Thursday, December 31, 2009

KEBURUKAN kita lebih mudah untuk diingati orang....KEBAIKAN kita lebih mudah utk dilupakan orang..


-ini cupcakes...satu untuk kau orang kongsi ramai ramai....lagi sebelas untuk aku mentekedarah sorang sorang.....sangat fair and square bukan???? boleh tag diri masing masing..-





keburukan dan kebaikan kita??? mana yang lebih orang ingat?? sudah tentu keburukan bukan??? let say...banduan yang sudah dibebaskan setelah lama duduk dalam penjara kerana kesalahan yang dibuat....dia keluar penjara...dia dah insaf...but still akan ada orang yang mengata keburukan yang pernah dia buat before dia masuk penjara....



sometimes benda benda macam ni...dalaman kita yang kena kuat...biarlah orang nak kata apa pon....janji...we know who we are! mulut oranggg....sampai bila pon tak boleh nak tutup....mana ada manusia yang sempurna kat dunia ni...dan memang kita tak boleh puaskan hati semua pihak dalam satu masa even kita baik mana pon...pasti juga ada yang tidak suka....lumrah kehidupan...tak mencabar la hidup kalau tak ada orang benci bukan?? tak mencabar la hidup kalau tak ada orang yang dengki bukan?? :D


sangat hairan dengan kaum MELAYU sendiri...kenapa MELAYU suka dengki mendengki antara satu sama lain...??? cuba tengok CINA...bukan nak bangga kan chinese dekat sini but sometimes aku salute dengan cara dia orang compete...dia orang compete dengan cara yang sehat dan bukan dengan cara menjatuhkan antara satu sama lain...tak kesah la dari segi pelajaran, blogging or etc....bila jadi benda benda macam ni...ayat cliche... "alaaahhhhh...biasa lah MELAYUUUUUUUUUUU....memang macam tu.." see!



KEBURUKAN kita lebih mudah untuk diingati orang....KEBAIKAN kita lebih mudah untuk dilupakan orang..

lupakanlah KEBAIKAN kita pada orang lain...tapi ingatlah KESALAHAN kita pada org lain..

lupakanlah KESALAHAN orang pada kita...tapi ingatlah KEBAIKAN mereka pada kita...



" Seseorang yang tidak pernah melakukan kesilapan merupakan individu yang tidak mencuba sesuatu yang baru" - Albert Einstein




p/s: kau tak pernah buat silap?? memang sangat tipu...

53 comments:

  1. ex aku slalu duk ungkit2 satu kesalahan aku..tp tak ingt pun benda yg aku korbankan utk dia berjuta2..

    ReplyDelete
  2. motivasi pagi dari cik epal... kamu ni memang rajin kc org semangat dan sedar diri.. terbaik lah.. i support you, k.. keep up the good job

    i follow~

    ReplyDelete
  3. kebaikan tidak akan di ingat sebab manusia mudah lupa pada jasa orang yg banyak membantu.

    keburukan mudah di ingat sbb manusia mmg suka pada pergaduhan, perselisihan dan dendam kesumat.

    amacam komen aku?

    jgn biarkan hidup anda di selubungi misteri..

    ekekekekeek

    ReplyDelete
  4. hehehe...lumrah kehidupan dik... mna ada org akn igt kebaikan kita selagi kita nie wujud kat muka bumi ni.. cuba tgk kalo kita dah xde sok..baru kta "baik dak 2", "xsgka org yg baik mcm dia 2 blh pegi awl" n so on ar... :)

    n bout MELAYU.. akak pun melayu n dah mnjadi "kebiasaan" org melayu akn mempnyai hasad n dengki yg amat trlampau.. btl kta dik epal yg kekdg jeles tgk org cina nie.. ngape dorg blh bersatu tnpa ada rsa PHD?? cthnya kat food court cina, cuba tgk dlm 1 bngunan dorg blh brkongsi menjual mcm2 makanan wlaupun ada 2 ataupun 3 stall yg sma mnjual bnda yg sma.. :)
    tgk byk cnth n akak penah kna gak.. so bnda2 mcm nie mmg wujud n "alah biasa ar MELAYU" pun mmg selalu d ktakan... :)

    ReplyDelete
  5. biasalah tu. buat baik banyak kali memang takde siapa ingat. tapi sekali buat jahat semua orang ingat.


    klik dell :)

    ReplyDelete
  6. ryna setuju sgt sbb manusia nih sll mcm tuh.kalau banyak mana pun kita buat baik, tapi kalau sekali kita tersilap langkah..mmg yg silap tuh je org pandang, yg baik hilang serta merta..cuma bg ryna, hidup manusia berdasarkan peluang..kalau silap sekali..masih ada peluang utk perbetulkan kan..dan insaf..tul tak?

    ReplyDelete
  7. Yang penting kita bahagia!

    nway,
    selamat tahun baru!
    semoga tahun 2010 lebih indah !

    ReplyDelete
  8. hai...tau xpe kn...
    ni la lumrah melayu...
    yg g bomoh dok pekene org,melayu jgk yg ramai...
    so,nk ckp pe lg kn...ni la MELAYU...huh...

    click nestle drumstik...hikss...

    ReplyDelete
  9. That's norm. 364 days you being so perfect, but one single 'pretty big' mistake on 365th day will round-up the whole year as TERRIBLE!
    Eg: Zinadine Zidane the head-butter!

    Jadi, untuk kita2 yang agak sedar ni; appreciate lah orang sekeliling anda. Dont dump people for their mistake, but do help them out of that deep sh*t [as you may ask others to do so to you too!]

    ReplyDelete
  10. Akak setuju tu.. memg camtu sekali wat silap jer org nampak sgt2.. tp kebaikan yg tersedia ader leh tertutup seketike dek kesilapan tuw.. hu3x.. sedangkan kite cume manusia biase yg x terlepas dr kesilapan.. tp jgn la sengaja lak wat mende yg salah..

    ReplyDelete
  11. btol2...tp org yg asik nak igt psl keburukkan kita jer last2 bila dia ada prob bru dia igt nk cr kebaikkan kita yg dulu and dtg blik kat kita...

    *tgh mgalami*

    ReplyDelete
  12. btol tu cik epal
    kalo yg baek tu bkn nk teringat
    kalo yg buruk sampai bila2 ingt

    ReplyDelete
  13. tutup mate pekakkan telinga sudah ...

    ReplyDelete
  14. cupcake terlampau comey sampai rasa sayang nak makan.

    hidup ni mcm tu lah.
    baik mcm mn pon kita,sekali kita wat silap,kesilapan tu la yg org akn igt smpai bila2.

    ReplyDelete
  15. first time komen sini.
    can't agree more. *sigh

    ReplyDelete
  16. setuju sesangat...knp erk begitu mudah kita melupakan kebaikan orang...kwang2...manusia2..

    ReplyDelete
  17. HMM...

    mmg lumrah cenggiteu..

    ape kebaikan kite wat jarang nk owg ingt..

    bilew silap satu jewk..

    owg akan kenang smpai bilew2!

    ReplyDelete
  18. er. cikepal law bermadah memang teraa. tabik spring lah.

    :)

    ReplyDelete
  19. hye... kaum lain pun ad keburukan mereka gak... cuma mereka x tunjuk... silapnya org kita ni suka bukak pekung didada.. hehe...

    mantaliti masyarakat kita ni.. prlu diubah.. hurm... macam kain putih la.. bila ad setitik kotoran.. dah boleh nampak dengan jelas dan nampak lah kain tu buruk.. hehe

    ReplyDelete
  20. yup btol.. sbb tu ada kata2..'kerana nila setitik rosak susu sebelanga...'

    keburukan kita bukan setakat org mudah ingat, malah meng'glemer'kan lg adalaa... walaupun hanya secebis.

    walhal, kebaikan bagai nak rak yg kita nak buat...xdek pun lekat dalam ingatan. -mungkin ada la jgk sket2 kot...

    wallahualam~

    ReplyDelete
  21. errmmm...mmg sudah jadi lumrah kan..yang penting kita kena set mind kita.. :)

    ReplyDelete
  22. Biasalah manusia. Sebab yang buruk tu lebih meninggalkan kesan.

    ReplyDelete
  23. aku dah buat kesilapan sekarang.
    aku nak klik post komen tp terklik iklan nuffnang nun di bawah kotak komen.
    lupakan kesilapan aku ok tp jgn lupa klik balik..

    ReplyDelete
  24. hamba ni pemaaf orang nya. percayalah

    ReplyDelete
  25. byk kali aku ingat kesalahan aku hehe

    ReplyDelete
  26. cupcakes comel2 tu cam sayang je nak makan. hehehe. be patient. life memang banyak dugaan nye.

    ReplyDelete
  27. btl tu cik epal..sy nie bekerja dlm syrikt yg terlalu ramai kaum cina sy blh nmpk perbezaannya
    dn kaum melayu kita dlm syrkt nie sikit sngt
    blh kira pakai jari jew
    tapi bab dengi mendengi serahlah kt dorang tu
    hai xphm la nk kata apew
    sy sndiri pernh jd mgsa

    ReplyDelete
  28. yup2...semua org buat salah...
    nak cupcake 2....


    astro,dell,feriso...ader 3...

    ReplyDelete
  29. nak cupcake!!!!! tak cukup 1 la cik epel..

    ReplyDelete
  30. memang pun cik epal....
    kalau buruk tu sikit pun kena ungkit sampai mati....huh~~~

    click2 ur nuffy....

    ReplyDelete
  31. hahaha.. mmg!! melayu mudah lupe...
    kdg guy.. die tak nmpk..
    ape yg girl buat.. kebaikan especialy utk org yg die syg...
    yg die tau ape..
    ungkit keburukan.... ish2..

    epy new year dear!!

    ReplyDelete
  32. sbb tu orng ckp buat jahat jgn skali buat baik kena berkali-kali

    ReplyDelete
  33. haisshh..macamtulah hidup..sedih bila dikenangkan, tapi kita juga mungkin tk lepas dari buat benda yang sama...

    xoxo
    pja

    ReplyDelete
  34. startdlah tu cik epal...org jarang nak pandang kebaikan kita..salah kita dia nampak..salah dia dia x nampak...

    ReplyDelete
  35. biar berapa banyak kebaikan yang kita lakukan tapi hanya dengan satu kesilapan maka terhapuslah segala kebaikan...itulah hakikat kehidupan

    ReplyDelete
  36. erm..normal la 2 cik epal..
    buruk 2 lbh terserlah dari baik..
    itula manusia yg lebih menilai pada kesempurnaan walhal xsemua manusia sempurna.

    *buat kunjungan balas :) n be ur follower 2...so, jemput2 singgah lagi n be my follower :)

    ReplyDelete
  37. sokong sokong..manusia nie pelik sket..dunia pun makin pelik :)

    ReplyDelete
  38. everybody make mistake..
    and experience is the best teacher for us..speaking plak!
    azam thn baru ni..
    sila la muntah*
    kdg2 bila cari keburukan org lain kita nampak tapi bila kita tgk diri sendiri rupanya kita la yg plg buruk..huhu
    hahaha..

    HAPPY NEW YEAR =)

    ReplyDelete
  39. Cik Epal.... Selamat Tahun Baru 2010, semoga azam tahun baru ni akan sukses hendaknye.... Apa2 pun senyum selalu macam selalu.... :)

    ReplyDelete
  40. ye!
    betul3~
    sume org yang nama manusia msti buat silap la... kn2??
    as long as mereka ad kesedaran.. cukup la... sme gak cm diri kita kn...

    ReplyDelete
  41. manusia memang begitu...iva pon xdapat lari dari org2 begitu...sangat menjengkelkan..tapi iva hanya positive thinking..yelah kita bukan manusia sempurna..sape ko nak benci aku..sowi teremosi..jgn serang saya..hehehe

    ReplyDelete
  42. sgt setuju! udah2la tu kan.. yg buruk tu toksah lah nk simpan.. bazir space je dlm otak.. yg baik2 kan lg molek! hehhee

    ReplyDelete
  43. sumpah ! blog ni blog yg paling best penah sy jumpe ! congrats ! :)

    ReplyDelete