Wednesday, December 15, 2010

Cara cara menjaga bayi anda supaya lebih sehat dan comel


 NOTE: entri ini agak re-post. tapi aku ada edit edit sikit. biasalah aku. kan suka gebang lebih lebih




Entri ini khas untuk para ibu bapa yang mahu memiliki anak anak yang cute, soleh, solehah, pandai, bijaksana, otak kancil, telinga lintah, stylo, mempunyai cutting/potongan badan yang cukup menarik ala ala abang Malek Noor, sopan santun, lemah lembut bukan lembut auww geli geli tu, sehat tubuh badan, sehat mental dan kewarasan otak dan seangkatan dengan nya. (woihh. Panjangnya mukadimah)




MEMERIKSA LAMPIN BAYI


Kalau nak cek lampin bayi. Anda haruslah melihat sahaja dan mencungkil lampin dengan menggunakan jari telunjuk *sedikit sahaja. dan lihat adakah bayi anda sudah menetaskan bahan bahan buangan terpakai atau tidak. Itu cara yang betul. (rujuk pada gambar "correct")


INCORRECT: jangan pula dok menggomol tangan anda dengan tahi bayi anda itu. Salah di situ ye.



MEMBERI MAKAN PADA BAYI


Cara yang betul adalah dengan memberi susu dengan menggunakan botol susu.  Bagi cucu cap junjung pon boleh juga. Air sirap limau ke. Air ribena ke. Teh Tarik pon boleh juga. Kalau kokak kokak sangat guna air masak sahaja sudah memadai. Jangan beri botol susu tak ada air sudah la. Kempunan nanti bayi anda. Meleleh air liur pula nanti


WRONG: Jangan la pergi sodok ayam seketul macam dalam gambar tu. Tercekik anak kau nanti. Ayam besar tak nak kalah. Kalau bagi cubit cuit cuit sikit ayam tu boleh la terima juga. Hehh



MENCUBA CUBA BOTOL BAYI



Titiskan se tetek dua. EH! silap eja. typing error. titiskan setitik dua titik tiga titik di pergelangan tangan anda. (suka hati la nak berapa titik pon. Tapi jangan habiskan semua sudah la. anak kau nak minum apa karang) Kalau nak titis kan dekat perut buncit pon boleh. Lepastu rasa la sedap ke tak susu yang di bancuh itu.



DON'T: tak senonoh betul mamat dalam gambar ni nak rasa susu anak. Kebulur susu ke hape?




JURURAWAT BAYI (peliknya bunyi)


Apa ke ngok ngek sangat hisap nenen dekat ayah?? Mungkin ada perisa susu coklat. Kemungkinan besar ada perisa susu strawberi. Tapi cikgu sekolah tadika aku tak pernah ajar lagi kalau nak menetek cari ayah. *uihhh kerintingnya bulu dada







Hilang pulak karang kepala si botak ni dok godeh godeh macam tu. Hehh





PERMAINAN COMEL UNTUK BAYI


GOOD: boleh main "cak cak baaaaaaaaaaa" ataupun "cak cak ceke cak cak cak ada aku kesah???"

BAD: jangan ajak anda main chess atau dam haji sudah la. Kot ye pon nak menang toksah la dok ajak anak bertanding. Tension budak tu karang. Tak pasal pasal kuda hitam dan kuda putih chess tu dia telan tanpa sembelih. Kan dah dua kali kerja tu nak bawa anak pergi hospital lagi. nak beli chess baru lagiii. Main ting ting dan sepak takraw juga harus di elakkan.



KEJUTKAN BAYI DARIPADA TIDUR


YES: memberi ciuman yang manis dan penuh kasih sayang kepada bayi anda

NO: esok lusa memang pekak la telinga anak kau bagi horn sedass macam gitu




MEMBUNGKUS BAYI



Ingat anak kau pocong nak bungkus macam tu??? bedung lah elok elok.








Hape kejadahnya semua ini?? Mesti dah besar karang mak dia ni nak buat anak dia tenggiling panggang masak lemak cili api. GHOSAKKKKK. Macam mana la boleh terlepas kahwin ni. Tak pergi kursus kahwin ke??




MENUKAR LAMPIN BAYI



Habis skirt ropol ropol bawa tidur sudah kena najis.






YES: buat aksi ringan ringan sahaja. Atau ibu bapa boleh mempraktikkan step step poco poco kepada anak anak untuk merehatkan bayi anda daripada gangguan syaitan



NO: Kalau nak anak badan ketul ketul pon beragak la sikit kot ye pon. Musnah harapan.






Campak tinggi lagi. tinggi lagi. tinggiiiii lagiiiii. Biar berlubang atap rumah. yeahhhhh~

dah besar mesti bayi anda bercita cita mahu jadi superman, spiderman, cicakman, atau spenderman (hero baru)




MEMBELI BELAH BERSAMA BAYI



aiyoyoyoyoyo macha. Mahu jual anak ke mahu benam anak. Dah macam tsunami dah troli ni.



BERJALAN JALAN DENGAN BAYI



Pastikan anak anda tidak lemas seperti gambar di atas. nak bergurau pon agak agak la. Ni gurau kasar namanya.







Ini bukan menyelamatkan. ini Menjahanamkan anak anak dan bayi bayi anda. wohooo



MENENANGKAN BAYI ANDA



GOOD: tepuk tepuk belakang dia sambil nyanyi lagu "anak itik tokwi" atau lagu "goyang inul" Nescaya bayi anda kembali normal.

BAD: minum racun tikus ke tu???



Kalau tak rongak gigi tu. Jongang la karang kasi makan kasut selepas main futsal. gila hape. Jongang jongang ni sensitif la~







Yes: mengeringkan bayi anda selepas mandi menggunakan tuala. Tuala morning glory cap pagoda pon boleh.


No: tak payah cakap banyak la. Innalillah la jawabnya. Lebih malang lagi kalau pakai dryer than washing machine. Selamba badak je bapak dia ni boleh tengok jam lagi. Rileks aje muka. Muka tak bersalah. hehh





Dia ingat anak dia pokok bonzai kottttttt~







Ini mesti dia mengamalkan konsep "kecik kecik taknak mampos. dah besar besar menyusahkan orang. Meh sini kasi karate siap siap"






cungkil selagi boleh cungkil. korek selagi boleh korek.








Nak ajar anak kenal pets. Tapi pergi sumbat dalam akuarium. Mungkin nampak bijak dan brilliant. Tapi itu dusta semuanya. Bawak keluar akaurium anak jadi beku. Bibir biru. Tak pon anak jadi flower horn. Lebih malang lagi jadi dugong.



MEMBUATKAN BAYI ANDA TERSENYUM


Cakkkk!!!






Sawan agak nya mak dia ni. Lepastu pergi buat kacip fatimah pula bagi anak minum . hadoiii~






Jangan pasang cerita lucah sudah. Kotor pemikiran anak anak di waktu kecil. Kerana pada waktu waktu ini. anak anak seperti kain putih. Dan ibu bapa perlulah mencorak kan nya dengan warna warna pastel mahupun warna warna kehidupan. (wahhh. macam penceramah motivasi)




57 comments:

  1. haha..lawak lah entri cik epal yang ni..ingatkan apa benda..nampak sangat kesalahan ketara..ada ke patut nak nyusu bg kat ayah..aduhai!!

    ReplyDelete
  2. adeh2..geli bulu ketiak baca entry nih.tengok gambar pon dah terkekek sorang2.nice job lah cik epal.malam nih tidur harus mimpikan tips berguna nih ;)

    ReplyDelete
  3. kejaaaammmmmmm gila!!
    hahahahaaha
    lawak!

    ReplyDelete
  4. Haha lawak lah pulak gambar dia ;DD

    ReplyDelete
  5. hahahahhaha...sengih sorang2 kot saya baca entry ni.hahhahaa
    nk follow
    nk curik 5 keping gmbr.but i promise i'll link u back.haha
    TQ

    ReplyDelete
  6. comel lah entry ni cik epal..hehe :)

    ReplyDelete
  7. 1st! hehe.. adeyh.. siyes gelak gulen2 dah nie.. lawak gile. mana tah jmpe gmbr2 ni.. pecah perut comel. hahaha

    kewl la cik epal ;p

    p/s: ayat 'kokak' tu ada gak ek guna? hahaha.. rare cukop.

    ReplyDelete
  8. hahahhaah...setiap pic nih DeQdEq dok gelak ja bila tgk..mmg lawak sgt2....hahahha

    ReplyDelete
  9. waaaa cik epal

    ada bakat jadi ibu mithali ni.

    ReplyDelete
  10. cik epal dapat dari mana?
    sayapun dulu2 pernah baca kat blogger lain.
    kasi link ye cik epal :)

    ReplyDelete
  11. adoi ai gelak besar aku pagi2 nie gila nampak lawak tapi mmg banyak yang terjadik...mmg harus dikongsi bersama bendar baik mcm nie...

    ReplyDelete
  12. hakhakhak....yg 4 terakhir tu xpernah tgk lagi,hehe

    ReplyDelete
  13. haha.. drying baby 2 mmg xleyh blah la..ade ke ptot ltak bdak lam washing machine?? haha..

    gud entry la cik epal.. :D

    ReplyDelete
  14. SUMPAH TERBAIK! tak boleh tahan gelak ah.hadoiyaiii,lawakk lawakk.ini lah ibu mithali hehehe

    ReplyDelete
  15. cik epal.. gua request sgt2! pliz repost entry pertama lu... pliz yea cik epal...gua mngharap ni...

    ReplyDelete
  16. haha comel!
    ok kl ade bby nie, anith dtg cari entry nie semula!
    =p


    lame xjalan2 sini!
    hye cik epal! =]

    ReplyDelete
  17. ci kepal sangat berpengalaman dalam menjaga bayi..mcm da slalu je..huhu

    ReplyDelete
  18. kelakar gila gambar gambar atas ni , haha tk beragak pun ada yeaa =='

    ReplyDelete
  19. hahahaha...tergelak sambil baca...naper cik epal xjoin contest petua jaga baby kat Qalish.com...rasanya boleh menang kot...hehehe

    ReplyDelete
  20. haha asyik gelak je bca.. lwk laa tpi tak boleh pndg ringan ni

    ReplyDelete
  21. muehehe,lawak la pulak cik epal weh

    ReplyDelete
  22. yaa..berguna utk bakal ibu bapa seperti saya..heee =D

    ReplyDelete
  23. entri yg bagus utk kaum mak bapak budak

    ReplyDelete
  24. suka tengok instruction tuh..

    nak copy post kat akak nyer blog boleh?? heheheh...

    ReplyDelete
  25. wah cik epal....

    pandai..mengalahkan akak yang dah beranak ni haa....

    ada cita2 nak jadi ibu dah ker...huhu

    ReplyDelete
  26. kah kah kah lawak tol la...ilmu ni ..camne la gaya aku jaga anak kang :p

    ReplyDelete
  27. hahahahaa!! lwk btol post ney..

    ReplyDelete
  28. owya.. sya nk share post ney ble? hehe

    ReplyDelete
  29. haha
    cik epal mmg terbaek
    dlm mmbri tips

    ReplyDelete
  30. lawak sungguh la gambor2 ni..kritikal benar nak menggambarkan bad nya

    ReplyDelete
  31. hehehehe kelakar lah entah sape lah yang buat semua ni.. pandai dia..

    ReplyDelete
  32. good info.

    tak sabar nak kawen n ade baby sendri. hahaha. miang keladi betul :P

    ReplyDelete
  33. entry yg super duper brillion, nk mntk copy entry ni wt pedoman kt mmbr2 yn nk khwin, nk de bby n sdg de bby, terbaekkk wok~!!

    ReplyDelete
  34. tengok gambar sudah cukup buat geli hati. muahaha. i loike :P

    ReplyDelete
  35. fulamakkk cik epall
    gempak seh
    dah ada bakat tu hah
    HAHA
    :)

    ReplyDelete
  36. HAHAHA..saket betol perot aku menahan gelak...

    ReplyDelete
  37. HAHA dah gila ke hapa?! mengong betul.

    ReplyDelete
  38. wahahaha! kelakar betol la entri ni!! =) good work!

    ReplyDelete
  39. hahahahahaha...gelak guling gler2 punye entry cik epal kali nih..suke2!!!

    bykkan lah info klako cm gini ye..

    ReplyDelete
  40. cik epal..
    saye peminat cik epal a.k.a silent reader..
    tapi bkn annoying mOuse tuhh..haha
    cik epal,nape cm cik epal penah post je entry nih b4 nihh..btOl ke??atau sy yg silap..
    juz asking..cOz mane tahu ntah2 dejavu..:)

    ReplyDelete
  41. @Anonymous


    hello anonymous! =)

    u nampak tak NOTE yang i tulis di awal entri tu?? ke u tak faham apa i tulis???? kan i dah cakap awal awal entri ni re-post

    ReplyDelete
  42. Sediakan payung sebelum hujan.. Cik epal xcited je ngan baby kebelakangan ini.. Apakah disebaliknya? Jeng jeng jeng!

    ReplyDelete
  43. haha , lawak noh entri niee . BEST la cikepal !

    ReplyDelete
  44. HahhahhHAHHAHahahahahha HAAHHaa haaaaaa..... berabad da ta gelak smpai cmnie...
    sumpah syial org yg cr8 gambar2 nie.
    boleh cetus perang nie.... hahaaahaha
    (x brnti gelak g)

    ReplyDelete