Wednesday, April 28, 2010

telur dan ayam? telur ayam? ayam telur? mana dulu?

Dulu masa sekolah sekolah dulu sebelum nak exam exam besar mesti ada kem motivasi. nak taknak terpaksa la join. lepas balek kem motivasi tu sama je aku ni. tak bermotivasi pon. balik balik muka basi je lebih. dan air liur basi masih basi juga bila bangun tidur. memang tak bermotivasi betul.



tapi aku teringat satu game yang abang fasilitator yang rambut cacak masa tu suruh buat debate. abang fasilitator rambut cacak bahagikan kami semua kepada empat kumpulan. rambut abang tu memang cacak gila. kalau cicak kubing jatuh atas rambut dia, confirm mati cicak. bukan mati katak. eh! terbabas. kumpulan kumpulannya adalah :


@ telur ayam
@ anak ayam
@ ibu ayam
@ bapak ayam



mula mula semua gelak. tah hape hape la abang ni woi nak suruh orang jadi mak ayam, ibu ayam, bapak ayam. kalau dia bawak ayam golek, ayem berempah, ayam kfc ke time tu suruh mencekik tak apa la jugak. Kitorang potong rambut kau guna mesin rumput karang. Rupanya dia suruh sekor sekor bapak ayam, ibu ayam, anak ayam dan berbijik bijik telur ayam (bijik ke butir? ahh ghasakkk. aku rasa sebijik telur. tak kan la sebutir pulak) memikirkan.



"antara ayam dan telur, yang mana datang dulu???"



semua masing masing keluar hadis, keluar fakta sains, berbuih buih air liur semua dok menegakkan hujah masing masing. lagi lagi kumpulan bapak ayam dengan mak ayam :D



"kok kokok kokkkkk" (jadi tak bunyi ayam berkokok??)






bila cakap ayam datang dulu, mesti ada bidas "bukan ayam datang dari sebiji telur ke??"



karang kalau jawab telur dahulu, nanti ada jugak cakap "eh! kan ayam yang hasilkan telur"




tapi mostly akan jawab ayam. sebab kalau ayam tak ada. telur pon tidak ada. tanpa telur, ayam boleh ada.




orang selalu sebut ayam jantan dengan betina tapi kalau telur orang sebut telur ayam. that means telur itu ayam yang punya bukan ayam itu telur yang punya. hehe.



ayam lebih berkualiti sebab ayam boleh jadi kfc. tak pon ayam jadi kenny rogers atau The Chicken Rice Shop. Ayam boleh jadi Nasi ayam Linda Onn My Mom's Recipe tuuu jugak. Tapi telur? (jangan fikir telur lain pulekk)





nak tanya jugak lah. ayam dengan telur, mana datang dulu???

43 comments:

  1. huahua.
    kalau telur dan itik?
    sila jelaskan.
    konon konon tak faham ni.
    ;)

    ReplyDelete
  2. saya suka makan telurrr
    (tetiba)

    ReplyDelete
  3. hehe.. telur leh jadi EFC, Egg Rohers dan juga Eggamas.. hehe ;p

    ReplyDelete
  4. Entah cik epal.mcm tade jawapn je.. heheh

    ReplyDelete
  5. telur datang dulu sbelum ayam..xde telur xde ayam..hehe

    ReplyDelete
  6. haha..dua2 pon leh trime pkai. :D
    dulu salu gado ngn mak pasal
    goreng pisang ke atau pisang goreng???huhuhu

    ReplyDelete
  7. ayam dulu sebab sy suke mkn ayam..hehe

    ReplyDelete
  8. ayam..eh...telur kot...eh...wallahualam...not sure..

    ReplyDelete
  9. hanya Allah sahaja yg tahu. telur atau ayam dulu yg jadi... :D

    ReplyDelete
  10. haha. tak taw lah mana yg kuar dulu tp lawak giler ~ haha

    ReplyDelete
  11. uit2..ko kena tag laa..^_^


    sila rujuk sini--> http://roxyzai.blogspot.com/2010/04/contest-senyuman-paling-menawan.html

    ReplyDelete
  12. haha..klaka la cik epal ni. leh wat pesanan jgn fikir telur lain plak. sikit sgt contoh ayam cik epal bg tu. kalau telo leh jadi baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaanyak jenis dalam masakan terutama kek. telur 1/2 masak pon dap.nyum2.hehe

    ReplyDelete
  13. Mestilah ayam wujud dulu... Hujahnye, masa Tuhan mula2 cipta makhluk dulu, mesti first generation tu dicipta dlm keadaan dewasa dulu, second generation baru start dari baby@telur hasil pasangan dewasa.

    Wah, terasa sungguh serius... :)

    ReplyDelete
  14. ayam, bermacam ayam..
    teringat lagi ni dulu..

    ReplyDelete
  15. wahahahaha...
    pernah juga bertekak-tekak sampai nak tercabut anak tekak pasal game ini juga!

    ReplyDelete
  16. ayam dulu
    dalam kamus
    a dulu baru t
    kekeke

    dalam bi pon
    c dulu (chicken)
    baru e (egg) kekeke

    ReplyDelete
  17. tidak boleh ditentukan oleh sesiapa pom...kecuali Pencipta-Nya

    ReplyDelete
  18. kalo ikut soklan cikepal tuh...
    saper yg datang dulu..
    kompem ayam la...
    sbb dia ada kaki...bole datang..he..he..

    ReplyDelete
  19. pening pening..yg mana satu heh?

    ReplyDelete
  20. ayam dulu ke telur dulu????

    Saya pilih KE!!!!!

    Ke laut kaw...hahahaha

    Dh Pening2 pikir pehini g sunway pyramid makan kt chiken hartz..... :)

    ReplyDelete
  21. Salam,

    Kena dengar soalannya.

    Kalau tanya mana dulu, ayam atau telor?. Jwbnya AYAM.

    Kalau tanya "mana dulu telur atau ayam?" Jawablah TELUR.

    ReplyDelete
  22. soklan ni pling suke buat org peningg pkir..hahaha;DD

    ReplyDelete
  23. salam..
    cantiknya
    telur goreng
    kembar lima gamaknya
    kalau menetas..sayang
    menetas di kuali rupanya..
    he he

    ReplyDelete
  24. sampai sekarang kot saya pun x dpt nk jawab.,berkurun dah! hahahah

    ReplyDelete
  25. xtau la huhu susah nya soalan ni
    :p

    ReplyDelete
  26. x terfikir..
    pening gak tu nk jwb..
    hahaha..

    *dtg dlu sperm ayam jntn*

    hahaha..

    ReplyDelete
  27. ala..teringat ayan nandos sedapnye..cik epal ni citer ayam buat akak laparla

    ReplyDelete
  28. ok.. separuh gila pikir kan ini *berdoa mintak dijauhkan .. hahaha

    ReplyDelete
  29. kaki ayam..

    kaki datang dulu ke. ayam datang dulu.

    pening*

    ReplyDelete
  30. jwpnnyekann,, telur dulu laa... sebab?? korang sebut 'telur ayam' ke 'ayam telur'?
    so, telur la dulu baru ayam..

    ReplyDelete
  31. erm. AYAM dulu. sebab Allah jadikan binatang dulu. bukan telur dulu. peace! ^_______^

    ReplyDelete
  32. boleh pitam kalau pikir2 kan..ahahaha tapi dedua tu saling berkait antara satu sama lain..:D

    ReplyDelete
  33. i dont know.
    maybee dua-dua serentak jadi kot.
    HAHA ;))

    ReplyDelete
  34. jadi pening lak tengok perkataan "telur" & "ayam" tu banyak2,hehe!

    rase betul juge...telur ayam
    so,ayam la dtg dulu ;D
    mne ade org sebut ayam telur kan?
    ayam bertelur ade laa
    so,tanpa ayam,xley bertelur.
    kalau x ley bertelur,maknenye xde ayam
    sy yakin & muktamad dgn jawapan sy
    "ayam dtg dulu" =D

    ReplyDelete
  35. A. Y. A. M

    Ayam! Popooopok < eh gitu ke bunyi dia? hik2

    ReplyDelete
  36. senang je...

    macamana kita wujud? sudah tentu dari adam dan hawa kan?

    persenyawaan daripada kedua2 insan pertama menyebabkan lahirnya kita.

    so, dengan itu, sudah tentu ayam dahulu..

    kalau telur dulu, kita tidak tahu samaada telur itu akan keluarkan ayam atau akhirnya jadi telur busuk.

    ahaks

    ReplyDelete
  37. susah nak jwb sklan seperti ini....

    fikir2 kan lah....

    jwpan msti bernas k..

    ReplyDelete