Monday, January 10, 2011

Persoalan yang mungkin tiada jawapan

Ni nak cerita masa zaman zaman dulu time sekolah before menjelang peperiksaan besar. Aku dok lepak lepak dengan member , sekali kuar pulak cerita kem motivasi lah khemah ibadah lah. before upsr,pmr,spm. Aku bet korang pon mesti mengalami jugak benda ni. Cuma lain lain situasi je ah



Yang kawan aku cerita, ada time dia, Fasi tu suruh lah depa semua ni lukis orang yang paling dorang sayang dalam hidup ni dan tulis impian impian depa dalam satu kertas. Dah kata orang paling sayang dalam dunia ni, opkos majoriti lukis gambar mak. lepastu tulis lah impian/matlamat semua dalam kertas tu


Then lepastu Fasi tu suruh gumpal gumpal kertas tu. ok semua pon gumpal kertas tu. Then Fasi tu suruh diorang baling jauh jauh kertas tu. Semua pon baling kecuali kawan aku sorang ni je tak baling. Lepastu semua fasi dok maki dia, then suruh BALINGGGG,AKU KATA BALING, BALING! Tapi kawan aku ni kental, dia cakap ah "buat apa saya nak baling, ni impian saya!"

Then sebenarnya dia nak tengok mental kita kuat ke tak. Kira kawan aku ni kental jugak ah. Tak ada ah senang senang je nak kena hasutan orang. lepastu yang dok baling kertas depa jauh jauh tadi. memang sedap ah kena ceramah free. Benda benda ni semua saiko. Saja je ah nak tengok kita kuat ke tak


Lagi satu selalunya time kem motivasi ni, diorang akan bagi satu barang untuk kita jaga, like telur, biskut, lead pensil. macam macam ah. yang pastinya barang tu mesti fragile. Ada haritu kitorang semua dapat satu biskut Hap seng. Abang Fasi tu suruh jaga. Ni baru baru dapat nak passing kat semua budak. Ada pulak sorang malaun ni. dia pergi makan biskut tu kasi habis. lahhhhh orang suruh kau jaga. yang kau pergi makan apa kejadah lah. memang pasal budak tu sorang wat hal, kitorang kena ceramah free. hamsap punya budak. belum apa apa lagi dah bikin kecoh


Aku tak suka kalau bab yang malam nangis nangis tu. Depa saja buat keranda lalu tepi. ada batu nisan bagai. konon konon balek rumah kang mak/ayah kita meninggal dunia. Aku rasa tu saiko gila nak mati. nak je aku cakap GET LOST! tapi disebabkan aku baik, aku layankan je ah babak drama tu. Nangis jugak lah lapan baldi air mata kuar tengok member sebelah lap hingus beriya punya pasal. Air mata dan hingus sama laju je kuar macam air terjun


Aku paling suka kalau bab yang dia nak bagi nangis cara halus. Ada masa aku nak upsr kot. tapi dia tak buat dalam hall sekali ramai, ni dia buat by group


Akak fasi tu suruh bayangkan, dia kata. bayangkan kamu semua nak pergi bercuti. Sekali family kamu terlibat dalam kemalangan jalan raya. Salah seorang daripada kamu meninggal dunia. Siapa yang kamu pilih untuk meninggal dunia?


Ada yang jawab pilih diri sendiri. lepastu akak tu tanya "kenapa kamu nak pergi? kamu tak kesian ke dekat ibu dengan ayah kamu lahir dan besarkan kamu, sedih semua. kamu kan harapan keluarga, kenapa nak hampakan diorang. kamu taknak balas ke jasa dan pengorbanan diorang?"



Then ada jawab pilih ayah/ibu . then akak tu ceramah jugak "sampai hati kamu nak lihat ibu ayah kamu pergi dulu dan bla bla bla"



Ada yang cakap pilih adik beradik " kamu sanggup kehilangan adik/abang/kakak kamu yang selalu bersama dengan kamu bla bla bla"



Dan lepastu semua sedih nangis. Tapi aku rasa kalau aku tujukan balek soalan tu dekat akak fasi tu. mesti akak fasi tu tergagau jugak nak jawab dia nak pilih siapa yang pergi. tapi tak terpikir pulak nak tanya dia time tu. dah besar godang godang ni baru terfikir.



Tu ah aku nak tanya korang yang baca ni. Kalau family korang terlibat dalam kemalangan. dan boleh dipilih siapa yang kena pergi. (kalau lah ye, bukan betul betul) siapa korang nak pilih? Ibu? Ayah? Kakak? Abang? Adik? atau diri sendiri? dan kenapa?

45 comments:

  1. huhuhu.. masa kem motivasi, yuyu paling suka kalau dapat makanan sedapp.. wuuu.. nak nak kat hotell. ishhh.. best nyee cik epal!

    ReplyDelete
  2. kawan kte penah cakap, biar orang yang tinggalkan kte, jangan kte yang tinggalkan orang.

    :)

    ReplyDelete
  3. diri sendiri sebab tak kisah.sebab kalau saya takde,mak+ayah masih ada kakak,abang dan adik.tapi saya tak akan benarkan mak+ayah saya pergi sebab kakak,abang,dan adik saya ada sorang mak dan sorang ayah sahaja.kalau saya yang pergi takpe,mak dan ayah saya ada lagi anak-anak yang lain.

    ReplyDelete
  4. ahaha...
    sangat stress kot kem motivasi mcm nie.. T___T
    2 3 ari je bermotivasi... lepas tuh basi dah...

    ReplyDelete
  5. diri sniri . mati syahid kowt ^^, hahahahhaha

    ReplyDelete
  6. diri sendiri..parents aku ada lagi anak2 dia yg lain,jadi dorang boleh go on continue their life, lagipun dorang xtgk abang2 aku kawin lagi..cucu baru ada 2 orang..kalau aku xada, kejap je dorang sedih..adik beradik yg lain pun there's a lot of thinga coming up next to their life..kalau sedih aku xada pun kejap je...

    ReplyDelete
  7. diri sendiri, supaya duit insurance aku dapat bagi mak abah buat rumah baru depa.. dari dok menumpang harta tok yang tak habis - habis orang dok ungkit.. s
    ob sob sadis tak.. agak nya akak fasi tue nangis tak??

    ReplyDelete
  8. xde pilih sape2. xsampai hati kot!!

    ReplyDelete
  9. a ah pernah gak dapat soalan ni... tak mo pilih sebab Allah yang pilihkan.. boleh tak jawab cemtu.. aci tak... hehe

    ReplyDelete
  10. tak sanggup kehilangan semua!! even salu gadoh dgn sibling tp dorang jugak yg ada dengan kita dari kita kecik kan...mak ayah lagi lah! tak dapat bayangkan :'(

    ReplyDelete
  11. pergh soalan maut kat bwah tu...klau ikut hati jmbu aku..

    biarkan aku yg pegi dlu,xsggup sma skali aku nk tgk org yg aku syag pgi trlbih dulu dri aku...(ayt nak drama je)

    syg kot adik bradek aku..xnak2

    okeh..dlam ati tman berekar2...hahaha

    ReplyDelete
  12. err... semua tak nak!! tak sanggup nak pilih!!

    ReplyDelete
  13. diri sndiri..
    at least my parents ada ank2 yg lain..
    ok sobs sedey.. T_T

    ReplyDelete
  14. wuuu dasat...aku memang x suka bab2 airmata ni...kena2 lg aku kena masa kursus bina insan masa mula2 masuk keja di JTK...memang super la time tu...ada ustazah di bawak khas dari bandung...ntah knpa aku jak yg kena aim...mungkin sbb aku yg paling muda dalam ramai2 peserta...ya la yg lain boleh kira veteran da...sampai aku digelar ratu airmata...method dorang sama la mcm yg u ceta ni...gila...habis airmata...3 hari kursus 3 hari bengkak mata...

    ReplyDelete
  15. pastinya diri saya sendiri kerana saya tahu ALLAH lebih menyayangi saya, DIA akan datang menjemput hambanya bila tiba masa dan waktu nya...insyaALLAH.

    ReplyDelete
  16. soalan yang fasi tue kasi... mencabar sungguh. Tak sanggup kehilangan sesiapa pun...

    ReplyDelete
  17. whoaa...betul2..fesi suka provoke benda bukan-bukan... lepas tu kena paksa setuju dgn statement diorang "seniors always right" . Fuh, Layans lah diorang punya idea-idea jahat lepas tuh..

    ReplyDelete
  18. biar meninggal semua senang tak pk lagi huhuh

    ReplyDelete
  19. diri sendiri . sebab tak nak susahkan mak ayah . sggup berkorban . ;) he

    ReplyDelete
  20. bley la insaf 2-3 ari..
    pahtu nkal cam biase..
    kn3?..hehe

    ReplyDelete
  21. hahaha..teringat zaman mude2 dolu...

    ReplyDelete
  22. Pilih jiran sebelah rumah boleh? haha. lol. tue kan soalan tricky jer. lol!

    ReplyDelete
  23. klu g kem motivasi mesti ade program yg kn nangis2..gelapkan lampu sume la..pastu suh byg..klu balik dr kem ni mak @ ayah awk meninggal..ms tu insaf giler...(ms tu jela..ngis smpai bengkak2 mata)

    ReplyDelete
  24. ahh. saiko je tu semua. ngarut. haha.
    time i dulu, i wat dek je. mls nak lyn. pastu i berangan benda lain. lantak ar, dorang nak wat i nangis konon. ciss.

    haha :)

    ReplyDelete
  25. aku pilih diri sendiri. kerana aku sayangkan orang lain lebih dari diri sendiri.

    ReplyDelete
  26. ini sumer hanya soklan yg sesapa pon tak leh jawab..

    ReplyDelete
  27. vee nak keta tu jer yg pergi.. :) anyway mmg ms kecik asyek kena saiko jer kan, tp byk manfaatnya.

    ReplyDelete
  28. lau aku pilih akak fasi tu yg mati bleh? :)

    ReplyDelete
  29. x bape suka kt fasi.. sebab kte pn fasi.. huhuhuhu

    ReplyDelete
  30. Soalan yg susah nak jawab.Fkir bekali2 pun blum tentu bley jwb

    ReplyDelete
  31. xpena terlintas nak pk bab2 ni. sbb dah confirm2 kita xboleh pilih kan, so xmau pusing kepala pk benda yg xberlaku. hee.

    ReplyDelete
  32. hahaha. mcm2 jenis kem ade. tapi memang best mase taim tuh, mental berubah betul, tapi yang x syoknye mental aku ni mampu bertahan 2 3 bulan jer... maksudnye setiap bulan la kene g kem2 mcm nih!

    ReplyDelete
  33. dulu 1st time kena nanges la
    pastu 2nd time 3rd time
    dah tak nanges dah....
    time SPM siap gelak-gelak lagi..
    ada fasi buat macam jenazah
    padahal member sendiri hahaha

    ReplyDelete
  34. hohoho!!!saya suka ini entri!!!betul tu...hampeh tul kene macam tuh...-.-

    ReplyDelete
  35. bec to school!!x suka kem motivasi!!suka buat org nampak like an idiot!!waaaaaa~~

    ReplyDelete
  36. ah tamaw2..nak sume idup..huhu

    ReplyDelete
  37. Shag pilih pekerja dari Hospital pergi. pergi merawat mangsa kemalangan. Okay tak jawapan Shag? Shag tak pernah dan takkan nangis depan orang. Buat lah macam mana pun. InsyaAllah nangis dalam bilik air!

    Entri terbaru Shag : Encik Azizulhakim, siapakah dia? Kenal?

    ReplyDelete
  38. motivasi oh ! nak pmr ni lg ar byk motivasi2 ni.Hehe

    yeh,yg pling x suka dia bw kita gi mana tah pastu tutup mata pastu kacau buat cam hantu.Grr

    ReplyDelete