Thursday, February 3, 2011

Bila menyentuh pasal jodoh. Hendak mencari atau menunggu???

nak tunggu tu macam mana?? tunggu orang datang meminang ke?? tunggu orang datang berkenalan ke?? tunggu orang hantar rombongan bawa hantaran berdulang dulang hati nyamuk terus ke?? tunggu pihak di sana melamar bunga di taman ke?? *tiba tiba teringat Adnan sempit. muka toya. tapi dalam hati ada TAMANNNN :D




kalau hendak tunggu je. Belum tentu lagi orang hendak mencari kita. Memang telah tertulis di Luh Mahfuz siapa jodoh kita. tapi ingat. Allah juga telah mengingatkan kita bahawa Allah takkan ubah nasib sesebuah kaum tanpa usaha kaum tersebut.


rezeki, harta, kekayaan, kemasyuhran. Semua di tangan tuhan. tapi adakah kita hanya menunggu tanpa usaha mencarinya??



ilmu itu di tangan Allah. tapi apakah kita tidak perlu belajar untuk mendapatkannya. Same goes with JODOH.


betul la jodoh tu di tangan Allah. tetapi kita diberi akal dan fikiran untuk memilih dan membuat pilihan.




"perempuan2 yg keji untuk lelaki2 keji,dan lelaki2 keji untuk perempuan2 keji, sedangkan perempuan2 yg baik untuk lelaki2 yang baik, dan laki2 yang baik untuk perempuan2 yang baik. Mereka bersih dari apa yang dituduhkan orang . Mereka mmperoleh keampunan dan rezeki yang mulia.(syurga)"-surah an-nur 26



always remember to love your fellow humans. but true love is only reserved to Allah,the one and only God. =)





awak...nah payung...nanti demam pula =)





p/s: hape aku cerita pasal jodoh ni?? hehh...nak tanya ah anda yang membaca ni. adakah anda mencari atau menunggu???

67 comments:

  1. time skunk menunggu lebey banyak cari mencari. tapi bila dah semakin sesuai waktu tu, tingkat prosess mencari. hehe.

    tak salah jugak cari awal3 kan? ke salah?

    ReplyDelete
  2. bro mencari...

    eh sudikan cik epal.... dengan bro (tetttt isi tempat kosong)

    ReplyDelete
  3. (◕‿◕) hmmm..ntah la..
    rase nye, menunggu smbil2 mncari..hihi

    ReplyDelete
  4. mencari pun kene..hehe..dlm islam pun ckp perempuan boleh ngorat lelaki..hihi

    ReplyDelete
  5. kena mencari juga klu agak2 umur dah meningkat.tp kena menunggu gak jodoh yg betul2 elok utk kita.
    x pa,jgn risau...ingat ni je,LAKI BAIK=PRMPN BAIK,LAKI JAHAT=PRMPN JAHAT.

    ReplyDelete
  6. menunggu smbil mencari... hehe.. entahlah cik epal.. bnd ni susah nk ckp..hehe.. *ceh mcm pro gler, =p* klau dulu saya rela menunggu.. tp penantian itu satu penyeksaan.. *dah bermadah dah plak, =p*... hehe.. so, skrg saye dan membe saya TERPAKSA pasang strategi utk mencari.. dah x larat nak tggu.. jeles tgk membe sorang2 naik pelamin..
    'dont worry.. if it's supposed to happen, it will...'^_^

    p/s: chayok2 cik epal.. sama2lah kita berusaha.. hehee...

    ReplyDelete
  7. bulan takkan jatuh ke riba,
    cinta takkan dtg kalau tak dicari,
    cinta takkan dpt kalau tak diberi.


    :)

    ReplyDelete
  8. jangan jadikan adat tu sebagai penghalang... pempuan pun leh cari lelaki...datang meminang lelaki pun boleh..:)

    ReplyDelete
  9. Dah mencari dan alhamdulillah dah berjumpa dengan Si Dia. Tak salah pun cari, semuanya pun utk kebaikan diri sendiri & keluarga utk masa akan dtg.

    ReplyDelete
  10. cik epal, kalau dah dpt ape yg dtunggu/dicari nanti, jemput2 la kitorang ni mkn nasik minyak yerr. hehehehe :P

    ReplyDelete
  11. salam...
    bagi pak long...
    1. usaha
    2. doa
    3. tawakal..
    pak long doakan moga beroleh kebahagian dimasa depan.

    ReplyDelete
  12. saya tak mencari.
    tapi bila dah suka seseorang kita bagi hint2 sikit la kan.
    macam bagi respon positif pada orang yang kita suka tu.
    =)

    ReplyDelete
  13. cik epal.. susah la nak usha lelaki dulu.. malu tau !!

    ReplyDelete
  14. i tguu je..mlas nak cri.. segan ar nak mula dlu...huhuuuu!!

    ReplyDelete
  15. cik epal! comel lah pic kartun tu. nak amek boleh?? plishhh..

    ReplyDelete
  16. dah jumpe yey!!

    tp kan cik epal...mmg kene cari jugak..yelah..skang kan perempuan ramai..persaingan lagi..and the best girl win! muahahaha..*gelak jaat*

    cinta tak perlu dicari,die akan datang sendiri.
    tapi kalau dah datang,jual mahal mmg melepassss..

    yg penting usaha..ala..cinta tu kan try n error.perlu tentu 1st guy akan jd yg terbaekk utk kiter!soo kena sabar jugak :)

    ReplyDelete
  17. perigi tak mencari timba..
    tapi smetimes perlu jugak.. :p

    ReplyDelete
  18. dah ada depan mata tp tatau nak mula mcm mana ? mcm mana nak mula ? cik epal leh tolong tak ? HAHA

    ReplyDelete
  19. for now saya tidak mencari..ingin focus kepada belajar dulu..cinta blh dikemudiankan...betul tak cik epal?

    ReplyDelete
  20. ermmm..rasenye da jumpe..tp malu nk luah..rase rendah diri sgt2..tkut kne reject..bole gitu?ngeee...

    ReplyDelete
  21. aisy rasa...tunggu je kott....
    tAk usah cAri....hahahahahaa.....^_^

    ReplyDelete
  22. hmm..tapi jodoh tu kan telah ditetapkan..org cple 6,7 thun pun blum tntu kawen kn...sabar jela..eheh..

    ReplyDelete
  23. hehe tggu ke tgh mencari ehh...confius hehe

    ReplyDelete
  24. menunggu kot??? ntah... tapi better menunggu...,
    tapi ada lak orang cakap better mencari dari menunggu..
    aik???

    ReplyDelete
  25. wat mase ni menunggu..sambil 2 mencari jgk..tp..xde la mencari sgt @ buat xkesah aje..kang..mencari..silap2 kene setepek. dahla muke xlawa,ade hati nak cple ngn aku..ape macam ye cik epal klu bendalah 2 jd?

    ReplyDelete
  26. memang itulah sebaiknya..sambil2 tu boleh bfikir mana buruk n baik...sama2 join kempen tak nak buang bayi.. http://myqurratuaini.blogspot.com/2011/02/contest-kempen-tak-nak-buang-bayi.html

    ReplyDelete
  27. kene cari la.
    zaman skrg kan lelaki yg berguna lebih sikit drp perempuan yg bgune. ;)

    ReplyDelete
  28. sy mahu mencari tp malu la der..
    xpndai nk mengorat n takut nk d mengorat.. hahaha.

    so, hnya menunggu lar=)

    ReplyDelete
  29. segan nak mula dulu.. takut nak mula..kut2 org tu dah ada steady.. camne nak tau org tu ada gurlfren ke x? kut2 dia pun ada crush kat somebody..tapi ada org kata bila kita dah 25 n above.. kita dah malas nk pikir pasal jodoh lg.. btul ke? hihi

    ReplyDelete
  30. saye sdg menunggu dam mencari2 jgk.. ihihihih

    ReplyDelete
  31. betul cakap paklong. usaha, doa, tawakal. hehee.
    comel gila kartun tu. sweet je >.<

    ReplyDelete
  32. saya berumur 22 tahun, saya dah kawen, saya masih belajar.

    ReplyDelete
  33. buat masa ni tak mencari pun..sbb byk komitmen lain..hehehe..one day kot baru mencari

    ReplyDelete
  34. tp mcm x appropriate je kalo girl yg approach dlu tat guy..:)

    ReplyDelete
  35. umur Manja baru 21, tapi dh gedik duk pikir pasal jodoh hehe
    for me, Manja rasa jom ramai2 kita serbu mencari
    tapi kalu dah penat mencari tunggu je la tepi pintu rumah hehe tunggu sape2 lalu pastu ajak cple (aci, ini org wayar sudah putus, jgn tiru)

    ReplyDelete
  36. umo da nk masuk 24 tp xpenah lgk bcinta...my fren bnyk yg perli ckp x laku r ape r..but me believe in faith...jodoh pertemuan dtangan Ya Rabb...hee :D

    usaha ade jugak...tp just tnjk sket jek kt orang tuh..n the rest bdoa..bdoa...bdoa...(:

    ReplyDelete
  37. alamak....susah ow...hehehe...ko senang lah...nanti banyak dato2 cari ko...hehehe

    ReplyDelete
  38. dlu saya cari dia...skang saya tunggu dia..mcm ne nie? heeeehe

    ReplyDelete
  39. aigoooo....hahaha...hmm menunggu n slalu kena marah dgn orang sekeliling sbb xcarik hakhakh.. hey nak carik kat mana...xkan nak angkut yg kat tepi jalan kot..

    ReplyDelete
  40. cik epal..my theme phone tu...sweet kn?hehe

    ReplyDelete
  41. jodoh perkara paling pyh untuk dicari =___=

    ReplyDelete
  42. ..saya menunggu tapi x penah mencari..biar parents yg carikan leh x??haha...

    ReplyDelete
  43. heehe..entah ar..da penat berusaha....sekarang nak rehat dengan lebih cool..payah gop cari bende yang x pasti nih...

    :)

    ReplyDelete
  44. masih mencari..sebab takut tersalah pilih. sbb sblum ni dh salah pilih. masih menunggu dan blum ada yg berkenan d'hati.huhu..:)

    ReplyDelete
  45. skrg ni tggu je...
    x rs lg mau cari, hehe~

    ReplyDelete
  46. org dlu2 sllu kt perigi x cari timba
    tp pe gunenye perigi kalo xde timba tol x??
    so, kne r gk brusha utk mencari jodoh, smbil2 mnggu sape jodoh yg trbaek utk kte..
    "some1 somewhere is made for u"
    *dipetik dr filem DIL TO PAGAL HAI* (^_^)

    ReplyDelete
  47. tips sy..berkawan dgn sume org..kl dh rsa selsesa ngn org tu..baik hati budinya..kl xde hint dr dia apa salahnya luahkan je kt si dia..mna tau dia pn ada smpn perasaan kn..kl dia yg start dlu lg ok lah..

    so..kena cari..

    ReplyDelete
  48. menunggu pulak la cik epal... dh penat mencari.

    ReplyDelete
  49. hai, maksu mai dari blog paklong. rasa2nya bab jodoh ni, kita buat dua2 perkara, cari dan tunggu, campur ngan doa dan tawakal :)

    ReplyDelete
  50. bile sampai mase, perlu utk kite mencarinye wahai cik epal ~_^

    ReplyDelete
  51. kena buat yang terbaik, bersedia menerima kekecewaan, bertolak ansur, menghargai, memahami, dan jujur.

    ReplyDelete
  52. biar la cik epal blaja dulu..
    biar la cinta itu datang sendiri..

    ReplyDelete