Saturday, March 19, 2011

(resipi) begedil ala ala cik epal gonjeng

Pagi pagi bangun. apa salahnya mengintai makanan di bawah tudung saji *ala ala Kemawas



sekali tak ada hape pon untuk di cekik. mesti ayah aku lupa beli breakfast hari ni. selalu rajin bebenau membelinya. so terpaksa lah berdikari. dah kebulur dah ni.



tengok dekat dapur ada kentang, ada bawang, ada telur. haa boleh dah lah ni. tiba tiba muncul mentol di kepala. dan terasa nak buat BEGEDIL. ni sebenarnya first trial aku ni. aku main hentam je ni. before ni tak pernah buat pon. main bedal je apa nak taruk


ok mula mula tuan tuan dan puan puan. dah kata nak wat begedil kita kena memerlukan kentang. tak kan lah nak guna durian pulak kan.tu nak buat tempoyak. gheti?


kentang tu uolsss rebus dulu. dah rebus angkat




ni lah ghope kentang aku yang dah direbus. lepastu kena lenyekkan kentang ni. perghh punya la payah. aku tak tahu ah depa ni wat begedil lenyek pakai hape. kalau ikut cara aku. aku tumbuk kentang kentang ni dalam lesung batu. settle masalah. itu pon lebam lebam gak tangan aku nak lenyek kan kentang ni semua



bahan bahan yang lain diperlukan adalah


@ bawang besar
@ garam secukup rasa
@ ikan bilis (dah ini je yang ada kat rumah aku, kalau letak ayam lagi best kot)


bahan bahan terhad, so itu je lah yang aku taruk dekat begedil aku ni. nama pon masak main terjah je. tu barang barang semua tak ada tu.



lepastu kau gentel gentel lah kentang tu. part ni kot yang best. boleh main gentel gentel. jangan sambil sambil gentel lain sudah lah ye. kang tak jadi lak kang begedil ni. hasil aku buat jadik macam ni





mangkuk kiri tu telur. putih telur je ea yang diperlukan. kuning telur buat main jauh jauh. yang belah kanan tu. begedil yang siap digentel gentel. kau nak buat bentuk LOVE pon boleh. suka hati lah. ikut kretiviti masing masing


dan inilah hasilnya begedil aku ni selepas digoreng.



TADAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!








macam rupa cekodok pulak aku rasa




lepastu aku masak nasi sikit. goreng telur. dah settle. ini lah yang berjaya aku cekik





tapi begedil aku sebenarnya sedap. tapi terlebih garam doh. ni turun penyait mak aku la ni kalau masak. nama nak masak je mesti masin. dalam pada masin masin tu. empat bijik jugak aku bedal sekali makan. dahsyat tak dahsyat lah kan. tengah lapar mungkin. lepas ni nak buat begedil lagi aku malas dah ah letak garam. aku letak sos tiram pulak. aku memang suka try and error ni




lepastu ibu balek, ngamuk. membazir makan tak habes. alaa first time try memang ah kan. lepas ni mesti menjilat jari. bukan takat jari. pinggan pinggan nanti jilat tahu



selamat mencuba. ok bye!

32 comments:

  1. woo, lapar tengok begedil cik epal :P

    ReplyDelete
  2. Hahaha . It looks yummy! Kalau makan saja saje cicah dengan sos pon mesti sedap kan! ;))

    ReplyDelete
  3. org kate sape masak masin maknenye nak kawen. ngeh ngeh :P

    ReplyDelete
  4. nak juga,sedap je tgk..heeeeee cik epal cool laa...ehheee

    ReplyDelete
  5. hehe simple jew an nak wat..p slalu nya gk suka tambah lada..biar ada hint pedas2 ckit...huhu cik epal cuba nanti...huhu

    ReplyDelete
  6. dah la tengah lapar neh, tergoda la . hehe

    ReplyDelete
  7. haha masin sebab dah ade ikan bilis kot cik epal..hik2..senang je ek nak buat..my febret..!

    ReplyDelete
  8. kat utara ni mane entah nak dapat begedil. NAK !! tehee

    ReplyDelete
  9. sebenarnye dalam tu masa lenyek, kena letak bawang goreng sikit kata kawan aku. letak sikit minyak gorengan bawang tu. itu la penyedap rasa katanya..

    ReplyDelete
  10. cik epal terer. kalau lulu masak try2 cnfrm ta jadik. haahaa

    ReplyDelete
  11. waa sedap juga kalau tghari ni buat resepi ni kan..

    ReplyDelete
  12. orang kata kalau memasak terlebih masin maksudnya tak lama lagi nak kawen. apakah.................???

    ReplyDelete
  13. asal bukak blog ni je mesti lapar jadinya! HAHAHA!

    ReplyDelete
  14. sedap ah cik epal.macam nak soh antaq 5 ketui kat sini. hehehehe :p

    JEMPUT SINGGAH : BLOG BUDAK TAK BUSUK

    ReplyDelete
  15. kalau rebus cam lembik,nak keras sket bergedil tuh kentang kena goreng..huhu..tapi bagus jugak rebus..kurenggg lemak..XD

    ReplyDelete
  16. biasa aku buat aku hiris kentang nipis nipis. pastu br aku masak kat koli dengan minyak panas.

    then tumbuk kentang dengan lesung.

    ReplyDelete
  17. lapooooooooooooo pla ehhh nak cikit..

    ReplyDelete
  18. wah cik epal masuk dapur la...bak sini cekodok sepinggan plz..:P

    ReplyDelete
  19. bole try ni...;))
    hye moon, do follow me: nurruls.blogsppot.com

    if stil ingat, shikin, kwn shiro..;)

    ReplyDelete
  20. [kali pertama komen blog cik epal]..
    suka baca entri2 cik epal..huhu...boleh meredakan tekanan di kala stress...
    dan, nampaknya cik epal tak lama dah tu nak dapat jodoh, masak2 rasa masin..hehe...

    ReplyDelete
  21. i love begedil...boleh la test buat sndiri lpas ni...:)

    ReplyDelete
  22. jd tukang masakntak bertauliah pulak eh cik epal oiii...

    ReplyDelete
  23. sy da try ikut cik epal nyer resepi....
    tq...=)

    akulolipop.blogspot.com...

    ReplyDelete
  24. wau.. lame tak mkn begedilll.... nak jugak...

    ReplyDelete