Tuesday, December 21, 2010

Tips tips ber blogging daripada cik epal gonjeng . hoyehhhh~

Ok disebab kan ada yang mintak tips dekat aku pasal tips tips berblogging ni. dan hari ni aku baik aku bagi la tips. hari ni je baik hari hari lain terlampau BAIK! lalala~



Dan aku dapat menghidu blogger blogger newbie yang baru ikut blog ni. I wanna to say HYE to u. and WELCOME TO MY BLOG : UNEDITED VERSION OF MYSELF. Thanks for following and reading. Hye awak awak. hehe =)



ok back to the topics yaww.



For newbie especially,

@ Guna url yang mudah di ingati




jangan guna url yang serabut dan panjang panjang. Jangan expect orang nak ingat url kau. contoh url


akusukamakantempececahsambalkicapdansoya.blogspot.com


hellooooo what do u expect? Takde kerja aih orang nak ingat url yang panjang bebenau gitu



@ Guna bahasa yang semua orang paham



hariwww niwww kiteww adewww bewwliww satuww bawrag mekawwwwppp. cawnntikk lewtewwwwww



Apa kau rasa nak kena lempang tulis macam ni??



@ jangan guna shortform


ak tk sk ko r.ko phm x.ak dh pnt pk pk.i pk pk u d cc i.


Kau nak kena terajang kah? apa ingat ni sms? ni BLOG bukan SMS nak taip message



@ penggunaan gambar yang menarik dan terang


Lumrah manusia memang suka kepada kecantikan. Kalau rasa anda cantik, boleh lah tempek gambar anda banyak banyak dekat blog. Selalu blog awek cun follower beriban.



If wajah biasa biasa macam aku ni. Try ah cari gambar yang the best. yang terang sedap mata memandang. alahh kadang kadang gambar yang kita ambil menarik pon alright dah tu. macam gambar makanan, tempat tempat cantik or barang barang comel. kan orang suka tengok.


@saiz font




guna saiz font yang senang nampak dan senang dibaca. jangan terlalu kecil dan jangan terlalu besar. just nice. dan toksah lah sekejap font warna biru sekejap warna merah makngah. sekejap warna kelabu tek hanjeng. apa kau ingat budak tadika yang baca blog kau. kalau blog kau memang khas untuk budak tadika tu dimaafkan lah nak buat font warna warni ni




@ make it simple


elakkan menaip entry panjang panjang. It will drive away your readers.dan readers akan skip skip.  kau jangan jadi macam aku. aku memang ada satu tebiat suka menaip panjang panjang. ye ah dah mulut asyik potpet pot pet. tangan aku dia dok jalan sama ah sekaligus. hebat bukan?


make it simple. apa yang kau nak sampaikan dalam satu entri tu. just say it. takyah meleret leret tak tentu hala (macam aku)



@ layout yang simple




Toksah lah letak widget yang berlambak lambak dalam blog kau tu. kiri kanan blink blink. atas ada benda goyang goyang inul. dekat bawah ada lagi emoticon gerak gerak. woh sakit mata tau. benda benda tu semua menggangu konsentrasi je nak baca entri anda nanti



@ lagu dalam blog



Bagi aku, tak payah lah letak lagu dalam blog. kalau nak letak pon biarlah yang boleh pause. Ni kang dok sedap baca entri perghhh dengar memekak pulak lagu tak ada butang pause pulak tuh. lagu kalau slow takpe. ni kena pulak yang stok stok headbanging boleh share kutu. memang perghhh tak ke hangin meroyan satu badan? bising memekak ok




@ update regularly


Update lah selalu. jangan lah sampai bersawang empat lima bulan blog tu. Tapi nak update pon jangan syok sendiri. Kau boleh kenal dan tahu apa readers kau nak dari kau. So buat entri yang orang nak baca .



@ blogwalking


Dulu aku rajin jugak blogwalking yang mana sempat singgah dekat blog aku.now mana dan je lah. Blogger ada life jugak ok. Tak delah doploh empat jam ngadap laptop kan. Tapi kalau ada masa lebih tu boleh lah blowalking tinggal jejak tapak kaki dekat mana mana



@jangan sombong, be friendly


Apalah salah sekali sekala datang dekat blog yang selalu dok komen kau. tak salah kan? just orang pon akan rasa dihargai bila kita datang blog dia. macam kita jugak. kita rasa dihargai bila orang baca dan komen blog kita kan? macam tu lah orang. be nice. =)


@ignore your haters


kita perlu ingat dekat dalam dunia ni. kita tak boleh nak suruh or paksa semua orang suka dekat kita. sebab kita pon bukan suka dekat semua orang kan? Kalau ada haters, ignore je lah. tu jalan terbaik. dok bertekak doploh empatjam pon tak guna jugak. tak ada penyelesaian. dah orang tak suka biar je lah. dan the fact is semakin banyak orang suka dekat kau semakin ramai orang yang akan benci dekat kau







apa yang aku boleh simpulkan



"blog ni macam restoran"



mesti korang pelik apa kejadahanya lah si cik epal gonjeng ni mengarut megaitkan blog dengan restoran kan?



macam ni. kalau kau tengok restoran ea. Kalau makanan dia sedap dan service bagus. mesti kau suka datang kan? lagi banyak makanan sedap dan variety makanan lagi best. ye lah aku tahu kau kuat makan. dan tetiba pulak owner restoran tu friendly dan ramah dengan kau. lagi lah best je kau pergi restoran tu. dan untung untung kau bagi pulak dia tips (duit)



apa yang aku nak kaitkan dengan blog?


restoran=blog
makanan-entri
variety makanan=variety entri entri kau
owner restoren=owner blog
tips (duit) = komen



macam tu lah kaitan restoran dan blog.bagi aku lah. u got what i mean?




ok yang paling penting. pentingkan kualiti bukan kuantiti. ada blogger yang sanggup up entry sehari sampai lapan sembilan kali just nak naikkan trafik????


but its ok. itu cara kau kan? cara orang lain lain but apa apa pon kau kena tahu apa readers nak dari blog kau. dan itu hak blog masing masing so suka hati lah nak update entri apa pon dekat blog kau




kalau blog kau ada kekuatan dari segi tutorial, review movie, fashion. just go for it.


buat entri apa yang kau suka. dan InsyaAllah orang akan suka jugak apa yang kau suka.jangan hipokrit! BE YOURSELF!







bila kita dah famous. follower mencanak canak hingga ke ladang gandum. Tanggungjawab kita lagi besar sebenarnya.Orang akan mengharapkan entri entri yang berkualiti dari kita. expectiation tinggi la kata orang dan segala tindak tanduk for sure orang akan ikut or diperhati.


JANGAN INGAT KAU DAH BAGUS KALAU FOLLOWER KAU BERIBAN RIBAN


just for reminder to myself. sebab tu aku taknak jadi famous amos sangat ni. biarlah just suam suam kuku. aku happy kalau kau yang masuk blog cik epal ni boleh happy. aku just share apa yang aku rasa nak share dalam blog ni.  =)


dan dikesempatan ini aku nak tanya lah. Apa yang kau suka dengan blog ni? dan apa yang kau tak suka dengan blog ni? (ye peluang keemasan untuk para anonymous memberi komen di ruangan ini)


apa apa yang teruk tu boleh lah aku improve, aku hanya manusia biasa je. makan nasi jugak macam kau orang opkos aku tak sempurna. just kalau ada apa apa cadangan dan bantahan or kutukan boleh lah komen entri ini. ok thanks!




p/s: aku memang suka menulis. aku suka buat essay. memang bagus bebenau lah jadi blogger. suka hati lah aku nak tulis panjang mana pon. dah ini blog aku bukan blog kau dowww! muahaha


aku menulis bukan kerna nama aaa aaa aaa~ (echo)

185 comments:

  1. rina datang nak order makanan~ nasi ayam ade?

    ReplyDelete
  2. silakan jenguk blog! ada kisah tentang awak. :)

    ReplyDelete
  3. Tips yang bagus= LIKE!. Mmg blog macam restaurant,nak make sure orang datang lagi!!

    ReplyDelete
  4. hehehe..betul2..beriban2..bukan terbaik dari ladang pun..huhu..anyway, bgus tuk newbies tu..yang lain, boleh gunakan sebagai panduan..okay!!

    ReplyDelete
  5. saya suka cik epal menulis dengan penuh slamber dan menarik perhatian.. haha.. like it!! :DD

    ReplyDelete
  6. salam singgah


    sgt best tuk di baca
    =)

    ReplyDelete
  7. terbaik ahhh tips M gonjeng malam nih. syabas betteh! hehe :))

    ReplyDelete
  8. Ini blog penulisan tahap nak buat esei spm pertame saya bace sampai habis. yay! :D

    ReplyDelete
  9. OMG,i just think bout this issue tengah hari ni.
    n now u post it.
    i like it.
    mostly yang part layout2.
    perh,mostly girls2,xyah la layout glitter2 semak jer,jadi pening orang nak baca,satu lagi lagu without navigation pause memang sengal,seriously.
    xpayah la,bukannya laptop orang xda lagu.kalau ada lagu ia akan menagangu pembacaan,seriously x tipu,cik epal bukan gonjeng,tapi gorgeous lor!

    ReplyDelete
  10. tenkiu sis bg tips ni. hehehe. sukaaaa :D

    ReplyDelete
  11. :D
    betul tu cik epal...
    pat datang blog dno.lama dah cik epal tak jengah. majuk. miahaha lariksss lintang pukang :p

    ReplyDelete
  12. Good tips cik epal :DD thank youuuuuuu :)

    ReplyDelete
  13. TERIMA KASIH CIK EPAL.. LEPAS NI BOLEH LA IKUT KAN :)

    ReplyDelete
  14. pergh.panjang gile neh.hohoho.

    tp tips ni mmg sgt bagus utk newbie ;))

    ReplyDelete
  15. Thankssss sys sbb share tips! ;)

    ReplyDelete
  16. hoyeh! Itu dia tips yang terbaek dari ladang. Terima kasih Cik Epal gonjeng. Eheh. Banyak betul nya tips ni sebab saya memang tak suka blog yang ada lagu2 dan bling2 sana sini. Rasa memekak dan berserabut. Nak yang terbaek? Blog Cik Epal ni la contohnya. Eheh :D

    ReplyDelete
  17. tengs cik epal.. eyqa dapat info baru dari kamoo.. gudluck yee

    ReplyDelete
  18. i like ur statement sis.
    'JGN INGAT KAU BAGUS KALAU FOLLOWER KAU BERIBAN RIBAN'
    hee. nice.
    thanks for sharing tips2 utk blogger baru mcm saye nih.
    i like ur style. keep it up.
    love u sis! :)

    ReplyDelete
  19. blog macam restoran? boleh order makanan la kan? order entry satu! huhu..

    ReplyDelete
  20. paham cikgu ! ;D


    tak pernah kat uia.
    g kelas ikut jalan mana ni ?
    HAHHA !

    ReplyDelete
  21. Hye cik epal gonjeng! *lambai2 :D
    tips cik epal best gilaa , suai lah newbie cm saya ni , pape truskn meng-gonjeng :D

    ReplyDelete
  22. haha nak tambah satu, nak tambah boleyyyyy ?
    tuan blog jangan sombong ^__^

    saye suke cik epal (eh bukan cinta tapi suka) sebab cik epal tak sombong ^_^
    cik epal komen entry saye .yeay!

    haha~
    ade tuh sombong kemain, hamoi follower baru seciput tapi sombong.
    hehe

    ReplyDelete
  23. terima kasih utk tips.



    aku baca je.
    ngeh2

    ReplyDelete
  24. wah..nice tip..boleh di manfaatkan..
    lagipun saya budak baru lagi.jadi tip2 cik epal sangat berguna untuk saya..weee..

    ReplyDelete
  25. haha . interesting laah . pape pun , thanks cik epal 4 these useful tips ;)

    ReplyDelete
  26. sy suke olahan entry cik epal. sy mmg puji. ni mesti dapat 100 penulisan dulu. muehehe :D

    ReplyDelete
  27. apa yg sy suka?
    sy suka sbb kdg2 blog cik entry bermanfaat...:-) xskema
    merahsiakan identiti :-)

    ReplyDelete
  28. best entri nih! cikepal taip panjang2 pon org bace sebab ayat2 cikepal gune sume best. hehe

    ReplyDelete
  29. tips yg menarik....blh ikut nih...

    btw...gonjeng tu apa???

    ReplyDelete
  30. Macam nak tahu apa pembaca nak dari kita tu? boleh tak cik epal explain detail sedikit?

    Apa definisi cik epal tentang entri yang bagus?

    ReplyDelete
  31. blog cik epal memang menarik. cik epal berfikiran +ve jadi semua nya best.

    ReplyDelete
  32. bagus tips-tips kat atas tu...mana2 blogger baru tu leh ambil jadikan panduan :D


    Jom guling-guling disini pula:

    Azrul Hisham -My Real Life

    ReplyDelete
  33. hahaha~lawak la ayat-ayat cik epal ni...

    ReplyDelete
  34. betul2 apa yg cik epal tulis tu..
    setuju 100 peratus... :)

    ReplyDelete
  35. kak epal..sori agak baru follow blog akk.tapi dari sy start baca blog akk, amenda gonjeng tu kak?serbuk kopi baru ke?ehee~

    ReplyDelete
  36. waaahhh,,cik epal..
    thx for the tips..
    i can use it to improve my blog..
    CAYANGGG CIK EPAL=)

    love to read ur merepek merapu meraban !keh3

    ReplyDelete
  37. hai cik epal. suka blog ni sebab penggunaan bahasa. walaupun agak kasar tapi ini la diri kamu.. dari org lain ayat nak manja-manja. geli aku. satu yg tak gemar la, nape cik epal amik gamba suke buat mulut ye. nak tgk gamba cik epal muke biase2 je. macam dlm photoshoot. hihi xP

    ReplyDelete
  38. HAHHA tahu2 je aku skip kalau baca entry kau. tp x selalu la weyh. kau jgn sentap plak.hehe aku suka dtg sini sebab nama kau cik epal.haaa..maksud nya aku suka sbb ia adalah nama makanan. nyummyy (sambil terbayang2 epal hijau yg masih fresh!)
    :P

    ERK* boleh ke cakap camni? aku rasa aku dah tahu kenapa aku jarang masuk blog kau. sebab aku terlupa letak ko dekat bloglist~ agagaa

    pstt post jelah papepun, kalau free aku lah salah sorang drpd jutaan pengikut ko yg akan baca entry kau..makna kata, aku lum menyampah dengan blog ini <3

    KEEP ON POSTING CIK EPAL GONGJENGGGGG~

    ReplyDelete
  39. apa yang aku suka pasal blog ni :-

    tegelak gelak guling guling baca! :D

    ReplyDelete
  40. suka dgn esei esei cik epal . kalu bace komfiden gelak sampai cuping telinga ^,^ ehehe ..

    kalau jimmy boring2 jimmy tgk la entry2 cik epal yg lama2 eheh .. best

    p/s: jimmy sbnrnya dh folow cik epal tp diam2 , malu nnti cik epal tau . >,<

    ReplyDelete
  41. apa maksud gonjeng,cik epal? hehe

    ReplyDelete
  42. gud tips cik epal..klik like =))

    ReplyDelete
  43. Haha yeah trimas untuk tips tuu (: jenguk jenguklah blog murahan ni xD

    ReplyDelete
  44. cik epal.sy nie pminat cik epal.satu je sy mintak ngn cik epal.letak la archieve.senang la tuk sy peminat2 cik epal nie nak baca2 entry cik epal yg best2 di masa lepas2 dahulu:)

    ReplyDelete
  45. aku suke blog cik epal ni sebab luahan hati ikhlas seorang blogger..haha
    tulisan ko lak sempoi jer..terguling2 aku bace..miahahaha

    ReplyDelete
  46. thnks for sharing cik epal!..
    tol tu, jgn la gune shorform yg keterlaluan sgt, mnyrabutkan orang untuk mmbaca..nk translate dulu u disisi i @ u tgk tgk i, ape2 je la :D

    p/s : suke restoran cik epal ni! ok x? ehehe.

    ReplyDelete
  47. thankyou bagi tips ! pening-pening unta je nak buat blog ni kasi nampak shantek n tak serabot .
    =D

    ReplyDelete
  48. Suka : baca entry2...
    tak suka : banyak sangat menternak lemak...
    hehehe

    ReplyDelete
  49. nice one la...same cam restoran..mmg suke makan nih..hahahh

    ReplyDelete
  50. auww. titeww cukeww entry nie. bewguneww gituww. haha.
    nice entry for the newbies mcm sy cik epal :D

    ReplyDelete
  51. thanks for the tips. akan cuba dipraktikkan. miza suka blog cik epal sebab bila baca rasa macam sedang communicate dengan cik epal. hehehe. bila boleh jumpa yaa :)

    lagi satu bahasa cik epal walaupun kadang-kadang gak kasar tapi benda tu bersahaja. suka ja baca. teringat pasal entry siti nurhaliza pakai fesyen-fesyen tudung. memang gelak sakan lah.

    biar entry labuh cecah lantai dan lenguh jari nak scroll asalkan dapat sesuatu yang berguna. ada mesej tersurat dan tersirat. hehehe.

    ReplyDelete
  52. best tips nih.. cik epal tulis entry pnjg2 pon anis bace gak..hehe :)

    ReplyDelete
  53. Waaaa

    Cik Epal sudah sharing dia punya ilmu

    Thnx Cik Epal !

    ReplyDelete
  54. panjang entry? :P

    kalau best, panjang2 pun org sanggup baca mcm blog cikepal ni. kankan?

    ReplyDelete
  55. owhhh *angguk-angguk kepala tanda paham =)

    ReplyDelete
  56. suke bace cik epal tulis dr bace paper..best n klaka..klu bleh cik epal wat ar entry sal berita semasa..xyah beli paper lg..bce blog cik epal jew..hehehe..pmintaan gilak nie,jgn layan ok? ;p
    neway thanks 4 the tips..i was a new blogger..xsmpai pn sbulan lg..;p

    ReplyDelete
  57. wah, selama ni ingat follower ramai itu seronot! haha

    muka saya tak cun, so gambar pun tak banyak. =P

    ReplyDelete
  58. cik epal thnx for sharing..huhu..imnew lagi lah dlm blogging..dok merangkak lagi!kdg2 blog siyes memang rase ssyok sendiri..tapi saya just pikir positif tak nak jadi hipokrit!and truly this is me..anyway..suke blog cik epal!ayat pedas and sgt la tepat!heheeh=]i support u cik epal!=]

    ReplyDelete
  59. terbaik cikepal entri ni
    nice, tak berkelip baca (bohong) haha
    tp, siyesly blog ni ada tarikan tersendiri
    keep it up

    ReplyDelete
  60. i always like your blog laa cik epal! i love it! btw, thanks for the tips ;)

    ReplyDelete
  61. tipss yg sgy menarik cik epal,
    tima kaseh yek..=)

    ReplyDelete
  62. hehe,cek epal sooooo lepas nihh tkar lah blogger gonjeng HAHAHA :DD

    ReplyDelete
  63. letak lagu paling aku tak suka... kbai

    ReplyDelete
  64. haha kelaka..but nice info..thanks cik epal gonjeng!

    ReplyDelete
  65. Nice tips Cik Epal! Setuju dengan semua tips :D

    ReplyDelete
  66. suka yang blog macam restoren tuh. :)

    thanks cik epal.

    ReplyDelete
  67. super like this. lagi satu tips nak kongsi; jgn la entri tu nak2 macam diari kanak2 sekolah rendah. tulis pasal rutin harian, mana la ada org hingin nak baca. tp itu sukahati dia la, blog dia, dia punya pasal la. but as for me, i don't follow these kind of blogs. =)

    have a nice day cik epal gonjeng, tata!

    ReplyDelete
  68. haha,suke bila ckp pasal restoren..
    tips yg baguih.. XD

    ReplyDelete
  69. suke tips ni..sy suka bc blog ni sbb bila bc ape yg cik epal tulis..mesti sy senyum..:)

    ReplyDelete
  70. awak ni kanak2 rebina pintar la cik epal..ehh silapp..bukan kanak2 hokayy...hik3x..saya gurau2 sayang jer...
    betul la tamsilan blog=restoran tu,tu sbb sis kata awk pintar
    ok keep up blogging yaww
    eh nappe aritu ada org kata awk lama m'ilang?

    ReplyDelete
  71. ignore haters tu xleh buat tu
    help2
    camne nak ignore??
    eii
    xpandai la aai

    ReplyDelete
  72. haha.. seb bek lah xterase sbgt.. hoho..
    btw thenks cik epal..

    ReplyDelete
  73. saya la tu yang budak baru blaja wat blog tu...thanz bg tip yang berguna tuk owg cam saya

    ReplyDelete
  74. thanx for the tips..tips ni amat berguna auntuk blog aku yg bru buka ni..

    http://zulmovie.blogspot.com/

    ReplyDelete
  75. dayun suka lepak kt blog cik epal sebab semua entri2 cik epal sokmo wat sy gelak sorang2, oldo entri tu agak serius oun komfem ada part2 yg bagi dayun rasa geli hati bila baca. Keep it up cik epal..tQ

    ReplyDelete
  76. cik epal best lol bg tips yg meletop2...

    ReplyDelete
  77. berkali2 baca pasal tips untuk ditujukan pada newbie, semua benda yang sama tapi tapi tapi, x penuh jemu! hahahahha.. sebabnya mengingatkan diri sendiri.. =) terima kasih

    ReplyDelete
  78. wah..temkiu for the tips ya.. amat berguna sekali.. :)

    http://bulanpurnama89.blogspot.com/

    ReplyDelete
  79. wah2 yang bawah sekali tuh macam name belog kite hehe pinjam lagu ramli sarip =)
    ok cik epal panjang bebel mesti penat nak air tak ??hihi betol lah kata cik epal tuh tapi kdg kite menulis sbb kte assume belog kte mcm dairi kte kan? so terpulang lah pada individu tu sendiri ^_^

    ReplyDelete
  80. fuiyo .. cik epal ni msti suka buat esei haha .. suma entry cik epal pnjg betol

    ReplyDelete
  81. love the tips, especially part song~
    tuan blog kene fikir part tuh..
    btol2 kacau readrs..

    ReplyDelete
  82. thanx cik epal... tips cantik. =)
    btw, suka baca blog ini sbb best. pjg macammane tulis pun... takkan skip.
    *psssss, bukan bodek. ini betul2* ^_^

    ReplyDelete
  83. hahahah.. thankz for the tips..
    =]
    ara org baru lagy dlm blogging nie..

    ReplyDelete
  84. saye suke bace blog cikepal sebab cik epal adelah cik epal yang gonjeng n suke makan tempe macam saye..yay3..idop tempe..xmemasal pulak..timekaseh tips itu cikepal...

    ReplyDelete
  85. wow..sangat berguna tips tu..~ thanx cik epal..=)

    ReplyDelete
  86. memang tipsss paling cool+tbaik lahhh!i likee!

    p/s:suka blog cik epal sbb semua entri2 ini kluar dgn selamba nya dari pemikiran cikepal..takde nak hipokrit ke..nk klentong ke ap..just the way u are.hihihi..keep blogging!like lahh!=)

    ReplyDelete
  87. aku nak ekotlah tips ni....hahaha....aku puji2 sila belanja aku oi...hehehe

    ReplyDelete
  88. Enjoy baca post nih...berilmiah dan menghiburkan :)

    ReplyDelete
  89. cik epal gonjeng, aku pun newbie weh.. so, thanks for the tips.. :) btw, blog cik epal ni dah memang best dah.. tatabahasa yg tersangat la mantap, :D
    err, buat yg kesekian kali nya, nak tanya, gonjeng tu apa? :O

    ReplyDelete
  90. nak tinggalkan tapak kasut bole .....:p

    ReplyDelete
  91. ringkas!!! padat!!! dan berguna..
    sayang cik epal... cik epal ny klakor orang nyer eyk...tergelak2 hati membaca nyer.. :)

    ReplyDelete
  92. heh entry ni paling terbaik skali dr ladang! siyes mmg suke bace blog cik epal sbb terase mcm cik epal tgh bercerita sambil duduk macam apek kalah judi pastu makan kuaci..perghh!! haha :D keep it up girl!

    ReplyDelete
  93. nice entry cik epal!hee..I'm newbie here! hye cik epal!

    ReplyDelete
  94. haha, entry best kott. tips2, mencuba! :D

    ReplyDelete
  95. salam cik epal..
    tips yg bagus tu..thanx a lot
    saya blogger baru kat sini n yes,you are the first person yg comment my blog!
    my oh my..realy appreciate it..n becoz of i jadik pemollow setia u smp skang..
    XOXO~

    ReplyDelete
  96. long live cik epal gonjeng!!! stay gonjengness!! awwhhhh first time komen da gonjeng gonjeng dgn cik epal. hikhik permisi cik epal! :D

    ReplyDelete
  97. Thanks cik epal for the tips!!!
    baru nak serius dalam ber"blogging" nih...
    banyak lagi nak kene belajar...
    BTW, sy suka blog anda!!!!

    ReplyDelete
  98. suke blog cik epal sebab tulisan sempoi, tak ada nak cover-cover, nak bajet-bajet, memang sempoiii habis tulisan cik epal

    harap-harap boleh meet cik epal kat mid valley one day nanti hihihi

    ReplyDelete
  99. saja nak tnaya ,
    gonjeng tu menatang apa?
    huh

    ReplyDelete
  100. thanx for the tips..really appreciate it!!

    ReplyDelete
  101. fuyooooooo panjang betul cik epal T_T nasib baik sy tgh free sekarang ni.. heheheh thanks tips.. sy rse ah, blog sy kekurangan gmbr menarik, hahahaha tahu lukis kartun je, nk letak gambar sndiri kamera lak tak bagus .. setakat ni gambar gugel je la jadi mangsa ku wakakakkakakaak

    thanks again.

    ReplyDelete
  102. style ouhh tips tips nih. sy kn usaha kan lagi kak epal ! hehehe...

    ReplyDelete
  103. sangat setuju denagn point num 2 & 3 tu!


    lagi satu kalau blogger tu suka guna perkataan kesat, lepas abes perenggan ade je sumpah seranah die tulis, what the point buat blog, mengotorkan minda readers je *marah sengsorang*

    ReplyDelete
  104. belog cik epal best. cuma kadang2 panjanggg, macam karangan spm :D

    tau dak , tips yg widget2 tu ada sesetengah blogger tak makan saman dgn tips tu,pastu laptop hang gara-gara bukak belog yang berat gedabak tu.haaa.

    komen paling panjang dah ni.

    ReplyDelete
  105. cik epal kreatif.
    XB
    sebab tu femes.
    don worry.
    cik epal femes sbb penulisan cik epal.
    takde sebab lain.

    ReplyDelete
  106. hehe....
    i like diz... arigato...
    (n_n)

    ReplyDelete
  107. nice tips! :) plus lawak. Hhehe

    ReplyDelete
  108. cik epal dah start meroyan.. hahaha..
    baideway, aku suke info2 ko tu..
    mekaseh mekaseh!

    ReplyDelete
  109. haha.. best la entry nie cik epal! pjg bebenau pun sy bca smpai habis tau! hehe...

    and perumpamaan tuh sgt mudah utk difahami.. nice one! hehhee.. ^_^

    ReplyDelete
  110. make it simple . tp aku tgk blog kau dh mcm karangan spm .

    ReplyDelete
  111. haha..sangat setuju. plus..like dengan tips sekalian. TQ. ;)

    ReplyDelete
  112. akak, thanks for the tips . sgt bergune ^^ That's why laa nana suke dtg blog ni.

    ReplyDelete
  113. Blog cik Epal ni memang dah termahsyur tersangat-sangat...Teruskan menulis...

    ReplyDelete
  114. oh..diatas adalah blog saya..tp xper..saya suka buat macam tu...hahahaa....tengs for da info..noted ittt!!

    ReplyDelete
  115. den suke sebab kamu direct je ckp...xdok putar2 alam..honest

    ReplyDelete
  116. wahhh...aku no. 1 komen...yahooo! ntah la...nk bagi cadangan or kritikan tak boleh plak...sebab baru je baca blog ko ni hari ni...tp aku bagi one and a half thumbs up boleh??hehehe

    ReplyDelete
  117. alamak ingatkan first...rupanya ko tak approve comment lg...malu aku...haha

    ReplyDelete
  118. hihi..comel je bila cik epal tulis..ekeke~
    thanks tips ni.. ^_^

    ReplyDelete
  119. cik epal blogger gonjeng..kne terima tao,kekeke

    ReplyDelete
  120. hai cik epal...
    amiYo dtg bc entri lg.. :D
    i like ur entri la..
    gud info...:)

    ReplyDelete
  121. hai cik epal~
    akak suke baca belog awak..
    sampai habes tau akak baca..
    kire restoren CIK EPAL ni memang the best in blogger market laa.. heee~

    happy blogging darl.. teruskan menulis ya..

    ReplyDelete
  122. mentang2 la cikepal ni suke menternak lemak cikepal samakn blog dgn restoran,heeee....tp xpe i mmg suke sgt2 bace blog cikepal nie...dtg2 opis pon pg2 bukak blog cikepal dulu baru ad mood for dats day heheheeeee.....go cikepal

    ReplyDelete
  123. thnx 4 da info cik epal...
    makanan kt rstoran ni sdap2...
    nah amik tips ni...
    haha...:)

    ReplyDelete
  124. betollll semua tuh hehe...

    sy suka baca cik epal bebel ahaks~

    ReplyDelete
  125. haha..aku taw ko byk mulut..pasni jgn makan buntot ayam lg dah...kalo dok ngn ko...kompem xkering gusi gelak..ada je lawak gonjeng ko tue..haha

    ReplyDelete
  126. nak tanyela.

    dah banyak kali duk bace entry cik epal.

    tapi smp skang xpaham makna gonjeng~ =B

    ReplyDelete
  127. suka dgn blog kamu dik. ayat simple dan mudah di fahami. entri pun menarik berbanding bloggers2 yag famos riba2 follower tp entri mcm hapa je. tp entri adik ni mmg best. suka. w/pun akak ada anak tp akak mmg suka dgn entri adik

    ReplyDelete
  128. bez entri neh..heheh..comey je gaya2 penulisasn tuh..ehem...

    ReplyDelete
  129. oke..entry tuh kan kreativiti masing2..

    1.cuma nk ckp, masa cik apple buat review movie, cik apple citer detail giler kot...so, klo nk tgk movie, jadik xsuspen lor..sbb kita da tau jln citer nyer..

    2. hm, lagik..owh, xsuka kaler layout ni..biru...buat kita nak kata

    'euwwwwwww, jijik!!!' * oke, mb sbb kita mencik ngan kaler biru -.-"

    3. kotak komen ni.

    BAPAK LECEH!sebab?
    kita nk kena klik title kat dashboard!kita jenis suka klik kat nama blog!sbb mana tau, ada entry lepas yg mgkin menarik gak ker..bole la usha2!!!ini...klo nk komen, nk kne loading lar apa la...TAK KE LECEH?!!! kita rasa mcm XUSE FRENLY LANGSUNG!!!!siyessss wey!!sudahla cik apple ni rmai pngunjung + komen!!pastuh satu kje plak nk scolllllll sampai lebam!!!!

    buat pop-up kan senang!!!!!*emo plak -.-"

    lagik apa ea?hm, tuh jerk kot buat masa ni..t klo ada xpuas aty, kita komplen lagik..chill lar, kita jz bgtau bnda betul jerk sbgai pelawat xP

    p/s :: ala..buat komen pepnjg cm esei SPM, ntah cik apple baca entah x -.-"

    ReplyDelete
  130. hype..cik epal..thanks
    ur tips awsome..im new here

    tunjuk ajar ku sifuu heheee

    ReplyDelete
  131. great entry! cik epal kite dah linkkan u kat blog kite la...like what u asked me. cik epal bile lagi nak linkkan kite? hehhe...keep updating ya!

    ReplyDelete
  132. laptop plus connection lembab..kalau ade lagu... konfem sangkut... konfem laptop aku kene karate xpasal2..

    ReplyDelete
  133. cayalah cik epal..huhu
    pipi akak putih gebu ape tips?hihi

    ReplyDelete
  134. tiba tiba hari ni aku nak cerita panjang2.

    1) trimas ah sbb sudi komen blog aku. aku dah rasa mcm nak mati dah ari tu baca komen kau. tapi sebab kan ko x suke aku ckp ko blogger pemes, aku layan kan je la kau blogger gonjeng. ngahahaha

    2) aku suka penulisan kau sbb mcm kau tgh memekak kat telinga aku skang. kau mesra pelanggan ah kire.

    3) blog ko x semak, cpt loading, x byk widget. topik ko best ke x best aku tetap baca sampai habis.

    4) asal aku x penah jumpa ko kt mid ha? x puas hati btol. ngahahahha.

    5) aku tiba tiba setuju kat entri sapa tu tah cakap muke kau mcm farahdhia. sebijik kot. betul betul.

    6) kau pon sebenarnya antara blogger yg cute hape. xyah nak nafikan dah. pp kau mahal.

    panjang x komen? dah macam entri dah ni. naghahahaha

    ReplyDelete
  135. bgos r tip ni..... thanks ya.... huhu.....

    ReplyDelete
  136. walopon cik epal tulis panjang lebar. asal bena bace sebijik2 jugak ekkkk . HAHAHA :)

    papepon blog kamu best ! :)

    ReplyDelete
  137. thanks for the tip...
    thumbs up to cik epal!

    ReplyDelete
  138. thanks cik epaL..! rasenye tips yg sgt bergune. tapi still tatau nk update entri ape kt blog. =(

    mule2 masuk sini bace2 macam tak suke. tapi lepas tu follow, tros melekat..! ^^

    ReplyDelete
  139. thx, cik epal ni org kedah ke,tgk dr gaya bahasa =p

    ReplyDelete
  140. cik epal ,
    terima kasih banyak sebab sudi
    kongsikan tip - tip ini .
    semoga dapat hari yang indah .
    ^_^

    ReplyDelete
  141. Good info. Suka baca blog cik epal sebab ayat slamber & klakar (^_^)

    ReplyDelete
  142. Tq cik epal for da TIPS...

    Tq jugak sebab datang melawat ke blog akak...

    ReplyDelete
  143. cik epal
    thanks 4 d tips
    sy bwu jew follow blog ni
    nice ouh
    hak2
    n i'm a new blogger
    bwu jew bkak blog last 2month
    xpndai doe nk edit2 blog nieyh
    sys
    ley ajar x mcm mnew nk ltak icon2 cmel
    fb,twitter n feed kt sblah kiri nieyh???
    please3???
    i need ur help doe*wat2 mukew kecian*

    ReplyDelete
  144. tenkiu cik epal bg tips berguna...scra jujur, suka dgn blog cik epal..hihi.

    ReplyDelete
  145. nice tips.. ermmm no wonder lah blog i sunyi.. :((

    ReplyDelete
  146. tq cik epal.........>_<
    tips yg amat bergna kpda pndatang bwu....

    ReplyDelete
  147. best gile tips cik epal.
    gud job sis! :)

    ReplyDelete
  148. cik epal mmg kiut lg gonjeng

    eh meh sat baca entry ngumpat cik epal kat sini;

    http://ummi-hanie.blogspot.com/2010/12/contest-gambar-kenangan-sekolah-dulu2.html

    jgn maraa....

    ReplyDelete
  149. terima kasih cik epal. !!!! good tips anyway!!!

    ReplyDelete
  150. hahaha...cik epal gonjeng memang gonjeng kan...anyway time kasih 4 da tips..=)

    ReplyDelete
  151. aku blogger baru
    aku tak suka tips2 cik epal bagi ni
    aku nak dislike entri ni







    haha...

    ReplyDelete
  152. cik epal mmg besh la. . :)
    anyway thanx yea 4 the tips :)

    ReplyDelete
  153. oke , cm ne klaw ad yg b'pndpat blog ni cm diary n ..
    diary cm kte tules kt bku tyme kanak2 lu ..
    kte mstila nk tules pe yg kte lalui ari 2 ,kne
    ltak entry yg org nk bce je ke ?

    *cye mntk pndpat ..

    ReplyDelete
  154. cik epal dpt hidu? erm maafla time visit blog cik epal saye baru balik ladang..huhuhuhu

    ReplyDelete
  155. assalam...i ade buat entry regarding to this post tau, tp belom publish. ni kire mintak izin dulu la, nak pakai link cik epal nih. nanti da post, i inform kt cik epal eh. btw, thank U in advanced...

    ReplyDelete