Thursday, February 10, 2011

Kenangan pahit waktu sekolah

Ni nak cerita benda benda yang tak best masa aku sekolah dulu. Dulu aku sekolah asrama penuh. sekolah agama. pakai tudung labuh lagi uolsss.


Masa form 1 kan selalu ada orentasi kan, masa orentasi tu, semua di bagi satu tag nama. nak dijadikan cerita. tag nama aku boleh hilang pulak. celah mana aku taruk tag tu entah. Then time orentasi tu, fasi tanya, siapa tak pakai tag. BANGUN!



aku pon bangun. sekali ada lagi sorang bangun. kira ada dua orang yang tak pakai tag. aku dengan budak tu pon kena denda. kitorang kena pakai kertas a4 then letak tali tengah tengah. pakai ah menatang tu sampai habis orentasi.


Time aku nak pakai kertas tu, akak fasi tu tanya apa nama? aku pon bagi tahu ah sebab dia nak tulis nama aku dalam kertas a4 tu. sekali ada sorang abang fasi ni datang dekat aku. dia cakap la hyee apa semua lepastu sengih macam kerang busuk. apa kau ingat kau HOT?



Then dia panggil aku "hye Rosalinda. hehehe" Time ni cerita Rosalinda tengah letop letop dekat tv. siapa minat cerita ni dulu tahu ah. abang tu, kalau nampak je muka aku time orentasi tu, mesti nyanyi "ROSALINDA AYAMORRRR AYAMOR!" then sengih sengih. hek elehhhh abang ni. kalau minat cakap je ah.




esoknya budak yang lagi sorang tertinggal tag tu pon jumpa tag dia. kira aku sorang je ah kena pakai menatang kertas a4 tu sensorang. malu siolll. seminggu dok hurung ke hulu hilir menda alah tu. kalau kecik takpe. ni sebatu dah nampak nama aku.



bila habis orentasi baru ah aku jumpa tag nama aku tu. cisss bedebah betul ah. tag nama aku tu elok je landing dalam bakul bedak,lotion aku semua. tapi nasi sudah menjadi bubur ayam mcd. semuanya sudah terlambat. orentasi pon habes dah. pasrah je ah




lepastu akak akak semua panggil aku Rosalinda. melekat ah pulek nama Rosalinda tu dekat aku. then ramai nak amek aku jadi adik angkat. biasa ah market tengah naik time tu. kang tetiba dapat coklat. kang tetiba dapat kad. best betul rasa. macam artis pulak rasa kadang kadang tu.



Tapi aku ni jenis suka jalan sorang sorang, pergi mana sorang sorang, wat kerja sorang2x. ada hari tu aku nak solat Zohor dekat Musolla. time aku nak amek wudhu' tu ada akak form4 ni tengah lepak lepak borak borak. dah ah dekat musolla. memekak pulak tu. pastu aku lalu ah depan depa semua. depa semua senyap. sekali ada sorang akak ni cakap hape kau tahu. dia nyanyi







"Rosalinda BABI morrrr BABI morrr!"



lepastu kawan dia yang lain gelak gelak macam syaiton jantan baru dapat bini baru


Aku pandang diorang pastu aku senyum je. alahh time tu aku innocent lagi. baru form1. lantak kau lah kak nak cakap apa pon.



time aku sekolah dulu. dok asrama. bilik aku paling atas sekali. aku tak ingat ah tingkat berapa. 3 4 camtu ah kot. tapi yang paling penting atas sekali ah. Aku selalu mandi dekat atas. tapi selalu tak ada air dekat atas. tapi aku memang selalu amek air dekat kolah bawah. amek satu baldi then bawak naik atas.




Aku tak reti mandi berkemban depan depan orang ramai. dekat kolah pulak tu. eee buatnya tengah mandi, terlucut kain batik ke hape. kan dah buat tiger show dekat kolah tu. tak pasal pasal balek bilik kang kena brainwash dengan akak senior cakap aku buat gangguan seksual berbogel di khalayak ramai pulak karang. tak memasal aje.





Kalau aku nak mandi pukol 6. dalam pukol 5 setengah aku amek ah air, then letak ah baldi aku kat bilik air. lepastu lepak bilik jap. sekali aku pergi bilik air. dalam bilik air tempat baldi aku letak tu ada orang pulak.




alahh aku baru nak mandi. dah lah ada air aku dalam tu.


sekali rupanya ada akak senior tengah berak dalam tu. guna air dalam baldi aku. dah ah penat aku nak angkut baldi tu bawak naik atas. dia selamba badak je buat air tu cebok berak dia. aku tunggu je ah luar pintu. sekali dia kuar dia cakap.


"jap ea, nak ganti air ni"

sorry pon tak de. dia pon turun amek air. sekali dia naik. air dalam baldi separuh je. hampeh tol ah akak ni. nak mandi hape air separuh je dalam baldi. nak cebok bontot dia lepas ah. dan aku pon terpaksa ah tusun balek. ambil balek air dalam baldi. hehh



ada lagi satu kes. aku tak tahu ah siapa yang dengki sangat dengan aku. masa tu aku baru balek kelas ke hape tah. aku nak pergi mandi. sekali aku cari ah baldi aku nak pergi mandi. sekali baldi aku tak ada. rupa rupanya baldi aku terhempas dah jatuh dekat bawah. habis terburai habes. macam baldi aku tu dicampak dari atas ah. yang tu aku tak tahu kerja siapa.



Aku rasa dulu aku tak ada buat salah pon dengan orang. tapi aku tak tahu apahal tah depa ni macam bermasalah. tapi ni cerita yang tak best ah masa zaman sekolah aku. nanti aku cerita benda yang best lak jadi masa zaman sekolah aku.


ok bye!

51 comments:

  1. alah kak apple , biase la tu . dok asrama kan . kite pon pena kene macam tu kak . kene reject tak tentu pasal =.='

    ReplyDelete
  2. kahkah,sedih lak citer part jamban tu. xgune punya akak. apsallh dengki sgt? eh eh ter'emo plak..

    ReplyDelete
  3. HALAMAAKKKK~ SEDIH NYE CITER CIK EPAL.. KALAU JUMPE KAKAK YANG ONGGIL BABI MOR TU SEKARANG, LEMPANG JE DIA!

    ReplyDelete
  4. warhhgg..kajam nya..orng zaman dulu dulu..~~
    grrrr..nasib baik lah..msa zmn skolah..slu geseh2 ngn akak akak..kat sna..
    knon bajek..buat baik lah..haha:PP

    ReplyDelete
  5. kciannye cik epal time sekolah2 dulu erk, kalau membe2 cik epal time skolah dulu yg baca entri nie kompem tergelak, kenangan sekolah banyak memberi kita makna kan?

    P/S LISA SURIHANI KENE SOUND DENGAN BLOGGER <

    ReplyDelete
  6. tak besh nyer zmn skolah rendah k.epal :(

    ReplyDelete
  7. biasalah tue kalau hidup kat asrama.. biarkan ia jd kenangan dlm lipatan sejarah kehidupan..

    ReplyDelete
  8. huhu teringat masa diasrama...kena mara dgn senior2 tak pasal2.. sedih tp bila ingt balik semua tu kenangan yg buat kita tersenyum dn rindu sgt!

    ReplyDelete
  9. OK. Pengalaman form one aku tak boleh lupa, well, masa orentasi ah. Grr. Seram.

    ReplyDelete
  10. dok asrama best...selalu pulak aku main kejar2 ngan warden..main nyorok2 ngan warden..mls nk g prep..so nyorok la..pas dia blah..kta bole tdo...hehhee

    ReplyDelete
  11. kih33.. cik epal nie byk beno cter nyer....

    ReplyDelete
  12. sian... tp pengalaman pahit itulah mengajar kita supaya lebih tabah dan berfikir supaya jgn kita wat kat org mcm tu gak

    ReplyDelete
  13. nur lagi teruk bila malam kan senior tolak kasut yg kteorg susun kat luar dorm so sok tuh kena la cari kasut kat bawah dari longgokan kasut junior yang lain sabar jer la

    ReplyDelete
  14. standard org duk asrama kak epal. . mmg mcm nie. . hehe. . saya pun duk asrama gak tp teknik lorh. .

    ReplyDelete
  15. hahha..cik epal,yang BABI MORRR tu leh blah laa..

    ReplyDelete
  16. kalo aku la, ringan je mulut aku membalas "e'eh.. ada org suara sumbang pulak dalam ni.. ingt ni kat dewan serbaguna ke bahalol!" ok,tipu.. aku semunyik bawah selimut kot.haha..

    ReplyDelete
  17. sama lah kita dulu masa kat hostel (:

    ReplyDelete
  18. kalau duduk SBP memang macam ni. tapi kenangan tu best jugakk :D

    ReplyDelete
  19. eh eh yg part baldi tu, yana pun penah rsa gak. dah pnat2 ambik air slamba je senior2 ni gune. =.='

    ReplyDelete
  20. hooo...aku pun penah kene bagai2... mereka berenam ngumpat aku tp tak pasan aku ade dkat jek dgn tempat diorg ngumpat sambil makan mi kari.. hampeh betul.. muke aku wat bodo je time tu..lepas tu, masuk toilet, nangis esak2.. sampai skrg aku sakit hati wlaupun dan 7 tahun lepas dah.. anyway, aku pun dulu sekolah asrama..sekolah agama atas bukit kat usj~

    ReplyDelete
  21. time dduk asrama lah plg seksa. rs cam nk nangis tiap2 hari tapi all the memories sgt sweet kn!

    ReplyDelete
  22. biasala tu...org cute nmmg rmi yg jeles~

    ReplyDelete
  23. Setiap orang ada pengalaman remaja masa sekolah kan. Tak kisah la manis atau pahit. Tapi kalau duduk sorang-sorang, terkenang peristiwa lama..boleh gelak dan senyum je..:)

    Entri Terkini: Tudung ROSE, Inner Neck Cover dari KIMISONWEB..

    ReplyDelete
  24. kita dok asama xdak pon yg nak buli sbb akak senior sgt baik plus takut nak buli anak cikgu sndiri..hahahaha

    ReplyDelete
  25. yg hempas baldi sampai berkecai tu mmg xbole blah ah.. dengki nyer!

    ReplyDelete
  26. macam2 cerita kan bila duk asrama nih..bila habis sekolah mulalah teringat.. masa kat sekolah dulu mesti kita wish cepatlah abis sekolah cepatlah...hihihi tp seyes cikgetah pon pernah kena buli dulu cuma cikgetah nih otai sikit..dorang takberanih..haha

    ReplyDelete
  27. ala..diorang jeliz tu cik epal! huhu

    ReplyDelete
  28. citer masa dok asrama la paling best...kenangan nie la akan diingat sampai ke tua...

    ReplyDelete
  29. aah macam rosalinda sikit muka cik epal..
    dengan pipi dan mata besar..
    mungkin sebab femes kot tu yang budak tak suka

    ReplyDelete
  30. cantik blog cik epal..

    mmg diorg jelez ngan cik epal la tu..

    jom lepak sini.. http://lepak.my/

    ReplyDelete
  31. Seni betul kenangan ni yer!
    cikgu tie suka sangat baca kenangan2 yang mcm ni.hehehe...

    ReplyDelete
  32. lau duk hostel mmg cm tu,sye dlu nyaris2 nk kne pkai kain smyang trun klas prep..hmpehh btoi..kes cik epal ni mmg srius,dorang tu mmg jeles ngan c.epal..

    ReplyDelete
  33. alahai.. sedih plak baca.. tp bnd la yg ajar kite bersabar kan. =p

    ReplyDelete
  34. hahhahhaa. dalam pada tak best tu.
    lawak ah pulak! hhahahaha

    ReplyDelete
  35. ida teringat masa sekolah dlu slalu kena kejar ngan anjing... nyaris2 nk kena gigit...tkut... anjing 2 besarrr...

    ReplyDelete
  36. haha
    kes curi air zmn asrama ne mmg prkra biase..kui3
    My Recent Post: Contest Senyum Tak Nampak Gigi

    ReplyDelete
  37. oMG awak ingat lagi mun??? huhu akk ingat lagi dulu mase korang datang... patut la dulu sume orang cakap kat akk..
    "Waaa gile best ko paan, ko dapat adik muke cam rosalinda!! cun gile"

    tak sangka awak ingat lagi pengalaman kat sekolah yang penuh dengan manusia tu. eheh. bukan, sekolah asrama yang penuh tu.

    (oh tetibe rindu sekolah.. hhahahaha)

    ReplyDelete
  38. dok asrama mmg mcm2 hal. haha^^ kenangan tu!

    ReplyDelete
  39. hehehe~
    biase la epal..
    kaum hawa nie kn kuat jeles..
    bile jeles..mula la nk dengki2..
    pdhal bndanye kecik jek..mybe krg kasih syg owg cmni!hahaha

    ReplyDelete
  40. haha..aku gelak sampai guling2 bce entri nie,,,

    ReplyDelete
  41. cik epal ni..buatkan saye tringat balik zaman skolah yg xbape nk best tu..hihihi =P

    ReplyDelete
  42. kalau dah dok asrama memang adat lah tu.. kita tak buat salah pun orang menyampah.. hisy..

    ReplyDelete
  43. cik epal cite psl mase skola,teringt gak fyna mase skola dl..huhuhuu..time form4 mmg gado gile2 ngn senior...smpai warden pown x bley nk wat pe..

    ReplyDelete
  44. huhu ==
    < ex asrama gak .

    mmg teruk ah kene goreng dgn senior smpai kene pnggil naik dorm drg, kene sound . terok btul . pdhl tym tu org budak baik je ==

    ReplyDelete
  45. senior memang ouh. suka belagak senior..pape tah..hahha

    ReplyDelete
  46. caye cuka dgn cita kak cik epal niehhhh muaaahhh<3

    ReplyDelete