Tuesday, March 1, 2011

Petua petua bagi sesiapa yang tercekik tulang ikan

Petua petua bagi sesiapa yang tercekik tulang ikan


@ Minum air dalam tudung periuk


@ minum air zam zam. selawat tiga kali. InsyaAllah elok lepastu


@ kalau rasa tercekik tu, time tercekik tu ah, cepat cepat pusingkan pinggan 3 kali sambil berselawat. InsyaAllah tulang ikan tu akan terlepas





@ kepal nasi pastu telan


@ makan pisang


@ tarik telinga kiri dan kanan. tapi jangan tarik sekuat hati lak. mahu tercabut telinga kang dah satu hal



===========================



seksa woo kalau tercekik tulang ni. aku tak suka sangat makan ikan. aku suka makan ayam. tak pernah lagi ah tercekik tulang ayam.


tapi sesiapa yang tiba tiba tercekik tulang ikan lak pasni. boleh lah buat petua petua ni, tapi tercekik tulang ikan je ah. kalau tulang lain aku tak tahu lah apa petua nya


tapi yang selalu aku buat, makan nasi kepal dan makan pisang


kalau korang rasa petua petua kat atas cam pelik je. apa kata korang test test cekik tulang lepasni. lepastu try petua dekat atas ni. nanti bagitahu aku mujarab ke tak




ok selamat mencekik tulang!

29 comments:

  1. betul...mira selalu amalkan petua nie..thanks for sharing!

    ReplyDelete
  2. sy slalu buat mkn nasi kepal tu.mmg mujarab

    ReplyDelete
  3. selalu wat yg kepal nasi tu.. tapi penah skali dah x jadi petua tu. masukkan kan tangan amik sendiri je. tau x besar x besar mulut aku... hahaha..


    Btw, cik epal thanx sudi singgah blog saya.. wweewweeetttt~

    ReplyDelete
  4. ciik epal..tips yg baguih hehe meh mai blog fara ;)

    ReplyDelete
  5. makan nasi kepal tu dah biase sangat tapi sokmo tak menjadi..jalan mudah, ape lagi, korek sajaaa :DD *seksa -.-'

    ReplyDelete
  6. bagus lah petua nie.nanti boleh amalkan :)

    ReplyDelete
  7. mintak2 la teringat petua2 ni time tengah tercekik tulang ikan nanti. huhu.

    ReplyDelete
  8. petua yg biasa dengar..tapi selalu guna petua nasi kepal tu..

    ReplyDelete
  9. hehe..yang kelakar tu part yg pusing pinggan tu..
    jgn sampai terpelanting sudah,,hahaha

    ReplyDelete
  10. haha!! setakat ni tak pernah lagi lah tercekik tulang ikan.. cik epal pernah eyh?? makan gelojoh tu.. ekeke! =p

    ReplyDelete
  11. selalu buat yang telan nasi je..yang tudung periuk tu pernah dengar. tapi tak pernah nak cuba pun..yang lain baru ni first time dengar. huhu

    ReplyDelete
  12. haha, petua minum air dlm tudung periuk tu xpenah tau. but, good job, ada gk org bagi petua2 cmni :)

    ReplyDelete
  13. nice info dear!!~
    http://inibelogfyna.blogspot.com/

    ReplyDelete
  14. aku penah tercekik tulang ikan. pastu die boleh benam kt belah lelangit tu plak. mmg sakai ah kan.

    ReplyDelete
  15. salu tecekik klu mkn ikan sungai. hui
    thnks bg tips. :)

    ReplyDelete
  16. selalu gune yg kepal nasi tuh.. yg laen tuh baru taw..

    ReplyDelete
  17. pusing pinggan penah buat,tapi sampai skang tatau pe kaitan pusing pinggan ngan tecekik tulang,tapi memang mujarab weh!

    ReplyDelete
  18. hehehe makan kepal nasi tu mmg mujarab..kena telan terus...kalo cekik tulang ayam,dah xboleh buat apa cik epal oii tu lg bhy

    ReplyDelete
  19. ada lagi satu petua. insyaAllah mujarab

    baca ayat ni: Ihdinassiratolmustaqim

    ReplyDelete
  20. selalunya kalau tercekik, LLk akan try kaedah no.4. memang berkesan,hehehe

    ReplyDelete
  21. okehh nnti di cubaa :D itupun kalau tercekik la.hee

    ReplyDelete
  22. cik epal...omu biasanyer...kepal nasi jer...dah sekarang dah jarang cekik2 tulang...sbb jarang makan ikan..ahak...

    ReplyDelete
  23. memang pelik ohh. lagi2 part tebalik pinggan. haha
    penah tercekik due hari. last last dah geram sgt, amik jalan mudah.
    masuk kan jari, tarik tulang ikan. rasa macam menang award lepas tuh
    tp tu untuk tulang ikan yg besar dan panjang. haha

    ReplyDelete
  24. no 2 tu aku selalu buat insha-Allah jadi
    sebab aku ni suka makan ikan,if ikn 2 tulang byk tu
    sorry ah aku trauma nk makan sebab aku mkn gelojoh sikit hahaha :p

    ReplyDelete
  25. dh dkt berminggu2 dh tercekik tulang ikan nie..huhuhu..tensen tul, cuba jgk nasi kepal tue, xberjaya pun! pedih, cuba mkn pisang lak pas nie..

    tq cik epal for nice tips

    ReplyDelete