Thursday, January 14, 2010

kenapa drama melayu selalu nya menunjukkan kehidupan kaya raya?? dan kenapa lelaki suka bagi hadiah bunga?? tak ada benda benda lain ke nak bagi???






aku pelik betul la...kalau tengok cerita melayu drama sebabak dua babak ni...mesti semua time birthday..nak bagi bungaaa....time candle light dinner..nak bagi bungaaa....bagi la cekodok ke..cucur udang ke...apam balik ke..kenyang pon kenyang..murah pulak..ini bagi bunga..lama lama layu jugak..dah la beli mahal beratus... (maybe sebab aku tak suka bunga..sebab aku suka makan..lagi worth..)





mostly cerita melayu ni...semua menunjukkkan yang kaum melayu ni semua kaya raya....cuba la tengok drama sebabak dua babak tiga babak yang kat tv sekarang ni...semua cerita...rumah godang godang...kereta?? tak main la kereta kancil hutan ke..kereta sorong ke..semua nak pakai kereta mewah mewah..mercedes mata belalang...bmw...fair lady dan sebagainya...




tapi hakikat kehidupan sebenarnya...bukannya semua kaum melayu kaya raya ada aset berjuta macam tu pon....ahhh..semuanya fantasiiii semata mata....




p/s: kenapa aku pulak yang emo semacam ni???? pasal drama melayu je ponnnn...hohhhh

101 comments:

  1. haahlah cik epal..betul tu..xde lain...asyik bunga je..cubalah bagi kereta ke..tanah wat sawit ke...CIk epal dijemput komen pedas2 diari saya yang baru nak mula k...jemputan khas juri..

    ReplyDelete
  2. setuju sgt la cik epal..
    mmg pn drama melayu slalu je tunjuk kehidupan kaye2
    pastu fmly bisnes2
    itu ini

    heh

    kite dh biase terdengar bile org cakap
    "stendet la..drama melayu.."

    ReplyDelete
  3. betul2. sangat setuju. drama melayu sume nak kaya raya jek. takde pun yg pkei kancil kan

    ReplyDelete
  4. btol3..
    selalu cam tu story nyeee..
    dgn dato' datin berbagai
    aduhhh

    ReplyDelete
  5. A ah la...tade lak cite melayu guna kete saga kaler oren. I orang melayu gak. Guna saga oren tak jadi mat salleh pon... Hu...

    Psttt... I ada mgumpat cik epal di sini

    http://ardinihumaira.blogspot.com/2010/01/handbag-purse-putih.html

    ReplyDelete
  6. ko memang suka meroyan...
    kuangkuangkuang..

    kang kalau bezday ko....minta lah tempe goreng lebih...siap sambal kicap extra pedas...

    cuba cari krim muka jenama goldel horse...insyaAllah...pimples hilang...

    usaha tangga kejayaan sayang.....

    ReplyDelete
  7. a'ah, bosan la.
    skrg ni nk tgk tv, msti cite sme je.
    balik2 cite psl perniagaan, cinta.
    jln cite, mmg da tau la.
    hero n heroin x kan mati. haha.

    pastu yg x best lagi, cite hantu melayu.
    mcm ape tah.
    ustaz un guna asap2 ke nk buang antu tuh?
    klau setakat baca ayat Quran je, x pe la jgk.
    pelik benarrr~

    asl diorg x bwt cite thriller cam novel ramlee awang murshid 2 eh?
    x cukup bajet eh?
    kurang2 bwt la 1 drama drpd novel 2, mcm UNGU KARMILA. teringin gak nk tgk.

    ReplyDelete
  8. ntahnya. memang membencikan.

    buat sakit hati je sebab hakikatnya bukan semua org melayu kaya raya gile cenggitu.


    *oke, aku pun hemo jugak cam ko. :P

    ReplyDelete
  9. aku kaya! tapi dlm fantasi jak la. hehehe

    ReplyDelete
  10. tu nme lg berlak0n cik epal ooi.. reality susa nk bole sume2 tu. kalo berlak0n, sume bole. bole jd d0ctor. bole jd nurse n etc. huhu

    ReplyDelete
  11. a'ha...
    btol la cik epal...
    kdng2 bosan gak tngok citer melayu ni...
    jom... kte tngok drama korea lak...
    atau pn...cik epal yg jd pngarah...
    wat citer sndri...msti best...hihi!!

    ReplyDelete
  12. sebab manusia memang suka duduk dalam alam fantasi kot..hehe

    ReplyDelete
  13. hahaha..dorang nk tnjuk org mesia sume murah hati !! :p

    ReplyDelete
  14. tak boleh blah kalau drama yg shoot kat putrajaya wat mcm banggn kerajaan tu opis dia...hahahaha

    ReplyDelete
  15. ye selalu je nk kaya2...kekdg keje bese je ataupun student tp umah sewa kalah org keje

    ReplyDelete
  16. x layan sgt cite melayu..tp nur kasih mmg best...kahhhhh

    eh tu kak ita eh..sekali tgk cam fauziah gaus...hikss

    bkn kaya raya..keta gabak...kadang tu telampau slow jiwang karat nak mmpos....geli tgk alih2 x abis2 kisah cinta cintun....naik nyamfah..fedup...

    ReplyDelete
  17. x layan sgt cite melayu..tp nur kasih mmg best...kahhhhh

    eh tu kak ita eh..sekali tgk cam fauziah gaus...hikss

    bkn kaya raya..keta gabak...kadang tu telampau slow jiwang karat nak mmpos....geli tgk alih2 x abis2 kisah cinta cintun....naik nyamfah..fedup...

    ReplyDelete
  18. biasa ar citer melayu bajet luxury ar buat cam cik epal mengomel tu...hahaha...tp aku layan gak citer melayu...drama ke movie ke janji dia best...klu xbest aku hayun je tv tu kat dinding...hahah...tipu je...yg pasal bunga plak, abis tu cik epal nak saya bg apa?...keropok ubi pedas cikgu rahimah dan suami nak x?...hahaha

    ReplyDelete
  19. standard pilem melayu gituh arh..
    tak kayo bkn pilem melayu..
    hahah!
    yg lagi best bile ade cite pasal student2 U..
    rumah gedabak meletop tapi nk bayar yuran kolej tak mampu!
    apekehal..haha

    ReplyDelete
  20. uhuks3! ye x ye jugak ek?? mkn ag berbaloi.. pewot pon kenyang.. bunga tu bila da layu je tong sampah laa tmptnye.. tp kdg2 tu nak la gak adiah bunga.. skali seumo idop dpt bunga da cukup.. ice nie kuat berangan gak nak dpt bunga.. hik3!

    ReplyDelete
  21. betoll....berebut2 harta,caci maki org miskin... drama melayu lah tu

    ReplyDelete
  22. lain pmpuan lain taste dia.. ada 1 pmpuan nih sy kenal, dia lbih suke something yg very romantic mcm bunga ke, coklat ke.. then baru bende2 yg mahal2..

    well, bunga dan pmpuan mmg xdpt dipisahkan..kan??.. ;)

    ReplyDelete
  23. boleh je cik epal nak bagi cekodok...
    t pompuan tu muncung sampai boleh ikat dgn tali la...hahaha
    lain la cik epal..terima apa saja..
    -----------------------------------
    unforgettable,
    nabil-potter

    ReplyDelete
  24. huhuhu...nk bt mcm mana...nk tunjuk kita ni kaya...rozita cik wan pkai ari tu lg cntik..nmpk kaki putih...

    ReplyDelete
  25. btl tu..kaya giler baban plak tu..rumah cam istana jer...haha..tp yg bab bg hadiah tu no komen..hehe

    ReplyDelete
  26. Ada je drama Melayu yang tunjuk keserhanaan cth nya macam Nur Kasih, Alif Firdaus. Biasalah, in real life kita pun ada orang kaya di kalangan orang miskin dan sederhana.

    ReplyDelete
  27. malaysia show including yg chinese nyer also always pasal keluarga je

    hehehehheee:)

    ReplyDelete
  28. a'ah la mmg btul pn ape cik epal ckp tu..

    ReplyDelete
  29. hehe
    kadang2 tu dah mnyebabkan cerita tu tak logik
    pelakon bersolek bagai nak rak
    belakan as a mak orang dekat kampung
    what the..siap pkai bulu mata palsu and rambut dye

    ReplyDelete
  30. http://theotherkhairul.blogspot.com/2009/05/aku-kucing-adik-dan-kualiti-drama.html

    Have a read. =)

    ReplyDelete
  31. saya juga pernah menyuarakan tentang betapa sempitnya skop pembuat file, drama kite sekarang..

    semuanya nak yang macam gitu..
    alasan, itu yang penonton nak..padahal syok sendiri..
    huhu~

    ReplyDelete
  32. hehe sbb melayu suka berfantasi kot ehe

    ReplyDelete
  33. aku bg sebijik sudeh cukup..bunga kan layu, epal kenyang gak la kan...

    ReplyDelete
  34. aku bg sebijik sudeh cukup..bunga kan layu, epal kenyang gak la kan...

    ReplyDelete
  35. amboiii..masing masing tak nak kalah berhujah tu...hehe...nanti balas...dah baca dah semua...nak terjun mandi air perigi dulu....weee~

    ReplyDelete
  36. aku bg sebijik sudeh cukup..bunga kan layu, epal kenyang gak la kan...

    ReplyDelete
  37. tp, perasan tk klu gune ramai yg besar2 kn, mst amek rumah yg same je dlm drama? hahaha!

    ReplyDelete
  38. i don't like flowers too..
    yeeah..eating is so much worth it.~
    :P

    ReplyDelete
  39. tahla,

    drama2 mlayu wat2 poyo lah tu,.

    ReplyDelete
  40. komen panjang2...x kuar..blog ni close sendiri lak..huhu

    ReplyDelete
  41. btol3..setuju ngan cik epal...
    tp kan..drama "nurkasih" tu complete kan...
    nak kaya ade..
    nak miskin/sederhana ade...
    dah nampak perubahan dlm drama melayu skrg...=)

    ReplyDelete
  42. aku ingt nk bg hadiah kt awek aku bra la..bru la lain dr yg lain..hikhik

    ReplyDelete
  43. ha ah en . da tuh mesti gaduhhh , kawen lariii laa, curik awek dia tuh laaa . ape laaa . haishhh .watlaa mcm drama korea tuhh . wakakaka

    ReplyDelete
  44. dlm cerita makan stik, lua makan kt tepi jln.. haha.. klakar jep ar dowg ney.. dlm citer bkn main keje dagangan barangan ar, lua jual kuih.. hehe.. cube wt citer bdasarkn dunia realiti jep.. ney palsu smata2.. nasib baik ade yg sponsor kn? law ta, pkai bju kurung kedah n kain batik.. :P

    *merapu mencecet jep ni.. =)

    ReplyDelete
  45. betul cik epal. itu memang cerita melayu yg sangaaaaat tipikal. yucks

    ReplyDelete
  46. biase la tu cik epal....
    pempuan=BUNGA.....sesuai!!
    mmg org pmpuan suke klu org laki bg bunga..hehe

    ReplyDelete
  47. btol3..
    cliche kn??
    p klo tgk drama korea yg cliche, xde rase meluat sgt pn..
    maybe dirctor pndi garap kot..

    p, yg plg best, japanese ones..
    tokyo dogs, 1 litre of tears..

    lari dr normaliti drama..

    ReplyDelete
  48. sinonim..drama melayu mmg gitu. asal bisnes plak mesti kontraktor gergasi..usung plan..cakap pasal syer sana, syer sini..dato itu, tan sri ini. hurm..jemu. so, sesekali dpt tgk drama yg mcm real life mmg best..mcm nur kasih:-)

    ReplyDelete
  49. redrumbrand Anti drama melayu..
    walaupn cik epal yg brlakon..ngeh2

    ReplyDelete
  50. setuju2. ptg tadi tgk cte Adnan Sempit pn heroin anak datuk pastu ada bisnes tender berjuta2 la. adeyyyy. nsb baik boleh tahan gelak :)

    ReplyDelete
  51. hohoo..betul tu cik epal oii...
    ni mesti emo drama kat tv3 ptg2 tu kan? hek2
    meh bace drama kat blgo cik aja plak...haha

    http://ayoung86.blogspot.com/2010/01/cinta-balqiscinta-areja-uik.html

    ReplyDelete
  52. mostly jugak, drama = angan2 org melayu :p

    ReplyDelete
  53. dah namapun drama.cite camni oklah.kiranya bagi motivasi pada orang melayu tuk berjaya.

    drama camni lebih elok dari dari drama air mata meleleh.

    aku minat dua drama dulu "datin diari" dengan "spa q". memang best..

    ReplyDelete
  54. cita ni kan nk tunjuk kat negara luar..takkan nak bagi cekodok kot..nampak daif sangat a negara kita..bagi bunga baru ada kelas haha

    tapi napa pompuan je slalu dapat gift..laki takde pun..wah diskriminasi jantina ni..haha

    ReplyDelete
  55. a'ahh
    drpd bunge baek bg cekelat ke.
    gembira cket hati ni :D

    ReplyDelete
  56. betul tu perasa jer lebey kan???=D

    ReplyDelete
  57. macam biasa la pakcik tak layan citer melayu yang koparat walau jual kereta secon hand hahahaha

    ReplyDelete
  58. perh..giler tak suka tengok drama melayu ni..hehhehe...

    tak pe, t kiter collaborate ek..wat drama bagi hadiah bufday cengkodok je..hehehe

    ReplyDelete
  59. assalammualaikum cik epal

    drama melayu ni cam citer hindustan la... sama je...
    kat india lagi lah teruk kan, tapi dalam citer bukan main lagi kaya raya nya

    ReplyDelete
  60. cite melayu akan berceritera menggunakan acuan tradisional yang diubah-ubah ikut senang diaorang. Yang mana menyenangkan diorang, diorang ubah lah...

    mcm buat kueh bahulu, dorg tak nak buat penambah baikan kueh bahulu menjadi lebih power tapi mengekalkan keaslian, tapi dorang ubah ikut senang dorang jer...janji macam kueh bahulu jadilah....tapi rasa dan kualiti kueh bahulu, yang dulu lagi sedap.

    dalam kontek movie, movie p.ramli lagi bestt dari skang.

    ReplyDelete
  61. ok la tu....
    xkan nak bg epal lak kan
    erk888


    erk888.blogspot.com

    ReplyDelete
  62. Drama sekadar drama..
    Lakonan semata2...

    ReplyDelete
  63. btol tu
    pastu mekap tebal2 pakai lawa2
    kete plak bape buah

    ReplyDelete
  64. bagi hadiah coklat mesti kau suka sangat kan.

    bagi perfume dekat awek ok tak?
    ke nak bagi coklat?

    ReplyDelete
  65. tulah dalam kehidupan sebenar orang melayu ni kaya ngan budi bahasalah sangat...macam aku...hahaha

    ReplyDelete
  66. Mungkin sbb org kita kaya kot.. Tetttt.. Err.. Pastu makan2 pn selalu juge.. Huhu..

    ReplyDelete
  67. meh shoot kete roda akak nih hehe

    ReplyDelete
  68. yeay setuju dgn cik epal..kalo kaya tuh kereta x maen la kereta malysia ;D

    ReplyDelete
  69. Sebab xmungkin si lelaki tu nk bagi hadiah epal untuk kekasihnya...saya xrasa itu romantik...hehe=p

    ReplyDelete
  70. Aku ade keta 4 buah kat rumah. Tapi gi kerja bawak kancil jek. Low profile beb!!

    Point nye kat sini... mayb ramai je melayu kaya, tapi low profile. Takut kena rompak, kidnap, bunuh, tipu.

    ReplyDelete
  71. bagus lg tgok tom n jerry
    ceta melayu bt org nak muntah je
    dgn pelakon dia yg harap muka jak lawa, tp berlakon mcm batang bergerak
    x de kelasssss...!!!!

    ReplyDelete
  72. sbb mostly ppuan ske bunga kot
    p sy xske bunge jgk
    eheee...ppuan tbe2 rse cam xrlevan dh skrg ppuan ske bunge
    heeee :D

    ReplyDelete
  73. Kerana orang kita suka macam tu, boleh lah berangan jadi macam depa kot. Alaaa fantasi jewr kan? Mana tau boleh jadi realiti....

    ReplyDelete
  74. tgk aliff firdaus, pasal si abang aliff tu jual AP.

    kereta bini die (maria farida) mak aih berderet.

    dalam rase menyampah, terasa ada jugak mesej yg nak disampaikan tu. hehe...

    ReplyDelete
  75. sebenarnya itulah realiti orang kaya di Malaysia
    pengarah fokuskan pasal orang kaya sebab itu cerita yg ramai orang tengok
    tak apa
    doakan aku jadi pengarah dan aku akan crita pasal kehidupan masyarakat sosio ekonomi rendah
    huhu

    ReplyDelete
  76. ak setuju lebih2 lg cter samarinda ke akasia ke.,
    melampau2

    ReplyDelete
  77. oi ape sal aku x tekan enter die dh kua?

    aku klik flymas

    ReplyDelete
  78. ade je cter miskin.
    kisah miskin yang baik hati.
    haha~
    bg benda lain.
    nt kontroversi~

    ReplyDelete
  79. bagi bunga ni nampak romantik skit kot... hehe

    pasal drama tu, aku fikir la, mungkin keinginan tu tak kesampaian nak kaya raya, so buat kat filem je la... :D

    ReplyDelete
  80. jarang filem2 melayu nie berkualiti tp mcm mana pn kita kena support supaya lebih bermutu... :)

    ReplyDelete
  81. apa kata cik epal jadi pengarah pas tu bagilah hadiah lain contohnya kapal selam ke....

    Diet untuk 20-an

    KWSP Online

    ReplyDelete
  82. hhahaha...cik epal neyh..standard r berlakon...agak2kan cik epal. cmner r drama yang pelakon dye mmg top2 belaka tapi tinggal umah pondok, kereta x men r... kire bwk basikal. pas2 lak kalu bab2 romantik bagi keropok ikan siap leh kumpul bnyk2 wat sejambak bunga paten kropok lekor ag...hahahaha.

    kalaulah cik epal jd pelakon heroin dlm sebuah citer yg agak femes.... mesti cik epal nak bunga gak..bygkanlah kalu Fahrin yg bagi...perhhh... Menggeletak lutut cik epal.... tpi dlm mimpi cik epal je laa...kih3...=)

    ReplyDelete
  83. setuju.. drama melayu skrg balik2 citer ttg family bussines la, perebutan kuasa la, cinta antara 2 darjat la..

    bkn x support drama melayu tp sepatutnya lbh kreatif dlm penghasilan drama..

    ReplyDelete
  84. cantiknya dia..i suka baju tu..

    btw i suka bunga jadi tak kisahlah nak kasi bunga kat i tetiap hari pun takpe..heheheh!

    tapi kan betol cakap u semua nak tunjuk kete besar besar je padahal sebilangan org kita je mcm tu kan?kan?

    buat citer tak realistik sgt..jom kita laks buat drama nak?mesti baget rendah gila sebab kita just guna kete sorong je as transportation..amik pelakon pun di kalangan kawan kawan je so kawan tak demand..heheheh!

    ReplyDelete
  85. jarang layan cite melayu sbb cam cik epal cakaplah.. cite sume pasal org kaye..birth bg bunga nak tiru cara omputeh.. layan cite korea lg best..

    ReplyDelete
  86. huh.,..setuju
    drama melayu je kaya raya
    drama raya je sedih2
    tapi bile krismas..best..ish..tolonglah, bantu orang kite tgk dari another perspectives

    ReplyDelete
  87. hahaha..sblom kuar kt TV aku dh tgk dlu kt sni, so bleh kate mmg xde modal lain...

    cite lbh kurg sme je...

    kaya..duit...konflik..kete n rmh mewah...bla bla bla...

    so, awl2 lg aku dh kritik pn...

    ReplyDelete
  88. mcm lebih kurang je post kita... hahaha....

    ReplyDelete
  89. yelaa.saje nk wat org berangan.haishh =,=

    ReplyDelete
  90. cik epal,setuju la ngan cik epal.rasa cam drama melayu nih banyak sangat tunjuk fantasi dan dongengnya dari realiti

    ReplyDelete
  91. tetibe rase nak tinggal jejak skit..haha..
    tapi aku setuju ngn pdgn cik epal..
    dah memang cam 2 org melayu..x kira kaya raya ke x..asal ada duit je skit..terus nak bli kete mahal2..baju mahal2..makan tempat ade class..

    bagus gk idea bagi cekodok nie..kenyang perut..tapi cekodok wat sendiri ke beli nie?lelaki nak ke wat cekodok tuk awek dia?ermmmmm...

    ReplyDelete
  92. BIase ler tu...nak kurang bajet... (^_^)

    ReplyDelete
  93. biasa la tu

    konon konon semua Melayu ni kaya raya

    mesti ramai yang nak kaya raya
    lebih2 kalau laki tu ensem, then badan boleh tahan
    lepas tu ada harta, anak tunggal, lulusan luar negara

    boleh diterima ke alasan ni?

    ReplyDelete
  94. Memang mengikut kajian penonton memang suka jalan citer yang sebegitu.... baru la timbul emosi..

    ReplyDelete