Thursday, March 18, 2010

Edisi Khas untuk ibu mengandung. Apa yang ibu bapa perlu buat untuk anak anak dan bayi baby anda supaya kelihatan comel sentiasa.

Entri ini khas untuk para ibu bapa yang mahu memiliki anak anak yang cute, soleh, solehah, pandai, bijaksana, otak kancil, telinga lintah, stylo, mempunyai cutting/potongan badan yang cukup menarik ala ala abang Malek Noor, sopan santun, lemah lembut bukan lembut auww geli geli tu, sehat tubuh badan, sehat mental dan kewarasan otak dan seangkatan dengan nya. (woihh. Panjangnya mukadimah)




MEMERIKSA LAMPIN BAYI


Kalau nak cek lampin bayi. Anda haruslah melihat sahaja dan mencungkil lampin dengan menggunakan jari telunjuk *sedikit sahaja. dan lihat adakah bayi anda sudah menetaskan bahan bahan buangan terpakai atau tidak. Itu cara yang betul. (rujuk pada gambar "correct")


INCORRECT: jangan pula dok menggomol tangan anda dengan tahi bayi anda itu. Salah di situ ye.



MEMBERI MAKAN PADA BAYI


Cara yang betul adalah dengan memberi susu dengan menggunakan botol susu. Jangan beri susu ANMUM sudah la. Itu untuk ibu mengandung. Bagi cucu cap junjung pon boleh juga. Air sirap limau ke. Air ribena ke. Teh Tarik pon boleh juga. Kalau kokak kokak sangat guna air masak sahaja sudah memadai. Jangan beri botol susu tak ada air sudah la. Kempunan nanti bayi anda. Meleleh air liur pula nanti


WRONG: Jangan la pergi sodok ayam seketul macam dalam gambar tu. Tercekik anak kau nanti. Ayam besar tak nak kalah. Kalau bagi cubit cuit cuit sikit ayam tu boleh la terima juga. Hehh



MENCUBA CUBA BOTOL BAYI



Titiskan se tetek dua. EH! silap eja. typing error. titiskan setitik dua titik tiga titik di pergelangan tangan anda. (suka hati la nak berapa titik pon. Tapi jangan habiskan semua sudah la. anak kau nak minum apa karang) Kalau nak titis kan dekat perut buncit pon boleh. Lepastu rasa la sedap ke tak susu yang di bancuh itu.



DON'T: tak senonoh betul mamat dalam gambar ni nak rasa susu anak. Kebulur susu ke hape?




JURURAWAT BAYI (peliknya bunyi)


Apa ke ngok ngek sangat hisap nenen dekat ayah?? Mungkin ada perisa susu coklat. Kemungkinan besar ada perisa susu strawberi. Tapi cikgu sekolah tadika aku tak pernah ajar lagi kalau nak menetek cari ayah. *uihhh kerintingnya bulu dada







Hilang pulak karang kepala si botak ni dok godeh godeh macam tu. Hehh





PERMAINAN COMEL UNTUK BAYI


GOOD: boleh main "cak cak baaaaaaaaaaa" ataupun "cak cak ceke cak cak cak ada aku kesah???"

BAD: jangan ajak anda main chess atau dam haji sudah la. Kot ye pon nak menang toksah la dok ajak anak bertanding. Tension budak tu karang. Tak pasal pasal kuda hitam dan kuda putih chess tu dia telan tanpa sembelih. Kan dah dua kali kerja tu nak bawa anak pergi hospital lagi. nak beli chess baru lagiii. Main ting ting dan sepak takraw juga harus di elakkan.



KEJUTKAN BAYI DARIPADA TIDUR


YES: memberi ciuman yang manis dan penuh kasih sayang kepada bayi anda

NO: esok lusa memang pekak la telinga anak kau bagi horn sedass macam gitu




MEMBUNGKUS BAYI



Ingat anak kau pocong nak bungkus macam tu??? bedung lah elok elok.








Hape kejadahnya semua ini?? Mesti dah besar karang mak dia ni nak buat anak dia tenggiling panggang masak lemak cili api. GHOSAKKKKK. Macam mana la boleh terlepas kahwin ni. Tak pergi kursus kahwin ke??




MENUKAR LAMPIN BAYI



Habis skirt ropol ropol bawa tidur sudah kena najis.






YES: buat aksi ringan ringan sahaja. Atau ibu bapa boleh mempraktikkan step step poco poco kepada anak anak untuk merehatkan bayi anda daripada gangguan syaitan



NO: Kalau nak anak badan ketul ketul pon beragak la sikit kot ye pon. Musnah harapan.






Campak tinggi lagi. tinggi lagi. tinggiiiii lagiiiii. Biar berlubang atap rumah. yeahhhhh~

dah besar mesti bayi anda bercita cita mahu jadi superman, spiderman, cicakman, atau spenderman (hero baru)




MEMBELI BELAH BERSAMA BAYI



aiyoyoyoyoyo macha. Mahu jual anak ke mahu benam anak. Dah macam tsunami dah troli ni.



BERJALAN JALAN DENGAN BAYI



Pastikan anak anda tidak lemas seperti gambar di atas. nak bergurau pon agak agak la. Ni gurau kasar namanya.







Ini bukan menyelamatkan. ini Menjahanamkan anak anak dan bayi bayi anda. wohooo



MENENANGKAN BAYI ANDA



GOOD: tepuk tepuk belakang dia sambil nyanyi lagu "anak itik tokwi" atau lagu "goyang inul" Nescaya bayi anda kembali normal.

BAD: minum racun tikus ke tu???



Kalau tak rongak gigi tu. Jongang la karang kasi makan kasut selepas main futsal. gila hape. Jongang jongang ni sensitif la~







Yes: mengeringkan bayi anda selepas mandi menggunakan tuala. Tuala morning glory cap pagoda pon boleh.


No: tak payah cakap banyak la. Innalillah la jawabnya. Lebih malang lagi kalau pakai dryer than washing machine. Selamba badak je bapak dia ni boleh tengok jam lagi. Rileks aje muka. Muka tak bersalah. hehh





Dia ingat anak dia pokok bonzai kottttttt~







Ini mesti dia mengamalkan konsep "kecik kecik taknak mampos. dah besar besar menyusahkan orang. Meh sini kasi karate siap siap"






cungkil selagi boleh cungkil. korek selagi boleh korek.








Nak ajar anak kenal pets. Tapi pergi sumbat dalam akuarium. Mungkin nampak bijak dan brilliant. Tapi itu dusta semuanya. Bawak keluar akaurium anak jadi beku. Bibir biru. Tak pon anak jadi flower horn. Lebih malang lagi jadi dugong.



MEMBUATKAN BAYI ANDA TERSENYUM


Cakkkk!!!






Sawan agak nya mak dia ni. Lepastu pergi buat kacip fatimah pula bagi anak minum . hadoiii~






Jangan pasang cerita lucah sudah. Kotor pemikiran anak anak di waktu kecil. Kerana pada waktu waktu ini. anak anak seperti kain putih. Dan ibu bapa perlulah mencorak kan nya dengan warna warna pastel mahupun warna warna kehidupan. (wahhh. macam penceramah motivasi)



120 comments:

  1. wakakka... mana ko curik gambo2 tu moon? lawak ok!

    ReplyDelete
  2. hahahaha
    xabes gelak entry ni
    mana cik epal ame gambar ni semua?
    menarik
    huhu

    ReplyDelete
  3. kelaka seyh gmbar2 ni...ade ke ajak baby lawan chess..hak3..

    ReplyDelete
  4. hahha :DD pic tu makin lama makin kelakar pulak ;)

    ReplyDelete
  5. hahaha kelakar gila a..gambar-gamabr ni sangat sesuai untuk buat orang ingat sebab ada funny side..hehehe

    oh cik epal nak jad ibu ye?bila mau kahwin?

    -Shy Guy-

    ReplyDelete
  6. hahhaha.
    tiba2 pasal baby.
    bagus cik epal boleh jadi bbysitter yg mantap.hahaha

    ReplyDelete
  7. ahaks~

    tak menahan en3 kali nie.... akak gelak sorg2 dah nie... :))

    ReplyDelete
  8. wahhhhhhhh!!! terima kasih banyak..
    gambar itu cukup jelas ok.. hahaha

    ReplyDelete
  9. adoi2 gile lawak pic2 tu wakaka
    penerangan dia pun ya ampun ekeke masuk rajalawak arr cik epal aku vote ko thn dpn ekeke

    ReplyDelete
  10. heee
    yg tak kawen lg pon nak belajar jgk
    utk menghadapi sebarang kemungkinan nih
    hehe

    ReplyDelete
  11. wah..persediaan awl tuuu..hehe keep up d good work cik epal!!mybe boleh cuba babysit dlu..eheheheh

    ReplyDelete
  12. hahha.bagus2 tips cik epal nih.boleh la dipraktikkan untuk menjaga anak buah-buahan tempatan

    ReplyDelete
  13. hahaha...ni nk mgjar ke nk wt lwk ni..

    ReplyDelete
  14. suka yang main chess tu.. haha
    konfem2 bapak menang.

    ReplyDelete
  15. haha.. lawak la entry ni.. epall..
    ak gelak sorang2//
    wh.. klik xpax nuff.. ;)

    ReplyDelete
  16. wahh..bgs tol..
    ibu2 skalian ley m'cb ni..hehe.. :D

    ReplyDelete
  17. muahhahhahahhahahahhaha....

    lawaklaaa....
    jijik tgk baby tu menetek kat bapak die..
    :p

    ReplyDelete
  18. hahahaha..... konfem anak comel pasni..kiki XD

    ReplyDelete
  19. lawak siak. mana dapat ni? haha. :D

    ReplyDelete
  20. hahahaha walaupun dah byk kali tengok bende alah ni...olahan anda menambahkan lagi level lawaknye..

    wakakakka..adoi..pokok bongsai tu paling tak tahannn

    ReplyDelete
  21. he...23x lawak mmg lawak

    tapi kan epal... untuk play with child tue... klu ikutkan.. mmg digalakan men lambung2 anak..

    tp bukan lambung tinggi2 or lambung then xnak sambutkan pulak

    klu ikutkan ianya melatih keyakinan diri baby tue n meningkatkan ketahanan tubuh baby menerima tekanan & keadaaan bergerak bebas (even dorg masih xleh nk bergerak)

    BroFramestone Blog

    ReplyDelete
  22. gud info!
    sayangilah baby2 anda..
    hik:))


    p/s:xpax:))

    ReplyDelete
  23. hahaha lawak betul! ade je idea cik epal kan :) cool entry <3

    ReplyDelete
  24. awak2. sy pinjam post awk eyh .
    sy buat link kt page sy .ahah .best lah entry pasl anak2ni haha.

    ReplyDelete
  25. ok yg ni lawak..
    gila la klo mak bapak cm2..
    satu saat dah padam..
    haha..

    ReplyDelete
  26. hehe~..comell..=))
    picit xpax u~..

    ReplyDelete
  27. cik epal

    entry ni best gilerrr

    ReplyDelete
  28. cik epal, mana la ko dpt gambar2 nih..hehe...

    nak bgtau cik epal la kan, sebenarnya pengalaman menjaga ank sgt jauh bezanya dgn teori macam gambar2 ni..tak semudah itu dear, that's why kite kena hargai ibu ayah kan..

    ReplyDelete
  29. kelako gile tengok muke baby men chess. hahah~!

    ReplyDelete
  30. hahahahahaha...

    gile ah lawak!!
    tapi agak lucah di situ. ngeh2!!

    ReplyDelete
  31. haha..serius lawak cik epal..hey i just updating blog..

    ReplyDelete
  32. kelakar betul gambar-gambar kat entri ni..over sangat :DD

    ReplyDelete
  33. uihhh.. x leh bayang kalau ada parents yang amalkan teknik NO tu..hahaha

    ReplyDelete
  34. sapa tak sayang anak... bolehla buat... :)

    ReplyDelete
  35. fun games tu aku terer....baaa...baaa...hahaha

    ReplyDelete
  36. aku dh penah post mende alah ni dlu2.. haha.. :P

    ReplyDelete
  37. mwahahahahaha


    kita suka yang nursing tu

    hebat puting lelaki :D

    ReplyDelete
  38. hak hak hakk... siut ahh pic2 tuh... :p

    ReplyDelete
  39. ahahaha..gambar x bleh blah..dengan explaination tu sekali..adoi..saket perot ceq gelak2..

    ReplyDelete
  40. ha3.
    senget tol cik epal..
    kih3..
    thumb up f0r this entry..
    sukew.!!

    ReplyDelete
  41. menarik....


    hehehe tembak digi dgn era td

    ReplyDelete
  42. hahahak ,
    cik epal , tahniah .
    kau dah ready nk kawen dan anak . bgus !

    ReplyDelete
  43. aduh...lawak dowh...yg ajak main dam aji tu paling xleh blah...hahaha

    ReplyDelete
  44. bahaaha..kelakar seyh.. gelak smpy nak terkntut2...

    heh...tipu "-.-

    pepon..kelakar..
    thumbs up :)

    ReplyDelete
  45. hahaha tgk gmbr2 dia je leh berdekah2 gelak! hahahahaa

    ReplyDelete
  46. lol..!
    ade ke patot wt anak dy cenggitu..
    gler vangang lahh 2..!
    bhahaha..!

    ReplyDelete
  47. hahaha,,klaka sungguh..lg2 time nk main2 dgn baby..ade ke ajk men chess..pening baby tu..hehe

    ReplyDelete
  48. haaa... bagus ni cik epal. info untuk para ibu dan bapa serta ibu bapa. hehe

    ReplyDelete
  49. mana laa cik epal dapat gambo gambo jaga baby tu?? Lawak betol laa kat bahagian yang "Dont"

    ReplyDelete
  50. muahahahaha cik epal dah buat saya gelak golek2 pagi2 nie..muahahahahahahahahha

    mana le dpt semua nei ek :p

    ReplyDelete
  51. heheheh pilihlah baby sitter spt saye jugak....kehkehkeh... saye terperasan kejap... heheheh.... apapun cikEpal, suka sangat nengok gambor tuh... lucu sangat...

    ReplyDelete
  52. hahaha...
    klako laks ngok pic2 tuh...hehehe..

    ReplyDelete
  53. hahaha...lawak plak akak bc pengulasan ko ttg satu² pic tuh taw epal oii. ade je idea dea :P

    ReplyDelete
  54. dik, susu anmum ade untuk baby jugak ler..

    ReplyDelete
  55. anda ditag untuk contest lac rebranding....so...hehe..thanx

    ReplyDelete
  56. bila? kita nak ijabkabul ni.. bleh cepat dapat baby..:P

    ReplyDelete
  57. hahahhahaa, gelak besar akak kat sini..
    okay, ini sgt bagussssssss. :D

    ReplyDelete
  58. agaga~
    lawak!
    xmnahan yg korek idungg anak~ huhu

    ReplyDelete
  59. x lrt nk gelak tgk pic2 ni..
    good job dear...

    ReplyDelete
  60. armaniwhite;


    tah. mana curik tah. jangan gelak lebih lebih sangat :D



    joe;



    curik dekat jiran sebelah :D

    ReplyDelete
  61. saya arief;



    ok la tu daripada ajak main batu seremban. tercekik pulak batu masuk anak tekak :D



    ema razali;


    tahu tak pe :D

    ReplyDelete
  62. fit;


    uihh lambat lagi nak kahwin. saja je buat persediaan awal :D



    lp lum;



    ajak orang lain gelak jugak :D

    ReplyDelete
  63. fit;


    uihh lambat lagi nak kahwin. saja je buat persediaan awal :D



    lp lum;



    ajak orang lain gelak jugak :D

    ReplyDelete
  64. nyna;



    belum pernah try lagi. tengok la lepas ni try jadi baby sitter. leh buat yang dont tu :D



    nur su'aidah;



    haaa nasib baik jelas. ingatkan tak jelas jelas lagi :D

    ReplyDelete
  65. nyna;



    belum pernah try lagi. tengok la lepas ni try jadi baby sitter. leh buat yang dont tu :D



    nur su'aidah;



    haaa nasib baik jelas. ingatkan tak jelas jelas lagi :D

    ReplyDelete
  66. nyna;



    belum pernah try lagi. tengok la lepas ni try jadi baby sitter. leh buat yang dont tu :D



    nur su'aidah;



    haaa nasib baik jelas. ingatkan tak jelas jelas lagi :D

    ReplyDelete
  67. miss;


    raja lawak?? tak nak la. nak masuk af. haha :D



    anisa hang tuah;


    haa. belajar lah daripada gambar gambar tu :D

    ReplyDelete
  68. kayna;



    t lah curik anak mana mana karang :D



    ayarasmin;


    anak buah buahan tempatan ye??

    ReplyDelete
  69. a kl citizen;


    uihh nak kawin dengan siapa?? :D



    ery farieha;


    sumpah jadi batu karang :D

    ReplyDelete
  70. khai@ drcomot;


    tahu takpe. dia saja je la nak menang tu. ajak bini main rasa tercabar pula :D



    anonymous;



    nak mengajar :D

    ReplyDelete
  71. twinkle2x;


    ajajaja :D



    pinqib;


    gelak la ramai ramai :D

    ReplyDelete
  72. naz;


    ye. cuba lah di rumah :D



    butterfly;


    uik jangan praktikkan ye :D

    ReplyDelete
  73. nn;


    agak la :D



    dush puppet;


    ada la :D

    ReplyDelete
  74. chanana syaz;


    yeahhh harap comel :D



    from the news;



    dah banyak kali tengok? tengok kat mana ea?? :D

    ReplyDelete
  75. chanana syaz;


    yeahhh harap comel :D



    from the news;



    dah banyak kali tengok? tengok kat mana ea?? :D

    ReplyDelete
  76. bro framestone;


    macam gambar tu la. leh lambung anak. tapi jangan la lambung sampai tak boleh nak capai balek pulak. kang jatuh tergolek. siapa nak menjawab nya karang. hoho




    miszchocolate;



    betul betul. sayangilah baby anda :D

    ReplyDelete
  77. haifaa lubna;



    cool?? ouh sejuknya :D



    am;



    link lah :D

    ReplyDelete
  78. haifaa lubna;



    cool?? ouh sejuknya :D



    am;



    link lah :D

    ReplyDelete
  79. eis;


    :D


    fratika;


    apa yang padam?? :D

    ReplyDelete
  80. nardthenerd;


    pisit lah :D



    qarl;


    gila tu best tak?? :D

    ReplyDelete
  81. yangyuyu;


    ye. hargai ibu dengan ayah. saya belum berpengalaman lagi. hoho.



    ayie;



    ramai pula yang suka part chess :D

    ReplyDelete
  82. aisha wuteva;


    apa yang lucah? :D



    arin ahamad;


    hey. update la selalu :D

    ReplyDelete
  83. fatin;


    hakk memang over pon :D



    red;


    kesian la baby tu. dia tak bersalah :D

    ReplyDelete
  84. maslinamansor;


    tu la. taks ayang anak boleh la buat :D



    ahmad;


    kau memang baa baa sampai pengsan :D

    ReplyDelete
  85. aduka;


    ha'ah kan? :D



    mr chenta;


    amboiii yang puting tu suka ye :D

    ReplyDelete
  86. tujuhhariseminggu;



    tak menahan gelak hak hak hak :D



    wardati:



    eh! belum layak lagi :D

    ReplyDelete
  87. cik sha;


    sakit perut?? dah makan ubat pil che ket tek aun dah?? :D



    yaya:



    tak senget lagi la :D

    ReplyDelete
  88. pensel kontot;


    tembak lah selalu . thanks :D




    aus melankolik;



    uik. belum ready lagi bahh :D

    ReplyDelete
  89. alynn notnot;



    tahan tahan :D



    armyrule;


    main chess la :D

    ReplyDelete
  90. shaneen;


    uihh dah kentut belum?? :D



    arieza;


    jangan tersembur apa yang patut sudah la kak :D

    ReplyDelete
  91. syeramomo;


    tu la pasal apa punya parents la :D




    ruzanna;



    tahu tak pe. ajak la main snooker (lagi pening)

    ReplyDelete
  92. ardinihumaira;



    ye untuk ibu bapa :D



    fello;



    hakk yang dont tu memang tah hape hape :D

    ReplyDelete
  93. sisdee;


    fuihyoo gelak golek golek tu :D



    adya a;


    nak jadi babysitter ke?? :D

    ReplyDelete
  94. anumss;



    :D



    redbloodsnow;


    akak tak lama lagi nak kahwin. jangan buat yang dont pula ye :D

    ReplyDelete
  95. anonymous;


    ada ea?? tak tahu pula. hehe



    honeybee;



    ouh contest ke?? ok :)

    ReplyDelete
  96. kodok hijau;


    banyak benau orang yang nak ijabkabul dengan anda ni :D




    nurul harun;



    uihh jangan besar sangat :D

    ReplyDelete
  97. diba chan;



    cuba korek hidung sendiri pula :D



    ziq;



    hee :)

    ReplyDelete
  98. gelak x cover cun tw bace n3 ni

    menariktertarik=p

    ReplyDelete
  99. wah..mne ko dapt gmbar nie..create sndiri ea..haha

    ~good sharing..hik3!!

    ReplyDelete
  100. hahaha..memang kelakar..tapi memangla tepat sekali ilmu yg diberi..nice post cik epal..

    ReplyDelete
  101. salam cik epal..
    aku ternanti2 entry ko yang mcm ni best dan badmood aku pun dah hilang..terima kasih

    ReplyDelete
  102. hakhakhakhak

    tergelak sesorang mcm orang gila dah aku ni
    dok baca entri ni lahh
    BEST LAH ENTRI NI CIK EPAL
    10**********
    muahaha :D

    ReplyDelete
  103. hahahaha~
    lawak2..ntah pape je..
    ada ke org nk wt cm 2??kui3

    ReplyDelete
  104. besT betuL posT ni. TergeLak-geLak aku. :)

    ReplyDelete
  105. wahahahaha....memang badol la kalo da mak pak wat cenggitu..heheheeee

    ReplyDelete
  106. cik epal!!!
    hahahaha
    apekah motif post ini?
    btw, gile cool

    ReplyDelete
  107. kelakar bin lawak.ulasan yg bagus...ni kalau dijadikan silibus kursus kahwin pun best.

    ReplyDelete
  108. ahahaha....sumpah lawak!
    mne jumpe pic2 tuh kakak epal? ;p

    ReplyDelete
  109. hehe kelakar! dik epal, akak nak copy gmbr2 tu buh kt blog akak pulak bole? sebagai ingat utk para ibu. ye la kan blog akak ni mostly ibu2 yg baca.. eheheh bole ye dikkk... mana la ko dpt tu, kelakar!

    Nursing baby = menyusukan baby

    ReplyDelete
  110. LAWAKKKKKK GILEEEEEEEEEEE!!!! XTAHAN! ARGGG TIDAKK...DA KETAWE BERGOLEK2 DGN RAKUS NI..hahaha..tahniah la cik epal! x tahan tol mse soping tu..tah2 bpaknye lupe ade bawa baby sekor..adoii..dye g humban je seme brg2..BAGOS BAPAK! agi satu yg mak dye ngah meroyan minum kacip patimah tu...wawwawwa! I X TAHAN U..muke baby dye tnsion amat! wawwa! mak meroyan..adoii..mintak2 la aku x wat gtu kat baby2 aku..huahuahehuh!

    ReplyDelete
  111. cik epal...sis gelak manjang bace sume ni.tak tahan sis tengok sume gambar baby kena buli kena masuk dalam washing machine la sume tu...hahahhaha..sengal!!

    ReplyDelete
  112. HAHAAHAHAHAHAHAHAHA lawak ahh! tabik ah cik epal , btw cik epal mintak share ye kat fb XD

    ReplyDelete