bagi pun superb baikkkkkkkkkk punyaaaaaaaaaaaa.




Sebenarnya kaum/orang yang dianayai. InsyaAllah doa tu makbul. doa lah jodoh yang baik/bagus/beriman/soleh. AMIN =)



Its ok. bagi peluang dekat diri sendiri. Mistake is experience as long as you take it as a lesson. And experience is the best teacher. Wise men fool once. ok? I bet your ex did hurt you so bad, Tu lah mungkin u pun boleh terbawa bawa




Ingat jangan jadi mangsa cinta. Sebab syaitan tu melompat lompat keriangan kalau orang boleh sesat sebab cinta punya pasal



=====


Thank you friend. Ok kawan aku ni lelaki. Sebab tu dia pon bagi contoh contoh kalau dia ada girl lah hape lah. But aku suka share dengan dia ni. Sebab satu aku jawab. Karangan SPM punya jawapan aku dapat. i loikeee. and thanks again!



42 comments:

  1. cinta bg saya adalah ibarat sebiji epal..sempoi x?cewahhhhhhhh...

    ReplyDelete
  2. hehehe.. suka entry nih, kak epal ;)

    ReplyDelete
  3. seriously..very wise advice..~~~ thank you for sharing it here Cik Epal..! ^^

    ReplyDelete
  4. cinta itu indah.

    kalau cinta tu berdasarkan rupa, n then tetbe muka org yg korang sayang tukar jd buruk, tak kan cinta korang pun nk berubah kan?

    so, it's better lah kalau kte cinta dia kerana apa yg ada pada dia.

    but the most important thing is

    cinta hakiki kepada Allah.

    *wah , ada gaya ustazah da ni :p
    terpengaruh dgn Hlovate, :)

    her novel was soo amazing! kan ? :)

    ReplyDelete
  5. ble budak uia memberi peringatan i like!!!! rasa macam pnah jmpe dalam lift kc tapi segan la nak tegur owg feymes :)

    ReplyDelete
  6. baiknya die.
    jawapan die walaupun panjang tp menarik.
    thumbs up.

    ReplyDelete
  7. tengs for sharing cik epal!
    tak salahkan jadi stalker, stalk sidia la? ;D
    dan jodoh tuh kita kena cari jugak, bukan menunggu aje! heeeeeeee

    ReplyDelete
  8. wahh, malam malam tazkirah cinta lah. hee

    ReplyDelete
  9. adekah hati cik epal sdg b'bunge2 sakura.. hehe..
    tp baek sgguh kwn cik epal ni.. se2 die terang ae..

    ReplyDelete
  10. CIK EPAL..AP NAMA SEBENAR AWAK HA??? ASYIK EPAL SJE...

    ReplyDelete
  11. cik epal sedang berjalan di taman cinta kah? hihi.

    ReplyDelete
  12. lagi elok kalau lelaki yg kita syg tu kenal dan sedar yg die akan jadi ketua keluarga.die kne bagi nafkah tak kira la zahir atau batin.contohnya mcm 'teman lelaki' sy sekarang.kami serius.saya ajak die kawen.die setuju,tapi die mintak sy sabar.mmg xmanis kami keluar berdua.dia siap ckp,die lg sng kalau ade family sy teman kami keluar.die cakap die xnk kawen dlu.nanti mana die nak teduhkan sy?anak anak nt?nak makan pasir ke?

    ReplyDelete
  13. ohlalala cik epal..

    ada apa dengan cinta?
    subjektif kalo nak jawab..huhhuhu


    one more to go..

    ReplyDelete
  14. erkkk..cinta???
    cik epal dah jadik pakar dalam bab3 ini ka???heheh

    ReplyDelete
  15. Errrr cik epallll tu bukan hadis tuuu, tu ayat quran tu! ;p

    ReplyDelete
  16. @ Cik Puan Bunga : kesilapan teknikal lah tu. time ym. nak cepat kot. terconfused ke dia hape kan. :D

    ReplyDelete
  17. suka la entry nie...cik epal..:)

    ReplyDelete
  18. this entry telah meng'open my eyes'.hehehe..
    yup..cuba jadi yg terbaik.dan blaja lupakan dia..dan doakan dia bahagia ngn cara hidup dia. :)

    ReplyDelete
  19. bila cinta...
    dalam hati ada taman..dalam entry pon ada taman..hehe ^__^

    ReplyDelete
  20. cinta??kekadang manis kekadang pahit..
    yg penting jodoh tu di tangan Tuhan.. ^_^

    ReplyDelete
  21. cinta pernah membutakan sya,,,, sesat kerana cinta......... betul2 ckit buta.... nasip boss hntar p specialist mata...*sye kn pekeja harapan.*wekkkkkkkkkkkk...muntah pla taip sbb yg last over perasan.. muahahaha..................

    ReplyDelete
  22. ok kawan2...cik epal boleh jd doctor love ;)
    sila hantar email jika ada masalah dengan pasangan anda.hehehe ;)

    ReplyDelete
  23. saya suka seorang budak tu sebab saya nampak in the future dia bakal jadi bapa penyayang.HAHA.

    ReplyDelete
  24. big applause for him laa.
    seriously suke ape yg dia ckp kan (:

    ReplyDelete
  25. arwah tok dulu selalu pesan.. biar sakit di mata, jgn sakit di hati. amksudnye, xyah le cr yg ensem/lawo tp kemudian ari kita yg merana. janji sedap mata memandang. lgpun ensem/lawo tu sgt subjektif n bergantung pd mata yg memandang..

    kadang2 ensem/lawo di mata kita, tp belum tentu ensem/lawo di mata org laen..

    tp kalu da mmg baik n sweey, kt mata sapa2 pun tetap akan nmpk baik/sweet kannnn

    ReplyDelete
  26. bile cik epal nk kawen dgn dia ;-D
    hihihi

    ReplyDelete
  27. bile cik epal nk kawen dgn dia ;-D
    ekekekeke

    ReplyDelete
  28. wow! panjang giler jawapan. haha

    ReplyDelete