Thursday, February 18, 2010

Jangan BERDENDAM. Nak makan badak berendam tidak mengapa.

hari ini aku BAIK. Aku nak bagi TIPS. Tapi aku tidak berapa nak baik la. Sebab orang baik dia tak mengaku dia baik. Aku je yang mengaku. Nampak sangat la aku tak berapa nak baik :D


TIPS TIPS untuk tak bagi hati kita berdendam dengan orang lain.


Amalkan membaca.



@Al-Fatihah
@Ayat kursi
@surah Taha ayat 1-5 untuk bagi hati kita lembut dan senang untuk memaafkan orang.


Ayah dengan ibu yang ajar :')


Ingat satu je. Orang yang BERDENDAM hidupnya mungkin seronok kerana melihat orang lain JATUH TERSUNGKUR. Orang yang didendam mungkin akan TERSUNGKUR. Tetapi tidak mustahil satu hari nanti dia bangkit dari KEJATUHAN itu.




Orang yang IRI HATI..hati ada hasad dengki. Memang hati dia sangat tak senang tengok orang lain BAHAGIA. Tapi tak pe la. Harap orang orang macam ni. Satu hari nanti dia sedar la. Dia buat "macam macam" tu tak mendatangkan benefit pon untuk dia. Mungkin kau tak dapat balasan sekarang. Tapi benda benda ni semua KARMA. "what goes around comes around"



Kita buat baik dekat orang. Ada balasan baik. Begitu juga sebaliknya. Cuma cepat dan lambat je. Itu kita tak tahu. Yang penting hati kena ikhlas.




eeee... Comelnya hamster ni. Cubit cubit pipi kau :D






jangan berdendam. Anda yang memaafkan orang sesungguhnya anda mempunyai jiwa yang besar. =)





p/s: nak pergi makan cucur badak dan badak berendam lepas ni. beboiiiiiiii~

69 comments:

  1. emm..badak berendam, nak g cari la. lama tak makan..

    ReplyDelete
  2. oh. alhamdulillah biasa baca Al-Fatihah & Ayat Kursi (dlm solat). erk, surah Taha yg mana erk? huu. ok kena cek lps ni. thanks for sharing! I love badak berendam, sodap :D

    ReplyDelete
  3. hehehee.
    kalau ade orang yang tak ikhlas.
    banyak kali de bace pon tak jadi kan cikepal??

    ReplyDelete
  4. ya.
    cik epal jgn berdendam ye.
    ti muka dah tak comel.
    boleh?
    hehe.
    stay cute!
    ;D

    ReplyDelete
  5. baik cik epal will try x berdendam :)

    ReplyDelete
  6. memafkan selalu..tp melupakan sedikit susah..huhu..( bukan kategori dendam kan..)

    ReplyDelete
  7. yer2
    betol ckp die epal ni..
    amalkan lah
    smoge tenang
    :)

    ReplyDelete
  8. bagus-bagus...kalu umie wat do no jer....

    ReplyDelete
  9. Betol tu berdendam untuk ape kan kalo hidup tak mati xpe jgk..yang penting hati kena bersih....

    ReplyDelete
  10. betol2..saya setuju..

    pertama kali komen blog cik epal nie..huhu

    ReplyDelete
  11. dendam boley baut hati jadi hitam..
    eheh..=)

    ReplyDelete
  12. ciK epal :
    glerr comel hamster tuh..ase cam nk pijak2 cOz terlmpau cOmel..hahaha

    ReplyDelete
  13. nak memaafkan mmg owke xde mslh..
    tp nk melupakan..
    haish...
    ssh cket.. haha..
    p lew mkn cucur badak tuu, jgn cmpai jadik badak sudaa... huhu.. ^^

    ReplyDelete
  14. badak berendam pun sedap gak.. tk pun cucur badak.. :)

    ReplyDelete
  15. dendam itu best!
    jom berdendam ...

    badak berendam bahaya!!

    >>___<<

    ReplyDelete
  16. mmg tak elok berdendam nie sis...
    buat penat & waste ur energy je...
    walopun easier said than done tapi cuba lah berdamai kan......

    ReplyDelete
  17. kalo berdendam hati pun tak tenang..memaafkan lagi baik kan :)

    ReplyDelete
  18. kdg2 sukar memafkan kesalah seseowg!

    ReplyDelete
  19. klu org luar yg berdendam dgn kite mcm ner plak cik epal!

    ReplyDelete
  20. entry cik epal ni sdikit sebnyk melembutkan hati sy yg sdg skt ati...

    (^_^)

    ReplyDelete
  21. salam epal~

    hehehhe... secara jujurnya akak mmg sorg yg pendendem.. :)

    tp akak bukan berdendam ngan smua org.. selama akak idup nie, hnya sorg yg yg akak dendamkan.. but... akak xpenah ar wat dia apa2.. just dendam perasaan aje... :))

    ReplyDelete
  22. btw btw,janganla brdendam.hati mesty tak tenang,jadi kenela jadi seorang yg pemaaf,lagitenang even kite sakit at gile kat die,dah try da,alhamdllah,tenang :)

    p/s : entry kte bole komen.just tekan
    click fer comment,yg ade gmbr uh :)

    ReplyDelete
  23. letak banyak2 tips lagi cik epal..
    kongsi2 tips kecantikan ke..
    hee.. :))

    ReplyDelete
  24. sy x berdendam dgn cik epal
    betol!
    haha :D
    erm, mmg setuju
    xpyh la dendam2 dgn org ni
    nnti kite asik sakit hati je

    ReplyDelete
  25. bro x berdendam pun huhuhu

    cuma makin sayang dengan org sekeliling

    BroFramestone Blog

    ReplyDelete
  26. oke hamster sgt cute!!!btw,thanx bagy tips =)

    ReplyDelete
  27. aku salu bdendam..dendam ngn kucheng ahh hahaa

    ReplyDelete
  28. utk mbuang dendam mmg payah...tp cubalah utk kesejahteraan hdup di dunia & akhirat...

    pakej katering serendah rm6.90 per pax...percuma kek pengantin 3 tingkat...lawati :

    http://nazliezacanopycateringweddingplanner.blogspot.com

    ReplyDelete
  29. Kali nie aku puji..
    Memang ayat2 ko baik kali nie..
    hehehe..

    ReplyDelete
  30. memang betul jangan berdendam tak baik..... kalau orang buat benda yang kita tak suka nak buat macam mana.. biarlah.......

    Gangguan Seksual

    Nak Jadi Penjamin????

    ReplyDelete
  31. emm..betol..jgn berdendam..tpi kdg2 ssh gk nk buang sikap nih.haih..

    ReplyDelete
  32. nk try la~
    hehehe..
    cik epal jdi baek??:P

    ReplyDelete
  33. makan cucuk kodok pon bes cik epal .. tetibe ~

    ReplyDelete
  34. dendam itu manis..tapi balasannya pahit..huhuhu...peace no war! n_n

    ReplyDelete
  35. memang berdendam tak bagus.tapi geram tengok..nak buat cemana tu.perlu putus kan silaturrahim terus ke apa.

    haha..bunyi seperti takde peri kemanusiaan.

    ReplyDelete
  36. manusia kn.. xpena nk rase ckup.. tu la sebab nye ade dndm dn hasad dgki.. pape pon,jgn wt org akt aty,mule2 skt aty,lame2 jd dendam aa kn.. =)

    ReplyDelete
  37. alahai...teliur plak skrg cik epal sebut badak berendam...suke tue..

    ReplyDelete
  38. manusia kn.. xpena nk rase ckup.. tu la sebab nye ade dndm dn hasad dgki.. pape pon,jgn wt org akt aty,mule2 skt aty,lame2 jd dendam aa kn.. =)

    ReplyDelete
  39. al-Fatihah....

    ReplyDelete
  40. heheh...cuit22 itu hamsterr...


    well, aku takkan kacau org tu kalu org tu tak kacau aku..

    aku tak berdendam , tapi normally aku akn bt balik kat org tu perkara yg dia bt kat aku supaya dia tau ape aku rs bila dia bt perkara tu kat aku..

    korang paham tak aku tulis ape?? sbb aku pun rasa ayat aku cam pening lalat lak..hahahahah...

    neway, What goes around does come back around...

    ReplyDelete
  41. tak gune berdendam
    buat tmbh dose je
    org carik pahale
    die nk crk dose

    ReplyDelete
  42. bdak beremdam tue cmna rupanya yer..???

    ReplyDelete
  43. salam ziarah... tertarik dgn isu ini.

    kdg2 bukan sngaja2 org nk berdendam. tp klu yg tukang bwk masalah xreti2 mntk maaf apa lg suka timbulkn mslh demi mslh tu yg wujud istilah dendam tu. nk balas xsanggup. sudahnya perammmm je dendam dlm hati. tp mmg kusut hidup dlm dendam ni.

    ReplyDelete
  44. adik epal x mo berdendam eh
    nnt x comel..hehehe~

    ReplyDelete
  45. Selalu didemdam orang,aku tau la aku baik...huhu

    ReplyDelete
  46. hamster pun tk berdendam kn? comel je.

    ReplyDelete
  47. sedapnye badak berendam.. ske mkn..
    tips yg sgt bgus.. so pasni jgn dendam ngn org.. huhu

    ReplyDelete
  48. ak berdendam gak ni..
    tak thn ni..
    dendam ngn hamster tu..haha
    rindu dendam pd binatang comel...
    rasa nk gomol..
    hihihi

    ReplyDelete
  49. tk pnh nk dndam yooo.. bia pun kne tikam blakang bnyk kali.. ngee^^

    ReplyDelete
  50. Oh macam dah lama tak makan badak berendam.mesti kena carik ptg ni.hehe.

    ReplyDelete
  51. hahaha , aku xdendam..
    selalu take easy je..
    org bengang lantak lah..
    kau bengang..aku hati senang..
    haha

    ReplyDelete
  52. kdg tuh kan..tanak dendam..tp hati nih jahat jek nak tgk dia jatuh,sebab dia buat kita dulu..jahat kan hati nih??

    tp saya nak ikut tip tuh.mudah mudahan..

    ReplyDelete
  53. comel tul badak tu... whops... sitikus tuh... nak bley???;-p

    ReplyDelete
  54. musim panas ni mmg seronok berendam

    ReplyDelete
  55. hahahahaha...
    sgt2 xberbaloi berdendam~
    sekali dua ok kot hehe

    ReplyDelete
  56. setuju...x baik berdendam...x de faedah pun...

    ReplyDelete
  57. wah tertarik dengan ayat tersungkur tu..pandai buat ayat ek.. bagus2.. apapun menjadi fitrihadi tak semudah yang disangka. ada je benda yang tak kena terjadi. tapi mungkin menjadi cik epal lebih bertuah kerana ramai teman..yang penting kena teruskan usaha sampai berjaya ^_^

    Pengacara Lagi Lawak Dari Peserta Raja Lawak musim ke-4?

    ReplyDelete