Friday, January 8, 2010

cinta sebelum dan selepas berkahwin...


-bahagia =)




@tidak pandai masak


sebelum kahwin:

perempuan: abanggg...ayang tak pandai masak la...masak air pon ayang tak reti...masak megi pon ayang rendam megi dalam air paip je ayang tahu...nak letak perencah dekat maggi tu macam mana ea??



lelaki: ala...tak pe ayang...nanti kita kahwin kita boleh makan dekat luar...duit abang kan berkepuk..macam la ayang tak tahu...eleleleh... *sambil buat muka handsome (itu pon kalau handsome la)


perempuan: abang..abang...you are so sweet....mwahhhx! sayang abang...senang la ayang nanti....boleh goyang kaki dan goyang garuda je dekat rumah...


selepas kahwin:


lelaki: arghhh...bosan la asyik makan dekat warung pak mat tempe tu je...( nak makan dekat hotel masa awal awal kahwin atau tengah bercinta sudah tidak mampu)


perempuan: abang marah dekat ayang ke sebab tak pandai masak??


lelaki: ye la...masak tempe pon tak tahu...nak makan tempe pon gagah kena pergi warung pak mat tempe tu...awak niii...belajar la masakkk...masak megi pon fail..macam mana la saya boleh kahwin dengan awak ni pon tak tahu la....



amboiiii....



@sanggup redah hujan



sebelum kahwin:


ayang jangan risau....kalau hujan ke..nanti abang ambil ayang bila kita nak dating nanti...abang kan ada kereta wolksvagen warna hijau pucuk pisang.....lautan api pon abang sanggup redah untuk ayang tau...mmwahxxx mmwahhxx...sayang ayang....jangan risau ok baby....


selepas kahwin:


dah tahu hujannn...yang awak nak keluar jugak kenapa?? tak nampak ke tengah petir berkilat dekat luar tu?? awak nak rentung kena sambar petir ke?? bagus jugak..boleh abang cari bini baru nanti....dah la masak tempe pon tak tahu...


(kesinambungan tak reti masak tempe dengan cerita pertama)




@tengok wayang



sebelum kahwin:


lelaki: ayang...ayang nak apa?? nak popcorn?? nak jajan?? nak air oren jus?? nak cekodok??


perempuan: alaa...tak payah la...nanti habis pulak duit abang..membazir je... (padahal memang hantu mencekik pon)


lelaki: alaaa..berapa sen sangat la beli jajan super ring dengan popcorn ni...tak luak pon duit abang....

*masuk wayang sambil pimpin tangan tak lepas....



selepas kahwin:


sampai sampai je dekat tempat tempat jual popcorn...


perempuan: abangg...nak popcorn lemak berkrim honey tu satu....


lelaki: alahh..awak.ni..makan dekat rumah je la karangg...cepat cepat....wayang dah nak start dah ni...

perempuan: ala..nak popcorn satu je...bukan mintak lapanpulohlapan balang pon.. *sambil buat muka comel


lelaki: dah..dah..kita datang nak tengok wayang...nak tengok wayang...bukan nak mencekik....


perempuan: abang ni...memang laaa...dulu sebelum dapat ayang..kemain...semua jenis makanan nak beli untuk ayang tau..sekarang ayang mintak popcorn je pon tak nak bagi...aloooo...


lelaki: awak nak tengok wayang ke tak nak ni?? kalau tak nak..saya pergi dulu...saya tunggu awak dekat seat A68...lambat siapp... (pandai tukar topik tauuu)




permpuan: kurang hasam betul la laki aku ni....kedekut taik hidung masin... (cakap dalam hati sambil hentak hentak kaki)


*memang jangan harap nak pimpin tangan macam zaman bercinta dulu...nak beli jajan super ring pon kedekut taik hidung masin...hehh...




alolololo comelnya beruk ni....tapi macam hubungan terlarang je aku tengok...mesti dapat anak kacukan nanti ni.....





cukop la 3 point ni je aku bagi...tapi banyak lagi point toing toing dalam kepala otak aku ni...tunggu la esok lusa kalau rajin aku buat lagi....karang terlampau cicah lantai pulak entri ini....




tapi memang macam tu la...masa bercinta...belum dapat...taik gigi pon rasa coklat....cuba dah dapat...cuba rasa.. "taik gigi masih rasa coklat ke rasa taik???"




p/s: aku harap laki aku nanti tak macam ciri ciri di atas....tapi jangan risau...aku pandai masak tempe...kira dah boleh la kahwin tu kan??? sebab dah reti masak.....wakakakaka :D

55 comments:

  1. hoho..
    biase larh tu..
    belum dpt, kite disayangi..
    dah dpt, kite pown melayang..

    *tp xsume lelaki mcm tu..
    hee~

    ReplyDelete
  2. laki,awl2 bcinta sume manis..hehe

    ReplyDelete
  3. kau pandai masak makanan western tak?
    kalau boleh..
    baru boleh kawen!

    ReplyDelete
  4. aahh..ko memang maintain lawak ye cik epal,'hehe
    ak suka bab kena panah petir.

    ReplyDelete
  5. hehe..betol la tu...
    yela,b4 kawen,sume ok,sume comel,cume xkesah...
    lpas kawen,blh tgok la keaslian prngai suami trcnta..hahahaha

    ReplyDelete
  6. hahah sgt tepat dh tu.. bestnye la kan klu dpt hubby yg lg mnja & baik plus caring after kawen.. pergh,, mmg i sggup bljr masak.. such as daging kerbau masak lemak cili padi! hahaha

    ReplyDelete
  7. haha...biasa la...sebelum dan selepas mesti berbeza...mcm sebelum makan and lepas makan...mana lagi best?

    ReplyDelete
  8. haha..biase la tue..mase bcinta konfom x ingt dunia..

    ReplyDelete
  9. sbb tu aku tak nak bercinta....
    hahahaha

    ReplyDelete
  10. hee..mntk simpang la laki mcm tu.
    da dpt rase trus xde nk bkepit sume da..hampeh.

    ReplyDelete
  11. jangan kata sebelum selepas kahwin. sebelum selepas dapat pun macam ni.

    masa tgh nak ngorat bukan main la call every night segala, bila dah dapat.....hmph siap tanya lagi, "kena call ke?"

    ReplyDelete
  12. kah3.lawak gilee a entry nih..
    tp mmg pon.b4 ng afta kawen musti laen kn.haihh~xmo kawen a cni.nk kapel aje.hehehe

    ReplyDelete
  13. saya suke la entry nie..
    mmg btol pon,blum dpt bukan maen lg take care, msg slalu tp...ble dh dpt wat derk jerk...pompuan gak yg makan hati...huhuhu
    anyway nice entry...

    ReplyDelete
  14. cik epal!!..what u said is true!!!
    mmg betul pon ape ntah laki ni..haih..kt copy ayat kamo yee cik epal..tersenyum lebor kt baca..hehhe

    ReplyDelete
  15. cinta lepas kahwin biasalah....jom 'bercinta' lepas kawin...ada beza tu

    ReplyDelete
  16. huahahahahahahahaha lawak jee! tapi mmg.sebelum kahwin pegang tangan laa pingganglah belai rambutlahh padahal harammm.bile dah halal,takmahuu pulak pegangg.takpaham btul..hahaha.kang nak bermanja dikatanya buang tebiat.haduhhh haaaaai +_+ HAHA

    ReplyDelete
  17. hi cik epal salam kenal dari saya andy dari indonesia dan salam buat semua pengunjung di blog ini

    ReplyDelete
  18. aku setuju!
    lelaki memang camtu.
    nyampah i.. (tibe2)

    ReplyDelete
  19. hahahaha...bab tempe xpernah tggAL eyhhh?????;)

    ReplyDelete
  20. sume laki cam 2 ke ek?
    mmg tkut pk psl kawen bila dgr citer cmni...
    ahaha

    ReplyDelete
  21. hari-hari makan tempe pun nanti muke aku dah macam tempe.

    (eh sebelum neh bukan muka tempe kah?)

    ahahaha!

    ReplyDelete
  22. haha...syabas r cik epal.ayat2 mmg power..2 la yg ppuan tkt,masa bercinta..semua sggp.dah kawen mulalah...adoiii...

    ReplyDelete
  23. Itulah pasal
    Ada tu plak before kawin
    Macam kayu
    So..ingat kayu lah
    Tapi lepas kawin oklah pulak

    Kalau yang macam u cerita ni
    Berlambak lepas kawin
    Especially lepas umur 40 plus2
    Lagi banyak lah
    Kalau nak taip 7 hari pun tak habis

    P/S: tersengih2 baca cerita u. Tapi ada gak rasa seram bila baca takut jumpa laki macam tu. Mesti kurus lah makan hati ulam jantung

    ReplyDelete
  24. lawak a'r entry ni
    naseb baek bapak enden tak buat cam tu kt mak enden

    ReplyDelete
  25. Saya dah kawin hampir 10 tahun, Alhamdulillah saya semakin sayangkan isteri saya (walaupun makin jarang pegang tangan sebab anak-anak berebut-rebut nak pegang tangan ayah & ibunya).

    ReplyDelete
  26. erm..ni isu biase yg slalu dibangkitkn..sblm kawen lain, pas kawen, lain plak..

    pas kawen le bru nmpk true colours org yg kite syg tu..msa tu dh xbleh watpe le..mithali aje le..huhu.. :)

    ReplyDelete
  27. rasenye tak semua mcm tu lah cik epal.. tapi ade jugak betulnye tuh.. perangai lelaki mmg mcm gitulah..

    nak betulkan sikit ayat cik epal, lelaki lps kawen pun die romantik oh.. tp mase awal2 baru kawen la.. let say 6 bulan yg pertama confirm romantik nak mampos ok.. tp lps tu dh makin kurg le.. tp ape yg penting alam rumah tangga ni kene give and take lah.. tk boleh nk salahkan lelaki aje.. =))

    ReplyDelete
  28. btowl btowl.
    owg da penah kene da.
    b4 kapel,
    bukan maen caring lg.
    da dpt kite,
    tye sehat ke ta pownn ta de.
    laky la kate kan...
    EGO tinggi.

    ReplyDelete
  29. aku okey jek...tue la awal2 sangke negatif makbul la doa korang..hahah

    ReplyDelete
  30. setuju!

    my aunt ckp her husband sll tolong die kemas her work sebelum kahwin.
    Lepas kahwin,he tak buat pun and when aunt tanyer,die tak hirau pun hahhahahaha:)

    ReplyDelete
  31. hahah, lawak la pulak bace nie kann
    setuju sangat la dengan cik epal

    tapi, tak semua laki same
    betol gak tuh :)

    ReplyDelete
  32. assalammualaikum cik epal...
    biasalah tu..
    si bini pun gitu gak..
    masa bercinta, siap bercelak bagai
    dah kawin... mm, bau badan macam bau asap goreng ikan.. sebab asyik memasak kat dapur je, camana tu
    ni, mengata diri sendiri la...

    ReplyDelete
  33. http://enykikilaladediamond.blogspot.com/2010/01/penyertaan-daripada-kaum-adam-dialu.html

    cik epal wajib masuk :))

    ReplyDelete
  34. Besalah kak, abis madu sepah dibuang..hehehe..arap2 aku tak jd lelaki yg cam 2..

    ReplyDelete
  35. Haha, I suka this entry. Well, lelaki memang ramai yang sweet talker. Tapi tak semua.

    ReplyDelete
  36. hahaha ape2 pun as isteri mmg wajib gak reti memasak... dh tua nanti larat ke nk menapak g carik nasik lauk tempe.. huhuh

    ReplyDelete
  37. salam..itu la...dalam Islam sendiri menggalakkan umatnya untuk bercinta selepas kawin..lebih manis

    ReplyDelete
  38. hahaha..slalu dgr kes2 cmny..tpy baru2 ny ustaz sophie de ckap klaw nk kekalkan ksih syg dan kemesraan sesame psngn zikirlah ya Allah ya Waddud..Maha mencintai,menyayangi..insyaallah..

    ReplyDelete
  39. heh cik epal pandai masak tempe.
    mst dapat jejake gantengggg gitu.
    hehe. jawa :D lalalallalla~

    ReplyDelete
  40. pakcik rasa macam masih ngah bercinta lagi nie

    ReplyDelete
  41. Hahahaha.. Yg wayang tu tak leh blah.. Kalau lakiku, mmg ku hempuk ngan balang popcorn.. Ooppss.. Ganas pulek.. Hehehe.. Tapi gitu ler, mnusia cpat sgt bosan.. Jadinye, kene mekarkan hubngan slalu.. Heehee..

    ReplyDelete
  42. bila nak buat kenduri tempe? huu~

    ReplyDelete
  43. hahaha..lumrah la benda ne..bukan da kawen je..blom ngan dah kapel pon same gak..haha

    ReplyDelete
  44. hahahha....entry yg sgt lucu & menarik...

    ReplyDelete
  45. ...mmg kuang asam laa kalau laki mcm tu...
    ...kan org dulu2 kata, nak pikat suami, ngan air tgn sendiri...jgnla jd perempuan mcm dalam tu a...
    ...sedapnyer tmpe..=p

    ReplyDelete
  46. hehe..time becinta suma nya indah belaka lautan luas snggup ku rendangi haha..

    ReplyDelete
  47. Ntahlaaa.... tu pasal berlakon@berpura-pura sebelum kahwin. Dah kahwin, perangai sebenar pon kluar.

    ReplyDelete
  48. macam kena kat batang idung teman jerk...kuikuikui...

    ReplyDelete
  49. aku sbelum kawin da kedekut.. macam mana lak?? haha... pasal masak,, aku gilir2 ngn awek aku... haha.. masak sndiri baru jimat.. haha..

    ReplyDelete