Sunday, January 16, 2011

Mari belajar cakak GANU

Kawan aku ramai gak ah dari Terengganu and Kelantan ni. Kalau depa ni dok borak. adoyaiii sepatah haram aku tak paham. dah ah cakap laju memasing. ada kawan aku ni dok cite ah pasal adik dia.


Dia orang terengganu. Adik dia ni baru darjah enam. Aiman nama adik dia. Adik dia suka dekat sorang perempuan ni nama Wani. dua dua darjah enam baru ok. Advance betul ea budak darjah enam zaman sekarang ni


Kawan aku ni ada password facebook adik dia ni. Dekat bahagian chat tu dia tengok ah apa adik dia sembang dengan Wani tu


"mu kenapa NEBENG NEBENG tadi dekat sekolah"

"mana ada. mu nih"

"mu ni suka aku dok?"


" suka ah. mu nih "

" i love you "


" i love you too"



amboi sennag betul mengucapkan i love you budak budak ni. kawan aku cerita panjang tadi. tapi aku cerita apa yang aku ingat je ah. aku pon tanya ah . 'wei nebeng tu menatang apa?'


'nebeng ni macam mencapap ah. kau tahu mencapub?'



oooooo pastu aku tanya lagi. 'lawa ke Wani awek adik kau tu?'

'lawa. nanti aku tunjuk kat mu. PUTIH LEPUK Wani tu. comel'


'putih lepak ke putih lepuk?'

'PUTIH LEPUK lah'


ooooo baru aku tahu orang ganu dok cakak putih melepak tu PUTIH LEPUK


dah macam nak kena hempuk je rasa


Lepastu dia tanya aku. kau tahu

"UDOH SEPPANG KO ONG !"


apa tu?

" UDOH SEPPANG KO ONG . dekat SEPPANG tu bunyik dia ada macam sabdu sikit "


apa mende tu wei. macam bahasa thailand je bunyiknya.

" kalau kau jumpa orang yang kau tak suka, or kau meluat ke hape, kau guna ni. mu ni udoh seppang ko ong! "

aku nak cakap dekat kau boleh? mu ni udoh seppang ko ong!

"woi mu cakap dekat aku buak gapo? mu cakak dekak orang yang mu tok suko lerrr. yang mu meluat sokmo"


apa maksud UDOH SEPPANG KO ONG TU?





















"maksud dia KAU HODOH SANGAT SANGAT!"







oleh itu kepada anonymous yang selalu komen aku macam haremm tu terimalah


korang memang UDOH SEPPANG KO ONG !!!


ok bye!

65 comments:

  1. main kasor cik epal lening . hahaha

    ReplyDelete
  2. hehe..lawak2...boleh tahan gak budak2 sekarang..tecik2 dah pandai berLUV u..

    ReplyDelete
  3. huduh berre' pon sedak gop..
    huduh banga.. tapi ni kelantan la.. hihi

    ReplyDelete
  4. CIK EPAL! haha i'm from ganu! Hee..lawak lah cik epal ni...i pon biasa ajar kawan2 ckp trg..but perbualan cik epal dhn kwan cik epal tu..ada elemen2 bahasa kelantan sedikit...Terengganu tak cakap "Gapo"...dorang cakap "gape"..
    "tok" dorag cakap "Dok"
    "suko" sorang cakap "suke"

    hee..Ape2 pon cik epal sgt cool!! I LIKE!

    ReplyDelete
  5. hahaha.. lawak je bdk2 zaman skrg nih.. ehem2.. cik epal.. kte punye "kwn baik" pn org ganu au ;) hahhaa..

    ReplyDelete
  6. haha..
    lawak la cik epal.
    pandai gak ea cakak ganu..
    bet0l plak tu eja..hehe~

    add on:
    nebeng tu, selain mencapub, maksudnya yg lain is 'over' or melampau.. contoh: (siap ada contoh ni)

    'nebeng ar ko ni'

    so, it was like 'overr ah ngko ni'

    haa, camtu la lbey kureng..
    sekian. heheh~

    ReplyDelete
  7. hahahha . saya pun baru nk belajar kavik ganu. . huhuhu

    ReplyDelete
  8. hehehehe=)
    ada banyak lagi yg pelik2 auwww=))

    ReplyDelete
  9. kalau dalam loghat kelantan,cik epal ckp mcm ni tau kat anynomous tu,

    "puok mu muko huduh banga blako"

    ReplyDelete
  10. hahahaha cik epal sengal gile..first time komen nieyh..selama nieyh jadi silent reader..hoho..sapa2 yg x suka cik epal kita cakap:-

    UDOH SEPPANG KO ONG !!! hahahaha

    ReplyDelete
  11. ok confirm fail kalau buat test guna soalan nii

    ReplyDelete
  12. haha, comel je cik epal. btw, abah ika pon org ganu. kekadang ika blurr gak denga org ganu ckp. tapaham. hehe.

    ReplyDelete
  13. haha..kelakar baca ending entry nih!

    ReplyDelete
  14. SEPPANG??
    siyes aku rase nak lempang.
    ntah ape la bunyik nye.
    tak mcm bahasa melayu dah. hahaha :P
    (jgn mrh org ganu. gurau aj000)

    ReplyDelete
  15. haha....mau anonymous tu berasap telinga dengar...hehe....



    org klate kate 'udoh banga!'(hodoh sangt2)

    ReplyDelete
  16. Ganah jugok kak Epal cakak teranung... Tumpang wat story dalam slang Terengganu jap ye:

    Zamang dulu, ade sorang orang puang ning, die comel lote macang bidadari kayangang. Kulit putih leput, bibir meroh nyale macang buoh delime ngekoh. Orang puang tu tengoh duk basuh kaing batik mok die kat tepi air terejung. Aku pung tera lah ngorat die tapi die nyombong, lasung dok layang aku tego die.

    Translate:

    Zaman dahulu, ada seorang perempuan ni, dia sangat cantik bagai puteri kayangan. Kulit tersangat putih, bibir tersangat merah bagai delima merekah. Perempuan tu tengah duk basuh kain batik mak dia kat tepi air terjun. Aku pun cuba mengorat dia tapi dia sombong, langsung tak layan teguran aku.

    P/s: Hahaha.. semangat giler komen blog cik Epal... First comment kat sini.. *ye kot*

    ReplyDelete
  17. lama gok dok guna ayat tu.. biasa guna comey lottey ke.. haha

    ReplyDelete
  18. mu ni,toksey lah kecek gtu deh..haha

    ReplyDelete
  19. hahaha...weeda orang teganu..meh blaja agi meh..kehkeh..


    cik epa comel lotey putih sepuk..

    ReplyDelete
  20. LOL ! post nie plg best dlm dunie !! hahaha :D

    ReplyDelete
  21. haha. cik epal ajar kitorang mencarut dalam diam :P takpe2. thanks. akan dipraktikkan :P

    ReplyDelete
  22. hehehe..dok bce pun cm nk gelak jerk. agakY mcam mane bunyiY bile cik epal ckp ganu erk?? ce try rakam cket cik epal..hehehe

    ReplyDelete
  23. eh eh. bukan mencarut. mengutuk secara diam. haha ;D

    ReplyDelete
  24. haha! comel2, aku suka dgr org speakim ganu.
    kasar tp loghat tu sdap jer bunyi! xD

    ReplyDelete
  25. adeh..mcm2 bahasa ganu nih..lau xde translate 2 konpem ak pon xphm ;)

    ReplyDelete
  26. huhu..kelakar entries ni..menarik..

    kdg2 phm gak ckp ganu ni..tp klu pekat sgt pening gak dibuatnya..huhu

    ReplyDelete
  27. berat nanang...Jem kreenggg!!! idup GANU kite...hehehe

    ReplyDelete
  28. haha ... shaye budok ganung jugok . nok blajo lagi buleh ar .. hehe . =D

    ReplyDelete
  29. cik epal..bukan kenapa..tapi nape
    "mu nape nebeng-nebeng kat skola tadi"

    ReplyDelete
  30. ganah ngat cik epal lening. haha

    ReplyDelete
  31. saye budakkk ganuu!!!
    nananana...ganu kitee :P

    ReplyDelete
  32. haha..kelakar la. Tapi best senarnya dengar orang cakak terengganu ni. Baru je lepas tengok video zizan ajar cakak terengganu..kelakar.kelakar

    ReplyDelete
  33. hahaha.
    udoh lepang pon bleh gak..hehe

    ReplyDelete
  34. hahaha..bangge saya anok ganung...

    ReplyDelete
  35. Bukan 'tadi' tapi 'takdi'. Terengganu memang ada empakbelahsabdu. Hahahahahaha. Jom belajo cakak ganuuu. =)

    ReplyDelete
  36. haha, nebeng nggoh! *pahang dok??
    kalu dok pahang, kabor awal2.

    ReplyDelete
  37. bgus la tue...
    kekgi bljo banyok lg neh
    cakak ganu, hehe~

    ReplyDelete
  38. salam cik epal...

    jarang dgr "uduh seppang" gabung dgn "kohong"...
    kalau "busuk kohong" biasa sebut...

    mayb kalau tambah busuk baru bermakna...
    "uduh seppang busuk kohong"

    real mean =
    Muka hudoh macam spam(berlubang2)...
    busuk macam ikan senohong...

    My recent post ►Fesyen : Fesyen Lenyap, Style Sama

    ReplyDelete
  39. Hahaha. Bahasa siam mana lah tu. tak pernah dgr :P Yay! belajar satu ayat utk kutuk orang yang kita benci. Kiki

    ReplyDelete
  40. i'm ganurian..

    sape2 nak blajo bhs ganu.. mai nok ajo.. hehe

    :P

    ReplyDelete
  41. uuh..ramai la pulak org ganu kat cini

    ReplyDelete
  42. hahahah.. cik epal, esok belajar la cakap utara pulak.. yuyu ajar ^^

    ReplyDelete
  43. aduhhh..
    udoh seppang bahasa bonda aku..
    hahaha..

    ReplyDelete
  44. haha .cakak ganung dok starang cik epal .gelepor sukeang .haha .oke .bye , :)

    ReplyDelete
  45. wakakak.. suke sorang bile bace slang ganu cik epal..

    anon memang nebeng sokmo

    ReplyDelete
  46. cik epal , adik ipar sis yg sis kate muke iras2 mcm cik epal tu pun dah jadik org ganu...mcm ade chemistry lak korang berdua ni ... ;)

    ReplyDelete
  47. haha...meh blajo cakap ganu dengan cara yang ringan... :)

    ReplyDelete
  48. hahaha.terbaik arhh.jom ckp utara pulak cik epal

    ReplyDelete
  49. haha..mmg x thn la ble bce bnd ni..aiyo..t'gelak kuat2..nsb baik my sis x marah!! haha..

    ReplyDelete
  50. hahaha..kelakar la cik epal ni!btw nice la cakap kat anonymous2 tu dorang hodoh:)

    nanti kita belajaq loghat utagha pulak noh:)

    ReplyDelete
  51. tkutnye bila cik epal cakap cm 2..
    hehehe

    ReplyDelete
  52. kuak ngak LEBONG cik epal nie...

    ReplyDelete
  53. ambik nok steyy sek kite ,haha ,cik epal comel lote ,kemah keming ,hak3 sy ganu gok eceh ,syum sokmo deh

    ReplyDelete
  54. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  55. agaga...sweet jep cik epal ckp ganu..
    cik epal mmg cOme lOte ah...!

    ReplyDelete