Friday, May 14, 2010

Jangan simpan pisang dalam beg

Maryam, guru kelas Tadika menganjurkan satu permainan yang sungguh menarik untuk murid-muridnya. Setiap murid diminta membawa beg plastik yang berisi pisang yang tertulis nama orang yang paling mereka benci ke kelas pada esok hari. Jadi, jumlah pisang yang perlu dibawa bergantung kepada jumlah orang yang dibenci.



Keesokan harinya, setiap murid membawa beg plastic berisi pisang masing-masing. Ada yang membawa tiga biji, ada juga lima biji dan paling banyak lapan biji. Semuanya sudah ditulis nama orang yang paling mereka benci.



"Sekarang simpan pisang tu. Jangan lupa bawa ke mana sahaja kamu pergi selama seminggu. Inilah permainannya. Selepas seminggu, kita akan tahu keputusannya" beritahu Cikgu Maryam. Kanak-kanak tersebut menyimpan pisang masing-masing di dalam beg.



Hari demi hari berlalu, pisang tersebut mula berbintik-bintik dan akhirnya menjadi busuk . Kanak-kanak itu mula merungut dan marah. Mereka tidak menyukai permainan itu lagi kerana selain beg berat, badan berbau busuk. Ada yang menangis, enggan meneruskan permainan.

Seminggu berlalu, pagi-pagi lagi murid-murid Maryam sudah bersorak. Permainan sudah tamat. Tidak ada lagi beban dan bau busuk yang perlu dibawa.

"Okey semua, apa rasanya bawa pisang dalam beg ke sana ke mari selama seminggu?" tanya Cikgu Mayam. Semuanya serentak mengatakan mereka benci permainan itu. Mereka hilang kawan, sering diejek dan terpinggir. Lebih teruk lagi, terpaksa tidur, makan, mandi, bermain dan menonton TV dengan bau busuk.

"Itulah sebenarnya yang berlaku kalau kita simpan perasaan benci pada orang lain dalam hati. Bau busuk kebencian itu akan mencemari hati dan kita akan membawanya ke mana saja kita pergi. Jika kamu sendiri tidak boleh tahan dengan bau pisang busuk hanya untuk seminggu, cuba bayangkan apa akan jadi kalau kamu simpan kebencian sepanjang hidup kamu" beritahu Cikgu Maryam.



Maryam mengingatkan anak muridnya supaya membuang jauh-jauh perasaan benci daripada membebani hidup. Kemaafan adalah yang terbaik. Menyayangi lebih baik darpada membenci. Moralnya, jangan letak pisang dalam beg. Jangan simpan kebencian, dendam kesumat dan apa-apa yang mazmumah dalam hati. Macam pisang yg makin membusuk, begitu juga hati.




===================


Terima kasih kepada yang mengirim cerpen ni dekat emel. Pilihan di tangan kita, memaafkan dan jangan berdendam, itu lah yg terbaik! Mulakan hari baru dengan penuh keceriaan =)




Janganlah simpan dendam dalam hati. Senyum walaupun banyak masalah =)





p/s: memberi maaf bukan bermaksud kalah. tetapi memberi 1001 ketenangan juga pada kita, memberi kita kebebasan dari rasa sakit hati,amarah dan dendam

76 comments:

  1. ye betol tu..kalau kite dengki dan busuk hati dengan orang..kite pon akan kene naseb yg serupa...

    tapi kan cik epal..kalau ade blogger yg suke buat entry kutuk blogger lain mcm mane plak ye? blog die tu smpai ellis dh COP blog mengutuk org je...ellis pon penah kene jugek..haishh

    ReplyDelete
  2. sangat touching! rasa nak apply dekat murid2 saya yg suka gosip2.

    ReplyDelete
  3. ^___^ sangat baest cerpen itu.. ambil iktibar... thanks cik epal

    ReplyDelete
  4. eny pulak kata;

    "jgn simpan sushi dlm beg!"

    ReplyDelete
  5. best nye cerpen ni hehehee :) hi cik epal :)

    ReplyDelete
  6. suke entri ni.. btl sgt2.. x gune benci2 ni.. merosak n membusuk kan hati je

    ReplyDelete
  7. hadapi dengan senyuman bak kate dewa 19 :)

    ReplyDelete
  8. terbaik cerpen ni

    hari ni hari jumaat, dapat pisang free di kantin sekolah. tulis nama orang yang dibenci atas pisang, buang kulit tu, dan ngap.... lega rasanya

    ReplyDelete
  9. benci and dendam tu last2 jadi beban. tapi... sedih jugak :(

    ReplyDelete
  10. Sangat bererti entry kali ni.. terutama pada diri ini yg sedang BENCCCIIII sesangat pada segolongan manusia... huhuhuhu.... aku kena lebih bersifat positif...

    ReplyDelete
  11. betul....

    jangan simpan dendam dalam hati
    nanti cepat tua

    hehehheh

    ReplyDelete
  12. very meaningful...
    btw, salam ziarah.

    ReplyDelete
  13. kadang2 kita boleh maafkan seseorang..tapi nak lupa tu yg susah..tu bgantung pada macam mana kita bole deal dengan perbuatan orang yang buat kita bencikan dia tu..=)

    ReplyDelete
  14. tau tak mule2 cikhel dah pikir lain dah.haha

    sory ye cikepal./haha tabuleh belah rasanya//

    ReplyDelete
  15. kalo simpan duit dapat jugak bunga...hehehe

    ReplyDelete
  16. tak payah simpan pisang dlm beg, simpan dalam tong smpah je :))

    ReplyDelete
  17. ya.
    senantiasa senyum.
    hehe.
    kalau marah pon kejap je.
    then okay semula.
    ;)

    ReplyDelete
  18. salam ziarah hari jumaat yang barakah..moga anda selalu sihat
    selalu beli pisang sebiji
    letak dalam poket seluar jer..

    ReplyDelete
  19. Nasib baik pisang...kalau durian.

    Berduyun le mak bapak datang komplen kat sekolah mengadu kena beli beg baru.


    =p

    ReplyDelete
  20. thanks i really like this one..... yang penting pengajaran yang kita dapat daripada citer ni... so jangan benci2 ya.. anyway kalau kita suka orang tu so rasanya bawalah epal pas tu bagi kat orang tu kan.....

    Apa Anda Rasa Bila Tulis Blog?

    ReplyDelete
  21. menarik cerita pisang , aku mntk maaf kalau ade terkutuk atau termengata kau cik epal , hahahak . aku xnk simpan piasang lame2...hihihk

    ReplyDelete
  22. best r en3 ni..btol tu.jgn simpan perasaan yg suke berdendam..cz akhirnye mkn diri sendiri..tgk bdn sendiri yg busuk..sape yg nk kwn dgn orng bdn busuk..eeeee...

    ReplyDelete
  23. bes bes..sy mau copy citer nih utk ank2 buah sy...blh cik epal?? hiieeee

    ReplyDelete
  24. bila en.fika buat aku marah..lepas en.fika geletek2 perut..sll memafkan dan lupakan sakit ati pada en.fika..argh..sll kalah pada geletek suami aku..taktik kotoq..

    ReplyDelete
  25. cik epal nak copy boleh?
    reply la dulu.. segan pulak saye nak copy tanpe izin.. uhuk... ahahha

    ReplyDelete
  26. serius i like cerpen nie. sapa yg bagi? betul sangatttttt!

    ReplyDelete
  27. “Hatred is the coward's revenge for being intimidated.”

    ReplyDelete
  28. Ohh,entry nih membuatkan saya jatuh hati kepada Cik Epal.Ape pon baby tuh memang comel :)

    ReplyDelete
  29. emm..mcm tu..logik gk kan cik epal..xmo la ada perasaan benci kt org ni..mintak jauh la..amin..

    ReplyDelete
  30. comelnya budak kecik ni senyum
    ~ada award utk kamu, sila ke blog ye

    ReplyDelete
  31. huhu....tak pernah simpan pisanh dalam beg ....nanti penyet

    ReplyDelete
  32. kalau anak secomel budak itu..semarah mana pun kompem hilang bila tgk dia..hehe

    ReplyDelete
  33. heheh

    cerita yg sangat bermanfaat..:P

    sangat setuju

    ReplyDelete
  34. alahai.suke mkn buah pisang.mcmn?

    ReplyDelete
  35. memang terasa jiwa tenang bila saling memaafi sebab dah takde perasaan negatif...=)

    ReplyDelete
  36. bagus lah cerpen ni cik epal...insaf saya sekejap....sekejap je.hehe

    ReplyDelete
  37. memberi maaf adalah lebih sukar berbanding memohon maaf..

    ReplyDelete
  38. yup kemaafan ble m'bawa kebahagiaan.. hehe..~

    ReplyDelete
  39. nice cik epal!

    erk
    xde facebook ke?
    nak add

    ReplyDelete
  40. hehe sungguh betul... jgn smpn pisang dlm beg, smpn beg duit n mekup je :p hehee

    ReplyDelete
  41. :) senyum walaopon nga marah...
    perli sket2 bese r.. hahahhahha

    ReplyDelete
  42. kita x simpan pisang, kita makan jek ahaks..

    adk epal jom join group ni :

    http://www.facebook.com/home.php?#!/group.php?gid=116302141735706&ref=mf

    kami perlukan sokongan kamu yg prihatin

    ur silence reader,
    mummy meoww

    ReplyDelete
  43. video dier lagi best tau.. cerite gini la versi katun2, video. Heeeheee,

    bile nka benci orang pikir - kau ingat dier suke sangat, tak benci kat kau? nanti mesti tak jadi la nak benci. maluuuu

    ReplyDelete
  44. btol tu epal.

    memaafkan adalah lebih baik daripada meminta maaf

    **xpernah miss baca blog epal.this is first time commnet untuk cik epal from me.

    ;))

    ReplyDelete
  45. cite yg best!
    thanks sbb share cik epal..
    =)
    like it!

    so lps ni if cik epal ade benci kt sape2 tu, jgn simpan2 la ek.. maafkanlah diorg.. hehehe..

    peace! ;)

    ReplyDelete
  46. susah nak tersenyum kalau da sakit hati...ahaaaaa! (^^)

    ReplyDelete
  47. wah..cik epal sejak akhir2 ni suka letak gambar baby..ada apa2 ke? hahaha...

    ReplyDelete
  48. wahh,cerita y ad pngajaran..igtkn npe la xleh simpan pisang dlm beg td..hehe

    ReplyDelete
  49. yap btul tu...
    tanamkn sifat pemaaf dlm diri.. ^_^

    ReplyDelete
  50. satu cerpen yg sgt berguna utk dikongsi bersama. ader pengajaran disebalik citer tu..bagus =)

    ReplyDelete
  51. Terbaik r crita pisang ni. 1st time dengar tapi apasal dia tak pakai buah epal ye?
    hehe~

    ReplyDelete
  52. kalau sudi dan lapang jawab lah tag bawah ni. Jangan simpan tag tu dalam beg ye! hehe :p

    Bila Huruf F Je Ingat F*CK.. Cubalah Bila Huruf F ingat Fitrihadi.com ke? Adoiii

    ReplyDelete
  53. wah aku suka baca yg ini..
    psst cik epal susah sey skang nk masuk blog ko
    loading lembab giler
    pehal berat sgt blog ko

    ReplyDelete
  54. peerghh..bijak cigku tuhh.
    blaja mane agknyer dia dulu

    ReplyDelete
  55. yup memaafkan orang lain dengan sendirinya ketenangan akan hadir dalam diri.. bila kita membenci, gelombang kebencian akan datang balik pada diri kita.. bila kita sayang orang dengan sendirinya gelombang sayang orang lain akan hadir pada kita..

    Kesimpulannya.. saya sayang awak.. hehe

    ReplyDelete
  56. helo cikepal
    lma xterjah blog ni.
    (:

    ReplyDelete
  57. ceriakan hidup kita dgn senyuman,., senyuman itu sedekah..

    Selepas Sejadah, Telekung Pula Berdiri

    ReplyDelete
  58. jadilah macam badut..sentiasa tersenyum walaupun sedang bsedih..=)

    ReplyDelete
  59. aku sentiasa maafkan org, cuma skrg hanya sorg je yg aku tak akan maafkan iaitu ex aku..tu je

    ReplyDelete
  60. hati yang busuk sukar dicuci..
    so jangan mula menyembur kebusukan dalam diri, buang jauh..

    *sampai lapan? huhu..
    *cerita yang menarik

    ReplyDelete
  61. salam,
    best la cite ni..
    :) tQ kongsi..
    penyakit hati ke benci2 org ni..
    :)

    ReplyDelete
  62. betul! sokong sangat-sangat! bijak betul cikgu tu kann. senang murid dia nak nilai. ;))

    nak tgk apa yg kamu sudi komennn = BLOG PALING MENYENGAT

    ReplyDelete
  63. dengki tu takde lah..
    tapi kadang2 perasaan kecil ati selalu simpan..
    agak2 jadi cam kes pisang tu tak?

    ReplyDelete
  64. maaf baru nak komen entri ni hari ni.
    sebab rasa sangat marah dan benci pada seseorang.
    nampak gayanya kena gi cari pisang dulu la ni.
    buat macam a kl citizen tu.
    baru lega sikit hati kot.

    ReplyDelete
  65. membuka hati,,,
    ihik,,,
    sis,,,
    rina na copy eh,,,
    izinkan,,,

    ReplyDelete
  66. kadang2 perasaan "wat tatau" tu amat berguna tuk kite..even ade org yg slalu wat cite.jaja cite kt blog org.walaupun cite tipu kn..just wat tatau..sbb makin dilayan.mkin myk cite tipu akan kuar.
    kadang2 sedey je tgk. tp kadang2 rase nk gelak pun ade..

    iklan jap.~~~
    *kt MMU tk de mass com. sila la buat research sket.hoho

    ReplyDelete
  67. ada cerita pasal masscom ke dekat entri ni?? huhu

    ReplyDelete