Tuesday, January 26, 2010

katakan TAK NAK kepada merokok...katakan NAK pada??


say NO to SMOKING





dalam proses membuat pilihan...selalunya..kita akan dibantu oleh tiga jenis penasihat...


iaitu AKAL, NAFSU, dan HATI...



contoh yang paling mudah...budaya menghisap rokok....


akal kesihatan yang waras memberitahu bahawa rokok itu membahayakan kesihatan dan tubuh badan..


akal agama mengatakan bahawa ia pernah mendengar merokok itu HARAM..



akal ekonomi menasihatkan rokok sekarang semakin MAHAL..


nafsu bergaya berkata..merokoklah..kerana merokok itu ada kelas yang tersendiri.... (konon konon MACHO)


nafsu ekonomi pula berbisik merokoklah untuk memaksimumkan kepuasan diri...



banyak kali cakap pon...kalau tak nak berhenti merokok tak guna...letak la kempen apa pon..letak la gambar jantung berlubang strok ke hape jadah lagi dekat kotak rokok...naik kan la harga rokok...buat la iklan strok sakit jantung...gusi bernanah atau sebagainya dekat iklan tv tu haa...kalau dah hati akal nafsu tak nak berubah...tak berubah punya...





macho ke merokok???




hisaplah rokok boleh cepat cepat innalillah...
hisaplah rokok boleh cepat nampak tua..
hisaplah rokok boleh cepat cepat dapat penyakit..
hisaplah rokok boleh cepat cepat nampak bibir hitam tanpa menggunakan lipstik gothic..
hisaplah rokok boleh cepat cepat bakar duit burn macam tu je..
hisaplah rokok boleh cepat cepat kurus kering...phewittt~


(nada perli)





nak ke dapat penyakit macam ni?? kalau kau nak..mesti ada allignment otak kau yang senget ni...





p/s: anggap je la aku tengah buat kempen TAK NAK MEROKOK....wakakaka :D

57 comments:

  1. hmm..betul betul
    watashi pun dah start wat kempen taknak rokok kt blog watashi

    ReplyDelete
  2. abg kata merokok membantu ekonomi sedara2 kita yang menanam tembakau..dan






    bla g nak dilabel org kaya walopon tnpa duit berjuta...









    kata isteri die neh.....CHEISSSS!!!!

    ReplyDelete
  3. kalau nanti rokok naik rm50, ada org nak beli lg ke?
    hihihihi.
    =)
    rm50 da boleh shopping baju kut.
    ^___^

    ReplyDelete
  4. mana ada cik epal...orang kata hisap rokok ni awet muda...kekal muda sebab belum sempat tua dah mati...

    ReplyDelete
  5. kempen TAKNAK ni xde ke mana nyer...mahal mcm mana pun org xkan berenti beli dan hisap...jenis ketegaq org utara ckp...hahaha...Ekonomi Malaysia still bergantung kpd industri tembakau ni...klu nak suruh org berenti merokok, hentikan penjualan tp itu tidak mungkin berlaku...diibarat menyekat kemajuan ekonomi...hanya kesedaran diri sendiri dpt membantu kempen ini

    ReplyDelete
  6. huhu.. wa memang x isap rokok.

    tolongla percayaaa.

    ReplyDelete
  7. teringat quote lam filem 'goal' (bukan gol & gincu tau, cerita tu takde pekdah)

    "when you try to make a decision, first listen to your heart. then listen to your head. finally your wife will tell you what to do."

    haha...

    ReplyDelete
  8. hehehe sunguh macho perokok ketegaq tu... slamat merokok supaya kita dapat menghapuskan lebih ramai umat islam (kita ni laaa) sebab menyumbangkan wang kita kepada yahudi untuk membunuh umat palestin... (cakap apa pon tak guna kat perokok sebab dia pikir dia syok dah laa)

    ReplyDelete
  9. kempen xnak mrokok..em mslh2..aku pnh dgr sorg prokok ni..lbh krg gni ayt die: klu hrga rokok rm20 skalipun aku beli.tp kalu dh x mmpu,aku isap rokok gulung kt 7E tu..jimat pn jimat!

    huhu..prokok tegar yg kronik..

    ReplyDelete
  10. bgus jugak nasihat dr blogger hebat ni.. atleast dgn nasihat blogger hebat mcm cik epal, maybe ada follower yg akn dgr nsht ni..

    ReplyDelete
  11. Bese ah, kalau dah terperangkap dalam jerat mmg payah nak kluar@lepas.

    ReplyDelete
  12. cepat mati satu hal.,
    satu lagi,,mati pucuk dan jgk kalo ko kawen,,possibility ank ko jadi cacat mmg ade,.,

    ReplyDelete
  13. wah.. hebat berkempen...
    msti ramai yang terasa kan.. haha

    ReplyDelete
  14. x machoo lgsung.. lg nampak buruk la pd pandangan mater akak nie.. hu3x..
    jauhilah rokok!.. he3x..

    ReplyDelete
  15. katakan nak pada MILO!!
    hehehe.

    btw, mmg org jrng sedar yg rokok tuh jln mampus cepat.
    haish... mereka2!

    ReplyDelete
  16. eee nak muntah tengok poster tu cik epal..

    betol!betol! rokok ni bazir segala..dapat penyakit..btw rokok bukan haramlah epal, ianya makruh

    ReplyDelete
  17. Mmmm..panasss..bagi perokok..oklah tuhh..

    ReplyDelete
  18. aku tak suka org merokok..
    nafas berbau..
    eeeeuuww

    ReplyDelete
  19. pakcik tak merokok tapi ramai kawan yang merokok kena juga tempiasnya

    ReplyDelete
  20. salam epal~

    ahaks~ ssh nak ckp psl perokok tegar nie.. sma ar mcm penagih tegar.. nak kta brenti 100% 2 xde mknanya.. kalo dah berenti pun, sure igt aje dlm pale otak dorg akan ke-enak-kn mengisap rokok... :)

    ps: agaknya ar kn ptut d buat mcm nie, beli aje rokok, tuan pnya kdai 2 trus bkar duit yg dorg byr tuk rege rokok 2... (tp cian lak kat tokey kdai 2 sbb xde income) ;p

    ReplyDelete
  21. katakan taknak pada merokok serta PEROKOK..

    ReplyDelete
  22. tak yah bitau tak nak merokok..tapi sokong jer org yg tak phm bahasa tu dgn.."merokok r smpai mati"..ye..huhu~

    ReplyDelete
  23. em..betol tu..buatla kempen ape pon..diorang merokok je..xpe..yang penting jgn smoke kat muke me sudah..memang nak kene..kan fact cakap kesan smokes kat org sekeliling lebih banyak dari kat org yg merokok sendiri.huh!

    ReplyDelete
  24. tanak merokok.
    tak suke rokok
    tak suke
    tak suke

    hehe

    ReplyDelete
  25. eh saya baru wat kempen bebaskan nafas..tanak guna perkataan 'tak nak rokok' sebab orang zaman sekarang ni makin dilarang makin dia nak wat ^_^

    Kempen Bebaskan Nafas Korang!

    ReplyDelete
  26. suka bace nasihat kamu kat bawah tue..

    hisaplah rokok...

    ReplyDelete
  27. seboleh2 nyer nak cari calon suami tidak merokok.....

    ReplyDelete
  28. hahaha...muke beruk tuh merokok lucu weh. btw, kak zie alergic ngan asap rokok. nasib baik tunang kak zie mmg bkn sorg perokok :P

    ReplyDelete
  29. kalo diorg sume nk pada.... takpe ni membabitkan org lain dengan asap rokok diorg

    ReplyDelete
  30. merokok lah untuk memaksimumkan penggunaan pendapatan yang banyak.

    ReplyDelete
  31. buat la tagline baru...


    'lepas merokok pasni mati'

    ReplyDelete
  32. salam...

    dah terang 2 rokok tu elok dan haram masih nak gak isap is...tak faham...

    ReplyDelete
  33. betul33~ (apa yg betulnya?? senget btol..haha)

    kalau dh kata nafsu menguasai diri,
    buatlah kempen mcm mana pun..
    ckplah lembut macam mana pun..
    paksalah sekasar manapun..
    si perokok tegar akan tetap m'perthnkn statusnya...

    rmai yg kate ssh nk b'henti merokok.
    mcm2 alsn d brikn...
    kdng2 rse bengang + hot pun ada ble dgr alsn2 nih...
    dh tau ssh nk stop, yg hang p start dulu awatnya??

    ok2..dulu muda remaja,jiwa kacau, hati kosng, mudh t'pngrh...so terjebak.. bile dh "sedar", rse ssh plak nk stop...
    nak seribu daya, tak nak seribu dalih kan...
    ada 1 org yg rapt ngn aku, dulunya merokok...tp b'jaya b'henti...
    aku salute smgt beliau!! n_n

    (katakan TAK NAK kepada merokok...katakan NAK pada kempen TAK NAK MEROKOK!! haha )

    ReplyDelete
  34. Kemepen yg bgus cik epal.. Heehee.. At least kita nasihat, nk dgr ke tak depends.. Huhu.. ;)

    ReplyDelete
  35. ekeke cik epal bagus2 kempen nih kakaka

    ReplyDelete
  36. rokok btol2 mbahayakn kshtn...mcm mne lah nk bantu suami stop rokok ni..

    ReplyDelete
  37. ada gamba yg scary kt rokok tu pun durang isap gak...hehe..payah

    ReplyDelete
  38. mcm2 kerajaan dah buat mcm2, e.g. naikkan harga rokok. tp kalau perokok tegar tu memang susah nak berenti.. takleh nak buat apa dah..

    kadang2 tu ada yg kununnye berenti bila dah kahwen. tp belakang isteri, dia pegi merokok jugak.. haihhh..

    semuanya bergantung pd perokok tu sendiri. kalau dia takde kekuatan dan kesedaran nak berenti, memang susahhhh...

    ReplyDelete
  39. xnk merokok !!
    laki merokok ? sory reject ..
    sbb nye ? saye sayng zuria saye =)

    ReplyDelete
  40. cik saya nak copy poster yg bawah skali tue ..

    ReplyDelete
  41. Wah jd first commentor hari ni la...
    setuju kata cik epal. Sy tak suka perokok. Bau mulut busuk, gigi berkarat, gusi itam,semua baju, seluar bau rokom aje...sib baik ali tak merokok:)

    ReplyDelete
  42. Ya!!! Ktakan Tak Nak kepada rokok....
    anda mampu mengubahnya...
    ingatlah orang tersayang....

    Ehhhh!!! mcm termix up ngan iklan jalan raya ja ni...
    hahaha! apa apa aje....

    ReplyDelete
  43. Bagus btol kempen ni:)
    sokong 100%
    mira mmg xblh bau asap rokok lgsg!
    rse mcm nk tercabut nyawa
    ish
    mintak2 la xdpt laki yg smoke :D

    ReplyDelete
  44. Bagus btol kempen ni:)
    sokong 100%
    mira mmg xblh bau asap rokok lgsg!
    rse mcm nk tercabut nyawa
    ish
    mintak2 la xdpt laki yg smoke :D

    ReplyDelete
  45. Bagus btol kempen ni:)
    sokong 100%
    mira mmg xblh bau asap rokok lgsg!
    rse mcm nk tercabut nyawa
    ish
    mintak2 la xdpt laki yg smoke :D

    ReplyDelete
  46. susahnya nak suh lelaki berenti merokok..kan..busuk la..

    ReplyDelete
  47. Nasib baik tak merokok..
    Tapi jangan sekali cuba..
    Nak berhenti memang bukan mudah...

    ReplyDelete
  48. katekan nak pada monyet. katekan tidak kepada monyet yg merokok. ahh ape aku mengarut ni. setuju. kempen antirokok

    ReplyDelete
  49. i dont smoke, and i told my love ones, i cannot stop them smoking ( especially behind me ), but i hope they do not smoke too..

    ReplyDelete