Wednesday, December 30, 2009

orang tua tua kata....




@jangan makan ubah ubah tempat tempat...nanti kahwin banyak...



perghhh...best betul dapat kahwin banyak banyak hanya dengan makan tempat lain lain....ni kalau lelaki suka la ni...leh cukupkan kuota katanya....


maksud tersirat: nanti makan banyak banyak tempat..kalau nasi ada jatuh jatuh..kan menyusahkan hidup nak kutip sebutir sebutir nasi yang jatuh tu....




@jangan nyanyi dekat dapur...nanti dapat lelaki tua....



aku rasa ni ikut lagu jugak...kalau kau nyanyi lagu m.daud kilau...sudah tentu lah sama dengan je laki kau nanti...cuba tukar..kita nyanyi lagu jaafar onn pula..nanti kita boleh headbanging sama sama...


maksud tersirat: dah asyik sangat headbanging sambil goyang garuda nyanyi lagu m.daud kilau...nanti kalau tengah masak ikan kembung ke apa...tak ke hangus rentung masakan di masak tu...sebab asyikkk nau menyanyi...ikan hangus pon kau tak perasan....



@jangan main dekat luar time senja...nanti ada momok..


eleehhh...ini masa aku kecik kecik dulu ye la aku cuak jumpa momok...cuba sekarang nenek aku cakap macam tu....kalau aku dok menjawab...bukan aku jumpa momok..karang nenek aku hangin dengan aku...dia pula yang jadi momok nya..tak ke seriau nanti aku??



maksud tersirat: time time senja...masuk la rumah...syaitan banyak tengah berkeliaran mandi manda bersuka ria dekat luar time tu....so..baik dok dalam rumah diam diam..hisap ibu jari...jari kaki....




-HOT tak granny granny di atas??-




ini 3 je la aku selalu dengar....ada lagi tapi aku tiba tiba lupa pulak...hakk...kau pernah dengar yang selain daripada ini tak??? apa lagi ea orang tua tua selalu kata?? =)

59 comments:

  1. org tua2 ckp jgn makan leher ayam nnti bersanding kepala teleng..tp maksud tersirat,leher ayam sedap...nnti bdk2 abiskan...


    org tua2 ckp jgn mkn ais krim nnti gigi rongak..nah nestle drumstik;p

    ReplyDelete
  2. hahaha, yg 1st tu memang old school la, tiap2 kali makan pun opah I nasihat bende yg sama jugak!


    ade yg I dengar, jangan potong kuku waktu senja, nanti pendek umur, jangan duduk atas bendul/tangga, nanti lambat kawin, jangan sikat rambut malam2, nanti rambut gugur.

    haha, asyik jangan memanjang. :P

    ReplyDelete
  3. Tak elok potong kuku waktu malam, katenye takut nanti mase mak ayah kita mninggal kita tak smpat jumpe tapi sbnrnya mlm gelap, takut potong kuku terlukan jari.. Hehe..

    Tak elok potong buah ke timun ke songsang.. Nanti mengandung nnt pn songsang.. Hehe..

    Dan banyak dan banyak lagi.. Heehee..

    ReplyDelete
  4. haha. tu dia. logik dari pantang larang orang2 tua. hehe.

    click nestle, dell :)

    ReplyDelete
  5. aiza rasa nyanyi kat tulet yg dapat laki tua tu?? hek3.. xtau laa pulak.. grrr, tiba2 cumel lak picture tu.. tah laki ke pompuan.. hik3..

    ReplyDelete
  6. org skarang semua nak nyanyi kat dapur..
    sbb nak kawen dgn datuk bung!! opsss!!

    ReplyDelete
  7. huhuhu...

    ala..

    biaselew tue..
    saje jewk nk takot kan kite bdk2!

    budak2 kah kite??

    ReplyDelete
  8. baiklah nek epal oi
    cucu akan dgr p/s ini

    ReplyDelete
  9. ahaks~ btl2 yg 3-3 tu fames 2... :)

    akak penah dgr, "jgn tepuk perut mlm2.. nnti dtg org potong kepala" ;)

    ReplyDelete
  10. selalu wat pantang larang nenek moyang sendiri bile nenek suh lipat kain.......siap kate kat die nenek moyang kate tak le lipat kain pantang

    ReplyDelete
  11. cik epal..
    btol ape org tua kate....
    tgk siti tu...
    kawin je ngan owg tua..
    hahhhaha=p

    ReplyDelete
  12. maken senja la maken ramai orang pergi men bola... pelik betoll...

    -eastbullet-

    ReplyDelete
  13. jangan pakai kasut dalam rumah..nanti kawin takda pelamin...

    ReplyDelete
  14. cik epal...
    masa akak blaja dulu pun...ader kawan2 yang selalu sangat alert ngan pesan-pesan orang tu...

    jawapannya senang je...
    orang2 dulu tak sekolah....
    hehehehe
    gila jahat tak???

    1 pesan orang tua2...

    jangan duduk dekat tangga rumah...nanti takder orang pinang....
    yang peliknya zaman sekarang...anak dara kalau ada orang datang meminang....surelah bersusun kat tangga....hehehehe
    zaman dulu2 tangga kat luar rumah...zaman sekarang..tangga kat dalam rumah...

    cit!!! apa panjang bebenor komen aku ni...dah macam aku buat entry plak kat blog ko ni...hahahaha

    salam

    ReplyDelete
  15. 1)jangan tunjuk pelangi..

    nanti tgn kudung..

    yg ni xtau la sbb yg bt0l..cis..mengarut bt0l..

    2)jangan cium baby waktu tid0..nnt um0 pendek..padahal takut bb terjaga..cis jugak

    3)jangan amek gamb0 3 0rg..nnt pendek um0..yg ni xtau la sebab ap..


    eh3..byk lgik nk tulis..kang mengalahkan entri plk..kui3

    ReplyDelete
  16. so...kne dengo ckap org tua2...
    hehhe....

    ReplyDelete
  17. ahahha.
    hot gile granny tu.
    witwit!
    ;p

    nyna xsuke dgr pantang larang nie.
    misalnye tak boleh bukak payung dlam rumah.
    kadang2 macam rimas.
    huhu

    ReplyDelete
  18. mmg..sbnarnye ad mksud sblik petua2 dorg tuhh..

    ReplyDelete
  19. "Jangan hisap rokok time gosok gigi".

    maksud tesirat : takut dapat anak kembar.

    ReplyDelete
  20. mmg macam2 petua org2 tua nie..yg baik kita ikot la kan
    sbb apew sje yg dorg ckp kekdg ader btl nyer jgk

    ReplyDelete
  21. hahaha....
    sebenar nya
    yg pertama tu...
    kalo makan merata2 kang bersepah..
    kang kena sapu satu rumah...

    yg no 2 lak...
    kalo asyik menyanyi masa masak...
    kang lauk jadi masin sbb lupa dah masukkan garam berapa banyak...

    yang no3 lak...
    senja2 dia suruh masuk sebab nak suruh sembahyang maghrib....

    itu lah di sebaliknya....

    ReplyDelete
  22. cik epal ada satu lagi...

    malam jumaat selalu ada keliwon
    kena tidur cepat2...

    maksudnya faham2 je la
    hehehehehe

    ReplyDelete
  23. x elok makan dalam pinggan retak..
    sebab apa?

    saya pn tak tahu..

    ahahaha

    ReplyDelete
  24. jgn duk ats bantal..nati nek bisul

    hahahaha~

    padahal xkasi duk ats bntal sbb takut terkentut ke..mau busuk bantal tu nk letak kat kepala..ahak!

    ReplyDelete
  25. salam ziarah cik epal,
    bagus juga petua tu yg tak tua2 tetap sentiasa muda remaja.hehe.saja joke.tq

    ReplyDelete
  26. wahhhh..macam macam pantang larang di sini...thumbs up guys! :D

    ReplyDelete
  27. mcm ni la cara org tua tua menegur dan melarang...lebih smooth n silky berbdng ibu bapa zmn skrg...

    ReplyDelete
  28. yup2!!pndei org2 tua bgy nsihat kan?
    ntah laa..manyak agy rasenye mak sophie ckp..tp daa lupe laa..

    ReplyDelete
  29. cik epal jangan minum dari cawan dah pecah kat mulut dia nnt dapat jodoh mulut sumbing.

    and ada lagi, time baring meniarap jangan angkat dua - dua kaki, ibarat mendoakan ibu bapa kita meninggal cepat.

    itu saja dari aku yang tetiba menjengah:DD

    ReplyDelete
  30. haha yep2.
    byk gila kot.. sbenanya nak bg kita disiplin je ouh..

    ReplyDelete
  31. rasanya siti menyanyi kat dapur.. sbb tu dapat datuk K;)

    ReplyDelete
  32. er bru pasan layout cikepal bertukar wrna sllu. mcm lipice plak. heh.

    ReplyDelete
  33. nak makan pun tak selera dah nie...inikan pulak nak ubah tempat makan. kalau boleh nak suruh ajer orang suapkan ajer...

    ReplyDelete
  34. hahaha.....
    bila igt yg bru nyer org tua2 ckp sila update post

    ReplyDelete
  35. ade satu.
    jangan makan kepak ayam, nanti kahwin ngan orang jauh.

    padahal dorang nak makan kepak tu.haha..

    ReplyDelete
  36. kalau makan kaki ayam bnyak2, nanti dah besar asek bejalan je, xreti dok diam...

    ReplyDelete
  37. myb org2 tua ckp mcm tuh sbb mmg ade sbb kot,.
    tahLa,.
    x reti btol akuh,.

    ReplyDelete
  38. org2 tua cakp kalau makan buah jangan telan bijinya nanti tumbuh dalam perot.. tp sbenarnya.. untuk mengelakkan apendiks

    ReplyDelete
  39. Jangan potong kuku malam2, nanti ada hantu kacau. Lebih kurang lah. Tapi I buat jugak. Haha.

    ReplyDelete
  40. ...aiseyhhh, pelik kan...mcm maner la blh wujud ayat2 yg org tua tua kata tu...
    ...yg peliknyer tu, semua tempat sama jer org tuatua kata...
    ...tak ker pelik kan...

    ReplyDelete
  41. jgn potong kuku malam2..
    yg ni biasa dengarkan..
    biasa la dulu..
    mak ngan abah slalu kelentong sebab sayang kat anak..
    huhuhu..

    btw, i clicked ur nuffnang..

    ReplyDelete
  42. jgn potong kuku malam2..
    yg ni biasa dengarkan..
    biasa la dulu..
    mak ngan abah slalu kelentong sebab sayang kat anak..
    huhuhu..

    btw, i clicked ur nuffnang..

    ReplyDelete
  43. cik epal...
    sume gambar kat contest tuh mulut..cam itik...nape ek?

    ReplyDelete
  44. org tua tu kate jgn potong kuku waktu malam... sbb dulu2 pakai pelita je... org tua tu tgh menjahit baju, pelita ade 1 je... kalau sorg nk menjahit sorg nk potong kuku, x ke dh berebut pelita tu

    ReplyDelete
  45. jgn duduk ats bantal. nnt montot bisul! hahaha

    ReplyDelete
  46. kelik nuff 3 kali.

    banyak sangat jangan dari org tua-tua sampai i x ingat ape yang jangan tu. hahaha

    ReplyDelete
  47. knp wjd org tua kata, sbb org tua wujud bru ada muda,
    sbb apa ptua dulu2 ada n sama... sbb kita ddk kat negara yg org sllu pggil MALAYSIA.
    sbb apa byk ptang larang..
    cth org dlu kta: jgn nynyi time kat dpr nti kwin org tua
    cth org la ni kata : woi, awk 2 dah lerr anak dara, msk bgai nk pcah belanga, mlut mcm murai tak berenti mkn, lpas 2 melalak2 plk.. apa awk igat suara awk sdap...

    sekian... :)

    ReplyDelete
  48. tapi kadang2 ade je betulnya...tapi mungkin secara kebetulan la... :)

    ReplyDelete
  49. hahaha..a'ah kan. Kak Zie slalu mkn ubah² tmpt. adakah e2 menandakan akak akan kawen byk??? x nak wehhhh...mintak simpang. Satu ckup ler. namo aku jd janda berhias...wakakakaa


    :P

    ReplyDelete
  50. hehe..yg pntg dah undi cik epal..haha..

    ReplyDelete
  51. Hehe, aku pegang yang no 1tuh
    anyway
    pantang yang terbaru

    Jangan memilih sangat nak calon yang perfect, nanti bujang sampai ke tua tak pasal2 kena kawen dengan laki orang.

    err...boleh tak?

    ReplyDelete
  52. cik Epal,
    cbe tgk followers cik Epal dh smpai 2010 org.
    sempena nk masuk tahun 2010 ke tuh? hahaha

    ReplyDelete
  53. seme org dh komen.so miss xpyh la komen.heheh

    ReplyDelete
  54. he3x.. org tua2 nyer cerite tu utk kebaikan kite gak kan.. cume cam skrg ade yg x berape nak blh pakai..

    ReplyDelete