Monday, May 10, 2010

Mari Jalan Jalan Cari Makan

Jalan jalan pergi Penang. Jom pekena Nasi Kandar. Kelebihan adik beradik belajar seluruh pelosok negeri. Tadi pergi Pahang pulak hantar adik dekat matrikulasi. "best" la anda belajar dekat sana. Semoga belajar betul betul dapat 4flat. Sebab nak beronggeng pon tak banyak tempat nak lepak lepak. Semoga belajar bersungguh sungguh di sana :D






lauk lauk Nasi Kandar. ada papadom. Papadom dah kena tibau dulu. Ni tah hape tah nama lauk lauk ni. Aku tak tahu. Aku tahu makan aje. Aku ingatkan Nasi Kandar ada warna warna. Macam Nasi Minyak warna minyak minyak masak, Nasi beriyani warna warna berani (tibai), Nasi Hujan Panas warna pelangi, Nasi Kerabu warna biru tua dan biru muda tuuu. Rupanya Nasi Kandar nasi putih biasa je. Nampak sangat jakun tak pernah makan. Bila nasi sampai je tanya mamak.


"eh! kenapa nasi warna putih ni? Bukan warna oren ke?"

mamak: ................


dia tak jawab pon. menyengih aje. tah tah tak faham aku cakap apa. Ataupun dia gelakkan aku dalam hati dia. ahh lantak kau lah.







punya la tunggu ayam madu. memang nak makan sebab ayam madu pon sebenarnya. tapi habis lah pulak. Tinggal ayam kicap je. Kicap pon kicap la. Warna pon dah sama dengan warna mamak ambil order.




Apple Milk Shake. tak sedap. rasa susu je lebih. epal nya tak berapa nak rasa. kedekut epal betul.







Banana boat ke banana split ke. Janji ada ais krim. kesudahannya tetap LICIN






waaaaa terujaaa. Macam menara. Ini paling best, Roti Tisu. Nasib baik tak ada tisu tisu premier yang digunakan dok lap hingus masa budak budak Af keluar tu tertempek atas roti ini. First time makan. rasa macam best pulak makan Roti tisu ni. Bila makan bunyik "krakk krukkk krakkk krukk". layannnn.






tangan siapakah yang gelojoh itu? yang pasti bukan tangan aku






"krakk krukkk krakk krukkk"





Macam kayu baseball tak?? Bungkus lagi roti tisu. Nak makan. Tapi makan roti tisu ni bila bungkus. feeling dia dah tak best dah. Maybe makan panas panas sedap sebab rangup.




Dah penyek tak ada feeling makan roti berbentuk menara. dah tak ada bunyi "krakk krukkk krakkk krukkkk". Makan lambat sikit, lemau





p/s: kenyang pulak aku tengok gambar gambar ini. sebab lauk lauk dia sedap gak . Roti tisu yang lemau tu pon licin juga aku kerjakan. =)


p/s: errr tiba tiba lapar balik

82 comments:

  1. yg membacanya lagi la lapar..adeyh..

    ReplyDelete
  2. huhuhu...
    rindu plak nk mkn nasi kandar...
    ='(

    kena blek umah cpt2 ni..

    hehehe

    ReplyDelete
  3. dah lama xmakan roti tisu..dap mmm:)hehe..kalu tgk time dia tebar lagi syiokk:)

    ReplyDelete
  4. cedappnya cik epal makan.. dni lom penah makan roti tisu tu. tapi pernah dengar namanya.. nyum2.. nak cuba juga pasni :)

    ReplyDelete
  5. eh cik epal
    tu macam nasi kandar makbul tuh.
    kan?
    bila cik epal mai.
    saya slalu lepak situ kot.
    sakgn pon tgh lepak situ.
    lol

    ReplyDelete
  6. roti tisu tu paling mengancam...:p

    ReplyDelete
  7. sama jakun,tak penah sepanjang hayat makan nasi kandar,dulu pegi pulau pinang sempat beli jeruk buah pala je..........hehehe
    roti tisu dah rasa dan rasa nak rasa lah lagi.........hehehee

    ReplyDelete
  8. woahhh!!!
    sodapnyeee
    gulp
    tertelan air liur den
    =D

    ReplyDelete
  9. wohaa...
    teruja tgk roti tisu
    cik epal pi jln2 tak ajak org pon

    ReplyDelete
  10. waa~~
    cik epal..
    sonok nyee jalan2..hehe
    adik blaja kat mtrik phg ye..
    adek mek kos pe cik epal?
    nama sape? hehe
    suke menyebokk
    teringin bekenalan nan adek cik epal t..hee~

    ReplyDelete
  11. haha. kau buat aku lapo ah.
    benci betul. rosak diet aku. :p

    ReplyDelete
  12. huwa!!!!
    sedap...
    ta sabar na balek msia...
    sob3

    ReplyDelete
  13. pernh mkn roti tisu ni kt penang gak mmg best

    ReplyDelete
  14. sodapnya!!!
    semalam kempunan nak makan roti tisu tu, tapi abah cakap dah lama kat tempat kitorang ni takde.
    makan roti canai je.
    sob..sob..

    ReplyDelete
  15. roti tisu mmg best. makan dari atas smpai bawah. ;D

    ReplyDelete
  16. encik tikus:


    (",)


    tukang kata:

    sape soh baca. kan dah lapar. haha


    syafawani;


    yeke?? tak penah lak nampak dia tebar camne. tahu makan aje


    miss kira;


    dok penang ke?? :)

    ReplyDelete
  17. ardinihumaira;


    roti tisu tu marbeles. tapi tak kenyang la. makan gitu gitu ok la. sila lah cuba :)




    asphaq:



    nasi kandar makbul?? tah. tak tahu la makbul ke tak. pergi la lepak situ malam ni. InsyaAllah tak jumpa :D


    orang penang kah??



    epul azimi;



    nasib baik ada orang lagi jakun. muahahaha. pergi beli roti. lepastu letak tisu. setelll :)

    ReplyDelete
  18. mysara;


    memang terancam :D



    shazika;


    jom la. (dah ajak dah)



    si kenit:


    *gulp gulp
    telan air liuq jugak


    adrinaqamarina;



    meh la balik malaysia cepat cepat :D

    ReplyDelete
  19. hahahahha. sumpah saya rasa itulah tempatnya. hahaha. saya selalu lepak situ. update blog. baca blog cik epal. hahaha. lepak tiap2 malam kot. dan kenapa saya tak perasan cik epal ah? damn ! hahaha. *tengh flashback balik~ lol

    ReplyDelete
  20. adjla hafizin;



    sapa soh diet. kan dah rosak. haha :D



    sya mansor:


    mahu yang lebih mantap?


    jantan keparat:


    apa yang best?



    hani madu;


    teringin berkenalan dengan adik buat hape. berkenalan dengan abang la baru best. nak??? hehehe. matrik pahang jugak ke?

    ReplyDelete
  21. kasihkuamiera;


    best ;)


    cikgu idris;


    best sekali lagi :)



    fikah mus;


    roti canai pon roti jugak. next time dapat la makan tu :)

    ReplyDelete
  22. amirah rashid;


    nak makan dari bawah pon leh jugak :D




    asphaq;



    eh! sama tempat ea?? nama anda begitu confident?? haha. tapi ramai gak la mamat mamat donga lepak dekat situ. mungkin anda salah satunya. wahaha :D

    ReplyDelete
  23. uuu..lama x makan rori tisu.
    tetibe nak jugak..
    tak boleh jadik ni..
    kena pi pekena gak.

    ReplyDelete
  24. noor afzan:


    pii piiii jangan tak piii. pi pekena banyak banyak . pos sekali kat rumah saya :D

    ReplyDelete
  25. ha laaaaaaaaaaaa. hahahhaa. kenapa saya tak perasan cik epal ?!!!!!! urghhhhh ! hahahha. kalu tak. leh mintak sainnnn ! hahahaha. saya akan siasat benda ni. adakah betul tempat ini. hahaha. nnti wat entry teros. hahaha

    ReplyDelete
  26. pelitanyer pon sedap jugak. :P

    ReplyDelete
  27. kalau nak tau mamak2 nasi kandar bukan paham sangat bahasa melayu. english pun belum tentu. kadang2 sakit ati sembang ngan dorang. mintak order pon jadi susah. kang lain di bawak nye. yang dorg tau hangguk jer..

    ReplyDelete
  28. asphaq;



    macam lah makan masa yang sama. hehe. nak mintak sain mendeeee. ingat artis ke hape?? yang pasti mamak yang kerja pakai baju warna biru. haa. sila sila wat entry :)




    afiq:


    mana pelita?

    ReplyDelete
  29. pekerja baju biru?khaleel kah?hahaha.....

    hurmm...3 tahun duk penang, tak penah terbukak ati pun nak suka kat nasi kandar.tak tau la kenapa.heheh.and 3 tahun kat penang, tak penah sekali pun try roti tisu tu.tinggi sangat.tak brani nak mkn.hak3..

    ReplyDelete
  30. itu tak tau lah kan. haha. tapi dari kul 9 mlm sampai kul 12-1 pagi saya slalu duk sini. buat masa ni. tak pernah miss lagi lepak situ. keke.

    ReplyDelete
  31. mai penang ka??p la line clear..bes tau..susu kat c2 mmg masyuk laa..

    ReplyDelete
  32. yaya;



    haaa tahu tak pe. masa mula mula order tu mintak ayam madu. tanya dia ada tak? dia hangguk kepala kemainnn. lepastu dia pergi hantar ayam kicap. lepastu pergi geleng geleng tanya ayam madu. tak tahu nak cakap bahasa apa yang sepatutnya kat mamak ni




    asphaq;


    ni tengah lepak ke?? sebab tengah pukul seploh. hehe. kem salam kat mamak tu. tak pon awak pergi la ganti mamak tu tebar roti :D



    che lapis;



    khaleel pulak. entah. wahahaaha. tapi warna biru la baju workers dia. nama kedai lupa pulekkk.



    tinggi je lebih roti tisu tu. tapi tak kenyang pon. heee. selalu makan tembikai dengan nenas je ke kat penang?? :D

    ReplyDelete
  33. wohohohoho

    cik epal pertama kali ke merasa nasi kandaq?

    ish-ish~

    agagagagaga...

    ReplyDelete
  34. tak pernah makan roti tisu! malu nak order sebab tinggi sangat hahaha

    ReplyDelete
  35. kolestrol,kolestrol.. hahahahaha..

    ReplyDelete
  36. tmpt saya pernah study dulu, matrikulas kat pahang...gambang.huhu

    ReplyDelete
  37. farah rahim;


    line clear tu nama kedai ke??



    hakimfaridzul;


    lepas ni kalau rasa, kali ke dua la jadinya :D



    rina;


    sebab tinggi sangat pon malu ke?? :D

    ReplyDelete
  38. red;



    matrik gambang?? course apa?? :)



    nur al ain;


    kolestrol?? apakah itu?? :D

    ReplyDelete
  39. adeh..perumpamaan ko untuk ayam kicap tu sungguh dajal..hilang selera aku nak pegi makan nasi lauk ayam masak kicap kat mapley malam ni..hahaha

    ReplyDelete
  40. adeh,teringt papadom cite papadom..

    applemilkshake tu cambest jerk.

    bape hengget cik maria.eh cik epal?

    ReplyDelete
  41. wah, banyak gk cik epal makan ek..terbaik la nasi kandar line clear..huhuh..roti tisu tu mst sama tggi ngn cik epal kan?:-p

    ReplyDelete
  42. ishiko;



    g la makan :)


    joegrimjow;


    sekali sekala tak apa. ;D



    yorke kun;


    muahahaha. makan ayam masak merah je la :D


    miss;


    siapa yang menggoda?? siapa?? siapa??


    jmr;


    sama tinggi dengan anda rasanya :D

    ReplyDelete
  43. certain mamak memang buat roti tisu tinggi melangit. tapi sometimes dalam kepala fikir, mesti dah kena segala habuk dari dapur ke meja. hahaha

    ReplyDelete
  44. owh...mmg kureng feeling ble mkn roti tisu bile xrangup..rasenye manis je kan...huhu

    ermm...dah kalo nasi basi warna ape lak???hehe

    ReplyDelete
  45. hehe..xnak abg.
    knal adek ley wat geng studi.studo kerr...ngee~
    amcm cik epal?
    sy un mtrik phg gakk (=

    ReplyDelete
  46. lapar sih bila tengok ni...

    ReplyDelete
  47. adoyai buat perut ku lapar saje,huhu

    ReplyDelete
  48. Tengok pun rasa mcm nak sedap.. teringat nasi kandaq line clear kat penang.

    ReplyDelete
  49. gile nak mkn nanas ngan tembikai je?hahaha......

    yup, line clear tu salah 1 kdai nasi kandar yg popular kat penang,dan menjadi sebutan ramai.tp tatau la kat mana tempatnya, coz tau nama je.ahaks~

    ReplyDelete
  50. roti tisu?banana split...
    wahhhhhhhhh=)

    ReplyDelete
  51. wah...nasi kandaq!
    sedap kalau kene tmpt yg btol2..

    ReplyDelete
  52. sgt rindu mau mkn mknan malaysia!! :(

    ReplyDelete
  53. aku ada kedai feveret nasik kandar, kt PJ. zainul nasik kandaq nama dia. resepi asai mmg dr penang

    ReplyDelete
  54. bungkus jadi tak sedap dah...bukan ape, takde aura mamak dah kat umah..hihii

    ReplyDelete
  55. haha. roti tisu tu saya salu gak makan. memang sodap! time panas jela. rangupp! haihhh teringin la fulakkkk!

    NISECA suka merapu

    ReplyDelete
  56. course Sains Fizikal..:D masa tu setahun je. zaman ni, matrik sume dh 2 tahun kan?:)

    ReplyDelete
  57. akak kalau makan kat kedai mamak, slalu juga order roti tisu. mantapppp...

    ReplyDelete
  58. kalau mai penag habaq mai tau...
    Ronda satu penang, pekena nasi kandaq... pior nya..

    ReplyDelete
  59. kuat mkn bet0l cik epal nie... :)

    ReplyDelete
  60. first time makan roti tisu tu batak gila. haha pelik sebab apesal tinggi sangat. tapi memang sedap la, ada gula plus kuah kari. pehhhhhh~

    ReplyDelete
  61. Nasi Kandar Pelitakah itu? Cam bunga kat pinggan tu..hehe

    ReplyDelete
  62. emmmmm....lapaq....baik makan buah epal....

    ReplyDelete
  63. Sedapnya roti tisu tu..kempunan lak

    ReplyDelete
  64. roti tisu memang best...hehehe

    ReplyDelete
  65. btolll, lepas bace rase lapar je..
    lg2 roti menara tu, :)

    ReplyDelete
  66. Sedap gak bila nampak hidangan tu..tengo je lah.. :)

    ReplyDelete
  67. memang dasar kuat makan eh? hehehe.. tengok gambo pun dah terliur.

    ReplyDelete