Saturday, December 4, 2010

Buat malu aku je . Tidak mengapa. Semangat itu penting

Haritu aku sakit perut. Apahal tah perut aku meragam tiba tiba. Seriously masa berak aku boleh muntah jugak. Erk tapi memang hazab betul la time tu aku rasa. Perut aku ni macam di siat siat dengan pisau, lepastu ada orang curah air panas dengan perah limau nipis dengan limau kasturi banyak banyak dekat perut aku. Macam tu lah rasa dia. Dapat bayangkan tak macam mana rasa dia? Pedih gila. Tak tahu la nape. Angkin kot. Lepastu aku tak boleh nak jalan sangat dengan tegak. Nanti aku bertambah sakit


Atas saranan membe. Dia suruh aku pergi jumpa doktor. So, aku pon jumpa lah doktor. Masa masuk klinik tu aku cuak jugak. Doktor on duty haritu macam foreigner aje. Matilah aku nak speaking speakang dengan dia kang. Aku dah lah tengah sakit perut ni. Nak rangka rangka ayat nak speaking London dengan doktor ni memang tak dapat lah time tu.


Masuk masuk je aku bagi salam dekat doktor tu. Dia pon jawab. Dia tak suruh duduk pon aku dah duduk dah. Then terus buat muka kesian depan dia. Aku cerita lah apa masalah aku


I have stomach ache this morning. I go to the toilet so many times. How to cure a stomach ache? One of my friends gave me milk this morning. Because she said that milk can cure a stomach ache. But it doesnt work. Should i avoid spicy foods, heavy foods, or rich desserts until my stomach feels completely better?


Ewah ewah aku pulak yang tanya doktor tu kan? Aku pon main hentam je apa aku cakap. Grammar berterabur pon lantak lah. Janji dia paham apa aku cuba sampaikan.  Berpeluh ketiak tu nak rangka apa aku cakap tu tahu? Tapi takpelah ini bukan ujian speaking MUET pon.


Doktor tu tengok je aku. Lepastu dia pegang wrist aku. Amboi doktor ni raba raba pulak. Tapi aku bajet dia nak cek nadi kot. Lepastu dia reply.


"demam? demam?"


aku pon membalas. "Haaa?"


"ada demam? Awak ada demam? Tengok lidah."



Laaaaa dia boleh cakap melayu rupanya. Tapi muka dia macam ala ala pakistan sikit. Dia cakap pon ala ala pakistan yang jual karpet tu lah sikit sikit. Kalau aku tahu dia cakap melayu tak ada nya la aku susah susah nak speaking london dengan dia.


Hehh doktor doktor..... apa guna PHD kalau tak speaking? haha. Boleh pulak macam tu


ok bye!


p/s: lately aku selalu sakit perut. tak tahu lah sebab apa. Gastrik kot. Harap ok lah lepas ni

122 comments:

  1. tu la..next tyme dulu soklan ni 1 st.."can u speak malay??"hahaha

    ReplyDelete
  2. Cepat2 sembuh. :)

    Haha. Semangat cakap BM tu. ^^

    Bahasa jiwa bangsa! heee~

    ReplyDelete
  3. sll nye gstrik la lau xley bdiri tegak.. kalo dh gstrik jgn minum susu..b4 gastrik xpew..

    ReplyDelete
  4. ok apa dapat doktor parkistan2 cket.....mesti dia last2 berkenan ngan ko kan...hehehe

    ReplyDelete
  5. first time masok2 cini..hahahaha..penah tkena gak dulu..malu wess..byk da foreigner skunk pndai speakin bm..minom susu manyak2 ye cik epal..;)

    ReplyDelete
  6. ko nebes ngn voting tu kot. sabar3. rilek~

    ReplyDelete
  7. hahaha..
    macam gampang..
    eh..
    ntah2 memang penjual kapet kot..menyamar..
    abes cik epal da ternoda..
    eh
    jap..
    muntah tu mesti wane cokolat kan..
    euww
    ..it is so a liitle bit diskasting!!

    =p


    ps..cepat sembuh eh...

    ReplyDelete
  8. betul kata cik epal...semangat tu yg penting...x salah nak cuba speaking nih....klu x ckp, nnt x pandai lak nak speaking...:-)

    ReplyDelete
  9. doktor kan takkan nak pegang kepala pulak ya cik nadi

    ReplyDelete
  10. haahha..
    funny la..
    nurul pon selalu berada kat situasi camtu..hahaha
    lawak2

    ReplyDelete
  11. HAHA. Hopefully cik epal makin ok dah takyah jumpa dgn doktor-yang-ada-phd-macam-rupa-pakistan tu lagi.

    ReplyDelete
  12. sakit perut tandanya nak " uweekkkk...uweeeeekkk "
    hihhihi

    ReplyDelete
  13. berak plus muntah serentak, sungguh tidak cool.

    ReplyDelete
  14. haha. sungguh terasa malu jugak, tapi kelakar je.

    apa reaksi doktor tu?

    ReplyDelete
  15. nak mkn berhati2 tau cik epal
    hehehe

    ReplyDelete
  16. haha. sekali cakap melayu da.. lawak la entry ni cik epal. takpe, itu persediaan awal namanya.

    p/s : rasanya lepas cik epal keluar bilik, doctor tu plak sakit perut sebab gelak :P

    ReplyDelete
  17. hehe....arap tuan blog cepat sembuh...

    ReplyDelete
  18. sekarg mat vietnam n nepal pon teror cakap melayu taw...

    bak kata Hang Tuah: xkan melayu ilang didunia... so betul la kata die 2 hihih

    ReplyDelete
  19. haha,, klaka pulak dgr cite nie... ppe pon smoga cpt sembuh k.. mam ubat taw

    ReplyDelete
  20. hahahahba...aku pon pernah kena gk..tp org tu bangla, tp dh boleh speaking Malysia..aku leh bayangkan kemaluan ko cik epal..hahahah...hikhik

    ReplyDelete
  21. nampak cik epal lagi pro dari doc tu.heheee.
    jangan sembunyikan kelebihan diri :) peace V

    ReplyDelete
  22. haha..saje wat suspen doktor tu..get well soon dear..

    ReplyDelete
  23. hope u'll be better soon ya cik epal :)

    ReplyDelete
  24. kompom gastrik..doc tu x gtau ke

    ReplyDelete
  25. Sian cik epal... semoga cepat sehat! :)

    ReplyDelete
  26. haha bestnya kena raba :P
    kihkihkih

    ReplyDelete
  27. cik epal pernah ambik MUET ker?
    dapat band berape? hikhikhik..

    ReplyDelete
  28. huhuhu
    kesian doktor tue!
    diragui ke phd ian diew

    ReplyDelete
  29. olololo kecian cikepal! jage diri taw :D

    ReplyDelete
  30. kesian cik epal, jaga pemakanan ok :)

    ReplyDelete
  31. aku takot ko kena appendix je baik gi check klinik luar

    ReplyDelete
  32. hm... tak taulah nak ternganga ke nak malu sendiri... segan pulak

    ReplyDelete
  33. heee. angin kott.. NK pun penah rasa macam tu, mencucuk cucuk. sangat sakitt okee.. btw, get well soon :)

    ReplyDelete
  34. meaw pon penah jadi cam cik epal, memang saket gila r...

    ReplyDelete
  35. kalau rasa pdih n rasa mcm disiat-siat tu tndanya gastrik....rasa akak gastrik nie...

    ReplyDelete
  36. huuu...saya dapat bayangkan sakit perut itu

    ReplyDelete
  37. hahaha..lawak jelah ko nie moon... mcm2 =)

    ReplyDelete
  38. bulan ni kan bulan bhs kebangsaan.haha
    weks, tak check status pregnent skali ker??;p

    yg ikhlas
    nazEpal

    ReplyDelete
  39. alahai kesian cik epal ye...... org tua2 kate klu sakit perut minum air teh pekat. xyah letak gula... harap2 berkesan lah ye...

    ReplyDelete
  40. hahahhaa... :D kelakar! mmg kelakar! :)))

    cik epal, punye la pjg tanye, dokter tu serabai gile jwab, demam??

    :)))))))

    ReplyDelete
  41. @Ifah Ibrahim

    tu lah dr tu pon cakap jangan minum susu

    ReplyDelete
  42. @ahmad endo


    xnk ah aku. shaeizy sam tetap menjadi pujaan hatiku

    ReplyDelete
  43. @nour aishah aniza hasan el-yusuf


    minum susu ni tak taw la elok ke tak. ada yang kata elok ada yang kata tak. konpiusss

    ReplyDelete
  44. @Farihah Ahmad


    takde maknanya. dah kalah dah ponnn haha

    ReplyDelete
  45. @iamnerves


    tak ah. muntah tu takde warna. alaa muntah yang pahit pahit tu.


    thanks =)

    ReplyDelete
  46. @yaya


    tapi dr tu baik. senang dapat mc. hehe

    ReplyDelete
  47. @ed shahir


    takde maknanya doktor tu nak gelak. tapi takpe la. bagus gak dia cakap melayu. hehe

    ReplyDelete
  48. @yanie


    betul betul. depa pon hebat cakap melayu

    ReplyDelete
  49. @J.M.R


    bangla sekarang lagi hebat cakap melayu. :D

    ReplyDelete
  50. @HZQH

    haha. doktor tu tak tunjuk power dia lagi tuh. kang ternganga kang satu hape tak paham

    ReplyDelete
  51. @Miss ...

    xde pulak. tapi memang dulu ada gastrik pon

    ReplyDelete
  52. @Huda Luna


    aku tak rasa appendix. maybe gastrik

    ReplyDelete
  53. @Wdad RhaffOr


    mungkin kot. sebab dulu memang ada gastrik

    ReplyDelete
  54. @cik bihah


    aku tengah sakit. ko gelakkan ye. macam ni laaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  55. @niDa


    teh pekat? uihh boleh praktikkan ni. thanks =)

    ReplyDelete
  56. @~eZmALiZa~


    tahu xpe. dah lah tak demam lak tuhhhh

    ReplyDelete
  57. ala nk malu pe pulak speaking..ok lorr..

    get well soon..

    kalo gastrik tk elok minum susu kalo tgh perut sakit lagi worse..:)

    ReplyDelete
  58. Apa!!! Cik epal diraba?
    Cik epal ternoda???!!!
    waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  59. Gestrik tu..
    Cik epal kena standby milo or roti sentiasa..
    andai kata sampai waktu makan or minum,
    minum jer milo tu atau makan roti walau sikit.

    ReplyDelete
  60. @Tuan Din


    tu lah pek milo memang banyak. minum nya malas. hehe

    ReplyDelete
  61. hehehe.. doktor2 kat malaysia ni semua boleh cakap melayu walaupun muka cam orang Iran. :)

    ReplyDelete
  62. @Fyzal


    tu lah dah kata dok malaysia. hehe

    ReplyDelete
  63. @cik EPAL huaaarghhh! really?? kihkihkihk..

    kite smpi kene ambik dua kali tau. maklumlaa, calon sekolah katenye.. hihi

    ReplyDelete
  64. cian cik epal sakit perot eh ?
    makan ubat ya ! wah nsem ngak doctor tuh tehee ..

    cik epal lau sudi mai la belog c mok eh :)
    belog karut marut tuh . c mok tag cik epal join contest banner .. tenggs ! (:

    ReplyDelete
  65. @c mok

    boleh lah. ensem la jugak. nape? nak berkenalan ea dengan dia? ok kalau free, saya singgah =)

    ReplyDelete
  66. @c mok


    boleh lah. ensem la jugak. nape? nak berkenalan ea dengan dia? ok kalau free, saya singgah =)

    ReplyDelete
  67. hahahaha.. semoga cepat sembuh

    ReplyDelete
  68. alolo...sian Cik Epal. Get well soon. Tak well jumpa je doktor tu balik. Dan jangan lupa cakap bahasa melayu. kikiki...:D

    ReplyDelete
  69. cik epal: mmg betol2 sgt je bunyi ayat tu...hu3....

    ReplyDelete
  70. @aZLiNa aZiZ


    wokeh takdehal. saya expert cakap bahasa melayu. hehe

    ReplyDelete
  71. jaga kesihatan cik epal..semoga sihat2 selalu =)

    ReplyDelete
  72. jalan2 sahaja = windowshoping = tengok detail dlm entry sy..

    Hahaha terima kasih cik epal kerana tlah
    'mengesahkan' kamus waniti adalah betul...

    ReplyDelete