Thursday, January 28, 2010

best friends forever?? kawan baik??

kau pernah ada kawan baik?? pernah?? kalau tanya aku..aku kurang sikit la...aku tak suka ada kawan baik...sebab aku suka kawan dengan semua orang...baik dengan semua orang lagi best..kalau ada kawan aku yang ada masalah...aku suka buat orang happy...aku tak suka tengok kawan kawan aku ada masalah..aku tak suka tengok kawan kawan aku sedih...tapi aku rasa aku yang paling banyak masalah...haha :D




sometimes aku suka buat kerja sendiri...memang aku suka buat kerja sendiri pon...cuma ada benda yang aku rasa kita tak perlu orang lain tahu pasal diri kita....



best friend?? kawan baik??? apa kawan baik tu??


@ tempat kau mengadu semua masalah kau??

@ tempat kau bercerita semua banda yang kau suka dan kau benci???

apa fungsi kawan baik tu?? apa??



dalam sedar tak sedar..kadang kadang kawan baik kau tu la yang sangat senang menjatuhkan kau..sebab apa?? sebab semua rahsia kau dalam tangan dia....



dalam hidup ni...bagi aku la..ada benda jugak yang kita tak boleh cerita dan kongsi dengan semua orang....ada benda yang kita seorang je yang boleh tahu....



cuma aku rasa..kekurangan aku...aku sangat senang percaya dekat orang...aku sangat senang bercerita masalah aku dengan orang...sebab sampai satu tahap...aku rasa aku kena berpijak dekat dunia yang nyata....YANG MANA ADA SEMUA ORANG SUKA DEKAT AKU...dan ada jenis orang yang suka make use dan ambil advantage dekat orang lain...



aku tak suka ambil tahu pasal orang..tapi orang suka sangat ambil tahu pasal aku...pelik betul aku..kadang kadang rasa menyampah dengan orang yang terlampau ambil tahu ni...yang ambil tahu ni ada 2 jenis...selalunya..


@ jenis yang memang care..memang nak tolong kita bila kita ada masalah....dan memang baik...

OR

@ jenis yang memang suka jaga tepi kain orang...lepastu pergi bawak mulut dekat semua orang...lagi lagi perempuan....kadang kadang cerita kecil je..dok besar besarkan cerita tu memang..perghh...



bukan semua orang kita boleh percaya...jangan salah pilih kawan...jangan tunjuk yang kita lemah...just face strong...buat macam tak ada benda yang jadi dekat kita...walaupun memang kau tengah serabut...cari kawan yang boleh menenang kan..bukan menyusahkan...



kawan baik =)


aku tak suka ada kawan baik...i mean yang terlampau baik...best lagi baik dengan semua orang..kawan dengan semua orang...



orang yang sentiasa nak ada kawan baik je dengan dia manjang..bagi aku dia tak ada self-esteem...pergi mana mana nak ada kawan...tak boleh nak buat kerja sendiri ke...?? apa kalau kau tak ada kawan BAIK kau tu kau tak boleh nak hidup ke??

57 comments:

  1. ader beberapa kwn baek...slalu ader xkira susah ato senang....

    ReplyDelete
  2. emm kwn baek? defend sumone ler..!
    for me..just kwn2 gitu ajelah..

    ReplyDelete
  3. kdg2 dah confius erti sbnr kwn bile ada yg nak jatuhkan kite. hmmm

    ReplyDelete
  4. i tak de kawan baik... kawan yang baik2 je i ado :)

    ReplyDelete
  5. sama la kite. saye pn tk suke ade kawan baik. dulu kn, mase form 1 ade sorg kwn baik. kuranga ajar, die stabbed blkg saye. smpi skrg fobiaa.

    ReplyDelete
  6. senang cite idup nih akhirnye kite begantung kepade diri kite sendiri... sebab tak boleh percaye orang luar 100% kan.. even so called best friend... so baik berpada pada.... tapi! tap harus dinyatakan disini.. bagus ade bff nih... bff nih means ade yang masuk, sekepale ngn kite lah kan. so at lis bile certain problem kite kene luahkan, kite leh lambakkan kat die.. and again.. certain problem lah... eh eh... tepanjang lak komen aku. maaplah yer cik epal. cheers* lage gelas ais kosong.**

    ReplyDelete
  7. sob3.sedey bace.nice post cik epal!ntah hape2 nk gi sedey lak.sorii.haha.btol la ckp cik epal tu.hurmmm...

    ReplyDelete
  8. kawan baik yg terlampau baik tu xbest..kena ada gaduh2 gak skali skala..mcm sy n bestfriend sy sejak tadika..^_^..smpai skrg masih cntct n bond mmg kuat!! compare dgn sorg lg bestfriend yg baikkkkkkkkkkk je..now dh lost cntct..X_x

    ReplyDelete
  9. betul! aku same pendapat ngan ko, dan kawan baik aku adelah, mak dan adik beradik aku jer! :)

    ReplyDelete
  10. yes, setuju.
    kwn dgn sume org lg best.
    kire baik dgn sume org la.

    dan mmg betul jgk kwn baik la yg slalu jatuhkan kwn sendiri.
    nice post, cik epal.
    :)

    ReplyDelete
  11. akak pnh ader kawan baik..tp malang bg akak time tu (ms bljr) upernyer dier la kwn hantu, muker 1000 talam.. hu3x.. serik!!.. c der kawan baik pon x per..
    tp dah kijer nie.. ader kwn baik yg selalu sama2.. memg baik & harap pisang x berbuah 2 kali!..

    ReplyDelete
  12. sama la aku..kawan ade, yg btol2 rapat kdg2 lg nyusahkan..nak kena jaga hati lebih2 la...better biasa jer....

    ReplyDelete
  13. salam cik epal ...

    berkawanlah selagi termampu dan terdaya..tapi klu ada kwn baik biar seorg je dlm 1 kumpulan klu ada 3 org dlm satu kumpulan nanti ada iri hati lah terasalah huhuhu

    ReplyDelete
  14. cik epal...tak sumer kiter leh citer ngan kawan kite....akak pun mcm tu ade bende yg kene tapis.....ade kawan pun tak leh caye....kawan makan kawan byk dah dik oiiii.....terlalu bergantung pun susah....cuba berdikari for those yg depends sgt ngan kawan....

    ReplyDelete
  15. hoho....msing2 dgn pendapat msing2.....tp kadang2 btol gak...kwn baik@ BEST FRIEND la yg pling bahaya.....kalau die sabotaj kita....mmg ssdey lah,...

    ReplyDelete
  16. pelik teori lu ni.

    klau boleh, wa nak ada kawan paling baik dengan semua orang. ha, 2 dalam satu.

    mungkin laki2 dan pmpuan berbeza definisi kawan baik tu.

    ReplyDelete
  17. susah kot nak define the exact meaning.haha aku ade dulu sorang weh.
    unfortunately,aku tak cukup bagus utk berkawan baek dgn dy.adat la kan manusia cepat berubah.haah kata2 kau masih kekal dalam igtan beb;)

    ReplyDelete
  18. betol2...baik sgt pon x leh.... tp klu ado pon best..tmpt ngadu msalah n luah prasaan...g memana sesama... =)

    ReplyDelete
  19. ada gak kwn baik..tp kadang2 salu gak gado2.kwn baik kah cmtuh?haha

    ReplyDelete
  20. ade...tp tak ramai la (sbb mmg dah jenis bukan pramah dan mudah berkawan cam cik epal kot)dan ni bukan tahap kawan baik...dah kawan sejati daaaa

    dan mmg kawan2 ni y support dari dulu...hm...terharu lak tetiba

    ReplyDelete
  21. penah ade sorng kwn baik..pastu bagi taik kat saya..bagusla begitu.sehingga kini jika ternampak perempuan itu terasa nak backhand dengan kejam.dia kurang ajar nak mampos..so i will say no to bestfriend....kawan ramai2 lagi bagus..dan akhirnya pakwe sendiri menjadi bestfriend,lebih tenang.. T__T

    dan kalu pempuan itu terbaca comment ini...satu je aku nak bagitau..."go to hell u damn it"

    maaflah cik epal...memang sangat geram lah.....


    HAHA...

    ReplyDelete
  22. btl
    better baik dgn smua org
    bndg berdua berkepit aja
    hihi

    ReplyDelete
  23. erm..actually best klu ada kwn freind atau dlm erti kata lain sahabat.tp klu nk cte bab kna tikam dr blakang ni, aku dh bnyk kali trkna kot, bukn tikam blakang jek, depan2 pn terud dia tikam, tp dlm diam, aku jek yg xsedo2.tp skrg xde can dh..ko ingt ko ape?..go to hell!!! mampos xlayan..

    tp still ade kwn baik, 3 org, cumanya kna pndai2 le, xsmestinya ko leh cte segalanya ngn dia, baik cemana pn, kita kna ada ruang utk diri kita smpan hal2 yg trlalu peribadi kita, nak2 yg mmbabitkn family kita.

    aku ada 3 org yg leh dianggap kwn baik. dorg br3 tu saling x mengenali, tu yg specialnya. so len2 functional (wahhh, leh kate gtu k?)ye, aku mmg perlukn kwn baik yg leh dgr segala luahan hati aku, yg leh tlg aku ktika aku btul2 memrlukn n stiap kwn baik aku neh ada keistimewaan msg2. kwn2 aku pn sama, if ada probs, cte kt aku, aku pn pape2 hal, cte kt dorg, sama2 nangis la, n tmbh bestnye, insyaAllah,slh sorg dr 3 tu, sama2 akn menamatkn zmn bujang pd tahun yg sama ngn aku.. ngeh2 :)) - credits to Maria, 1 of my best gonjeng2 frenz..yihahh :P

    ReplyDelete
  24. YEAH
    sokong cikEPAL.
    mak sya pon salu kata 'tak payah lah baik sgt dgn kawan'
    hahaa.

    ReplyDelete
  25. betol la cik epal..
    kawan baek tu kadang2 bole jadi musuh..senang cite jangan senang caye kat orang..nnt kite yg kecewa.. n secret kite just keep the secret close..kawan just share2 cerita biase2 takpe..tp tahap rahsia or luahkan rase tak payah la.. better cari adek beradek or mak ke..jangan percaya sangat la kat kawan.. sy da penah terkena.. saket die.. bernanah-nanah sampai skrng..cewah! hahaha

    ReplyDelete
  26. pada aku,kawan yg baik ada masa susah n senang..tapi sekarang payah dah nak jumpa yg macam tu..aku kawan je ngan semua orang..yg penting kita sendiri ikhlas..

    ReplyDelete
  27. pakcik kawan baik semua orang tapi tak tau la orang

    ReplyDelete
  28. kadang-kadang salu dengki dengan kawan baek.. itu masalah tuhh

    ReplyDelete
  29. xde kawan baik
    ssh nak cari kawan baik
    bila ada kawan baik...buat jahat kt belakang...so go to hell

    skrg just kawan pd semua je...senang

    kawan ialah kawan yg boleh pinjamkan bahunye pd kita..means..kita leh tumpang bahu dia ketika kita ngis..dlm susah mcm2 lah..nak explain pjg lebor nti cicah lantai..kahhhhhhhhhhh

    ReplyDelete
  30. memang betul tuh! kawan ngan SEMUA orang.. itu lagi besh...:D

    ReplyDelete
  31. hohoho...
    aku ada kawan baik...susah senang sama2...now...kawan baik aku tu dah jadi pakwe aku....hahahaha



    xoxo!!

    ReplyDelete
  32. kwan baek?hurm nop!juz kwan gitu2 jerkk..jgan prcaya sngat dngan kwan nnti die tikm kte blek,hu2 sedeh da prnh rse mcam tue..

    ReplyDelete
  33. eny pnh gaduh2 dingin dgn bff..p lama2..rasa kehilangan..masa bday dia..eny wish..dan dia ckp;

    "I x pernah benci u taw.."

    sweet!

    ReplyDelete
  34. huhu..kawan baik tu tak semesti nyer semua tak baik..atas diri kita cemane kita berkawan...
    :)

    ReplyDelete
  35. hahah.

    betul.

    baik jadi kawan yang baik daripada ada kawan baik.

    lain2 maksudnye tuh.

    tapi aku neh cam nyombong sikit. bukan semua org aku nak kawan. gile tak?

    ooh, dah 2500 follower kamu. congratz. ternyata kamu telah lulus sebagai kawan yang baik.

    ahhahahahah.

    ReplyDelete
  36. lebey elok berkawan baik dengan sume org...tp stil ade batas2

    ReplyDelete
  37. ye, tak suke ade kwn yg knon2 nak taw msalah, tp sbnrnye suke nyebuk n jage tepi kain org. hate it! hate it!

    ReplyDelete
  38. ye, tak suke ade kwn yg knon2 nak taw msalah, tp sbnrnye suke nyebuk n jage tepi kain org. hate it! hate it!

    ReplyDelete
  39. Kwn baik 2, bila sama2 ada ngn kita bila susah atau senang..
    Tapi, kalo bab2 rahsia yg besarr better simpan sndiri, xpon gtau je kat adik (in my case)
    Dun put high trust 2 sum1 else...

    ReplyDelete
  40. niat tu penting..niat berkawan krn Allah s.w.t...insyaallah baik le tu.

    *cari kekawan untuk berkawan*

    ReplyDelete
  41. erm..sometimes betol jugak...
    ade je kawan baek makan kawan baek sendiri...
    but sometimes kite kene ade kawan baek untuk tempat kite share probs..do best thng together...
    so conc pandai2 r pilih kawan...:)

    ReplyDelete
  42. yes!....alyn stuju ngn cik epal...lbih baik kawn baik ngn smua org kn...

    ReplyDelete
  43. Kawan baik..
    ada a few la..
    tapi mmg kawan baik je ngan sume orang..

    ReplyDelete
  44. Lali ramai kawan yg baik. Mereka ada waktu Lali senang n susah. Mcm persahabatan Cik Melur ngan Lali. Lali tegur dia, Cik Melur tegur Lali.

    ReplyDelete
  45. kawan baek?ramai jugak tp xsemua benda boleh kongsi dengan diaorg..

    ReplyDelete
  46. mai tade kawan baik.. ade pown dulu dye tikam blakang.. sakit ohhh! last2 serik nk caya dowg.. lebyh2 agy nk jge aty dowg.. sorry! hehehe.. ^^

    ReplyDelete
  47. me ade kawan rapat..

    tp btol la cikepal kata, xsemua boleh kita cerita kat orang kan.

    kwn time susah, susah btol nak cari er.

    ReplyDelete
  48. Akak ni samalah dgn saya. mudah bercerita masalah dengan kawan2. hehe

    ReplyDelete
  49. da kecewa kot ngn kwn baik ;(

    ReplyDelete
  50. kawan bek pon. slalu amek kesempatan.
    kite baek ngan dye.dye.?
    huhu.:)
    pengalaman mengaja segalanya..

    apa2 pon. yg jage tapi kain org 2..
    mmg la melambak.

    ReplyDelete
  51. agree with orglidi.




    Rasulullah SAW pun ada kawan baik weh.....

    ReplyDelete
  52. bestfren 2 mknenye die slalu ade time kte susah n sng...=)
    sblm kte hrpkan org laen..kte kna dlu wat yg trbaek unt kwn2 kite kn?
    =)

    ReplyDelete