Tuesday, May 25, 2010

Adakah anda boleh membaca ini?

Cna yuo raed tihs? Olny 55 plepoe out of 100 can.

Fi yuo cna raed tihs, yuo hvae a sgtrane mnid too.

i cdnuolt blveiee taht I cluod aulaclty uesdnatnrd waht I was rdanieg. The phaonmneal pweor of the hmuan mnid. Aoccdrnig to a rsereach pjecort at Cmabrigde Uinervtisy, it dseno't mtaetr in waht oerdr the ltteres in a wrod are, the olny iproamtnt tihng is taht the frsit and lsat ltteer be in the rghit pclae.

The rset can be a taotl mses and you can sitll raed it whotuit a pboerlm. Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe.. Azanmig, huh?

Yaeh, and I awlyas tghuhot slpeling was ipmorantt!




p/s: Teori ni telah ditolak oleh satu kajian. Hanya dalam turutan tertentu sahaja kita boleh baca. Dan perkataan yang biasa sahaja yang kita boleh teka. Am i right?

71 comments:

  1. boleh baca!huu..yela kot..certain words yang dah biasa baca..memang boleh di baca walau tunggang terlabik..xp

    ReplyDelete
  2. memang amazing... boleh paham dan baca.. tapi mungkin sebab tu words yang terbiasa nampak/baca.. kalo kasi words pelik2 teori sains ke ap.. ayoyo memang juling nak paham hehe

    Anda Inginkan Kebahagiaan Yang Berpanjangan? Ikuti Petua Terbaik Ini..

    ReplyDelete
  3. Right and wrong isn't important as long as I can read it.

    ReplyDelete
  4. aku bleh bce tau..lncr lagi..hahahha

    ReplyDelete
  5. Boleh baca! *bangga* haha. (Padahal ramai je boleh baca)
    Tapi serius ke kalau boleh baca, ada strange mind? Errrr. Errr.

    Btw, kalau spelling gini dalam exam, boleh x? :P

    ReplyDelete
  6. wah....sy blh bc ni le cik epal...otak sy pelik ke??? emmm...

    ReplyDelete
  7. woaa sy boleh baca semua
    hahaha
    menarik :D

    ReplyDelete
  8. '... Teori ni telah ditolak oleh satu kajian...

    so link kepada kajian tu kat maner dik?
    kalau tak der link...
    samer la cam tak der kajian heheh:)

    ReplyDelete
  9. hahahaa...abg leh je bace..laju2 lg..(bangge ckit)
    hehe..
    tp tula,tgk dpd 1st n last huruf je,baru leh bace ngn betol...

    :p

    ReplyDelete
  10. hak..hak..senng jer nih cik epal...xmncbr ah

    ReplyDelete
  11. hehehe tergeliat nak membacanya.. hehehe

    ReplyDelete
  12. dalam mastika dah ade teori seperti ni tapi dlm bahasa melayu dan yg ni ditulis dalam bahasa inggeris but i can still read it..:)

    ReplyDelete
  13. oh. aku yg lembab ni pon boleh baca la. bijak juga aku ni yea. hahhaha.

    ReplyDelete
  14. Kjaian ini mameng bgaus. Syaa pun cbua tluis mcaam tu, nak tneogk ada oarng fhaam aatu tdiak.

    Tools of the Illuminati in Malaysia.

    ReplyDelete
  15. Raed tihs boefre..erk..mcm ni ke?haha

    ReplyDelete
  16. aha..i can definitely read this..weird isn't it?haha

    ReplyDelete
  17. i can read this without repeating~

    rasenyer,everybody pon can...

    ReplyDelete
  18. rasanye la kot..tapi saya boleh je baca..hehehe..

    ReplyDelete
  19. syetuju..xsemua prkataan bleh baca,,,yanG senang jer..

    ReplyDelete
  20. saya bole baca apa yg cik epal tulis tu...

    ReplyDelete
  21. interesting. lepas ni try tulisan alien boleh? huahuauha. :P

    ReplyDelete
  22. ko dh buat aku takleh tido mlm ni cik epal!!!!...huhuhu

    ReplyDelete
  23. yup!

    setuju juga dengan cik epal, words yg simple2 memang la kita boleh baca dengan jayanya!

    cuba bagi words yang terbelit lidah, sure kena semak kamus!

    hak3!

    ReplyDelete
  24. Dapat jugak aku bace nih..
    Huhuhu

    ReplyDelete
  25. saya boleh baca dan saya boleh paham...ngeeee

    ReplyDelete
  26. nana blh membaca dgn baik...kekekekkeke

    ReplyDelete
  27. i think u are right. ada certain words kena baca dua kali kot baru tau..

    ReplyDelete
  28. aku boleh baca.yes!
    i hv strange mind
    *spooky*

    ReplyDelete
  29. blh jew baca.. sarah ad 1gbr tulisan gini tapi ayat lain r

    ReplyDelete
  30. kalau dapat baca..kira bijak ker cik epal..huhu..

    ReplyDelete
  31. pernah jmpe benda ni..
    boleh baca...
    tp amek masa..hee..

    ReplyDelete
  32. sy boleh baca...tp ada sstgh perkataan x leh baca. eheheheheh

    ReplyDelete
  33. mungkin sebab kebanyakan perkataan tu kita dah familiar cuba kasi perkataan yang macam ni pecrcouepid...cuba teka apa?

    ReplyDelete
  34. ape punya ejaan la 2 cik epal...fening alyn nk membaca nyer..

    ReplyDelete
  35. owh.. sgt kebetulan...
    pagi ni baru berckp pasal hal ni.. dgn pakcik kt opis ni....

    ReplyDelete
  36. btol2..mule2 cm sush nk bace..tp kite akn fhm..hehehe.agak berbelit r sikit..kreatif gak..mind test..

    ReplyDelete
  37. boleh dengan selamba nye..hehehe

    hebat juga otak manusia ni..eja la tunggang langgang, tapi boleh analisis dan baca lagi..

    ReplyDelete
  38. Sebab tu orang kata Bahasa jiwa bangsa dah tak mustahil 10-20 tahun lagi akan keluar bangsa baru bangsa SMS (sebab guna bahasa sms)...

    ReplyDelete
  39. akak boleh baca semua tanpa masalah..hehe

    ReplyDelete
  40. betollll!
    kalau perkataan lain laamatnya bergulung lidah
    muahahaaa =D

    ReplyDelete
  41. no pblorem rdigean tish cki eapl..




    mokcik kepoche

    ReplyDelete
  42. Oh, hebat betul otak aku, cpt sungguh baca.. :)

    ReplyDelete
  43. sapekah yg tolak kajian tu?
    huhu.. so far, clean n clear la

    ReplyDelete
  44. betul betul betul...
    cuba bg perkataan pelik2 yg org ta penah degr...
    mesty ta dpt na sebut jugk...
    :)

    ReplyDelete
  45. ehh betul saye boleh baca ! *haha batak sikit saya nihh ..

    lalala..

    ReplyDelete
  46. saya sangat sangat suka baca scrambled letter macam nih. rasa amazing and thrill pulak. hehe

    ReplyDelete
  47. first time mengkomen di sini sbb cam teruja leh membaca entry itu tanpa sangkut..
    human brain is powerful gift..no doubt!:)

    ReplyDelete
  48. saya boleh baca semua. hehe. tapi betul jugak, perkataan yang tak biasa jumpa, tatawuu nak baca cmne. hihi

    ReplyDelete
  49. macam boleh bace jer..hehe :)

    ReplyDelete
  50. Can you read this?

    I couldn't believe that I could actually understand what I was reading. The phenomenal power of the human mind. According to a research project at Cambridge University, it doesn't matter in what order the letters in the word are, the only important thing is that the first and last letter be in the right place.

    The rest will still be total mess and you can still read it without a problem. This is because the human mind does not read every letter by itself, but the word as a whole. Amazing, huh?

    Yeah, and I always thought spelling was important.

    Lalalalala. hehehe. saje wat onar sekejap. ^_____^

    ReplyDelete
  51. aku boleh baca...mudah je.lagipun dah selalu terbaca benda2 gini.walaupun sdikit gagap sket...hehehe

    Latest Entri : Mendekatkan diri dengan puaka

    ReplyDelete
  52. hehe nasib boleh bace.. dah lama x singgah sini..

    singgah dari admin informaion technology youth Movement

    http://www.itym.blogspot.com/

    ReplyDelete
  53. saye bole bace ..

    ReplyDelete
  54. preoccupied...hahah

    ReplyDelete
  55. kelajuan membaca di tahap biasa..
    walaupun ada sangkut gak al..,
    xtau la fakta tu btol @ x..,
    but ok je bg aku nak fhm.. heheh~

    ReplyDelete