Saturday, January 16, 2010

macam mana kalau pasangan kau ada HIV??

tengah dok penat penat naik lif...(naik lif je pon..bukan naik tangga..kecohh) nak beli makanan..tempe kegemaran habis pulak..dengan muka toya..semua baru balik kelas...dan semua stok stok malas pulak nak pergi kelas petang kemudian nya....hohh..tiba tiba kawan aku pergi tanya pulak satu soalan yang cukup mendebarkan dan meremang setiap bulu bulu roma yang ada...




kawan: aku nak tanya kau sikit ni...


cik epal: banyak pon tak apa..kenapa?? nak tanya apa??


kawan: kalau kau ada pakwe nanti..tiba tiba kau tahu pakwe kau ada HIV...kau nak terima dia tak??


cik epal: apasal SENANG stok stok jawab soalan SPM kau punya soalan ni?? tak ada soalan yang semenggah lagi ke?? aku tak ada pakwe..macam mana la aku nak tahu dia ada HIV ke tidak..


kawan: ini kalau laa...kalauuuuu....ini dah prepare dah ni nak bertunang...dengan hantaran berdulang dulang..senang cerita nak kahwin dah la...tiba tiba kau cek cek...dapat tahu...pakwe kau tu ada HIV...ini dah bercinta bagai nak rak dah ni....memang gila gila sayang la...kau still nak go on or clash??


cik epal: errr...aku lagi prefer dia curang daripada dia HIV (aku pon tak tahu nak jawab apa..sebab soalan dia SENANG sangat)


kawan: aku tengah cakap kalau dia ada HIV..yang kau cerita pasal curang ni kenapa??



cik epal: ahh...aku tak tahu la nak jawab...kalau kau...kau nak terima ke lelaki tu??


kawan: hmmm...entah la...




dahh sudah...dia suruh aku jawab..dia pon tak gheti jugak nak menjawab....haaa...pada kau yang tengah skodeng ni...kalau kau tiba tiba dapat tahu pasangan kau ada HIV....kau nak terima dia??? ini bercinta bagai nak rak dah ni...family pon memang confirm confirm sah sah dah nak accept jadi menantu masing masing....tiba tiba dapat tahu salah sorang ada HIV....haaa...macam mana?? still go on??




p/s: mintak dijauhkan la benda benda macam ni jadi dekat aku or bakal pasangan aku....aminnn..

86 comments:

  1. woah memang soalan mencabar minda . if dah nak kahwin dapat tahu HIV . memang kegilaan ah . err aku pun taktahu nak kasi jwpan apa

    ReplyDelete
  2. HIV tak semestinye jadi full-blown Aids kan.
    Macam Magic Johnson LA Lakers tu sampai skarang belum kena Aids tapi dia HIV positif dah lama dah.

    kalo kata lah, aku muda dan single cam korang hahaha!!, kalo aku nengok, kalo aku nak spend my life ngan orang tu, aku tak kesah dia HIV ke tak, tapi aku kena careful kalo in terms of intimate moments gitu, kot2 ter-transfer ke hehe.

    ReplyDelete
  3. tempe jugak kamu addict ek!

    emm kalau..no komenlah..
    sbb asyik kalau aje lame2 tak jln kite..

    ReplyDelete
  4. uik,ak ke pes neyh??
    lau kne kt ak, mybe clash kot..
    gler..spe na ade laki yg ade hiv..
    mang salute ah spe yg leh time..
    huhu

    ReplyDelete
  5. depends la.
    kalau cinta tu, org tua2 kata cinta sejati la kan, terima kowt.
    but kawen tuk dasar kawen je la.
    ehe ehe. ta bley lebey2

    but kalo bercinta sekadar nak "eh eh aku dah nak kawen la. suka! suka!"
    haa kalo camtoo better takyah

    lgpun guys ni ada bnyk sbb nak dpt hiv.
    1)jangkitan sbb buat sex
    2)jangkitan melalui luka

    nak ckp lebey2 pun tak boleh
    sebab apa yg kita fikirkan sekarang tak sama dengan apa yg akan kita lalui [kalau benar2 terjadi lah]

    ReplyDelete
  6. err..kalo baru boifren je,lebih baik cari lainje..heee...

    xoxo
    pja

    ReplyDelete
  7. huh..gile maut punye soklan nih..mawu gelap d0nia kalo berhadapan dgn situasi camneh..hrp dijawoh kn larh..amiinn

    ReplyDelete
  8. ermmmmmm..........
    soklan dia mmg 'senang'..
    uhuks3! xtau nak jwb pe..

    ReplyDelete
  9. mestila x trime..tujuan kawin tu utk ape?

    blanje si dia sblm kawin = rm3000
    persiapan utk kawin = rm15000
    tau si dia ade HIV = worthless!!

    ReplyDelete
  10. tp klu cik epal..
    akan dipertimbangkan. mmwahahaha!

    ReplyDelete
  11. X mau lah! kesian kat anak-anak nanti. Bila anak ada virus, siapa pulak nak kawen dgn dia nanti?? Naiya anak sendiri. Cari spesies yang sama x jugak

    hish! nauzubillah.. mintak dijauhkan.

    HIV is not something that should be inherited .. betol ekk eja?

    ReplyDelete
  12. Nice topik. But u should xplain more

    ReplyDelete
  13. jujur I jawab.
    I tolak cara baik..
    tak zalimkan...i tolak cara baik..i takkan menghina..ok..peace!!

    ReplyDelete
  14. trime je dengan seadanya.dia pun manusia biasa..:)

    ReplyDelete
  15. panas jgk ye soalan.

    sbb jwpnnye mcm xtahu nk buat ape.

    mungkin terkesima sebentar kot.

    ReplyDelete
  16. klu ikot sunnah, 4 benda yg kite kna look into
    1)agama
    2)keturunan
    3)kecantikan
    4)harta

    speaking of keturunan,
    cinta bkn setakat hati dn perasaan. tapi sex after marriage pn pntg.kita mesti nak zuriat berkembang dgn sihat kn?

    also, bagi sang penghidap tu. jgn plak rasa down. cuba fikir hikmah di sebalik kejadian.

    correct me if im wrong*

    ReplyDelete
  17. susah jgk nak jwb soklan nih adik epal.opss..mksud sy cik epal..hehe mybe kena sisasat jugak kot dr mna dpt HIV tu.kdg2 org yg dpt HIV tu x lakukan kesalahan pun.Contohnya mcm dpt dr transfer darah etc. Ada yg btul2 "tempah" HIV sbb start with dadah & seks bebas etc. Klu pakwe sy kategori tempah HIV tu maybe sy akan tolak kot :)

    ReplyDelete
  18. Salam cik epal...bg aku laa kn, anggap smua nie sbgai ujian Allah utk hambanya...so klu kena kt aku...kta kena jgk check mcm mna si dia bley dpt HIV tu...klu dri sumber2 yg x elok...tglkn jela...tp klu bnda nie jd ats sbb2 yg tidak dsngajakn...Insya Allah aku dpt trima dia....

    p/s : 1st time bg comment kt sini..hehehe

    ReplyDelete
  19. haha..kacang botol punye soalan nih..

    kalau ader HIV..just leave it.Rak kerr rock ker...jangan rosakkan diri sendiri..kena fikir zuriat lagi nanti akan dapat HIV jugak..lelaki boleh jer dicari dan bercinta dan sayang la bagai nak rak balik..haha

    ps: jaga2 lah diri

    ReplyDelete
  20. mnx dijaohkn sume 2..
    huhu..

    klu dpt HIV neh..mmg ssh gak kn..
    tmbh2 klu owg 2 kita sygg sgt2..

    tp kita kna pikir masa depan gak..
    huhu;)

    ReplyDelete
  21. susah gak kan kes mcm ni.cinta bagai nak rak,dah nak tunang sume bagai.Adoyai.Tp,kalau wirdah,maybe tak sanggup ambil risiko.mybe hubungan cukup setakat itu.huu~

    ReplyDelete
  22. uiks susah jugak nak jawab soklan nih..adoiii..nak trima ke x..sayang mmg dah sayang nak trima ke x tu yang parah tuh..adoi..jom tggu pendapat org lain la plak...

    ReplyDelete
  23. gila berat betul soalan tu. hmmm... kahwin jak kot. andai memang dia pasangan kita? msti da hikmah nya nnti kan?

    ReplyDelete
  24. erk?
    wawawawa..tak mampu nak jawab.
    nak ke tak nak hah?erm,lau nak tapi tak nak? #pening

    ReplyDelete
  25. TERIMA! kerana saye jenis cinta mati ni. hahahahhaha :D

    ReplyDelete
  26. kal0 kena tny s0klan cmtu p0n..xtw gk nak jwb..hu3

    ReplyDelete
  27. waa,.,


    xpyh teruskan,,
    stop terus.,
    nnti ko jgk yg merane kan,.

    ko nk kawen nnti,,
    xkn xnak anak,.,
    nnti ko yg bjangkit,,ngn ank2 ko skali pon ade high possibility kna AiDS,.,

    mntak jauh,,
    amin,

    ReplyDelete
  28. haiyo.. ni soklan cepu emas 19 karat ni cik Epal.. memang "senang" sgt nk jawab...

    ... adoi.. tak terjawab jugak la..

    biar orang laen la yg jawab.

    Fyzals Territory

    ReplyDelete
  29. kalo nyna prefer tinggalkan aje dr kita kawen dengan die walaupun time tu kita dah tau die ade HIV.kang tak pasal2 de efek kat kita jugak.

    p/s:mintak jauh lah jugak dr nyna.

    ReplyDelete
  30. sushnya soklan
    huhu
    blh failed spm ni;-p

    ReplyDelete
  31. dalam gol & gincu put tetap terima...tapi real life..for me..tidak kot..

    ReplyDelete
  32. kalu aku...ammmmmm...ammmmmm...
    zZzZZZZZzzzzzzzzzz...

    ReplyDelete
  33. kalo ade protection, tak berjangkit kan?

    aku dgr2 dr org je neh. blom cek brochure yang bertepatan lagi klinik2 berhampiran.

    tapi, bagi aku, kalo niat cinta itu ikhlas, kerana Allah, kerana jujurnya aku menyayangi bla bla bla, bak dtg laa apa pun rintangan. aku tetap akan mencintai sepenuhnya. cewah...

    tapi sebab aku laki, maka kalo pompuan ade hiv, haruslah dia benarkan aku berpoligami sbb aku mmg nak kawen dan buat anak, sambung zuriat dan tambahkan ahli syurga sebanyak yg aku mampu.

    itu pendapat aku je laa.

    ReplyDelete
  34. herk .. kenapa soalan ni diajukan pada pembaca?? ahhh ... sesak jap otaks jijah nak pikir jawapannye ..

    cemana kess ni kalo kawen? huuu tak sanggup menghadapi saat saat kematian orang yg dikasihi ..

    of coz sadis giler bila dapat tau n curious cemana dia dapat menda alah tu??? anyway he should tell me earlier ... soal hidup mati tuuu ...

    huuu minta dijauhkan dari segala menda yg menyesakkan saraf otak jijah ...

    ReplyDelete
  35. confirm la TAK cik epal..
    kalo tak silap imz,problem ni pernah keluar newspaper..pihak agama islam pun tak benarkan perempuan tu terima lelaki yang ada HIV.sebab dia memang penyakit yang serius dan boleh meragut nyawa kita..
    sayang tu
    memang sayang tapi mungkin kita boleh jadi teman rapat dia jer..agak kejamlah kan.tapi si pasangan yang ada HIV tu tak boleh pentingkan diri..
    kalau dia betul-betulkan sayangkan kita,dia mesti tak nak teruskan perkahwinan tu..

    ReplyDelete
  36. err..xmahu la kot..huhuhuu~

    itu la pentingnye, before ade ape2, check betol2..sumer2 skali..^^

    ReplyDelete
  37. tak tau la cik epal..benda x jd betul2 so x dpt nk bayang..tp aku rasa hati aku x semulia mana kot ehehe

    ReplyDelete
  38. adoii... senang nye soalan... kalo baling dadu agak2 dapat jawapan tak??

    tak pon tak dek A B C kee soalan neh???

    hahaha

    ReplyDelete
  39. agak parah soalan tu ...
    ntah la...sbb da babit kan hati & perasaan ....

    ReplyDelete
  40. salam cik epal...

    erm..pendapat sye kalau da jodoh diee...da takdir,da tertulis nasib camtu kenela redha kn...

    tp..mcm kwn kepada abg long sye,mse diorg tgh hangat bercinta lg..si lelaki da bgtahu si perempuan yg die de HIV...tp perempuan itu sgt mulia sbb die menerima si lelaki seadanya..
    sbb pada die semua tu de hikmahnye..dan mereka pun berkahwin bulan 8 thn lps...

    da dengan kuasa ALLAH skrg mereka da de anak walaupun msh dlm kandungan da 4 bulan...mse pasangan tu buat test darah si isteri, alhamdulillah akak tu negatif HIV wpun suaminya positif HIV..

    erm..tu semua kuasa-NYA... erm...cam sye...kalau lelaki tu curang lgi menyakitkan tp kalau si lelaki itu HIV die akan sentiasa sedar akan kesilapan yg dulu dan sye ase die tentu akan berubah..jd sama2 renung2kan la ek :)

    ReplyDelete
  41. kalo aku,cek dlu punca knpa die dpt HIV..

    ReplyDelete
  42. ish if kite of course ah x teroskan kot. bahaya tuh. kang sampai 7 keturunan kena sakit tuh. syg mmglah syg tapi..... lu pkirla sendiri! hehe~

    ReplyDelete
  43. kalu pasangan ade HIV, mase depan xterjamin la..wuwu..

    *pntgkn diri bt0l..

    (^.^)

    ReplyDelete
  44. aku tak sanggup..
    dugaan juga tu..

    ReplyDelete
  45. kalu dah sayang apa salahnya. walaupun tak pernah rasa sendiri tapi fit ada sebuah novel pasal pasangan yg ada HIV. memang bukan salah diorang. but the girl being raped. so kerana cinta, laki tu kahwin gak. memang betul2 bahagia. then the guy passed away lpas beberapa tahun kahwin n dapat anak. lpas beberapa tahun, that girl pun ikut hubby dia. yg paling sedih bila anak2 dia baca surat yang girl tu tinggalkan..memang sedih gila a. eh sorry ek melalut panjang.ayat ntah apa2 je. terlebih sudah. hehe ^_^

    ReplyDelete
  46. huhuhu mintak2 jauh la kan bnda2 gini huhuh

    ReplyDelete
  47. kalau aku pn aku tak tahu nk ckp ape.

    ReplyDelete
  48. memang la berat kalau macam tue, tp jawapan yang pasti tak nak la. HIV kenapa kena kalau sebab jahat kompom terus tak nak. Tp kalau sebab taj jahat macam pindah darah, tknak care baik2 la.. sebab benda memudratkan kan haram... memang la peritkan..nak wat camne..

    ReplyDelete
  49. susah tu,,,,,mmm...kalu as as kawen jer...as jaga la dia...tp takyah ah "mesra alam" bila dia mati kawen r lain....ok tak camtu

    ReplyDelete
  50. erm. mcm cerita gol dan gincu the series, diorg tetap truskan hbgkn diorg walaupun da tau dat guy ada hiv. kan kan? hehehe. :)

    ReplyDelete
  51. memang susah juga kan... hmmmmm mesti ramai yang berpendapat cuba jauhkan diri.. apa-apa pun jangan sakiti hati mereka...

    Jom makan Tempe

    Perlu ke suratkhabar????

    ReplyDelete
  52. alamakk,susahnya nk jawab :O
    mungkin lelaki tu sendiri yg kena undur diri kut
    huhu
    perempuan mesti macam tak sanggup nak berpisah
    kire laki tu kena bohong2 r
    haha

    ReplyDelete
  53. apa kata tukar soalan...

    pe yg korg akan buat if korg dh prepare nak wt majlis...
    then korg tau korg ada HIV...
    (mintak dijauhkan la)...

    ReplyDelete
  54. mintk selisih la..
    takutnye..
    tambah2 family semua dah agree..
    HIV test pun x wat lg nih...

    ReplyDelete
  55. huhu..takutnya mende yg bekaitan HIV ni..mitak d jauhkan le ye

    ReplyDelete
  56. tak tau!

    that's why i tak bole have sex dulu!
    dgr byk citer org dpt HIV lepas buat with bf

    ReplyDelete
  57. kalau dah cinta rasanya tak kisah ada ker tak HIV tapi kalau tak cinta pasti dah tolak

    ReplyDelete
  58. Kalo rasa nak mati bersama..
    Bleh arr terima..
    Apekah???

    P/s:Takde sebab utk diterima..

    ReplyDelete
  59. pergghhh sib baik dah kawin...
    tak yah susah payah nak pikior jawapannya :D

    ReplyDelete
  60. Weh, wajib weh tinggalkan si dia kalau macam tu.

    Kesejahteraan sendiri lagi utama.

    Cinta tapi derita?

    ReplyDelete
  61. salam

    bg saya, jawapannya clash la lagi baek.. kerana jika diteruskan akan menimbulkan banyak masalah. so.. utk tidak banyak mengambil risiko..cara itu adalah yg terbaek.

    wsalam

    p/s - hanya pandangan

    ReplyDelete
  62. assalammualaikum cik epal

    kalau dah sayang terima je la...
    ada cara nak elakkan berjangkit.

    ReplyDelete
  63. aku awl2 soh dio cheq, x de la kalut taim nk kawin apa ke.. :)

    ReplyDelete
  64. salam

    kalau dah confirm dia ada HIV. ermm.. senang dan susah nak jawab ni. Senang je - putus terus jika HIV itu didatanginya dengan sengaja. Tapi susah - kalau ia tak sengaja. misalnya dari derma darah.. tapi kena fikir panjang ni.. adoii..

    ReplyDelete
  65. hai cik epak..salam kenal..tq singgah kat blog..ak link ko kat blog aku ok?

    ReplyDelete
  66. ni mcm dlm gol dan gincu series je soklan kawan ko ni....becinta bole le...tp kalo nk kawen tu delay la dulu...tgk tahap kesehatan die..kalo series sgt...tuka le status jd kawan (xbemakne ko kene cr boyfren lain ye)..kalo masih di awal2...ko cek la tahap percintaan ko...kalo dh mmg bole mati kalau berpisah try la...kalo ok je...korang jd kawan je la..(aik pjg lak aku komen..)

    ReplyDelete
  67. klau sy, trima dia seadanya. wlau dia akn mati gak, sbb xnk tgglkn dia time dia susah. tp klau mmg dia yg xnk susahkn kt, lg baik. hehe

    ReplyDelete
  68. seram ar biler pikir sal ni.. hope tade arrr.. x(

    ReplyDelete
  69. utk kepentingan 7 keturunan, terpakse la kot tinggalkn, haha. mybe la kot :D tp mintak2 bnde cmni dijauhkn! fuhh!

    ReplyDelete
  70. salam..cik epal cumil...

    mmg soklan yg sgt BEST,SENANG tahap UPSR jew nih..

    jawaapannn dia..
    to be determine later...ahaks.Minta d jauhkan...aminnn...

    ReplyDelete
  71. insyaallah teman tadek..

    btol2 nie..

    heheh

    ReplyDelete
  72. erm.. demi masa depan eh cam lirik lagu jayjay lak, bek tu point.. kene fkr masak2 gak sbb dah tentu2 bleh jngkit bila t---t.. fkr masa dpn anak2.. tapi.. tapi.. kalo pasangan tu snggup gak dia kene wat keputusan.. bahawa

    bila t---t kene pkai le k-n--m
    dan pasangan kene redha utk elak dr hamil.. ini utk anak tu juga..
    bukan xde ye.. kalo gi yayasan aids kita bleh tgk pasangan yg rela kawin gak sbb syg gila..

    tapi seeloknya fikir sedlm-dlmnya bukan hnya krn syg cnta n bla bla bla

    ReplyDelete
  73. kenapa?
    orang HIV tak layak ke nak ada pasangan hidup?...
    HIV=DEATH SENTENCE
    beri mereka peluang untuk merasa kasih sayang..
    bukannya lama pun..

    ReplyDelete
  74. ssh nya soklan ko yang???
    kira macam di telan mati mak di luah mati bapakk..tp kita fkr jgk utk masa depan kita kan.klau kita terima pon kita akan dapat padahnya..tu pndapat kita la.law btl2 jdik pada kita nauzubillah la nokkkk..mtk di jauhkan..puh3

    ReplyDelete
  75. if da jodoh terima dengan redha.
    dan if btul kita syg dia kita ta kn tglkn dia dan bg dia semangat utk teruskn idup.
    ne laa tau kalau2 idup dia ta pjg da.
    nk2 ag if HIV tu bkan b'punca dr dia or dia da menyesal atas p'buatan dia tu.
    apa slhnya bg semangat kt dia dr dia teruskn buat bnda2 tu sume.

    ReplyDelete
  76. tak tahu mana nak letak...astro klik sini

    ReplyDelete