Friday, March 25, 2011

(resipi) Colourful Oreo Chocolate Chip Cheese Cake =)

Memandangkan dah lebih sepuluh orang yang mintak resipi mende alah ni dekat ENTRI INI. maka dengan tidak menghampakan harapan chef chef sekalian, dengan ini lahir lah entri ini daripada CHEF CIK EPAL GONJENG.


ok ni nak memperkenalkan bahan bahan untuk buat Colourful Oreo Chocolate Chip Cheese Cake ni :


1- WHIPPED CREAM tak kesah brand apa. nak beli dekat kedai kek lagi bagus *wajib ada


2- susu segar *tak ada pon tak apa


3- CREAM CHEESE. any brand pon boleh *wajib ada


4- SUSU PEKAT. any brand boleh





5 - GELATIN. cari yang HALAL ye


6- Serbuk manik *tak ada pon tak apa


7- Chocolate Chip *tak ada pon tak apa


8- ni aku tak ingat ah. badam rasanya. *tak ada pon tak apa





OREO 2 paket.


aku nak letak NIPS. aleh aleh IBU aku pergi makan pulak. adehh dia ingat aku beli untuk dia agaknya. tapi tak pe ah barang lain ada dah. but kalau nak letak NIPS or M&M pon boleh. jangan letak sambal belacan sudahhh~



Mula mula OREO ni hancurkan semuanya. tinggal kan lah sedikit untuk hias atas kek.



aku ni memang bangsa tak reti menyabar. mula mula pakai tangan. tapi tak hancur dan lambat. apa lagi, amek lesung batu, aku tumbuk penuh perasaan semua OREO itu.


ok cara caranya adalah :



@ Firstly, kau amek CREAM CHEESE, pukulkan sampai lunyai


@ Then letak susu, aku rasa tak payah SUSU SEGAR pon tak apa. tapi kalau nak letak pon dalam satu cawan kecik je ah. sebab aku terlebih susu segar ni. dia jadi lembik pulak.



@ lepastu taruk WHIPPED CREAM. kalau ikut hati aku nak letak je semua whipped cream ni. sebab bau dia sedap wei. tapi aku sarankan letak dalam 100ml camtu ah. agak agak macam satu cawan besar pon boleh



@ kacau semua benda tu, lepastu letak SUSU PEKAT. 1/2 tin. kalau kau kuat manis. letak ah dalam 3/4 macam tu. kalau nak letak semua pon suka hati lah. karang dapat kencing manis jangan salahkan aku


@ then letak GELATINE dalam 2 atau 3 susu besar then gaulkan dengan air panas. air panas jangan banyak sangat. air panas tu untuk sebatikan gelatine ni je. sikit je pon dah ok. gelatine ni untuk keraskan kek tu


@lepastu masukkan OREO yang kau dah hancurkan tadi pastu gaul semua mende alah tu


kau dah gaul semua tu kau campak kan lah COKLAT CIP dan BADAM tu dalam mangkuk dan gaul lagi macam gambar atas ni. COKLAT CIP simpan lah sikit untuk buat topping



yang SERBUK MANIK yang warna warni tu buat topping macam gambar di atas. dan susun lah OREO yang kau simpan tadi cantik cantik. tabur jugak COKLAT CIP yang ada lebih tadi



macam ni lah ghupe Colourful Oreo Chocolate Chip Cheese Cake aku

lepastu dah siap, masukkan cake ni dekat freezer, dekat freezer tempat beku ikan tu tau. bukan dekat bawah . letak dekat atas. biarkan dalam 2 jam



Ni lah hasilnya dah lepas 2 jam. sebab aku tak tutup dengan rapat. damnnnn. lembik doh. aku tak tahu ah macam mana riwayat freezer aku tu kang


tapi habis jugak mende alah ni aku kerjakan
lepastu aku masukkan balek dalam freezer



nampak sedap kan? memang SEDAP!

ni yang berjaya dipotong lepas beku kan tu. perghh rasa dia macam OREO CAKE ICE CREAM doh!

tapi nak memotong pon agak seksa ah sebab dia beku. tapi agak agak nak makan, letak ah dekat bawah jap. pastu kuarkan, baru potong PON BOLEH


Rasa kek ni sedap! lagi sedap dari Cake SECRET RECIPE. bahan bahan aku beli ada ah dalam rm30-rm40. sebab Whipped Cream and CREAM CHEESE mahal sikit. tapi ok lah puas hati. kalau makan dekat SECRET RECIPE? satu kek dah makan dalam lapanpuloh hengget kan. baik kau buat sendiri je dekat rumah. lagi berbaloi baloi.


yang bestnya pasal cake ni. tak payah nak bake! letak dalam peti ais je. dah boleh makan. sebab aku ni malas sikit nak bake bake ni.


selamat mencuba kawan kawan dan jangan lupa ye VOTE aku dekat SINI. Search "Cik Epal" and VOTE NOW !! =)


ok bye!

57 comments:

  1. walaoweyh , tenkiu cip epal ! heh (:

    ReplyDelete
  2. akhirnyaaaaaa! sayang cik epal lebih aa! haha.

    ReplyDelete
  3. gila gonjeng resipi ni , nak try ah

    ReplyDelete
  4. thanks!;) nnti nk trial n error la.hehe

    ReplyDelete
  5. cik epal.

    aku try resipi nanti. bagi tunang aku cuba. terima kasih banyak2. :)

    ReplyDelete
  6. nampak sedap!! tapi bila lama kat luar nanti kek tu xcair balik ke? ^^

    ReplyDelete
  7. meriah betul kek oreo cik epal.. :)

    ReplyDelete
  8. menyelera kan.. abis meleleh air liur aihh!!!

    ReplyDelete
  9. wahhh..sedapnyer cik epal :)

    rajin ye :))

    ReplyDelete
  10. boleh cube buat. tenkiu cik epal.

    ReplyDelete
  11. waaaa..
    warna warni ler biskut dia..
    bnyak kaler ni misti mahal nie
    hehehe

    ReplyDelete
  12. MENGALAHKAN RESIPI CHEF WAN.KENA TRY NI :D

    ReplyDelete
  13. dah lame nk tnye..gonceng tu ape maksud??
    huhu

    resepi ni cm best!! nnt dah ade bajet,,nk try ah..

    ReplyDelete
  14. tak manis ke eh jadinye? ;)

    ReplyDelete
  15. thanks cik epal..nanti nk suruh mak buat lah sedap semacam ja...haha..

    ReplyDelete
  16. pergh... nampak mmg menyelerakan.. takpa nti nk try wat sekali :D

    ReplyDelete
  17. blog cik epal banyak juga catatan pasal makan2.
    dalam makan2 jangan lupa diet =D


    JOm Joint.Entry terbaik bulanan peserta akan di pamerkan ke page yang mempunyai 16000 fan page

    Peraduan : Entry bulanan terbaik anda dari FARISZ@AZ.Com

    ReplyDelete
  18. macam sedap kek ni,
    nanti kite nak try la, =)

    ReplyDelete
  19. waahh..nmpak cam sedapppp sgtt..:) kena try nih..

    ReplyDelete
  20. i mtk izin nk pki cikEpal nye link ni lam blog selebet i eh...nway, keep introducing recipe2 n places mternak lemak ngn jayenye ek in da future.hehehheee....

    ReplyDelete
  21. cik epal,dye x yah letak kt oven ke? letak dlm frezz je ???

    ReplyDelete
  22. hai cik epal yg comey... wah pandainya buat cheese cake... hehehehe... akak suka sgt dtg blog cik epal ni... sempoi syeh...

    ReplyDelete
  23. Wow..mcm sedap..just d color bit funny..harhar ape2 pun thx 4 sharing..mesti cuba buat one day..tgk pic je mana cukup..hu~

    ReplyDelete
  24. Eh? tk yah sumbat dlm oven? Weeeeeee nk try buat lah :DD Eh cik epal takde facebook fan page ke? nak likeeeeeee :DDD ♥ Elisa jenguk jenguk lah blog elisa ye http://elisapelik.blogspot.com/

    ReplyDelete
  25. cik epal,tumpang iklan 1:

    http://kuccieda.blogspot.com/2011/03/wajib-baca.html

    ReplyDelete
  26. tq cik epal 4 the resepi...nga cr resepi nk wat cheesecake but most of the resepi guna modal byk heheheh i'll try this resepi n bg report jd ke x eh

    ReplyDelete
  27. hehe..dah buleh buka klas memasak

    ReplyDelete
  28. ooo,cmtu,.xyah bake rpenye,..wahh,best la cik epal,.pasni bley cube!,.hehe,.

    ReplyDelete
  29. wahh ttibe tringin nak mkn kek,, nak p crik kat kdai lah,,nak buat x de bakat..ngeh3

    ReplyDelete
  30. nampak sedap. thank you cik epal sebab sudi share. nak tryyyyy :)

    ReplyDelete
  31. cik epal kat mana nak cari gelatin yang halal tu?

    ReplyDelete
  32. @atiqah idrus: kat supermarket ada jual =)

    ReplyDelete
  33. bez lah cik epal..
    sy dah buat dah...sedap3! suke3! hee..
    nie entri psl kek nie..=)
    klu ada msa jenguk2 lah *sbenarnya malu nak share kat sini* huhu


    http://kkpyacrita.blogspot.com/2011/03/resepi-cheese-cake-cik-epal-menjadi.html

    ReplyDelete
  34. assalamualaikum...
    ni first time sy view ur blog.. amat manarik.
    ni sy copy resepi ni.plan nak try buat..sy suke benda2 yg melibatkan cheese ni.. =)
    salam perkenalan.
    facebook.com/zaidong
    http://www.zaiddong.blogspot.com/

    ReplyDelete
  35. Salam Cik epal...

    Akak baru jer terjah sini and follow cik epal..

    Nanti follow akak ya..

    http://www.hairuliza-anakku.blogsport.com/

    ReplyDelete
  36. dah cube cik epal..
    sedai meyh..
    heheeh

    http://fatinfarhanabambam.blogspot.com/2011/04/resipi-cik-epal.html

    ReplyDelete
  37. dear, cream cheese tu nak letak bape banyak? seketul besar tu ke potong separuh je? nak try jap lg muahaha

    ReplyDelete
  38. Sedap sangat kek ni. dah buat 2 kali kot, lepas ni berkali kali laa. tak payah nk beli aiskrim dah sebab boleh buat sendiri :D Cik epal bagi laa resepi lain pulak eh hehehe

    ReplyDelete
  39. memang TERBAIKK dari ladang arr resipi ni...da masuk 14 kali da buat ni.......ahaks2..thanks for sharing yah

    ReplyDelete
  40. nyumm,, mcm best jew.. nak suruh mak buat lah,, hehehe,, terima kasih kerana post Recipe ni.. :))

    ReplyDelete
  41. aku ni llki...tapi bila tgok resepi cik epal ni mmg giler nak buat....soodaaappp....yg cheese kek ni mesti try nye.....

    ReplyDelete
  42. Cik Epal ni memang gonjeng la...sempoi je resepi....MakChaq pon malas nk bakar kek...hahaha...kek kukus lagi menjadi biasanya.Thanx Cik Epal.. CIk Epal Tak ada blog lain ke? Mcm sikit je entry...

    ReplyDelete
  43. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  44. Cik apal..nk tanye cikit yg cream cheese tu kne pukul gune machine mixture ke or kalau gune senduk pon bole? Hehe ingat nk try buat utk buka puasa nnt:-)

    ReplyDelete
  45. @nurulhb: boleh je guna senduk tapi kasi cream cheese tu betul-betul cair lah. Kalau nak lagi elok guna stand mixer or whisk :)

    ReplyDelete